FidoAngel Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ? Czy jest r?ł?źnica dla tych kt?łrzy:- wcale nie mają Karty Wędkarskiej- mają Kartę Wędkarską ale nie mają pozwolenia od uprawnionego do dysponowania wodą (np PZW) - nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ? Czy jest r?ł?źnica dla tych kt?łrzy:- wcale nie mają Karty Wędkarskiej- mają Kartę Wędkarską ale nie mają pozwolenia od uprawnionego do dysponowania wodą (np PZW) - nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty) Zale?źy bardzo od pokumania straznika.Poł?łw bez opłat ale z karta, to trochę mniejszy problem, ni?ź poł?łw bez karty - złamanie ustawy=obligatoryjnie sprawa powinna trafić do sądu.Rozmowa zaczyna się od 200-300pln o ile nie ma złowionych ryb, jesli są... Bywa r?ł?źnie. w okręgach kładących na to lagę - nie wiele, w tych kt?łre dbają o takie przypadki mozna się spodziewac 4cyfrowej kary, czasem z 3-4 na poczatku, jak wieśc niesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Wolałbym ?źebyś streścił, bym nie musiał zakupić gazety. Przedstawiam sprawę tak jak wykładano to 2 lata temu na kursie SSR, praktyka w sądach bywa pewnie r?łzna, ale od znajomych stra?źnik?łw z niekt?łrych okreg?łw iwme ze ścigają i to skutecznie, męcząc i dręcząc w sądzie do powaznych kwot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dragond500 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 W moim przypadku posiadałem legitymację z opłaconymi składkami lecz nie posiadałem karty wędkarskiej bo ( głupi przypadek wypłyneła pare godzin wcześniej podczas brodzenia ) dostałem 250 zł z miłym uśmiechem odebrałem kwitek i pozdrowiłem Pana z PSR z lekkim problemem ale Dolnoślązacy wiedzą o kogo chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomuś Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Fido jeszcze zale?źy kto dokona kontroli czy PSR, czy Policja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MariuszA Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Z tego co wiem Policja nie ma uprawnień do sprawdzenia karty wędkarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shared Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ma. Wyciąg z RAPR... VII. KONTROLA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ WĘDKUJĄCYCH W WODACH PZW1. Wędkarz łowiący ryby ma obowiązek poddać się kontroli prowadzonej przez :a/ funkcjonariuszy Policji,b/ stra?źnik?łw Państwowej Stra?źy Rybackiej,c/ stra?źnik?łw Społecznej Stra?źy Rybackiej,d/ stra?źnik?łw Stra?źy Ochrony Mienia PZW,e/ stra?źnik?łw Państwowej Stra?źy Łowieckiej,f/ stra?źnik?łw Stra?źy Leśnej,g/ stra?źnik?łw Stra?źy Park?łw Narodowych i Krajobrazowych,h/ funkcjonariuszy Stra?źy Granicznej,i / uprawnionego do rybactwa, na uŜytkowanych przez niego wodach. W tym roku na wodach PZW Ciechan?łw miałem kontrolę PSR, Panowie powiedzieli, ?źe za brak karty wędkarskiej nale?źy się 200zł i za brak opłaconych składek 200 zł. Do tego oczywiście jeśli ktoś ma ryby to dodatkowa opłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MariuszA Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 VII. KONTROLA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ WĘDKUJĄCYCH W WODACH PZW1. Wędkarz łowiący ryby ma obowiązek poddać się kontroli prowadzonej przez :a/ funkcjonariuszy Policji,b/ stra?źnik?łw Państwowej Stra?źy Rybackiej,c/ stra?źnik?łw Społecznej Stra?źy Rybackiej,d/ stra?źnik?łw Stra?źy Ochrony Mienia PZW,e/ stra?źnik?łw Państwowej Stra?źy Łowieckiej,f/ stra?źnik?łw Stra?źy Leśnej,g/ stra?źnik?łw Stra?źy Park?łw Narodowych i Krajobrazowych,h/ funkcjonariuszy Stra?źy Granicznej,i / uprawnionego do rybactwa, na uŜytkowanych przez niego wodach. W tym roku na wodach PZW Ciechan?łw miałem kontrolę PSR, Panowie powiedzieli, ?źe za brak karty wędkarskiej nale?źy się 200zł i za brak opłaconych składek 200 zł. Do tego oczywiście jeśli ktoś ma ryby to dodatkowa opłata. M?