Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie na rumpel ale zmierzam później pokombinować i przerobić na manetkę i rumpel takie dwa w jednym, mam kilka gratów może coś dopasuję.

A co do przyczepki proponuję zobaczyć oś z wałkiem skrętnym z amortyzatorami od peugeota 306 (o ile dobrze pamiętam), mam taką w przyczepce pod-łodziowej rewelacja.

Piotrek

• 0

Dzień Dobry jestem nowy na forum i mam pytanie do Pana Krzysztofa.

Czy  riverfox 390 i 420 mają taką samą burtę czyli wysokość?

Zamówiłem silnik bf20 Honda w raczej dobrej cenie bo nie znalazłem tańszej 10400 zł, zamówiona w poniedziałek ma być :)

Łódkę chcę używać na jeziorach gdzie jest ograniczenie do 20 km i na Odrze głównie rekreacja i łowienie rybek :) raczej zabawa jak również chciałbym wybrać się na Bałtyk wody przybrzeżne do 5 km od brzegu. Przeczytałem cały wątek i bardziej jestem za 420 lecz osiągi nie powalają, natomiast 390 wydaje się ok.

Aby mieć namiastkę prawdziwej motorówki czy jest możliwość montażu do 390 konsoli sterowniczej i siedziska obrotowego jak w 420?

Czy takie rozwiązanie Pan już rozważał?

Piotr

Jeżeli łódka ma być też używana na morzu to raczej 420. Fakt , że przy silniku 20 nie będzie to demon prędkości ale te 30 poleci.

Nie robimy 390 z konsolą (oprócz 1 szt która była zrobiona dla straży rybackiej) bo uważam że to dla wędkarza niepotrzebny gadżet który tylko zajmuje cenne miejsce na łodzi....a fotel i tak by się nie obracał bo za mało miejsca.

I kombinacje ze zmianami silniki z rumpla na manetkę i na powrót to nie takie proste ..brak rozrusznika, brak ssania, przekładanie rumpla, przekładanie cięgien, rozłączanie sterociągu,.... beeeeeeeeeee.

A wysokość burty ...to żaden parametr ...jak to mierzyć ? od kila (którego nie ma) czy od reverse chine.  Kąt dna (deadrise) ma wpływ na zanurzenie czyli jak większe V to wystarcza niższe burty?.

Jedyna co się naprawdę liczy to wysokość wolnej burty po przejściu załogi na jedna stronę.

To podobnie jak podawanie samej długości jako podstawy wielkości łodzi ...bo np 5 metrów to spora łódka ale przy szerokości ok 150 cm ....ale spróbujcie połowić na stojąco z 5 metrowego kajaka o szerokości 80 cm.

• 0

Pływałem już na swojej BF20 na dotarciu, przy obrotach ok 3400 już weszła w ślizg, a przez chwilę wg GPS osiągnąłem 40 km/h.

A moja stara łajba waży ok 200 kg szerokość 1,65 długość 3,6m i chcę ją wymienić a burtę w środku od podłogi mam 50 cm.

Chcę coś większego także muszę pomyśleć o 420.

Czy ktoś z was jest z Lubuskiego okolice Nowej Soli  i ma Riverfoxa, chciałbym zobaczyć i ewentualnie popływać tą łódką do Grudziądza ma za daleko :)

Piotrek

Edytowane przez piotr1239

• 0

Panowie a czy któryś z Was pływa/ł RiverFox 390 (mocno doposażoną) z silnikiem wyłącznie elektrycznym ? Mam 55lbs na obecnej łodzi typu Romana w dwie osoby osiągam 6,30kmph co jest bdb wynikiem. Pływam po jeziorze objętym strefą ciszy (230ha). Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Mariusz

• 0

Panowie a czy któryś z Was pływa/ł RiverFox 390 (mocno doposażoną) z silnikiem wyłącznie elektrycznym ? Mam 55lbs na obecnej łodzi typu Romana w dwie osoby osiągam 6,30kmph co jest bdb wynikiem. Pływam po jeziorze objętym strefą ciszy (230ha). Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Mariusz

mocno doposażony rf390 nie pójdzie szybciej jak 5kmh. to kadłub do ślizgu a nie pchania wody. sam na mocno doposażonym, gdy pływamy we 2, z silnikiem 45lbs i wydajniejszą śrubą osiągamy ~4,5.

• 0

mocno doposażony rf390 nie pójdzie szybciej jak 5kmh. to kadłub do ślizgu a nie pchania wody. sam na mocno doposażonym, gdy pływamy we 2, z silnikiem 45lbs i wydajniejszą śrubą osiągamy ~4,5.

Dzięki za odpowiedź. Czyli poleci ponad 5kmph na 55lbs. Wiem ponieważ wspomniana wyżej łajba nie daje rady więcej niż 4,8kmph na 45lbs a po zamianie morotowni na 55lbs idzie ponad 6,3kmph.

Czy ktoś w Wawie/okolicach ma RF390- chciałbym podjechać, obejrzeć, w idealnym obrazku popłynąć kawałek - oczywiście odwdzięczając się za poświęcony czas ?

Mariusz

• 0

Witam!! Mam takie pytanie pływa ktoś river foxem 390 na yamaszce 9,9 ? Jak tak to jakie są wrażenia czy nie brak mocy ??

10 koni daje rade, ale w dwusuwie.

We 2, że szpejem, będziesz pchal wodę. Samemu z dobrze dobrana śruba, wymeczysz ślizg.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka