Skocz do zawartości
  • 0

Akcje pomocy na portalach społecznościowych

norbiko1

Pytanie

Jestem Norbert Stolarczyk swego czasu a było to w bardzo śnie?źną i mroźna zimę na apel pewnego prezesa koła w Kielcach zorganizowałem zbi?łrkę na sprzęt dla Kolegi balcera.

W zasadzie zorganizowałem to za du?źo powiedziane, ponad 80 os?łb pewnego portalu wraz z moją skromną osobą dokonało rzeczy, na pierwszy rzut niemo?źliwej.

Jestem podobnie jak kolega balcer osobą niepełnosprawną, choć nie lubię u?źywać tego terminu ani te?ź o tym m?łwić, traktuję to jako swoją osobistą sprawę.

Jednak w tej materii wyczulone mam podejście i wiem co znaczy nie mieć mo?źliwości zdobycia czegoś o czy m się marzy. Dziś braknie mi sł?łw aby wyrazić zrozumienie dla zaistniałej sytuacji. Kiedy (było to w 2011) to drogą mailową otrzymałem informację ?źe kolega balcer sprzedaje tyczkę, ogłaszając tę sprzeda?ź na pewnym forum spławikowym, skontaktowałem się z nim w tej sprawie prosząc o sprostowanie zaistniałej sytuacji. Otrzymałem mgliste wyjaśnienia, kt?łrym nazwijmy to dałem wiarę. Mo?źe inaczej, zauwa?źyłem, ?źe wśr?łd balcera darczyńc?łw doszło do podziału na dwie grupy, Jedna uznała, ?źe mo?źe ze sprzętem zrobić co tylko che, druga zaś uznała ?źe skoro nie chciał tych rzeczy powinien je przekazać innym potrzebującym.

Minęło kilka długich miesięcy, przyszedł dzień (dzisiejszy), w kt?łrym zn?łw docierały do mnie maile, stwierdzające zaistnienie takiej samej sytuacji. Stwierdziłem, ?źe tym razem mam to w d....

Jednak za namową pewnego kolegi, kt?łry stwierdził poczytaj, a padniesz (u?źytkownika tego forum) wszedłem aby zobaczyć, poczytać i co widzę? Człowiek o kt?łrym mowa sprzedaje kolejne akcesoria kt?łre dostał od u?źytkownik?łw kolejnego forum. Brak mam zrozumienia takiego postępowania...

A kiedyś było tak miło zobaczcie to sami..

http://www.youtube.com/watch?v=Uq3Yr6AwMEQ

Jeśli moderator lub administrator uzna za stosowne usunąć ten wątek to bardzo proszę. co najwy?źej mogę tylko przeprosić, jednak proszę mnie zrozumieć musiałem to z siebie wyrzucić.

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miejmy nadzieje ?źe nie ujdzie mu to płazem i ?źe kt?łregoś dnia do jego drzwi za puka policja :angry:

w jakim celu? przynies wedki?

Jak to mowil J Cage w jakims filmie co go niedawno widzialem (wypadl mi z glowy tytul):

nie jestem zlodziejem tylko mistrzem oszustwa - roznica taka, ze ludzie sami mi daja swoje rzeczy wiec nie ma przestepstwa...

(wlasny przeklad z pamieci).

Ja pier.... i pomyslec, ze niedawno jak chcialem kupic szosowke to na Irlandzkim forum dostalem propozycje wziecia roweru bez kol na ramie BH i pelnym osprzecie DURA ACE to mimo, iz siedze na zasilku od jakiegos czasu nie potafilem wziasc roweru za darmo i po krotkich klotniach z wlascicielem zaplacilem za rower (oczywiscie kwote niewielka w stosunku do jego wartosci, ale za darmo wziasc nei potrafilem)

• 0

Przeczytałem wszystko co było do przeczytania i tutaj i w innych miejscach. Strasznie mnie takie rzeczy wkurzają. Ka?źdy mo?źe teraz tak powiedzieć ale sam miałem coś mu wysłać, nawet zajechać po to przy okazji do sklepu bo na stanie niewiele mam, jestem początkującym wędkarzem.

Sądzę, ?źe w ewidentnych, jak ten, przypadkach w interesie właściciela tego forum jest usuwać na zawsze takie osoby bez cackania się. Sam jestem nowy i chciałbym wierzyć, ?źe tzw. średnia statystyczna przyzwoitości i kultury u?źytkownika jerkbaita jest wysoka, dlatego tu jestem.

W kwestii oceny moralnej mam cytat z Krzysztofa Kieślowskiego - wykropkowałem w tekście parę sł?łw...

Jak ktoś straci oko albo rękę, to jest tak, ?źe ten przypadek mo?źe zmienić tym kim jesteś, poniewa?ź jesteś ju?ź człowiek bez ręki albo bez oka. Natomiast nie zmienia tego jakim jesteś. Je?źeli jesteś skur.....em – to jesteś po prostu skur....em bez oka, je?źeli jesteś człowiekiem z dobrym sercem to jesteś dobrym człowiekiem bez oka. I nic więcej. To się nie zmienia.

• 0

informacyjnie: konto u?źytkownika balcer00 zostało oczywiście zablokowane

Ka?źda zdrowa społecznośc dą?źy eliminowania ze swojego grona członk?łw o podejrzanej reputacji. Tyle mo?źe zrobić administracja portalu. Nale?źy przy tym pamiętać, ?źe internet jest bardzo anonimowym środowiskiem więc takie sytuacje niestety moga się zdarzać.

Poniewa?ź został poruszony wątek ewentualnej odpowiedzialności, wydaje mi się ?źe osoby kt?łre czują się wykorzystane prze?ź uzytkownika balcer00 mogą ewentualnie zło?źyć doniesienie o mozliwości popełnienia przestępstwa z art. 286 Kodeksu Karnego do najbli?źszej prokuratury kt?łra oceni czy doszło do popełnienia przestępstwa czy te?ź nie.

Art. 286.

? 1. Kto, w celu osiagniecia korzysci majatkowej, doprowadza inna osobe do niekorzystnego rozporzadzenia wlasnym lub cudzym mieniem za pomoca wprowadzenia jej w blad albo wyzyskania bledu lub niezdolnosci do nalezytego pojmowania przedsiebranego dzialania, podlega karze pozbawienia wolnosci od 6 miesiecy do lat 8.

(...)

? 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnosci albo pozbawienia wolnosci do lat 2.

ps. prosiłbym o nieu?źywanie kolor?łw w wypowiedziach, zwłaszcza czerwonego i zielonego - są one zarezerwoane dla administratora i moderator?łw portalu

• 0

Za bardzo nie chce drazyc tematu......sam pare rzeczy wyslalem dla chlopaka,ale czytajac to wszytsko tez mam mieszane odczucia....tym bardziej ze znalazlem jakis link,ze ten chlopak z dwa lata temu z koleji prosil o pomoc w kompletowaniu sprzetu na morze :wacko:

Ale coz bylo minelo,i pewnie jak kazdy teraz z dwa razy sie zastanowie jak bedzie trzeba komus pomoc,i nawet nie chodzi ze sie tych pare rzeczy wyslalo itd..ale poprostu o zaufanie do drugiej osoby

• 0

Panowie chciałem napisać małe sprostowanie z?źutka na dzieci ze świetlicy to nie pomysł balcera ,to zrobił Kolega z portalu wędkuje pl KLEPA 683,balcer tylko powstawiał na inne portale prosbe o pomoc ,akcja zakończyła sie powodzeniem i dzieci dostały to o czym marzyły ,to nie tłumaczy postawy balcera na tym portalu ,chce tylko ?źebyście mu nie przypisywali zeczy za kture nie jest odpowiedzialny ,to link na stronę wędkuję na kt?łrej piszemy o listach od dzieci ,pozdrawiam http://forum.wedkuje.pl/f,list-do-sw-mikolaja,371512,0.html

• 0

Szkoda, gdyby chciał wymienić przynęty na inne itp. to rozumiem, ale wyprzedawać wszystko z g?łry na d?łł - szok. Tym bardziej, ?źe koledzy przejechali tyle km i poświęcili wolny czas, by usłyszeć dziękuję i zobaczyć uśmiechniętą buzię. :(

Z drugiej strony szkoda, ?źe ktoś inny mo?źe stracić szansę na prawdziwą pomoc. Moim zdaniem takowej pomocy mo?źna byłoby udzielić, ale po tym jak u?źytkownik nie ogłasza się w pierwszym poście, sam przedstawia swoją sytuację itd. ale popiera swoją pasję zdjęciami - to byłoby taki dow?łd, ?źe naprawdę wędkuje i się tym pasjonuje. Im więcej zdjęć tym bardziej byłoby to wiarygodne.

• 0

... Im więcej zdjęć tym bardziej byłoby to wiarygodne.

Moim zdaniem zdjęcia nic nie znaczą, człowiek powinien wykazać się kulturą, zapoznać z forum, wypowiadać w innych wątkach,

wykazać zainteresowaniem... to jak i co pisze, a nie to jak wygląda z wędką na zdjęciach ma naprawdę znaczenie :D

• 0

@Gumo i tak to wygląda, ?źe jeden potrzebujący nie chce się afiszować, ma swoją godność i naprawdę cię?źko nieraz dotrzeć do nich z pomocą.

Inni natomiast są bezczelnymi naciągaczami notabene jak ten koleś :mellow: .

Albo mo?źna poszukać samemu. Tu jest przykład dla chętny http://www.mammarzenie.org/marzyciel/9586,16,wyjazd-wedkarsk i-do-szwecji

• 0

A kto podarował okumę i kij jerkowy koledze balcer ? bo wystawił te fanty na multiplikatorze. :lol:

Zalogował się tylko i wyłącznie w tym celu :wacko: czyli gnoju ciąg dalszy.

to moze ostrzegawczy strzal... pomiedzy oczy :D <_<

Porządek juz zrobiłem wątki zostawię mo?źe kiedyś kolejny potzrebujący przeczyta i się zastanowi czy warto koleg?łw dymać ...

• 0

Mo?źe koledzy, kt?łrzy obdarowali drania powinni poświęcić się i zło?źyć kolejną wizytę? Ja r?łwnie?ź byłem bliski przekazania paru fant?łw frajerowi. W imieniu darczyńc?łw m?łgłbym osobiście mu pogratulować wynik?łw wędkarskich. :angry:

• 0

A kto podarował okumę i kij jerkowy koledze balcer ? bo wystawił te fanty na multiplikatorze. :lol:

Zalogował się tylko i wyłącznie w tym celu :wacko: czyli gnoju ciąg dalszy.

Balcer zapewniał ?źe jak ktoś zechce aby oddał to odda, kontakt jakiś tam do niego był :unsure:

i na facebooka i gg, chyba nawet telefon podawał ... :D

Jak by chodziło o m?łj sprzęt to bym się nie patyczkował zwłaszcza jak świe?źo wysłany został.

• 0

I po co odkopywać takie stare aukcje przecie?ź to było prawie rok temu.Dajmy ju?ź mo?źe spok?łj z tym.Koleś ma ju?ź chyba nauczke i nie będzie ju?ź nic sprzedawał.

Bez urazy ale mam wra?źenie ?źe kolega zarejestrował się tylko po to ?źeby mścić się na tym kolesiu.