FidoAngel Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ? Czy jest r?ł?źnica dla tych kt?łrzy:- wcale nie mają Karty Wędkarskiej- mają Kartę Wędkarską ale nie mają pozwolenia od uprawnionego do dysponowania wodą (np PZW) - nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kolego Standerus skoro jesteś stra?źnikiem SSR to wyka?ź się wiedzą i znajomością prawa skoro je egzekwujesz. Jak dotąd na moje proste pytania odpowiedziałeś, ja bym zrobił a nie co w tej sprawie m?łwi prawo!!!Ad.3 Jaka ustawa, jakie rozporządzenie- dziennik ustaw lub chocia?ź tytuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 -PYTOON-Wrzuć trochę na luz, odpisuję Ci jak to wygląda nad wodą i jakie tłumaczenia słyszę, a Ty to od razu na klate bierzesz i dymisz, zupełnie niepotrzebnie.Wierz mi - wykazuję się inaczej, jako stra?źnik SSR, choć ostatni rok był słaby pod tym względem.Ani Cię znam, ani lubię czy nie lubię, nie ma jakichkolwiek interakcji, stąd i ze zwykłego lenistwa nie widze powodu by do Ciebie zygać, bo po co?Tak dla rozluźnienia:A herbatki nie przynieść? Pleck?łw nie wymasować? Pytasz się, ja ci grzecznie odpowiadam, bez nadinterpretacji, tylko pisze jak wygląda wykonanie przepis?łw w praktyce, więc prośba, byś uznał ze piszę o przykładowym wędkarzu łamiącym regulacje, nie personalnie o Tobie, bo powod?łw i podstaw ku temu nie mam.Naprawdę, staram sie być na maxa miły i łopatologicznie wytłumaczyć, jak to wygląda nad wodą, a skaczesz mi do oczu... Gwoli jasności - dopiero to było prywatną wycieczką. W ramach wyjaśnienia:ad3 - poszukaj sobie, idź tropem ustawy i rozporządzenia ministra rolnictwa o połowach bla bla bla. Nie mam tego pod ręką i nie chce się mi szukać, bo nie wiele tam ciekawego mo?źna znaleźć. Tym bardziej ze w najbli?źszym czasie ma być nowy gniot prawny na ten temat... ad2 - Jak mo?źe być budowla hydrotechniczna piętrząca wodę ukryta lub nieoznaczona, by jej nie zauwa?źyć? By nie zobaczyć, ze powy?źej jest cofka? Wszak obręb ochronny nie ma kilometra... Nie, zupełnie do mnie nie przemawiałoby tłumaczenie. ad1 - Co jest kłusownictwem? Łowienie niezgodnie z przepisami lub bez opłat. Wielkiej r?ł?źnicy dla mnie nie ma, czy łowisz bez karty na robaka, czy jesteś muszkarzem łowiącym pod młynem, na jednym z nielicznych odcink?łw, kt?łre powinny być matecznikami. Plus jest to złamanie pewnej gentlemańskiej umowy i nie byłbym skory przymknąć na to oko. Tak samo jak z zabitą, nie wpisaną rybą w rejestr. Nie ma tu wytycznych - jak łowi na robaka to pińcet, jak na korbę to dwieście.Co innego - brak papier?łw bo ktoś zapomniał w aucie/domu/?źona wyjęła do prania czy cokolwiek innego jak niewypisana data w rejestrze, to ka?źdemu zdarzyć się moze i nie stanowi jakiegoś powodu do ciśnień, o ile delikwent nie wylatuje z ryjem i usiłuje pom?łc mi znaleźć rozwiazanie w danej sytuacji. Tzn - np m?łwi - zostawiłem w aucie papiery, proszę podejdźmy albo proszę na mnie z moimi rzeczami poczekać, zaraz przyniosę. Gorzej, gdy się słyszy sp.. na drzewo i ch... mi mo?źesz, wtedy jest mniej po kole?źeńsku, a takie sytuacje nad wodą te?ź są. By wyjaśnić dalej - stra?źnik SSR nie ma uprawnień do mandatowania kogokolwiek. Takie uprawnienia ma PSR i wg nowych przepis?łw, w zale?źności od interpretacji (tu ciągle nie ma jasności - jedni m?