Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

teraz trochę strzelam w River Foxa, ale z własnego doświadczenia ci powiem tak: w mojej łodzi mam pawęż, która wytrzyma i 60 koni. Pływam na 20 koni, bo waga tego silnika jest optymalna dla pływalności łodzi. Zbyt ciężki silnik, powoduje że łódź ustawia się inaczej i wcale szybciej nie płynie :) Za ciężko na rufie i łódź nie uzyskuje max efektów. 

Jak znam Foxy u moich kolegów, to oni rzeczywiście używają max 25 kucy i to w dwusuwie. Fruwa toto koło 50 km/h. I wystarcza tej mocy.

Edytowane przez Dano-G

• 0

Ale po co Ci więcej do tej łodzi jak 20 km? To jest optymalna moc. Ja ważę około 105 kg i zawsze siedziałem na dziobie, kolega około 65 kg (właściciel) siedział na rufie. Łódź z nami i wyposażeniem pływała w ślizgu po jeziorach około 40 km/h przy standardowej śrubie 9 1/4X10.

• 0

Podawajcie o której wersji Fox-a piszecie, przecież z punktu widzenia doboru silnika i osiągów są znaczące różnice pomiędzy wersjami Riverfox 390, Riverfox 420, Fox 420C czy F420.

Śledzę ten temat od jakiegoś czasu i wiele różnic zdań wynikało z podawania osiągów dla różnych modeli.

Na stronie producenta w parametrach RiverFoxa 390 podano, iż maksymalna moc silnika 15 kW - 20 KM.

Oglądając na filmikach to te łodzie przy 20 KM już prawie latają, więc nie przesadzałbym z tą mocą.

Sam jestem na etapie rozważania, który silnik wybrać tylko w moim przypadku chodzi o jednostkę 25 KM.

Na chwilę obecną na mojej liście są: Suzuki, Yamaha i w rezerwie Mercury (którego zasugerował Krzysztof Kacprzaka w innym wątku) ale ostatnią pozycję zweryfikuję jutro z punktu widzenia kosztów serwisów i wymogów gwarancyjnych.

JayD prześledź zresztą ten wątek dokładniej to znajdziesz opinie użytkowników i sugestie producenta w tym zakresie.

• 0

Można by założyć 30 koni do RF390 ...tylko nie wiem po co. Łódka to wytrzyma, pawęż też ...tylko sternik może się pomylić i będzie dzwon albo wywrotka.

Jeżeli łódka w 3 osoby pływa 40 km/h to wystarczy. A że 20 koni to ten sam silnik co 15 ...a cena prawie taka sama to lepiej kupić 20.

Za 13000 kupiłbym Hondę 20 SHU (mam po 12600) bo jest najtańsza z najlepszych, ma ładowanie akumulatora, normalną pojemność czyli 350cc i waży 46,5kg.

• 0

Można by założyć 30 koni do RF390 ...tylko nie wiem po co. Łódka to wytrzyma, pawęż też ...tylko sternik może się pomylić i będzie dzwon albo wywrotka.

Jeżeli łódka w 3 osoby pływa 40 km/h to wystarczy. A że 20 koni to ten sam silnik co 15 ...a cena prawie taka sama to lepiej kupić 20.

Za 13000 kupiłbym Hondę 20 SHU (mam po 12600) bo jest najtańsza z najlepszych, ma ładowanie akumulatora, normalną pojemność czyli 350cc i waży 46,5kg.

Panie Krzysztofie istniala by ewentualnie mozliwosc przy zakupie tego silnika u Pana ,doposazenie mojego RF390 w kilka drobiazgow ktore w 2012r  nie byly jeszcze dostepne ....,a jesli tak to jak wygladalo by to czasowo..

• 0

Najlepiej odpowiedział by ci producent tych łodzi zapewne spora ilość znajomych jego posiada te łódki i a w końcu on powinien wiedzieć najlepiej do ilu max silnik można podpiąć.

Trafna sugestja,po rozmowie telefonicznej z Panem Krzysztofem moj wybor padl na Honde 20SHSU...,wprawdzie mialo byc maks 13k to jednak te 1200zl wiecej warto wydac :) .

• Like 1

• 0

Co do serwisu to do tej pory tylko typowe kwestie eksploatacyjne tj:

-Wymiany olejów (silnikowego oraz spodzinie)

- świece

- filtry (paliwa i oleju)

Pływam na śrubie 4 x 9 1/4" x 10" ( 235mm x 254mm ) i mojego Linder Sportsman 400 z konsola rozpędza do ok. 42km/h w pojedynkę i ok 35km/h w dwie osoby wraz ze sprzętem.

• Like 1

• 0

Nurtuje mnie pytanie, może ktoś z właścicieli RF 420 odpowie.

Czy mając na stałe zamocowany na rufie silnik spalinowy 25/30 KM z powodu jego gabarytów jest praktyczna możliwość jednoczesnego zamocowania i użytkowania na rufie  silniczka elektrycznego.

Zastanawiam się nad taką ewentualnością w związku z chęcią posiadania na dziobie wciągarki kotwicy na korbę a co się z tym wiąże ograniczoną możliwością montażu elektrycznego silnika dziobowego w związku z przebiegiem liny kotwicznej do korby umiejscawianej na prawej burcie.

Ponadto silnik elektryczny w moich rozważaniach miałby służyć tylko do przestawiania się na miejscówkach (kilka do kilkudziesięciu metrów) bez hałasowania silnikiem spalinowym.

• 0

Daje się pływać z dwoma silnikami na tylnej pawęży, ale nie jest to komfortowe. Trzeba pamiętać, że na spalinie trudniej skręcić mocno w lewo i oczywiście na elektryku trudniej nieco w prawo. Generalnie spaliny+elektryka używam tylko na bardzo głębokich, górzystych zaporówkach czeskich. Kotwiczenie tam na 20-30 metrach nie należy do przyjemności, lepiej "kotwiczyć się" na elektryku.

• 0

@Z.Milewski rozumiem, że piszesz o doświadczeniach z silnikiem o takich gabarytach

post-51451-0-43844600-1461868828_thumb.jpg

Dotychczas znalazłem tylko zdjęcia Riverfox-ów z zawieszonymi silnikami 9-20 KM w asyście silników elektrycznych i wygląda na to, że przy odrobinie chęci da się ;)

Natomiast nie widziałem jeszcze, jak wygląda rufa z silnikiem 25/30 KM i dodatkowym elektrycznym :huh:

• 0

Powiedzcie, jako użytkownicy który model 390 czy 420 nadaje się bardziej pod silnik 4t 10km i elektryk 2HP 109lbs?

Ze względu na strefy ciszy jednak w 70% będzie wykorzystywana na elektryku.

Na dużych zbiornikach (ponad 500 hektarów) będę pewnie 5 razy w roku a pozostały czas na małej wodzie.