Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Biorę pod uwagę wszystkie małe przyczepy i szukam opinii użytkowników. Do niedawna moim teoretycznym faworytem była Niewiadow P400 ale na slipie spotkałem chłopaków z Mikado, którzy wybili mi ja z głowy. Przeróbki kosztowały ich 1000 zł i dalej jest problem z funkcjonalnością.

Poszukuje krótkiej przyczepki (mały garaż) do łódki LF320 z której bez wysiłku jedna osoba zeslipuje łódkę na silnym wietrze na Wiśle gdzie prąd jaki jest to każdy wie. Do tego mocowanie łódki musi być łatwe i przemyślane jak w większych przyczepach od Foxa.

Jakie są Twoje doświadczenia z Tema?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Czechofil

• 0

Mam Temę od trzech lat i jestem zadowolony , złego słowa nie powiem. Mimo ,że była bardziej wyposażona od wspomnianej Niewiadów-ki to i tak wiele elementów dołożyłem/przerobiłem pod swoje potrzeby. Niektóre bardziej potrzebne  aby transport i wodowanie było bezpieczne dla łodzi i wygodne dla mnie. Inne  elementy to bardziej na wygląd jak.np. pełne oświetlenie neon/led.

Nie ukrywam ,że te wszystkie przeróbki/dodatki prawie podwoiły cenę zakupu.

Warto dodać ,że Tema ma montowane osie Waterproof.

http://jerkbait.pl/topic/4925-przyczepa-do-%C5%82odzi/page-20?hl=%2Bo%C5%9B+%2Bwaterproof#entry2216498

http://jerkbait.pl/topic/56043-przyczepa-pod-ponton/page-14?hl=%2Bo%C5%9B+%2Bwaterproof#entry2101588

http://jerkbait.pl/topic/74533-%C5%82odzie-semper/page-10?hl=tema#entry2256594   

• 0

Witam.

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej łodzi wędkarskiej. Wybór padł na Riverfox 420 lub 405. Pływam tylko na jeziorze do 45ha. Posiadam również echosondę Garmin striker 7sv. Czy w tych dwóch modelach łodzi (mowa o wersjach GPX+) spokojnie można zamontować przetwornik echosondy GT52HW-TM pod kadłubem? Będę pływał tylko na elektryku 55lbs. Proszę doradzić która łódź będzie dla mnie lepsza. 420 czy 405?

• 0

Witam.

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej łodzi wędkarskiej. Wybór padł na Riverfox 420 lub 405. Pływam tylko na jeziorze do 45ha. Posiadam również echosondę Garmin striker 7sv. Czy w tych dwóch modelach łodzi (mowa o wersjach GPX+) spokojnie można zamontować przetwornik echosondy GT52HW-TM pod kadłubem? Będę pływał tylko na elektryku 55lbs. Proszę doradzić która łódź będzie dla mnie lepsza. 420 czy 405?

Która będzie dla Ciebie lepsza hmmm.... ciężko to powiedzieć ale... gdybym miał dla siebie wybierać to patrząc tylko przez pryzmat tego że będziesz pływał głównie na elektryku to wybrał bym ciut mniejszą ( od 420 ) ale i sporo lżejszą  model 405 ... mniejsza i lżejsza łódka będzie znacznie sprawniej poruszać się na elektryku.

Komfort użytkowania bardzo podobny ( ilość miejsca wewnątrz łódki , 420 ma wyższe burty co znacznie poprawia komfort pływania na dużych zafalowanych zbiornikach ) 

Piszę to z własnego doświadczenia ( posiadam model 405 i poprzednio 390 )  i możliwość pływania również modelem 420 ...

Przetwornik można zamontować w obu modelach w wnęce pod spodem na rufie.

• 0

Dziękuję Karol za odpowiedź.

W pobliżu mam rzekę Wartę. Zastanawiam się czy może nie zakupić od razu silnika spalinowego Honda BF20 shsu. Najlepiej mieć zamontowane od razu dwa silniki. Łódź będę trzymał na podwórku pod przykryciem,także będę musiał zakupić również przyczepę. Czy jestem w stanie sam zwodować taką łódź Riverfox 420?