łj błąd. A co z wystawieniem mandat?łw przez policje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomuś Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 W dw?łch pierwszych przypadkach o kt?łrych pisze Fido policja konfiskuje sprzęt i kieruje sprawę do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 nie jestem pewien ale chyba ju?ź nie mogą konfiskować sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hamerhed Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ? (..) - nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty) Co do tego przypadku, jakis czas temu czytalem, niestety nie pamietam dokladnie gdzie (chyba WW??) ciekawą wykładnie przepis?łw. Mianowicie, wg autora nie warto przyjmowac mandatu, tylko zgodzic sie na skierowanie sprawy do sądu. Następnie przedstawić dokumenty i dowodzić, ?źe nastąpił jedynie fakt nieokazania z jakichś powod?łw dokument?łw do kontroli, co wg autora w większości przypadk?łw prowadzi do umorzenia postępowania.Mam nadzieję ?źe uda mi sie znalezc ten art, bo rozwiązanie wydaje sie co najmniej warte zachodu w przypadku np zostawienia dokument?łw w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ja zasłyszałem coś tak?źe, ?źe mandat?łw tak?źe się ju?ź nie wystawia, tylko kieruje się sprawę do sądu i tam się wszystko odbywa - tak powiedział mi pewien funkcjonariusz SSR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jeśli łowisz ryby wędką bez karty, pozwolenia czy innego glejtu mo?źesz dostać mandat wysokości 200pln i nic więcej. Większa kara mo?źe być wtedy jeśli złamiesz kolejne przepisy np. zatrzymasz ryby niewymiarowe itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Najlepiej łowić bez karty i dać się złapać, będzie wszystko jasne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 legion Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja ju?ź ponad czterdzieści lat śmigam bez karty i nic. Oczywiście ?źartuję drodzy koledzy,ale miałem kiedyś taka historię,?źe podpłynęli policjanci a ja niestety-karty brak(?źona prała kamizelkę i kara została w domu) no i co? ano nic,powiedziałem,?źe mam kartę,sprzętu po dobroci nie oddam i niech mię biorą do tej swojej łajby.Popatrzyli,i nic nie m?łwiąc odpłynęli.Tak było w mordę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 legion Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jozi jak tam na sanie.Biorą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kiepsko.Robili odłowy lipienia na inkubację na specjalnym.Rewelacji nie było.Trafiło się kilka samic ładnych ale szału nie ma Kormorany, du?źa woda swoje zrobiły, o kłusolach nie wspomnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Czy kontrolujący, szczeg?łlnie SSR mają prawo zatrzymać sprzęt wędkarski? Je?źeli tak, to za jakie przewinienia? Je?źeli zostanę przyłapany bez wpisu lub ze złowioną rybą nieodnotowaną w rejestrze lub przez nieuwagę łowię za blisko urządzeń hydrotechnicznych a wszystkie niezbędne dokumenty posiadam. Gdzie mogę o tym poczytać ?źeby znać swoje prawa? Ilu musi być stra?źnik?łw w czasie kontroli i jakimi dokumentami powinni się okazać ?źeby mnie jakiś przebieraniec nie chciał skroić?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 1. Czy kontrolujący, szczeg?łlnie SSR mają prawo zatrzymać sprzęt wędkarski? Je?źeli tak, to za jakie przewinienia? 2. Je?źeli zostanę przyłapany bez wpisu lub ze złowioną rybą nieodnotowaną w rejestrze lub przez nieuwagę łowię za blisko urządzeń hydrotechnicznych a wszystkie niezbędne dokumenty posiadam. 3. Gdzie mogę o tym poczytać ?źeby znać swoje prawa? 4. Ilu musi być stra?źnik?łw w czasie kontroli i 5. jakimi dokumentami powinni się okazać ?źeby mnie jakiś przebieraniec nie chciał skroić?! ad1. Mają. Dostac musisz pokwitowanie, musisz im te?ź pokwitowanie podpisać. Zasadniczo za ka?źdym razem gdy zostaniesz przyłapany na kłusownictwie. R?ł?źni ludzie czytają, więc w szczeg?łły zagłębiac się nie będę.ad2.Takie przypadki chyba się nie zdarzają. Tak często ryby łowisz i zabierasz ?źe zapomniałeś? Nieuwa?źnie łowisz pod młynem/zaporą? Jeśli masz wszystkie papiery to dla mnie to = jeszcze gorzej, ni?ź gdybyś nie miał, bo rozumiem, ktos bez karty, nic nie kuma, ryby lowi, mo?źe nie wiedzieć. Masz bie?źące opłaty = znasz bie?źące regulacje. To tak, jakbyś przez przypadek zapomniał i przyszedł na pstragi w listopadzie.Po za normalną karą idzie wtedy postępowanie dyscyplinarne w sądzie kole?źeńskim i bardzo bym się postarał r?łwniez skierowac sprawę do PSR.ad3. Ustawa, rozporządzenie ministra, RAPR.ad4. Minimum to stra?źnik plus wędkarz z kartą (interwencja), powinno być dw?łch straznik?łw SSR, nigdy sam.ad5. Przedstawić sie, pokazac legitymacje i blachę. Z tym ze blachę mo?źna kupić na allegro.W zasadzie - w czym problem, zeby cię kontrolował przebieraniec? Pokazujesz papiery i do widzenia. Ja bym na pewno zwykłemu wędkarzowi nie odm?łwił sprawdzenia dokument?łw, mimo ze nie ma do tego prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Elton Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja bym na pewno zwykłemu wędkarzowi nie odm?łwił sprawdzenia dokument?łw, mimo ze nie ma do tego prawa.Na pewno? Zmieniło się coś w tej kwestii? Zawsze miał ka?źdy posiadający karte mo?źliwość kontroli innych wędkujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ad1. Co zaliczasz do kłusownictwa? To jest wa?źne bo często kara nie jest wsp?łłmierna do przewinienia. Czy jest jakiś taryfikator jak w policji czy to ju?ź sprawa kontrolującego jak daną osobę ukarać?Ad.2 Masz rację (ktoś to ma kartę musi to wiedzieć), ale czasem miejsca takie jak budowle hydrotechniczne są ukryte lub nieoznaczone. Zawsze okazuję dokumenty i nie dyskutuję z ludźmi przedstawiającymi się jako stra?źnicy. To samo tyczy się Policji kiedy jestem kontrolowany na jeziorze. Zadałem pytanie i chciałem uzyskać proste odpowiedzi, bez nadinterpretacji czy komentarzy w stylu ja bym tak postąpił jako stra?źnik. Albo się zna prawo i stosuje do niego albo nagina i tworzy swoją rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 To się tyczy zar?łwno wędkujących jak i kontrolujących, poniewa?ź ka?źdy musi znać swoje prawa i obowiązki!!! I nie jeszcze jedna sprawa o kt?łrej często wspominasz i ganisz innych: Daruj sobie prywatne wycieczki...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 W ?źyciu nie oddałbym swojego sprzętu ?źadnemu kontrolującemu!!!!Mo?źe sobie palec w d.... wło?źyć a nie do mojego sprzętu!!!!!Je?źeli nie mam karty wędkarskiej dostaje dow?łd lub inny dokument to?źsamości, mogą mnie odstawić na komendę ale sprzętu do ręki!!!!!Swojego Freda mogą sobie potrzymać a nie m?łj sprzęt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
FidoAngel
Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ?
Czy jest r?ł?źnica dla tych kt?łrzy:
- wcale nie mają Karty Wędkarskiej
- mają Kartę Wędkarską ale nie mają pozwolenia od uprawnionego do dysponowania wodą (np PZW)
- nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty)
Top użytkownicy dla tego pytania
12
9
9
7
Popularne dni
9 Sty
19
5 Sty
16
6 Sty
12
10 Sty
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Kuba Standera 12 odpowiedzi
w.d.wobler 9 odpowiedzi
-PYTOON- 9 odpowiedzi
Jozi 7 odpowiedzi
Popularne dni
9 Sty 2012
19 odpowiedzi
5 Sty 2012
16 odpowiedzi
6 Sty 2012
12 odpowiedzi
10 Sty 2012
12 odpowiedzi
Popularne posty
w.d.wobler
...
Kuba Standera
Pewnie, wszak łaskę płacąc składkę robisz niesłychaną, stra?źnik powinien na kolanach poprosić o okazanie papier?łw i na wszelkie mo?źliwe ściemy przymknać oko. Wszak przecie?ź to Polandia jest i ka?ź
74 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi