Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolegi zestaw pływa ponad 40 ale bez większego znaczenia czy solo czy w trójkę.

Na pewno ma za mały skok śruby ( chyba 10 lub 11, dokładnie nie pamiętam już) . Nie ma obrotomierza więc nie wiele tak na prawdę wiadomo, bez niego to nie ma sensu zmieniać śrub.

• 0

Silnik na pewno krótka stopa S. Obrotomierz czeka już w paczkomacie :-) a jeśli chodzi o śruby, to mam taki układ, że jak nie będzie dobra, to mogę wymienić na inny skok bez problemu.

Na jednym zdjęciu wygląda jak by był z długą nogą. 

Płytę ustaw 1-3 cm poniżej dna łódki. Jak dasz za wysoko to w zakrętach może łapać powietrze. 

Zazdroszczę układu ze śrubami :) 

Bo przy tych ustawieniach standardowych i tej śrubie ,ktora jest obecnie założona to kolega na Romanie z yamahą 15km mnie wyprzedzał. On na Gps miał 39 km/h. Jakie mogą być osiągi na takim zestawie?? Bo nie mam punktu odniesienia :-) Bo na tej Romanie, moj kolega z moim silnikiem pływał 50km/h.

Bardzo duża różnica ( kilkanaście km/h ), za duża nawet uwzględniając nautykę obu łodzi. Śruba była ta sama?

• 0

3cm poniżej dna łódki to teraz jest płyta. Myślałem że najlepiej jak jest na równo. Z podniesieniem silnika o 2-3cm podpowiedział mi producent łodzi. Śruba była ta sama. Właśnie nie wiem jak to możliwe że aż taka różnica, ale takie są fakty. Co mnie jeszcze bardziej zastanawia to to, że ja do mojej nowej f420 założyłem na chwile silnik tohatsu 8km, śruba o skoku 7, i ta łódź szła pięknie w ślizgu 27km/h. Ponad to na tym małym silniku weszła w ślizg z dwoma osobami na pokładzie. Oczywiście bez żadnych wędkarskich maneli.

• 0

Już nie wiem co mam zrobić żeby poprawić te osiągi w tej mojej f420. Cały czas jest moim zdaniem coś nie tak. Testowałem w ten weekend w różnych konfiguracjach i nie wiem o co chodzi. Dla mnie ta łódź z moim silnikiem yamaha 25 2 takt płynie moim zdaniem zdecydowanie za wolno.

A teraz konkrety :

Śruba 9 7/8 x 10 1/2 - vmax 37km/h - 5000 obr/min

Śruba 9 7/8 x 13 - vmax 35km/h - 4200 obr/min

Śruba 9 7/8 x 11 1/4 vmax 35km/h 4500 obr/min

Trym w każdym przypadku na 3 dziurze.

Masa łodzi z silnikiem + graty + 1osoba ok. 350kg.

Niech mi ktoś powie o co tu chodzi bo ja już nie mam zielonego pojęcia. Wszyscy piszą o jakichś kosmicznych osiągach a dla mnie są one nie osiągalne.

Dodam że tym samym silnikiem łodzią Romana 440 leci 50km/h śruba 9 7/8 x 11 1/4 obrotów nie zmierzyłem.

Może ktoś miał podobny przypadek??

• 0

Coś musi być nie tak z silnikiem na 100 % . Przy śrubie 10" powinieneś przekręcać silnik. Spróbuj jeszcze raz na romanie to rozwieje to wątpliwości, ewentualnie jakiś filmik zrób.
3 osoby, yamaha 25 2t, taka sama łódka ponad 40 km/h, nieznane obroty...

• 0

Coś mi się wydaje, że kilka kucy zdechło. Powinieneś spokojnie przebić 45. Miałem E-Tec'a 25 na łodzi około 500kg z gratami i ze mną i spokojnie było 40. Z twoich postów jasno nie wynika, czy Romanę testowaliście z tym samym egzemplarzem czy twój kolega używa innego. Jeżeli to nie byłby ten sam silnik, to najprościej było by zamienić i sprawa była by jasna tak jak radzi @kotwitz. Osiągi masz jak na 15-20hp.

Edytowane przez psulek

• 0

Romane testowaliśmy tym samym silnikiem w tamtym roku. Teraz u mnie silnik jest przykręcony na stałe. W przyszłym tygodniu podjade do serwisu żeby sprawdzili silnik, tylko dlaczego z Romaną w tamtym roku zapierdzielał jak błyskawica a przy tej łódce nie chce to ciężko mi to wytłumaczyć...

Co może być nie tak w silniku??

• 0

Romane testowaliśmy tym samym silnikiem w tamtym roku. Teraz u mnie silnik jest przykręcony na stałe. W przyszłym tygodniu podjade do serwisu żeby sprawdzili silnik, tylko dlaczego z Romaną w tamtym roku zapierdzielał jak błyskawica a przy tej łódce nie chce to ciężko mi to wytłumaczyć...

Co może być nie tak w silniku??

Wiele rzeczy może być nie tak w silniku, zwłaszcza po zimie, najlepiej właśnie w serwisie sprawdzą.

• 0

Jak dobrze rozumiem to na innej łodzi silnik chodził dobrze i płynął 50 a na twojej wolniej czyli to nie wina samego silnika , raczej jego ustawienia .  Ostatnio kupiłem RF 420 turystycznie z lekką kobitą i 2 chłopa po ok 80 płynęła 37. Po zmianie trymu 40.5  wg qps .  A trym zmieniony o 1 dziurkę :)   Poprzednia łódka miałem 8km 2T  tyle że trochę za długi i ledwo po odrze pod prąd to płynęło po zmianie na 4T 15 ale dobrej długości już przy nie dużej prędkości i rumplu na 1/3 szła bez problemu pod prąd .  Więc może w tą stronę szukać bardziej ?

• 0

Co takiego mogło się zdarzyć że stracił moc ?

Choćby "zasyfił" się gaźnik, filtr paliwa, itp. 

Miałem przypadek że silnik po zimowym spoczynku nie pracował tak super jak wcześniej, dopiero serwis "wiosenny" pomógł.

Sorki za offtop w wątku o łodziach.

• Like 1

• 0

Jak dobrze rozumiem to na innej łodzi silnik chodził dobrze i płynął 50 a na twojej wolniej czyli to nie wina samego silnika , raczej jego ustawienia .  Ostatnio kupiłem RF 420 turystycznie z lekką kobitą i 2 chłopa po ok 80 płynęła 37. Po zmianie trymu 40.5  wg qps .  A trym zmieniony o 1 dziurkę :)   Poprzednia łódka miałem 8km 2T  tyle że trochę za długi i ledwo po odrze pod prąd to płynęło po zmianie na 4T 15 ale dobrej długości już przy nie dużej prędkości i rumplu na 1/3 szła bez problemu pod prąd .  Więc może w tą stronę szukać bardziej ?

Dobrze gadasz, ale różnica w przy trymowaniu to u mnie 4 kilometry na 50HP, mam silnik z PTT i mogę zmieniać na bieżąco. Natomiast przy 25hp i tak lekkiej łódce ten wynik jest dosyć mierny. Oczywiście można spróbować z trymowaniem, ale powinno to latać dużo szybciej na takiej mocy nawet przy nieco nieoptymalnym trymie. Chyba, że dystrybucja wagi coś nie halo. 

Edytowane przez psulek

• 0

Kupiłem F420. Mam silnik 15hp mercury 4 sów. Jaka powinna być mniej więcej prędkość max w 2 osoby z gratami? mieliśmy na razie 24kmh na pełnym gazie, coś mało. Wydaje mi się że silnik nie wkręcał się na obroty odpowiednie.

• 0

Kupiłem F420. Mam silnik 15hp mercury 4 sów. Jaka powinna być mniej więcej prędkość max w 2 osoby z gratami? mieliśmy na razie 24kmh na pełnym gazie, coś mało. Wydaje mi się że silnik nie wkręcał się na obroty odpowiednie.

Przy mojej F420 mam Parsuna 15km, na oryginalnej śrubie leciało max 21km/h po zmianie na skok 11 leci 28km/h.

Kupiłem właśnie obrotomierz i będę sprawdzać czy coś jeszcze się da pokombinować, może jeszcze coś z trymem.