Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Aktualnie mam potwierdzonego covida i przez 2-3 tygodnie nie będzie mnie w pracy( i nie tylko mnie)...zrobił się przez to lekki bałagan.  Ale na pewno się tym zajmiemy. Proponuje popływać do końca sezonu...bo tu już niedługo...i zadzwonić jak łódka nieużywana.

A tak dla wyjaśnienia wszystkie nasze łodzi dwupłaszczowe mają korki spustu wody z pomiędzy płaszczy. Są one w tylnej środkowej bakiście z tyłu na prawej i lewej ścianie bakisty (z wyjątkiem Lakefox320 która ma korek na zewnątrz). Praktycznie bardzo często są przez użytkowników wykręcane i tak już pozostaje.  Co do możliwości przebicia poszycia to takie istnieje ( widziałem i naprawiałem cięcia o długości ponad metr) tyle, że taka łódka może dalej pływać bo woda się nie wleje ...bo najczęściej  praktycznie nie ma gdzie. To jest temat rzeka....a z pianą też chodziło o to gdzie ma się podziać rozszerzone powietrze po wystawieniu łodzi na słonce....czyli albo zapianowana piana która nie ma rozszerzalności albo nieszczelna...wybrałem to pierwsze bo celowe rozszczelnianie komór jest chyba mało profesjonalne..

Nie mam siły więcej pisać ...może później jak się wykuruję. ....COVID to straszne gówno i uważajcie na siebie.

• Like 3

• 0

Aktualnie mam potwierdzonego covida i przez 2-3 tygodnie nie będzie mnie w pracy( i nie tylko mnie)...zrobił się przez to lekki bałagan. Ale na pewno się tym zajmiemy. Proponuje popływać do końca sezonu...bo tu już niedługo...i zadzwonić jak łódka nieużywana.

A tak dla wyjaśnienia wszystkie nasze łodzi dwupłaszczowe mają korki spustu wody z pomiędzy płaszczy. Są one w tylnej środkowej bakiście z tyłu na prawej i lewej ścianie bakisty (z wyjątkiem Lakefox320 która ma korek na zewnątrz). Praktycznie bardzo często są przez użytkowników wykręcane i tak już pozostaje. Co do możliwości przebicia poszycia to takie istnieje ( widziałem i naprawiałem cięcia o długości ponad metr) tyle, że taka łódka może dalej pływać bo woda się nie wleje ...bo najczęściej praktycznie nie ma gdzie. To jest temat rzeka....a z pianą też chodziło o to gdzie ma się podziać rozszerzone powietrze po wystawieniu łodzi na słonce....czyli albo zapianowana piana która nie ma rozszerzalności albo nieszczelna...wybrałem to pierwsze bo celowe rozszczelnianie komór jest chyba mało profesjonalne..

Nie mam siły więcej pisać ...może później jak się wykuruję. ....COVID to straszne gówno i uważajcie na siebie.

Krzysztof życzę dużo zdrowia, obyś szybko pozbył się tego paskudztwa.

• 0

Suzuki DF30 z trymem jest super...ale w wersji rumplowej występuje tylko na długiej kolumnie. Waży to 72 kg i super się pływa ...bo trym bardzo dużo daje. Do 390 silnik o wadze do 80 kg powinien być dobry ...a w Hiszpanii do RF400BASS założyli Mercurego 40 koni o wadze 105 kg ...ale to chyba lekka przesada ( a Hiszpan twierdził że jest OK ...prawie 70 na godzinę aaale... oni tak mają). Przerobiłem kilka Suzuki 30 na krótką kolumnę i to jest super opcja...ale droga. W tej chwili dogadujemy się z Suzuki żeby nam sprowadzili wersję DF30 ATHS...jak się uda to będą na wiosnę.

• 0

Suzuki DF30 z trymem jest super...ale w wersji rumplowej występuje tylko na długiej kolumnie. Waży to 72 kg i super się pływa ...bo trym bardzo dużo daje. Do 390 silnik o wadze do 80 kg powinien być dobry ...a w Hiszpanii do RF400BASS założyli Mercurego 40 koni o wadze 105 kg ...ale to chyba lekka przesada ( a Hiszpan twierdził że jest OK ...prawie 70 na godzinę aaale... oni tak mają). Przerobiłem kilka Suzuki 30 na krótką kolumnę i to jest super opcja...ale droga. W tej chwili dogadujemy się z Suzuki żeby nam sprowadzili wersję DF30 ATHS...jak się uda to będą na wiosnę.

Krzysztof - a jak wygląda sprawa z certyfikatem dla 390-tki? Pamiętam, że jak zamawiałem 390-tkę w 2014 to miała certyfikat na 15KM a w 2015 zmieniłeś to na 20KM

• 0

Rozmawialem z P.Krzysztofem na dniach wlasnie o wsadzeniu 50-60hp do 420, obecnie rowniez mam 25km. Z pewnoscia mozna, jesli masz glowe na karku i doswiadczenie to o bezpieczenstwo swoje zadbac umiesz (bylo juz pisane na forum ze ograniczenie do 40hp wynika z bezpieczenstwa i pewnie z wagi silnika/transportu).

50-60hp teraz waza tyle samo co yama 40hp fehds, pytanie jak chcesz ich uzywac.

Ja mysle o 60 ale chce uzywac w zakresie predkosci bliskiej maxa 40hp.

Te silniki nie byly montowane na 420 z tego co wiem ,wiec nie wiadomo czy rumpel nie bedzie haczyl o burte itd ale i takie sprawy da rade rozwiazac...

Moim zdaniem jednak yama 40 fehds jest sporo tansza od calej reszty 40stek 50 i 60hp jak sie wgryzc co obejmuje cena - czy full pakiet czy silnik bez sruby rumpla itd. Pisze akurat o tej yamie bo ona jest montowana do 420 - z krotka stopa i rumplem.

• 0
Gość Michal Sz

Witam,

kupiłem POINT-1 GPS Lowance i chce te antenę zamontować na lodzi RF405GPX z zamontowanym dziobowcem Xi3 oraz na rufie HONDA F20.

Czytałem ze  ważne jest aby znaleźć odpowiednie miejsce aby pomiary były jak najdokładniejsze, może ktoś doradzić gdzie znajdę takie miejsce na RF405GPX i jak ją  zamontować czy bezpośrednio na laminacie ?

• 0

Witam,

kupiłem POINT-1 GPS Lowance i chce te antenę zamontować na lodzi RF405GPX z zamontowanym dziobowcem Xi3 oraz na rufie HONDA F20.

Czytałem ze  ważne jest aby znaleźć odpowiednie miejsce aby pomiary były jak najdokładniejsze, może ktoś doradzić gdzie znajdę takie miejsce na RF405GPX i jak ją  zamontować czy bezpośrednio na laminacie ?

sposoby znane mi

- ubierasz łódkę w klamoty, uruchamiasz je i sprawdzasz anomalie magnetyczne- magneteometrem z telefonu- jeśli go ma lub  zwykłym kompasem turystycznym- tradycyjnym, który odchyli się od magnetycznej północy. 

Generalnie unikasz bliskości przewodów i elementów stalowych- innych niż nierdzewka, która jest niemagnetyczna.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

sposoby znane mi

- ubierasz łódkę w klamoty, uruchamiasz je i sprawdzasz anomalie magnetyczne- magneteometrem z telefonu- jeśli go ma lub  zwykłym kompasem turystycznym- tradycyjnym, który odchyli się od magnetycznej północy. 

Generalnie unikasz bliskości przewodów i elementów stalowych- innych niż nierdzewka, która jest niemagnetyczna.

Nie każda stal nierdzewna jest niemagnetyczna ;)

• 0

Maciek, prawda, tylko wielu zakłada, że jak coś nie rdzewieje, to jest niemagnetyczne.

Tylko o to mi chodziło ;)

Ok. 

Btw ja cudowałem z Pointem 1 dwa lata temu i nie mogłem go skalibrować, bo nie chciało mi się użyć oryginalnych wkrętów z zestawu a na szybkości mocowałem zwykłymi, budowlanymi do  tymczasowej lokacji ;)

W ogóle to była historia skalibrować go zimą- po parkingu jeździłem dużym, a ostatecznie na lodzie - spacer po okręgu o promieniu 25m, wcześniej wyrysowanym pierzchnią na lince... różne dziwactwa do głowy przychodzą, jak się człowiek nudzi ;)