łwią tak, inni inaczej, nawet PSR i sama policja nie potrafi się jednoznacznie wypowiedzieć) policja. W przypadku, gdy policjant stwierdzi ze uprawnienia do mandatu nie ma sprawa obligatoryjnie trafia do sądu grodzkiego, podobnie jak powinna trafić ka?źda sprawa związana ze złamaniem ustawy, czyli m.in. łowienie bez karty wędkarskiej. Często jest te?ź podejscie z celowym kierowaniem sprawy do sądu - jak sie delikwent nachodzi, nastresuje (a mało jest twardzieli, kt?łrych to nie rusza) to następnym razem 2x pomyśli czy warto. Osobną drogą jest sprawa przed sądem kole?źeńskim w PZW. @Jozi - w zasadzie, to w razie czego, to nikt by się Ciebie o zgodę nie pytał, sprzęt w takim przypadku jest dowodem w sprawie i podlega przepadkowi. Więc - raczej go więcej nie zobaczysz. Mo?źesz co najwy?źej mieć pretensje i się stawiać, a jak trafisz na kogoś miłego to się zacznie - obra?źanie funkcjonariusza publicznego (a takim w momencie kontroli jest SSRowiec) i sporo problem?łw.SSR na og?łł odpuszczają, w związku z potworną ilością papierkowej roboty i kilkoma hakami w niej zawartymi, kt?łre powodują, ze mało czujny stra?źnik mo?źe w efekcie mieć więcej problem?łw ni?ź złapany na kłusownictwie. Dość g?łwnianie są te przepisy i praktyki postępowania skonstruowane - ja jako stra?źnik na pewno bym unikał jak ognia konfiskowania sprzętu, wezwałbym policję i poprosił ich o to. @Elton - zmieniło się z tego co wiem i niestety takich uprawnień nie ma ka?źdy wędkarz - z resztą było to chyba w tym wątku wymienione - kto mo?źe. I jeszcze dwie przypowieści zasłyszane wśr?łd SSR (taka wygodna formułka )Kontrola nad wodą, starszy Pan. Dosć nerwowy od początku, co wzbudza podejrzenia. Okazuje się ze nie ma dokument?łw, zaczyna się gotować, ciśnieniować, stra?źnik usiłuje załagodzić sytuacje - nie ma problemu, spotkamy się za chwilę, poka?źe Pan dokumenty z auta czy z domu... Facet jest niestety tak nakręcony na fakt wpadki przed stra?źą ?źe zaczyna słabnąć, problemy z ciśnieniem, z sercem... Nikt złego słowa mu nie powiedział, kwestia głupiego zapomnienia papier?łw i nie mo?źności znalezienia ich prawie go odesłała z tego łez padołu...I druga. Stra?źnik łowi sobie z kolegą, nad zakrzaczoną rzeczką, na totalnym końcu świata. Nagle - mija go dw?łch typk?łw bez słowa i sunie w krzaki, wzdłu?ź rzeki. Szybkie wyjscie z nad wody i obczajka - kolesie mają reklam?łwki, z nich sterczą szczyt?łwki teleskop?łw (rzeka pstrągowa, tylko sztuczne przynęty). Mija chwila, udaje się z krzaczor?łw wyciągnąć kumpla i całkowitym zbiegiem okoliczności wsiadają do swojego LRa i rura za ludkami. Wypadają zza zakrętu prosto na rozło?źone wędki, po dwie na głowę, jedna na grunt, druga przepływanka, na ka?źdej jako przynęta dendrobenka się wije. Wcześniej, przed dojechaniem do ludzi telefony czy jest drugi stra?źnik plus wezwanie wsparcia z policji. W czasie sprawdzania papier?łw okazuje się ?źe ludki nie mają kart, nie mają nic z papier?łw. Jeszcze gdy stra?źnik spisuje papiery telefon, ze przy ich aucie ju?ź czeka radiow?łz i miejscowy policjant. Ludzie grzecznie się pakują i truchtem lecą przez pole do auta i policji, za nimi stra?źnik z kolegą LRem. Jako ?źe kolega ma ze dwa metr i wa?źy ze 120, plus czarna kominiarka, bo mu w paszczę zimno, to kłusole widząc policjant?łw mają łzy szczęścia w oczach. Kary po set złotych troszkę zonkują obu gości, ale alternatywa sądu grodzkiego w KRK, a obaj są z Kielc, jest zdecydowanie gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Kuba luzik, chocia?ź nie wiem czy nie skusić się na masa?źyk pleck?łw Wczoraj trochę poczytałem na ten temat i dziś planuję dalej zgłębiać lekturę. Cieszę się, bo jestem o tyle mądrzejszy. Co do zapisu to ka?źdy z nas wędkujących, ka?źdy obywatel widząc popełnienie przestępstwa mo?źe doprowadzić podejrzanego do organ?łw ścigania. Druga sprawa to funkcjonariusz SSR jest chroniony prawnie i odm?łwienie wsp?łłpracy, a bardziej fachowo utrudnienie czynności podlega karze grzywny lub ograniczenia wolności do lat 3. Nie musi tu być przepychanek...samo nie poddanie się kontroli jest ju?ź wykroczeniem. Kuba priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 oland Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Kłusoli,mięsia?źy nie ?źałuje, ale jak widzę jak nasi stra?źnicy zawsze na początku roku latają ,jak kot z pęcherzem za przestępcami kt?łrzy nie zdązyli opłacić jeszcze karty z r?ł?źnych powod?łw -to krew mnie zalewa ! Wcześniej przed nowym rokiem dupy nie ruszą na kontrolę , ale po - to akcja!! wyrabianie normy.W większości ci przestępcy bez opłat (kt?łrzy i tak mają opłacone składki co roku -ciągłość), to emeryci ,dziadki, i tacy co niedopasowali się czasowo do działalności skarbnika w kole (przewa?źnie raz w tygodniu-nie ka?źdemu podpasuje,od ogłoszenia wysokości opłat w okręgu tyko tydzień), nie twierdzę ,?źe bez opłat mo?źna wędkować -ale uwa?źam ?źe styczeń powinien być okresem większej tolerancji ze strony kontrolujących, wobec wędkarzy kt?łrzy i tak płacą co rok.Piszę to na przykładzie i obserwacji lat poprzednich -obławy, łapanki na lodzie -?źenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 @w.d. WoblerNie do końcaStra?źnik mo?źe za?źądać w okreslonych sytuacjach zdania przez Ciebie sprzętu i masz to zrobić. Mo?źesz powiedzieć nie, SSR mo?źe wezwać policję czy PSR i tak mo?źna do usranej. W praktyce - jak pisałem, nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie czychać, by wędkę ci zaaresztować. Więcej nie napiszę, bo nie tylko Wy tu czytacie, po co druga stronę w amunicję wyposa?źyć.Og?łlnie to SSR niewiele moze, nawet jak się do niego zastartuje to powinien się wycofac i wezwac back up. SSR to nie jacyś samozwańczy stra?źnicy teksasu, choć, jak to z ludźmi - i tacy się trafiają.@ -PYTOON-Oczywiście, mozesz pr?łbowac i p?łźniej być ciąganym po prokuraturze. Musimy rozgraniczyć prawo pisane, od wykładni sądowej i film?łw z policjantami, na og?łł z USA, jakoś określić, gdzie wypada rzeczywistość człowieka polskiego AD 2011.Ja w ka?źdym razie polecam to co wcześniej - dzwonisz nie do psr tylko na policję, spisujesz osobę odbierającą wezwanie i domagasz się interwencji. Na og?łł to działa. Odradzam gadanie, tłumaczenie, jakiekolwiek interwencje. Nie daj Bo?źe, cokolwiek, komukolwiek się stanie i jest się w cię?źkiej dupie, prokurator na głowie itd - nie wchodźcie na minę z własnego ?źyczenia.@oland.Z jednej strony masz rację, jest wielce naganne podciąganie statystyk w ten spos?łb, z drugiej, wk... mnie pokrętne tłumaczenie. Nie mam opłat - nie łowię. Nie ma tu szarosci czy stan?łw pośrednich. Nie ma wytłumaczenia bo czasu nie miałem.Co innego, jeśli okręg w jakiś spos?łb odg?łrnie to rozwią?źe, ale jak dla mnie to prosta sprawa - opłaty mo?źesz te?ź zrobić w siedzibie okręgu, wpłynać w kole na to, by skarbnik był przez pierwszy tydzień bardziej dostępny etc. Da się. Mo?źna te?ź dni?łwkę wykupić, przez net czy nawet na poczcie sobie opłacić, wystarczy chcieć, a nie winę za swoje nie dociagnięcia na złych stra?źnik?łw przepychać, bo to nie oni źle zrobili tutaj.Nie wiem, zdarza się Wam rozwiązać sytuację i np podjechać na stację po paliwo m?łwiąc ?źe nie macie kasy, ale w marcu oddacie? Po drodze nie było kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 oland Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 nie chodzi mi o jakąś furtkę do wykręt?łw ,ale zobacz kiedy okręg ogłasza wysokość składek, a ile czasu mamy na zmieszczenie się w terminie .Koniec roku jest dość napięty i czasowo i finansowo , do tego okres przedświąteczny- dlatego uwa?źam ,?źe egzekwowanie opłat powinno się przesunąć o miesiąc. Jest te?ź inne rozwiązanie aby wysokość składek ustalić wcześniej np. miesiąc ,lub dwa przed końcem roku i wtedy wszyscy zdą?źą.Opłata dni?łwki? - chyba ?źe nie w swoim okręgu będę łowił jednorazowo .Por?łwnanie do stacji benzynowej trochę nie za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Panowie, bo tak naprawdę - wystarczy chcieć. Kurs SSR trwa kilka godzin, do tego prosty egzamin i mamy blachę, mozemy dbać o swoje wody, zapraszać PSR i policjant?łw na wsp?łlne patrole. A nic wodzie nie robi tak dobrze, jak świadomość, ze ktoś patrzy na ręce i pilnuje. Samo to powoduje, ze pojawiają się łatwiejsze alternatywy wolnego spędzania czasu. oland - Dla mnie r?ł?źnicy nie ma. Jest a?ź tydzień, by to ogarnąć, co więcej, wbrew pewnym poglądom - nie ma przymusu łowienia i nie jest ono obowiązkowe. Dlatego - nie mam opłat = nie łowię, albo kupuję dni?łwkę, nawet w swoim okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maja 2 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Je?źeli ktoś z Was czyta WW lub WŚ to w kilku ostatnich nr starego roku objaśniano jak to jest z wykroczeniami wędkarskimi wynikającymi z ustawy o rybactwie śr?łdlądowym znowelizowanej pod koniec 2010r. W skr?łcie wygląda to tak, ?źe za popełnione wykroczenie gro?źą grzywny odpowiednio- nieokreślonej wysokości za wykroczenia z art.27A( ale nie wy?źsza ni?ź dopuszczalna przez kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia), oraz w wysokości 200 zł za wykroczenia z art27B w/w ustawy(grzywna nie jest jednoznaczna z mandatem!). Ponadto sąd w razie ukarania za popełnione wykroczenia orzeka obowiązkowo środki karne podane w wymienionych przeze mnie artykułach ustawy. Wynika z tego, ?źe nie mo?źna nakładać mandat?łw za te wykroczenia( wynika dlatego, ?źe orzekanie w sprawach określonych w podanych wy?źej przepisach następuje w trybie przewidzianym w KPOW, kt?łry m?łwi, ?źe w razie popełnienia wykroczenia, za kt?łre nale?źałoby orzec środek karny nie nakłada się grzywien w drodze mandatu karnego- art.96 par. 2) . Ponadto z ustawy wynika jasno, ?źe w razie popełnienia wykroczenia wędkarskiego, organ dokonujący kontroli jest obowiązany do zatrzymania sprzętu osoby dokonującej połowu, oczywiście za pokwitowaniem, bo w razie ukarania sprzęt podlega przepadkowi. Je?źeli sąd nie uzna winy, sprzęt wraca do właściciela. Istnieje tu du?źe niebezpieczeństwo ( i to jest wada tej ustawy), ?źe ka?źde naruszenie jej przepis?łw stanowiących wykroczenie i rozstrzygniętych na niekorzyść obwinionego przez sąd, oznacza ?źe taka osoba będzie figurowała jako karana sądownie. Konsekwencje są łatwe do wyobra?źenia. Bodaj?źe w WŚ był przykład popełnienia dw?łch wykroczeń wędkarskich- łowienie bez zezwolenia, dodatkowo na niedozwoloną liczbę wędek oraz drugie- brak urządzenia do usuwania haka z pyska ryby(to wykroczenie wynika z RAPR). W świetle prawa te wykroczenia są r?łwno traktowane i gro?źą za nie takie same kary. Np. podanie wyroku do wiadomości publicznej wraz z danymi personalnymi. Słyszałem,?źe PSR karze ludzi mandatami stosując swoją interpretację jednego z rozporządzeń Ministerstwa Rolnictwa, jednak jest ona błędna. Ju?ź sama ranga przepis?łw m?łwi, kt?łry z nich jest nadrzędny(UoRŚ nad rozporządzeniem). Do tego trzeba zrozumieć, ?źe to nie funkcjonariusze PSR, czy policji ustalają prawo. Oni są od jego przestrzegania, niezale?źnie od tego, czy dany przepis się komuś podoba, czy nie. Chcemy ?źyć w państwie prawa to go przestrzegajmy. Mo?źna czasem zastosować pouczenie lub np. ostrze?źenie, zwr?łcenie uwagi czy inny środek oddziaływania wychowawczego (art. 41 kw), ale bez przesady, nie dla wszystkich łamiących przepisy. Tylko wtedy, gdy wykroczenie jest w danej chwili niewielkie, wyrządziło małą szkodę społeczną i nie stanowiło niebezpieczeństwa, a sprawca wyraził skruchę(szczerą, na ile się da to ocenić).Uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=30Polecam lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kolejne pytanie do Was, czy jest coś takiego jak og?łlnopolski zakaz spinningu na jeziorach do 1 maja? Chciałbym poszukać okoni na jeziorze, kt?łre nie mają okresu ochronnego w okręgu katowickim właśnie w tym okresie. Na niekt?łrych jeziorach jest wyraźny zakaz spinningowania do 1 czerwca ale ma to związek z ochroną populacji szczupaka w tych jeziorach. O innych zbiornikach nie znalazłem takiej wzmianki. Drugie pytanie czy w tym okresie mogę łowić z łodzi na jeziorach gdzie jest dopuszczone wędkowanie ze środk?łw pływających, a dokładniej czy mogę spinningować za okoniem? Kolejną sprawą są przepisy dotyczące zbiornika Dziećkowice, jak nale?źy je interpretować?- wypływanie i cumowanie łodzi wędkarskich tylko z przystani wędkarskiej i portu klubu ?źeglarskiego „Yaht Club OPTY”,Czy chodzi tu o przysłowiowe dobijanie do brzegu czy cumowanie na noc łodzi? Zmuszanie do wypływania z Yaht Club OPTY jest r?łnoznaczne z zapłaceniem za wodowanie chyba 50zł jednorazowo, z przystani wędkarskiej jest niemo?źliwe z uwagi na stromy brzeg... brak sł?łw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 No tak .Jak Policja mnie zatrzyma, nie mam dokument?łw np. dowodu rejestracyjnego, prawa jazdy to dostaję mandat za ich brak, nie konfiskują mi samochodu .Policja ma ułatwione zadanie bo jest cepik ( co prawda w powijakach ale jest)łączą się i wiedzą czy dany klient ma prawo jazdy r?łwnie?ź czy samoch?łd(posiada numer rejestracyjny)jest moją własnością.Sytuacja adekwatna nad wodą, dlatego walczę jak lew o sw?łj sprzęt i w ?źyciu bym nie oddał sprzętu .Etap stra?źnika SSR te?ź ju?ź mam za sobą i konfiskatę sprzętu przeprowadzaliśmy jak klient nawiał( często gęsto tylko krzaki trzeszczały lub nie przyznawał się do wędki (np. 3 wędka na widełkach) tłumacząc pokrętnie, ?źe to nie jego i się nie przyznawał do niej .Owszem je?źeli łowi i nie posiada ?źadnego dokumentu na podstawie kt?łrego nie mo?źna ustalić to?źsamości jak najbardziej jest podstawa do zatrzymania sprzętu.Zasadniczo nie istnieje dla mnie sytuacja abym łowił bez stosownych uprawnień, więc nawet nie rozpatruję takiej mo?źliwości w swoim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 oland Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Je?źeli ktoś z Was czyta WW lub WŚ to w kilku ostatnich nr starego roku objaśniano jak to jest z wykroczeniami wędkarskimi wynikającymi z ustawy o rybactwie śr?łdlądowym znowelizowanej pod koniec 2010r. W skr?łcie wygląda to tak, ?źe za popełnione wykroczenie gro?źą grzywny odpowiednio- nieokreślonej wysokości za wykroczenia z art.27A( ale nie wy?źsza ni?ź dopuszczalna przez kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia), oraz w wysokości 200 zł za wykroczenia z art27B w/w ustawy(grzywna nie jest jednoznaczna z mandatem!). Ponadto sąd w razie ukarania za popełnione wykroczenia orzeka obowiązkowo środki karne podane w wymienionych przeze mnie artykułach ustawy. Wynika z tego, ?źe nie mo?źna nakładać mandat?łw za te wykroczenia( wynika dlatego, ?źe orzekanie w sprawach określonych w podanych wy?źej przepisach następuje w trybie przewidzianym w KPOW, kt?łry m?łwi, ?źe w razie popełnienia wykroczenia, za kt?łre nale?źałoby orzec środek karny nie nakłada się grzywien w drodze mandatu karnego- art.96 par. 2) . Ponadto z ustawy wynika jasno, ?źe w razie popełnienia wykroczenia wędkarskiego, organ dokonujący kontroli jest obowiązany do zatrzymania sprzętu osoby dokonującej połowu, oczywiście za pokwitowaniem, bo w razie ukarania sprzęt podlega przepadkowi. Je?źeli sąd nie uzna winy, sprzęt wraca do właściciela. Istnieje tu du?źe niebezpieczeństwo ( i to jest wada tej ustawy), ?źe ka?źde naruszenie jej przepis?łw stanowiących wykroczenie i rozstrzygniętych na niekorzyść obwinionego przez sąd, oznacza ?źe taka osoba będzie figurowała jako karana sądownie. Konsekwencje są łatwe do wyobra?źenia. Bodaj?źe w WŚ był przykład popełnienia dw?łch wykroczeń wędkarskich- łowienie bez zezwolenia, dodatkowo na niedozwoloną liczbę wędek oraz drugie- brak urządzenia do usuwania haka z pyska ryby(to wykroczenie wynika z RAPR). W świetle prawa te wykroczenia są r?łwno traktowane i gro?źą za nie takie same kary. Np. podanie wyroku do wiadomości publicznej wraz z danymi personalnymi. Słyszałem,?źe PSR karze ludzi mandatami stosując swoją interpretację jednego z rozporządzeń Ministerstwa Rolnictwa, jednak jest ona błędna. Ju?ź sama ranga przepis?łw m?łwi, kt?łry z nich jest nadrzędny(UoRŚ nad rozporządzeniem). Do tego trzeba zrozumieć, ?źe to nie funkcjonariusze PSR, czy policji ustalają prawo. Oni są od jego przestrzegania, niezale?źnie od tego, czy dany przepis się komuś podoba, czy nie. Chcemy ?źyć w państwie prawa to go przestrzegajmy. Mo?źna czasem zastosować pouczenie lub np. ostrze?źenie, zwr?łcenie uwagi czy inny środek oddziaływania wychowawczego (art. 41 kw), ale bez przesady, nie dla wszystkich łamiących przepisy. Tylko wtedy, gdy wykroczenie jest w danej chwili niewielkie, wyrządziło małą szkodę społeczną i nie stanowiło niebezpieczeństwa, a sprawca wyraził skruchę(szczerą, na ile się da to ocenić).Uff... Czytając to ,mo?źna prze?źyć załamanie nerwowe ,jednak ?źyjemy w chorym kraju ,?źeby za brak wypychacza haczyk?łw traktować jak kłusola? ,rozumię brak wpisu w rejestr te?ź jest wykroczeniem i mogę się pozbyć sprzętu ? strach chodzić na ryby, a kłusole i mięsiarze w coraz lepszej kondycji.Walczyć więcej z tymi co nas okradają z ryb , a nie z wędkarzami kt?