• 0

Dziękuję Karol za odpowiedź.

W pobliżu mam rzekę Wartę. Zastanawiam się czy może nie zakupić od razu silnika spalinowego Honda BF20 shsu. Najlepiej mieć zamontowane od razu dwa silniki. Łódź będę trzymał na podwórku pod przykryciem,także będę musiał zakupić również przyczepę. Czy jestem w stanie sam zwodować taką łódź Riverfox 420?

Co do wyboru to ja mam 405 i taką Tobie również mogę polecić 

Wodowanie obu modeli to kwestia tylko odpowiedniej przyczepy podłodziowej i trwa to kilka minut i jest to wykonalne w pojedynkę 

Silniczek 20 KM do modelu 405 jest optymalnym wyborem ( sam posiadam 20 KM Suzuki ) , do modelu 420 już przemyślał bym wybór silnika bo te 20 koni jest stanowczo za mało ( optimum 30 KM ) 

• 0

Co do wyboru to ja mam 405 i taką Tobie również mogę polecić 

Wodowanie obu modeli to kwestia tylko odpowiedniej przyczepy podłodziowej i trwa to kilka minut i jest to wykonalne w pojedynkę 

Silniczek 20 KM do modelu 405 jest optymalnym wyborem ( sam posiadam 20 KM Suzuki ) , do modelu 420 już przemyślał bym wybór silnika bo te 20 koni jest stanowczo za mało ( optimum 30 KM ) 

A jak się sprawdza w Twojej 405 bakista do przechowywania ryb? Wszystkie graty udaje Ci się umieścić w bakistach? Nie narzekasz na brak miejsca?Jeśli chodzi o wyposażenie łodzi to z czego można zrezygnować a co lepiej mieć?

• 0

A jak się sprawdza w Twojej 405 bakista do przechowywania ryb? Wszystkie graty udaje Ci się umieścić w bakistach? Nie narzekasz na brak miejsca?Jeśli chodzi o wyposażenie łodzi to z czego można zrezygnować a co lepiej mieć?

Bakistę na ''żywce''posiadam ale nie korzystam z niej ... wykorzystana jest jako dodatkowy schowek ...

W bakisty można upchnąć naprawdę sporo , łącznie z całym wyposażeniem dodatkowym ( apteczka, gaśnica , odbijacze, pagaj , bosak teleskopowy , rzutka , kapoki  ) 

Napewno warto zainwestować w wyposażenie w instalację elektryczną ( możliwość założenia dużego aku do silnika elektrycznego w przedniej bakiście - u mnie 120 AH ) ,masz wówczas oświetlenie pokładu , gniazda do zasilania np, telefonu i jakiejś elektroniki , lodówki ) , masz oddzielny akumulator ( w tylniej bakiście ) do zasilania elektryki i np. echosondy , pompy zęzowej do odprowadzenia wody z pokładu ...

W bakistach można naprawdę schować sporo rzeczy , ciuchów na zimniejszy okres jesli wybierasz się np.na kilka dni na wodę

Jak założysz silnik z opcją ładowania ( spalina ) to jesteś prawie samowystarczalny w prąd ...

Relingi również przydatna rzecz ( jest do czego przykręcić ewentualnie uchwyty trollingow na przykład ) 

Ogólnie ja brałem model GPX a więc prawie w pełnym wyposażeniu 

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

• 0

Bakistę na ''żywce''posiadam ale nie korzystam z niej ... wykorzystana jest jako dodatkowy schowek ...

W bakisty można upchnąć naprawdę sporo , łącznie z całym wyposażeniem dodatkowym ( apteczka, gaśnica , odbijacze, pagaj , bosak teleskopowy , rzutka , kapoki  ) 

Napewno warto zainwestować w wyposażenie w instalację elektryczną ( możliwość założenia dużego aku do silnika elektrycznego w przedniej bakiście - u mnie 120 AH ) ,masz wówczas oświetlenie pokładu , gniazda do zasilania np, telefonu i jakiejś elektroniki , lodówki ) , masz oddzielny akumulator ( w tylniej bakiście ) do zasilania elektryki i np. echosondy , pompy zęzowej do odprowadzenia wody z pokładu ...

W bakistach można naprawdę schować sporo rzeczy , ciuchów na zimniejszy okres jesli wybierasz się np.na kilka dni na wodę

Jak założysz silnik z opcją ładowania ( spalina ) to jesteś prawie samowystarczalny w prąd ...

Relingi również przydatna rzecz ( jest do czego przykręcić ewentualnie uchwyty trollingow na przykład ) 

Ogólnie ja brałem model GPX a więc prawie w pełnym wyposażeniu 

A czy akumulator żelowy może być ładowany z silnika spalinowego?

• 0

Jakie osiągi masz z tym silnikiem            

38 -40 z pradem 3lub 2 osoby + majdan   pod prąd 34 w trzy  (odra)   we dwie nie pamiętam a sam jakoś nie mierzyłem . na stojącej we dwie osoby drugi aku 2 kotwice majdan 38 w porywach 39 .

• Like 1

• 0

38 -40 z pradem 3lub 2 osoby + majdan   pod prąd 34 w trzy  (odra)   we dwie nie pamiętam a sam jakoś nie mierzyłem . na stojącej we dwie osoby drugi aku 2 kotwice majdan 38 w porywach 39 .

Prędkości prędkościami a jaki jest czas wchodzenia do ślizgu ? Czy jest tak, że odkręcasz manetkę i po chwili ślizgasz czy długo pchasz wodę zanim się odklei ?

Mariusz

• 0

Panowie jak juz ktos bedzie mial foto 470 z konsola to prosze o wstawienie tutaj :) ( wiem ze takie cos sie buduje ) 

ps. czy mozna zamontowac zwyklego elektryka obok spaliny czy trzeba dokupic cos na zasadzie pantografu ( czy jakos tak :)

Są dwie opcje montażu drugiego silnika:

1- pawęż jest tak zbudowana na etapie produkcji łódki ,że istnieje możliwość założenia elektryka -patrz  np.RF

2- montaż dodatkowo pantografu 

Przy pierwszej opcji jest wszystko przewidziane a przy drugiej warto ten pantograf zamocować podczas produkcji i czasem warto te miejsce wzmocnić.Czasami można tez zamontować po odebraniu łodzi.  

• 0

Są dwie opcje montażu drugiego silnika:

1- pawęż jest tak zbudowana na etapie produkcji łódki ,że istnieje możliwość założenia elektryka -patrz  np.RF

2- montaż dodatkowo pantografu 

Przy pierwszej opcji jest wszystko przewidziane a przy drugiej warto ten pantograf zamocować podczas produkcji i czasem warto te miejsce wzmocnić.Czasami można tez zamontować po odebraniu łodzi.  

Opcja 3- zamontować elektryka na dziobie

• 0

Panowie jak juz ktos bedzie mial foto 470 z konsola to prosze o wstawienie tutaj :) ( wiem ze takie cos sie buduje ) 

ps. czy mozna zamontowac zwyklego elektryka obok spaliny czy trzeba dokupic cos na zasadzie pantografu ( czy jakos tak :) )

Tak to wygląda teraz ...jeszcze trochę brakuje do skończenia...owiewka, zegary ,przekładnia itp.

post-51177-0-30604200-1542043407_thumb.jpg

post-51177-0-94582500-1542043437_thumb.jpg

post-51177-0-80166900-1542043453_thumb.jpg

post-51177-0-46048900-1542043483_thumb.jpg

post-51177-0-05457000-1542043504_thumb.jpg

• Like 1

• 0

W zasadzie pasują obydwa. 48 wystarczy ale jak masz 54 też się da i dłuższa kolumna raczej nie przeszkadza. Teraz wszyscy montują 54 bo akurat silnik z taką kolumną mam w promocji i jest o 800-1000 zł tańszy. Wystarczy przykręcić na stałe na 4 śruby M6 ...te co są w komplecie z silnikiem(uwaga- śruby calowe). Jest łatwy dostęp do nakrętek przez przednia bakistę dziobową...bo ta łódka była specjalnie projektowana do łatwego montażu silnika dziobowego. .

• 0

W zasadzie pasują obydwa. 48 wystarczy ale jak masz 54 też się da i dłuższa kolumna raczej nie przeszkadza. Teraz wszyscy montują 54 bo akurat silnik z taką kolumną mam w promocji i jest o 800-1000 zł tańszy. Wystarczy przykręcić na stałe na 4 śruby M6 ...te co są w komplecie z silnikiem(uwaga- śruby calowe). Jest łatwy dostęp do nakrętek przez przednia bakistę dziobową...bo ta łódka była specjalnie projektowana do łatwego montażu silnika dziobowego. .

nie jest potrzebny dostęp do nakrętek jeżeli zastosujemy tzw"nitonakrętkę"Jest to tuleja z gwintem do zacisnięcia-cos na zasadzie kołka rozporowego.W swojej Romanie takie zastosowalem do pantografu i osprzętu na łodzi,zdaje egzamin jak trza.Dostępne są różne średnice gwintów i długości w zależności do jakiej grubości materiału jest stosowane.Doskonały patent do zastosowania w pustych przestrzeniach zamkniętych.Dotychczas stosowałem to w profilach metalowych ale przy łodzi też zdało egzamin,pozdro

• Like 1

• 0

nie jest potrzebny dostęp do nakrętek jeżeli zastosujemy tzw"nitonakrętkę"Jest to tuleja z gwintem do zacisnięcia-cos na zasadzie kołka rozporowego.W swojej Romanie takie zastosowalem do pantografu i osprzętu na łodzi,zdaje egzamin jak trza.Dostępne są różne średnice gwintów i długości w zależności do jakiej grubości materiału jest stosowane.Doskonały patent do zastosowania w pustych przestrzeniach zamkniętych.Dotychczas stosowałem to w profilach metalowych ale przy łodzi też zdało egzamin,pozdro

Nitonakrętki aplikowałem w różnych profilach stalowych i jest to świetne rozwiązanie .Jakościowo porównywalne jest z przyspawaną nakrętką lub nagwintowanym otworem o ile grubość ścianki na to pozwala. Ale ma jedną wadę.Do połączeń które mogą być rozkręcane i skręcane nie za bardzo się nadają bo mogą się po pewnym czasie poluzować. Tu na myśli mam nitonakrętki zaciskane ręczną praską. Bo są jeszcze typowo przemysłowe ,które zaciska się  prasą hydrauliczną ale jest to już inna bajka.

Przewidując montaż pantografu to od wewnętrznej strony mam podłożoną ocynkowaną blachę z przyspawanymi nakrętkami a z zewnętrznej strony pod pantograf płyta dibond .Jest wzmocnione konkretnie i z zewnątrz fajnie wygląda.

Sam jestem ciekawy jak Ci się sprawdzi zaaplikowanie nitonakrętki w Twoim wykonaniu.  

• 0

Marku,już zastosowałem patent u siebie.Śruby dowalone do wiwatu i tuleje nie obkręcały się jak to faktycznie nieraz bywało przy stalowych profilach,także polecam.Potrzebna jest tylko dobra reczna zaciskarka z długimi ramionami którą mozna kupić na necie.Pneumatycznych zaciskarek używałem w firmie ale żeby kupić sobie taką do garażu do zaciśnięcia kilku sztuk mija sie z celem bo wydatek wielki.Natomiast ja kupiłem taką za ok 130zl i już sie splaciła choćby przy łodzi.System jest rewelacyjny,nietrzeba wkładać i wywijać  rąk z nakrętkami a nie wspomne już o przestrzeniach zamkniętych gdzie wogule nie ma mozliwosci dojścia