Piotrek_D Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam. Po dwóch latach obserwacji forum, zostałem namówiony do założenia tego wątku, więc zacznijmy. Że lubię zaczynać od początku, wygrzebałem pierwsze, hmm, woblery? Nie wiem czy roboczo można to tak nazwać, ale niech będzie.Wykonane w wieku lat może piętnastu, z lipy i w sumie tyle Były to czasy, że wiślane bolenie brały na wszystko, tylko niestety nie na te woblery, ciekawe dlaczego.. Potem jakoś dziwnie zniechęcony odłożyłem rozwój tego kierunku w moim wędkarstwie na jakieś piętnaście lat. Aż przyszedł zapał żeby wrócić do tematu tylko może jakby lepiej, trzasnąłem kilka smużaków, o których dużo ludzi mówiło, a dostępność dla białego człowieka była słaba. Więc popełniłem kilkanaście smużaków, a zachęcony ich skutecznością, nie potrzebowałem więcej motywacji do zgłębiania tematu- kluserałki ponad 60 to piękna zachęta. Także przyszedł czas pierwszych testowych woblerów- balsa, stelaż, amelinium i lakiery do paznokci- pozabierałem wszystkie potrzebne kolory okolicznym niewiastom.Zaowocowało to kilkoma skutecznymi modelami, jak widać po efektach testów.. No cóż, teraz już wygląda to znacząco lepiej, przeszliśmy drogę przez... aerograf i hartzlack i mimo że na początku wyglądało to nienajlepiej, to udało się ogarnąć temat.Na zewnątrz sprawdzone bezsterowe boleniówki w rozmiarze 7cm 8g i mniejsze z testowymi rozkładami obciązenia.W środku robione już później pstrągowe 5cm 4-5g, praca drobny X, dokładnie taka jak zakładana, i z ich pracy jestem szczególnie zadowolony, chociaż póki co woda nie podziela mojego zdania, ale to jedyne przynęty na jakie miałem jakiekolwiek w tym roku kontakty, więc chyba nie będzie aż tak źle.. Póki co na temacie są cięższe boleniówki w tej samej konstrukcji ale z lepszym malowaniem i testami z folią holo na dni z brudniejszą wodą. Jest też rozpoczętych kilka nowych projektów konstrukcyjnych, obiążeniowych, i w ogóle po wrzuceniu nowo wykonanego woblera do wody, człowiek już ma pomysł na dwie kolejne konstrukcje, także póki nie braknie mi zapału i nie odłożę tematu na kolejne 15 lat, postaram się dojść do maksymalizacji skuteczności wykonywanych przynęt, bo to w końcu meritum tego forum : ) 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Bardzo ciekawy początek. Witaj we własnym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Cięższe boleniówki inne niż wszystkie Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Boleniówki świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Kolejny projekt zakończony.Jak już kilku z Was skutecznie zauważyło większe bolenie mają preferencje żywieniowe wychodzące poza drobne ukleje, stąd moja refleksja w tym temacie- w Wiśle jest go relatywnie dużo. Krąpik 9cm 20g, tonący. Praca to lekkie kolebanie bokami przy podciąganiu i delikatna nieregularna praca w opadzie. Do tego ładny suspend w przerwach między podciąganiem i rozpoczęciem opadu przechylając 'głowę' w dół, więc efekt osiągnięty pokrywa się z zamierzonym.Jak w praktyce ocenią bolki, zobaczymy za trzy tygodnie. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez Piotrek_D 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Jak się bolkom nie spodoba, to zawsze jeszcze na kaczodziobe można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Kolejna partia wiosennych wabików skończona.Woblerki plasterki 3cm 2,5-4g. Praca w stylu S, a sztuki wykonane jako SDR idą ładnym V. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Kolejne projekty, 5cm pływający zeszłoroczny top wobler na nieaktywne rzeczne drapieżniki, i dwie larwy stonki na znudzone kluski : ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Kolejna porcja woblerów, tym razem ciężkie, mocno ale wolno pracujące na boki i z lusterkiem w opadzie.Malowanie celowane pod kiełbia, aczkolwiek chyba jeszcze do potrenowania : )Do tego róż w holo i nieśmiertelny ghost. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Cały czas do przodu, czyli kolejne sandaczowe 9-tki wjeżdżają : ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Kolejna partia sandaczówek wjechała, 20 sztuk powinno wystarczyć do końca sezonu. Poprzednie rozeszły się dosyć szybko- pierwsza w pierwszym rzucie zapięła suma ok 180, ale po godzinie już przy pobieraniu przetarł plecionke, jedna odcinka szczupaka, jedna poszła z sandaczem 90+ w kamienie i również poszła plecionka. Po zainwestowaniu w fluorocarbon wyjechał metrowy sum na upatrzonego w trzecim rzucie, dużo boleni i ładny sandacz ok 90 wypiął sie pod nogami. Pozostałe trzy zostały w Wiśle, ku przestrodze rybkom. Teraz nowa seria, lepsze kotwice, carbon i kolejne podejście do tematu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Przy porannej ustawce sandaczówek, udało się wyłuskać upatrzonego sumka z hordy leszczy. Niby tylko 115, ale na sandaczowym zestawie zeszło 20min : ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Coś cięższego pod głębsze jesienne bolenie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Jeszcze tylko stery, i do wody. 10cm okoń i wariacja na temat jazgarza, jak to u mnie zwykle- balsa, stelaż, i 7 warstw hartz'a. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 13 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Kończymy kolejne sterowe sandaczówki, w końcu musi się zacząć wielkie żarcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Piękne masz woblery , nigdy nie wpadłem na Twój wątek .Ale to sie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zaniechanie boleniówek celem maksymalnego przygotowania do kropkowego sezonu usprawiedliwione. Pierwsze sztuki gotowe- mniejsze pływaki, większe tonące, praca dość agresywna kolebiąca bokiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Trochę strugaczkii i będą robaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Skończone i żabki. Trochę podpatrzone od @Piotr Gołąb nie ukrywam, i choć mimo, że ze struganiem radzę sobie całkiem całkiem, to do malowania nawet nie próbuje się porównywać. Zobaczymy jak te cztery płaziny poradzą sobie z rybami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Kiełbie 5,5cm i 4cm, trochę w miedzi, trochę w alu.Pstrągi już czekają. Mam nadzieję. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Czas zabierać się za bolenióweczki.No to na początek siódemeczka, prawie bez pracy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Ciąg dalszy boleniozy, 9cm pięknie wąsko kolebiącej sie uklei. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Jedziemy z materiałem, poppki już gotowe. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Kolejna faza przewlekłej choroby boleniowej, dziewiątki w wersji wibro, jedne z lepszych na dołki i szybki nurt. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi