Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Zamierzam kupić 420 w celu rodzinnego leniwego pływania jak również wędkowania. Dlaczego leniwego bo u mnie w okolicy jest wszędzie strefa ciszy i w związku z tym będzie pływała pod silnikiem elektrycznym 55 lbs. Zastanawiam się tylko na modelem i wagą łodzi. Riverfox 420 to 190 kg a F420 ( jednoplaszczowa )to 140 kg. Może poradzić mi ktoś którą wybrać , która będzie lepiej pływała pod takim silnikiem. Pan Krzysztof mówił że nie ma to znaczenia ale wydaje mi się ze 50 kg różnicy robi swoje. No chyba ze się mylę.

• 0

Bierz RiverFoxa 430 - oglądałem obie na Rybomanii i jednopłaszczówka to taka zwykła krypa (oczywiście bardzo dobrze wykonana), ale nie masz całej masy schowków, wykończenia (RF420 ma piękny laminat). Silnik - pomyśl o jeszcze silniejszym 80lbs ale na 55 też dobrze popłynie. Te 80lbs może być potrzebne gdy pogoda siądzie (ew. możesz dokupić małą spalinę i mieć ją podwieszoną i gotową na niespodzianki przyrody (wówczas nawet w strefie ciszy można gonić na spalinie)..

• 0

Tylko teraz się zastanawiam nad 390 a 420. Bo w sumie to najwięcej to będę sam lowil czasami razem z żoną. A przede wszystkim to na jeziorze. U nas w kole jedno małe 25 ha i czasami na innym 300 ha. Nie są to wielkie akweny na dużą lajbe. 390 trochę niskie burty ale inni mają i nie narzekają. Ja 2 m wzrostu.

• 0

Tylko teraz się zastanawiam nad 390 a 420. Bo w sumie to najwięcej to będę sam lowil czasami razem z żoną. A przede wszystkim to na jeziorze. U nas w kole jedno małe 25 ha i czasami na innym 300 ha. Nie są to wielkie akweny na dużą lajbe. 390 trochę niskie burty ale inni mają i nie narzekają. Ja 2 m wzrostu.

Też miałem ten dylemat. Wybrałem Riverfoxa 420 Gpx i oceniając z perspektywy 3 sezonów był to trafiony wybór. Łódka dzielnie zachowuje się na dużych falach (Śniardwy) jak i przy silnym wietrze na dużej rzece nizinnej. Pozwala na komfortowe wędkowanie we dwie osoby spinningujące (obojętnie siedząc czy stojąc) czy też na pływanie rekreacyjne w 4 osoby. Jak dla mnie nie ma obecnie lepszej alternatywy w tej klasie. Tak na marginesie byłem kiedyś zainteresowany romaną z pewnej augustowskiej "stoczni" ale jak zobaczyłem jak to pływa w "ślizgu" (widok przypominający pług śnieżny podczas akcji) to wybór nie mógł być inny.

• Like 1

• 0

Ja wybierałem pomiędzy RF i Semperem - zdecydowałem się na Sempera 440XT  - ze względu na ogromny płaski pokład, fajne rozplanowanie . W RF fotel obrotowy nie zapewnia swobodnego obracania się z wyciągniętymi nogami - dużo szerokich schowków na burtach. Ceny zbliżone, poziom wykonania (chyba) ciut lepszy w RF. 

• Like 3

• 0

O przewadze 420 decyduje szerokość i wielkość pokładu a nie tylko wyższe burty. Będąc w stoczni wejdź na pokład każdej z łodzi i wyobraź sobie siebie z kijami + rodzinkę + torba z jedzeniem, koc i inne gadżety, które zabierzesz - od razu docenisz ilość miejsca na 420tce. Chyba, że kupujesz łódź co rok to bierz 390 i się przemęcz a potem zmień na 420.. :)

• 0

... Tak na marginesie byłem kiedyś zainteresowany romaną z pewnej augustowskiej "stoczni" ale jak zobaczyłem jak to pływa w "ślizgu" (widok przypominający pług śnieżny podczas akcji) to wybór nie mógł być inny.

Mój przyjaciel ma odmienne zdanie uzytkujac jednoplaszczowego foxa. Powiedział, że Romana ma "lepszą kulturę pływania".

Trudno się nie zgodzić, Romana to kadłub typowo ślizgowy.

• 0

Witam panie Krzysztofie niech Pan mi powie czy  mogę zamienić silnik na stope L w River foxie 420c bo kupiłem 30 honda ale staruszek i problemy są a mam od kolegi możliwość zabrania hondy z 2012 r 30 hp 

Czy to będzie jakaś róznica z stopy S na L ?? mój mechanik mówi ze nie będzie różnicy czekam na odp. 

• 0

... Tak na marginesie byłem kiedyś zainteresowany romaną z pewnej augustowskiej "stoczni" ale jak zobaczyłem jak to pływa w "ślizgu" (widok przypominający pług śnieżny podczas akcji) to wybór nie mógł być inny.

Mój przyjaciel ma odmienne zdanie uzytkujac jednoplaszczowego foxa. Powiedział, że Romana ma "lepszą kulturę pływania".

Trudno się nie zgodzić, Romana to kadłub typowo ślizgowy.

Mój przyjaciel też ma odmienne zdanie. Popływał dzisiaj ze mną riverfoxem z hondą 20 HP na pawęży i będzie sprzedawać swoją romanę. Powiedział, że pływanie miało dziś dla niego inny wymiar. Prędkość we dwie osoby 36 km/h (gps w sondzie Lowrance Hook 5). Wniosek ? Kadłub Riverfoxa sam się broni. A kadłubów ślizgowych kolego to jest ogólnie spora ilość.

• 0

Mój przyjaciel też ma odmienne zdanie. Popływał dzisiaj ze mną riverfoxem z hondą 20 HP na pawęży i będzie sprzedawać swoją romanę. Powiedział, że pływanie miało dziś dla niego inny wymiar. Prędkość we dwie osoby 36 km/h (gps w sondzie Lowrance Hook 5). Wniosek ? Kadłub Riverfoxa sam się broni. A kadłubów ślizgowych kolego to jest ogólnie spora ilość.

Gratuluję łódki :) 

Napisz proszę jeszcze jaka to romana,  z jakim silnikiem i pod jakim względem się broni kadłub RF. 

Nie porównywałem łódki 3.9 na rumpel z 4.3 z konsolą.

Może jeszcze inaczej, popłyń sobie 50 km/h pod spore fale w trzy osoby i wtedy wyciągaj wnioski.

Żeby nie było, uważam że łodzie RF to na dzień dzisiejszy najbardziej funkcjonalne i estetycznie wykonane łódki dla wędkarzy w Polsce, obok jest jeszcze semper. Romana to łódka bardziej uniwersalna.

Dobrze, że rynek zaczyna się rozwijać i jest wybór.

• Like 1

• 0

Witam

A ja w tamtym sezonie spotkałem riverfoxa 390 :) umnie to akurat rzadkość nad wodą i miałem okazję porozmawiać z właścicielem. 

Ale trochę narzekał na łajbę a głównie na wysokość burty i pływanie podczas większej fali. Chwalił jakość wykonania i przemyślane rozwiązania. 

Na koniec powiedział że drugi raz by nie kupił bo jest to konstrukcja raczej na spokojne wody zasłonięte bez większych fal. Bo ani pływanie w ślizgu ani łowienie podczas zburzonej wody nie jest tak piękne jak to malują i pływał na dużo lepszych pod tym względem łodziach.

Jak to się mówi co człowiek to i opinia.

chyba wiem co miał na myśli. Edytowane przez ememiks
  • Like 2

• 0

Gratuluję łódki :) 

Napisz proszę jeszcze jaka to romana,  z jakim silnikiem i pod jakim względem się broni kadłub RF. 

Nie porównywałem łódki 3.9 na rumpel z 4.3 z konsolą.

Może jeszcze inaczej, popłyń sobie 50 km/h pod spore fale w trzy osoby i wtedy wyciągaj wnioski.

Żeby nie było, uważam że łodzie RF to na dzień dzisiejszy najbardziej funkcjonalne i estetycznie wykonane łódki dla wędkarzy w Polsce, obok jest jeszcze semper. Romana to łódka bardziej uniwersalna.

Dobrze, że rynek zaczyna się rozwijać i jest wybór.

Dzięki,

Łódka to standardowa romana z silnikiem 20 HP i wysoką pawężą. A kadłub RF broni się pod względem osiąganej prędkości, sterowności i stateczności. Dla mnie jest oki , ale zdaję sobie sprawę, że można lepiej i więcej. Aczkolwiek wiele łódek wędkarskich na polskim rynku pod wieloma względami nie jest w stanie dorównać RF 420. Długo szukałem łódki, także wiem co piszę i nie znaczy to również, że w RF nie poprawiłbym paru rzeczy.

50 km/H na RF 420 we trzy osoby ? Na jakim silniku ? Ale nawet gdyby, to moje wnioski będą takie, że łódka o bardzo dobrej charakterystyce ślizgowej (każda łódka) nie ważne ile tam jest osób na pokładzie (zakładam normę) i płynąca w ślizgu będzie wrażliwa na siły natury, a to na dużej fali oznacza doznania ekstremalne.