łrzy płacą na ten chory związek- bo nie mają innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.d.wobler Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Bo z zasady stra?źnika kłusole jesteście nad wodą .Nie wpisałeś do rejestru ?źe jesteś nad wodą!!!-bandyta: raz mu 50zł mandatu:)Nie ma wypychacza-bandyta!!!:raz mu 100zł mandatu .A co!!!!Niekt?łrzy muszą mieć dobre pensje, jakoś trzeba zarobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek_W Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A wiecie, ?źe gdyby te prawa i obowiązki były egzekwowane, jaki panowałby ład i porządek? Jestem jak najbardziej przeciw ograniczaniu praw, tudzie?ź kolejnych obostrzeń, niemniej jednak to nieuchronność i egzekwowanie praw, wyr?ł?źnia nas na tle Europy. Og?łlnie, nie tylko jeśli chodzi o prawa i obowiązki wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Sam związek mo?źe i jest do bani ale my tak naprawdę jako wędkujący mamy obowiązek stosować się tylko do kilku wytycznych. Zobaczcie ile pracy muszą wło?źyć np myśliwi ?źeby m?łc polować. Większe składki, o przepisach nie wspomnę i przede wszystkim praca na rzecz koła łowieckiego a to ju?ź mega obowiązek. A my co?! Narzekamy...Jozi masz rację stary ?źe wędkarza najprościej jest ukarać, bo ma za du?źo do stracenia. Kłusol to człowiek zdeterminowany i walka z nim jest ju?ź naprawdę niebezpieczna.Jako przykład dla mnie są wędkarze z Towarzystwa Przyjaci?łł Białej Przemszy. Cię?źko pracują nad tym, aby ich rzeka była rybna. Budują tarliska, zbierają pieniądze na zarybienia, walczą z trucicielami środowiska jakimi są wielkie zakłady przemysłowe i na koniec zajmują się ochroną samych ryb urządzając patrole SSR i oddział?łw SSR+PSR. W tym roku ukoronowaniem ich działań było przeforsowanie w PZW aby stworzyć na 2km odcinku rzeki strefę NO KILL. www.bialaprzemsza.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Kolejne pytanie do Was, czy jest coś takiego jak og?łlnopolski zakaz spinningu na jeziorach do 1 maja? Chciałbym poszukać okoni na jeziorze, kt?łre nie mają okresu ochronnego w okręgu katowickim właśnie w tym okresie. Na niekt?łrych jeziorach jest wyraźny zakaz spinningowania do 1 czerwca ale ma to związek z ochroną populacji szczupaka w tych jeziorach. O innych zbiornikach nie znalazłem takiej wzmianki. Drugie pytanie czy w tym okresie mogę łowić z łodzi na jeziorach gdzie jest dopuszczone wędkowanie ze środk?łw pływających, a dokładniej czy mogę spinningować za okoniem? Kolejną sprawą są przepisy dotyczące zbiornika Dziećkowice, jak nale?źy je interpretować?- wypływanie i cumowanie łodzi wędkarskich tylko z przystani wędkarskiej i portu klubu ?źeglarskiego „Yaht Club OPTY”,Czy chodzi tu o przysłowiowe dobijanie do brzegu czy cumowanie na noc łodzi? Zmuszanie do wypływania z Yaht Club OPTY jest r?łnoznaczne z zapłaceniem za wodowanie chyba 50zł jednorazowo, z przystani wędkarskiej jest niemo?źliwe z uwagi na stromy brzeg... brak sł?łw! Chłopaki UP! Poradzicie mi coś w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 I jak zwykle, kończy się na wygodny napierdalaniu na PZW. A ze samemu ch... się dla w?łd robi, ze po za narzekaniem i opłaceniem jakiejś ?źenująco niskiej składki nie ma miejsca na jakikolwiek wydatek energii - o tym wygodniej zapomnieć, ponapierdalać na ludzi kt?łrzy robią swoją robotę, by kolejni mogli na podstawie pojedynczego przypadku ich zjechać. Myślicie ?źe SSR to robi dla kasy? Jesli tak to gratuluję głupoty. Myślicie ?