Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może trym za wysoko, może i na filmie fajnie pokazane....ale zawsze przy kaczkowaniu  chlapie.  Ale nie powinno rozchlapywać tak wysoko, powyżej linii pokładu bo jak jest boczny wiaterek to wszystko w środku jest mokre.  Wysokie chlapanie wynika z kształtu kadłuba...czyli braku tzw flare ...czy swelling.  Po prostu aluminium nie da się wygiąć jednocześnie w dwóch kierunkach i łodzie robione są jako bryły rozwijalne i przód dna zamiast być wklęsły jest wypukły.

Jak ktoś nie rozumie o co chodzi to mogę wstawić zdjęcia...jak je znajdę i pomniejsze żeby się dało opublikować.

• 0

Ale nie powinno rozchlapywać tak wysoko, powyżej linii pokładu bo jak jest boczny wiaterek to wszystko w środku jest mokre.  Wysokie chlapanie wynika z kształtu kadłuba...czyli braku tzw flare ...czy swelling.  Po prostu aluminium nie da się wygiąć jednocześnie w dwóch kierunkach i łodzie robione są jako bryły rozwijalne i przód dna zamiast być wklęsły jest wypukły.

Jak ktoś nie rozumie o co chodzi to mogę wstawić zdjęcia...jak je znajdę i pomniejsze żeby się dało opublikować.

No tak znowu to szatańskie aluminium  :lol:  :D

• 0

Aluminium...tak jak każdy materiał ma swoje wady i zalety...to akurat jest duża wada i raczej trudna do wyeliminowania. Gdyby pospawać dno w kilku podłużnych części byłoby OK ...ale chyba drogo by to było.  O reszcie nie będziemy dyskutować...bo by obrońcy amelinium się lekko oburzyli :lol: ;) :D.  

Zrobiliśmy w poprzednim roku ok 30 remontów łodzi...i z laminatu i z aluminium. Wszystko fotografowane i udokumentowane....w obu rodzajach łodzi były naprawdę ciekawe "przypadki" :huh:

• Like 1

• 0

Aluminium...tak jak każdy materiał ma swoje wady i zalety...to akurat jest duża wada i raczej trudna do wyeliminowania. Gdyby pospawać dno w kilku podłużnych części byłoby OK ...ale chyba drogo by to było.  O reszcie nie będziemy dyskutować...bo by obrońcy amelinium się lekko oburzyli :lol: ;) :D.  

Zrobiliśmy w poprzednim roku ok 30 remontów łodzi...i z laminatu i z aluminium. Wszystko fotografowane i udokumentowane....w obu rodzajach łodzi były naprawdę ciekawe "przypadki" :huh:

Ja akurat pływam i na laminacie i na łodziach aluminiowych. Jedne i drugie mogą być świetne jak i tragiczne. Kwestia producenta :)

Edytowane przez hlehle

• 0

Ja akurat pływam i na laminacie i na łodziach aluminiowych. Jedne i drugie mogą być świetne jak i tragiczne. Kwestia producenta :)

Otwórz temat   "ALUMINIUM vs KOMPOZYTY w budowie łodzi"     ....będzie ciekawie :D :D :D ;)......albo o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy....to mniej więcej podobnie.   Albo brunetki czy blondynki :huh:

Edytowane przez Krzysztof Kacprzak

• 0

Dlaczego trudne do wyeliminowania ? po to projektuje się chin w kadłubach z aluminium żeby to zjawisko wyeliminować i jak widać to na filmach chyba jednak działa .Australijczycy i nowozelandczycy są w aluminiowych łodziach naprawdę dobrzy bo pływają w bardzo trudnych warunkach dookoła mają ocean i potrafią to rozwiązać bardzo skutecznie.

https://www.youtube.com/watch?v=GEBLWOTQCrg   1.20 minuta .

• 0

Nie twierdzę że się nie da,  ale że trudniej i drożej bo więcej kawałków do pospawania i większość unika robienia reverse chine...dają jakąś listewkę dookoła i ma być dobrze. a robienie zmiennego i wklęsłego na dziobie deadrise to już rzadkość

Porównywanie 9 metrów łodzi na 500 koniach za milion do przeciętnej łodzi wędkarskiej 4,5 -5,5m to trochę nie bardzo.

A to z ilu kawałków powstało ? ...chyba nawet widać spawy...czyli się da.

post-51177-0-90532000-1579737628_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Czy riverfoxy można myć na bezdotykowej myjni samochodowej włącznie z aktywną pianą/woskiem itd z zewnątrz bez obaw o kolor itd?

Czy z zewnątrz cackać się i spryskiwać łagodnym detergentem + karcher z wodą?

A jak wewnątrz? Czy ta pompa zęzowa nadaje się do plucia wodą z detergentem czy przecierać szmatką + ewentualnie sam karcher z wodą do środka jeśli jest potrzeba?

• 0

Miałem dwa Foxy i oba po wędkowaniu były zawsze myte na myjni... cały cykl... mycie, płukanie,wosk i nabłyszczanie... unikałem tylko szczotki z pianą...w obawie o rysy po szczotce ( u mnie były dość twarde i zużyte szczotki ) ... wnętrze pokładu jak i dywaniki traktowane również było karcherem z pianą i spłukiwane... pompa radzi sobie wzorowo... nie zauważyłem żeby piana i detergenty miały wpływ na jej pracę...po wyschnięciu wnętrze pokładu traktowałem woskiem na mokro i wycierałem do sucha.... kilka sezonów i łódki wyglądały jak nowe.

• Like 3

• 0

A pokrowce na materace na bakisty rowniez na myjni czy przesiakaja sciaga sie je i myje w pralce?

Pokrowce myłem zwyczajnie co jakiś tam czas ciepłą wodą z dodatkiem detergentu np.plynu do naczyń itp... nic nie przesiąka itp

• 0

Zastanawiam się mocno nad zamianą do RF420 silnika F25GWHS na F40FEHDS. Wszystko niby się zgadza ale mam jedną wątpliwość. Fox boats wyposażył mojego F25G w podkładkę z PCV podwyższającą nieco pawęż (trudniej zalać falą silnik?) a kilka źródeł na internecie w tym anglojęzyczne instrukcje w pdf twierdzą ,że wysokość pawęży (wymiar H4) dla F40FEHDS jest o 10mm niższa niż w F25G. W związku z tym boje się ,że na tej samej podkładce silnik będzie za wysoko a jak już go podłącze przelotowo do pawęży i będzie źle to lipa...

Różnica jest też taka ,że w F40FEHDS widzę 2 płyty kawitacyjne blisko siebie zamiast jednej w porównaniu do F25G ale mam wątpliwości...

Czy mógłby ktoś z Kolegów wspomóc i zmierzyć wysokość swojej podkładki dla F40 z krótką pawężą w RF420 lub informacje że konkretnie do modelu FEHDS nie stosujecie jej i jest ok?