Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A dla czego w strefie ciszy nie można używać cichego ( spalinowego) silnika to nie mam pojęcia.

Przywitam się za chwilę w odpowiednim dziale, ale najpierw odniosę się do 'strefy ciszy'. Moim zdaniem nie chodzi tylko o faktyczny hałas generowany przez silniki spalinowe, ale o produkty uboczne (spaliny, paliwo/oleje dostające się do wód). Nie twierdzę, że z każdej spalinówki leje się jak ze starego jelcza, znając jednak naszych rodaków na jeziorach jest mnóstwo silników, które wyglądają i są 'sprawne' jak 25letnie polonezy i jeśli wpłyną one na jeziora objęte strefą ciszy (czyli też 1 klasą czystości wód) to je zdegradują. Część z nas świadomych wędkarzy pewnie zwróciłaby uwagę, czy nie zostawia za sobą smugi oleju, ale większość miałaby to w d..ie ("przecież to nie jego jezioro").

Fakt faktem irytuje mnie to, że są jak zawsze równi i równiejsi np w rejonie Nidzicy/Szczytna, gdzie wędkuję jest Gospodarstwo Rybackie Szawaderki, których rybacy na każdym jeziorze (włączając te w strefie ciszy) ryją te biedne wody na silnikach spalinowych kopcących jak traktor C330 i ... działają zgodnie z prawem.

Pozdrawiam,

Mariusz M.

• 0

Pytanie bezpośrednio do P. Krzysztofa z Fox Boats..

Chcę kupić pływadełko.

Zastosowanie - jedno jezioro dł 6,5km (częste wyprawy na jego koniec, strefa ciszy, napęd elektryk 55lbs, echosonda, 3-4 kije, technika połowu TYLKO spining, czasem dwóch moczykijów na łodce (wtedy kiji 8 + torby, podbierak itp).

Czym wyróżniają się Wasze łodzie od innych, że cena jest 2-3 razy wyższa ? Od razu dodam, że mam zamiar (liczę, że spróbujecie mnie przekonać rzeczowymi argumentami) zamówić u Was RiverFox 390 FishinGuide.

Miałem okazję popływać na Cobein 380 i łódka jest b. przyjemna - podobał mi się fotel do spiningowania, zdejmowana ławka i estetyka wykonania. Na minus - brak płaskiej podłogi i dość chybotliwe zachowanie przy chodzeniu po łodzi.

Co ma w sobie RiverFox 390 ? Jak zachowa się po wjechaniu na brzeg piaszczysty, usiany gałęziami (pomijamy kamienie tu nie ma mocnych) - czy powstaną trwałe rysy czy kill jest zabezpieczony/wzmocniony ?

Zdecydowanie na plus - podoba mi się różnorodność schowków i ich ilość, możliwość konfiguracji. Co jeszcze ?

Wspomniał Pan o tym, że na jezioro dobry jest katamaran - produkujecie jakieś ? Wpadł mi w oko taki: http://allegro.pl/katamaran-wedkarski-turystyczny-fishig-turist-fast-i5107310854.html- czy ktoś pływał, łowił z takiej platformy ? Jak wygląda sprawa bezpieczeństwa na fali (na wspomnianym jeziorze miałem już do czynienia z 40-50cm falą i rzucało nieźle).

Dziękuję,

Pozdrawiam,

Mariusz M.

• 0

Panie Mariuszu ....nie odpowiem na Pańskie pytanie gdyż taka odpowiedz będzie reklamą ...niezbyt mile widzianą na tym portalu.

Jednocześnie zapraszam do mnie do firmy (aż tak daleko nie jest).

Wsiądzie Pan sobie do łodzi, przepłynie, połowi i zobaczy z czego i jak jest zrobiona........  to sobie Pan sam odpowie na większość pytań.

W pierwszy weekend maja będą bliżej Pana, czyli na Dadaju duże zawody spinningowe na których będzie kilknaście moich łodzi, też będzie można pooglądać.

• Like 1

• 0

Moim zdaniem forum służy zbieraniu/wymianie informacji i (nie wczytałem się we wszystkie niuanse regulaminu) informacje od Pana mogą pomóc nie tylko mi, ale i innym osobom oglądającym wasze 'cacuszka' i dziwiącym się cenom :).

Prośba do Admina o odniesienie się do propozycji zamieszczenia dokładnego opisu (nie marketingowego blablingu) łódek oferowanych przez Firmę p. Krzysztofa.

Pisałem PW - czy zawody na Dadaju to otwarta impreza ? Można się jeszcze dokoptować ? Chętnie zabiorę swój silnik i zobaczę jak płynie RiverFox 390 z Osapianem 55lbs a przy okazji bym porzucał zakurzonymi po zimie gumami i blachami :)

Miłego dnia dla Wszystkich,

Mariusz M.

Edytowane przez MarMilo

• 0

Moim zdaniem forum służy zbieraniu/wymianie informacji i (nie wczytałem się we wszystkie niuanse regulaminu) informacje od Pana mogą pomóc nie tylko mi, ale i innym osobom oglądającym wasze 'cacuszka' i dziwiącym się cenom :).

Prośba do Admina o odniesienie się do propozycji zamieszczenia dokładnego opisu (nie marketingowego blablingu) łódek oferowanych przez Firmę p. Krzysztofa.

Pisałem PW - czy zawody na Dadaju to otwarta impreza ? Można się jeszcze dokoptować ? Chętnie zabiorę swój silnik i zobaczę jak płynie RiverFox 390 z Osapianem 55lbs a przy okazji bym porzucał zakurzonymi po zimie gumami i blachami :)

Miłego dnia dla Wszystkich,

Mariusz M.

Firma Garmin oraz Garmin Fishing Team zapraszają na wędkarskie wydarzenie roku 2015: zawody spinningowe o niespotykanej do tej pory w Polsce puli nagród o wartości 70 000 PLN.

Zawody spinningowe odbędą się z łodzi na jeziorze Dadaj w dniach 2-3 maja 2015r. w formule „catch&release”.

Prawo startu w zawodach mają dwuosobowe drużyny-teamy, które do dnia 22.04.2015r. zgłoszą się mailowo na adres: fishingteam@garmin.com i dokonają wpłaty na konto PZW okręg Olsztyn 

Tu masz link z szczegółami poczytaj o zawodach organizowanych na Dadaju :

https://wedkarskiswiat.pl/garmin-fishing-series-2015-zawody-spinningowe-na-jez-dadaj,n,53

pzdr.

• 0

Michał łódeczka jeszcze nie obciążona w dodatkowy silnik elektryczny, akumlator plus resztę szpeju itp stąd ten wynik  ;)

Śruba w orginale 3 łopatki 9 1/4 x 10

Według danych suzuki ->

Prędkosć obrotowa

przy całkowicie otwartej

przepustnicy obr/Min:

DF20A : 5,300-6,300

Przełożenie

2.08:1

Podstawiając to nawet maksymalne 6300 do kalkulatora internetowego wychodzi:

46,1km/h i odejmując 10% poślizgu ze sprawności śruby jak to oceniają dla lekkiej łodzi motorowej wychodzi 41,5km/h

:D :D  :lol:  :lol:  

• 0

Michał czyli co -  matematyka ????

GPS-a nie okłamiesz kolego , no chyba że to szkoła Anta M i spółki od brzozy  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Jak zwykle wszystkie Twoje uwagi to czysta teoria i matematyka ahaha haaaaaaaaaaaaaaaa  :P

Ja na siłę niczego nie muszę udowadniać  ;)

Powiem ci że te 41,5km/h to koleś na Foxie wyciąga na swojej Yamce 13,5KM  ;) więc albo jego i mój GPS kłamie albo ktoś opiera się wyłącznie na tabelkach i wyliczeniach  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ps. Po świetach podrzucę foto z rzutem z GPS-a z echo żeby nie być gołosłownym 

Edytowane przez Karol Krause