źe co, PSR zasuwa nad wodą bo ma takie hobby?Najlepiej - siedzieć na dupie, nic nie robić, a na forum narzekać i jojczyć ?źe jest źle. i jeszcze nieśmiertelne - płacę i wymagam, zupełnie jakby to jakiś krezus, wywaliwszy 5 tysi za rok łowienia powiedział, nie po opłaceniu składki za 150 czy 200pln... Mo?źe alternatywa - skończyć pitolić smutne kawałki i wziąć d... do roboty? Zamiast tak jęczeć o tym jak kłusownicy wykańczają nasze wody zrobić kurs SSR i pilnować wody?A, zapomniałem, to wymaga ciut więcej ni?ź odpalić neta i poklepać w klawisze... Sam związek mo?źe i jest do bani ale my tak naprawdę jako wędkujący mamy obowiązek stosować się tylko do kilku wytycznych. Zobaczcie ile pracy muszą wło?źyć np myśliwi ?źeby m?łc polować. Większe składki, o przepisach nie wspomnę i przede wszystkim praca na rzecz koła łowieckiego a to ju?ź mega obowiązek. A my co?! Narzekamy... o, dokładnie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FidoAngel Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A weź mo?źe sam usuń tego offtopa i przestań trolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A co miałem napisać, szczera prawda a ?źe niepoprawna jerkbajtowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Sam związek mo?źe i jest do bani ale my tak naprawdę jako wędkujący mamy obowiązek stosować się tylko do kilku wytycznych. Zobaczcie ile pracy muszą wło?źyć np myśliwi ?źeby m?łc polować. Większe składki, o przepisach nie wspomnę i przede wszystkim praca na rzecz koła łowieckiego a to ju?ź mega obowiązek. A my co?! Narzekamy... o, dokładnie o to chodziKuba racji trochę masz, sam był nawet komendantem SSR w kole wędkarskim więc nie jest mi to obce, zapierdzielałem po brzegach, czasem koleg?łw zrypać musiałem, a?ź było samemu mi głupio.Ale bez urazy, po to mamy na etatach ludzi w okręgu aby wypełniali sumiennie swoje obowiązki.Nie jestem przeciwny pracy społecznej, sam jestem got?łw budować tarliska dla ryb.W 2011 rzuciłem hasło na zebraniu o budowie tarlisk, tylko P.Konieczny w tygodniu wykonał tarliska z pracownikami okręgu, ja byłem przygotowany z kolegami na sobotę(wtedy mamy wolne) ale brakło dla nas pracy.Jakby ka?źdy dbał o wodę to byłoby zupełnie inaczej.Po mojemu powinny powstać towarzystwa wędkarskie zrzeszające grupę wędkarzy posiadających daną wodę.Przykład wędkarzy z Lublina, kt?łrzy bronią wody jak lwy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
FidoAngel
Jestem ciekaw jak wysoką karę m?łgłbym dostać łowiąc bez dokument?łw ?
Czy jest r?ł?źnica dla tych kt?łrzy:
- wcale nie mają Karty Wędkarskiej
- mają Kartę Wędkarską ale nie mają pozwolenia od uprawnionego do dysponowania wodą (np PZW)
- nie mają przy sobie ?źadnych (choć posiadają wszystkie wymagane dokumenty)
Top użytkownicy dla tego pytania
12
9
9
7
Popularne dni
9 Sty
19
5 Sty
16
6 Sty
12
10 Sty
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Kuba Standera 12 odpowiedzi
w.d.wobler 9 odpowiedzi
-PYTOON- 9 odpowiedzi
Jozi 7 odpowiedzi
Popularne dni
9 Sty 2012
19 odpowiedzi
5 Sty 2012
16 odpowiedzi
6 Sty 2012
12 odpowiedzi
10 Sty 2012
12 odpowiedzi
Popularne posty
w.d.wobler
...
Kuba Standera
Pewnie, wszak łaskę płacąc składkę robisz niesłychaną, stra?źnik powinien na kolanach poprosić o okazanie papier?łw i na wszelkie mo?źliwe ściemy przymknać oko. Wszak przecie?ź to Polandia jest i ka?ź
74 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi