Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jakiś dodatkowe zalety dla takiego rozwiązania ?  - UCHWYT DO MONTAŻU PRZETWORNIKA POD STOPNIEM KADŁUBA

Lepiej mieć przetwornik na pawęży ? np. ustawianie kąta itp

Podatność na uszkodzenia ? w pływaniu, w slipowaniu ?

Ktoś kiedyś pisał o zakłóceniu przetwornik a powyżej 20km/h ? powietrze pod kadłubem.

Silnik spalinowy nie przeszkadza tak zmontowanemu przetwornikowi 3W1 Lowrance ?
Edytowane przez koyot

• 0

Mam 405 i zero problemów przetwornik 3w1 i Ti2 9 czyta głębokość przy v max 40+

Pływam po Wiśle, kolega na Bremie 390 przy montażu na pawęży ma łabędzia i gubi sygnał.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam 405 i zero problemów przetwornik 3w1 i Ti2 9 czyta głębokość przy v max 40+

Pływam po Wiśle, kolega na Bremie 390 przy montażu na pawęży ma łabędzia i gubi sygnał.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Powiedz koledze żeby poprawił mocowanie, na dwóch Bremach 370 i 390 którymi pływałem nie bylo tego problemu

• 0

Czy są już na forum użytkownicy riverfox 405 bass? Zastanawiam sie jak to pływa w porównaniu do 405 gpx..

przez zabudowe wydaje sie, że środek ciężkosci przesunał się znacznie w góre, na zdjeciach wyglada powiedzmy nieco "wywrotnie".

Ciekaw jestem czy oba modele są równie stabilne.
Chciałbym się przesiąść z Solara 360 sport bo zaczyna brakować mi miejsca i zastanawiam sie min. nad 405 bass lub 405/420 gpx.

• 0

Czy są już na forum użytkownicy riverfox 405 bass? Zastanawiam sie jak to pływa w porównaniu do 405 gpx..

przez zabudowe wydaje sie, że środek ciężkosci przesunał się znacznie w góre, na zdjeciach wyglada powiedzmy nieco "wywrotnie".

Chciałbym się przesiąść z Solara 360 sport bo zaczyna brakować mi miejsca i zastanawiam sie min. nad 405 bass lub 405/420 gpx.

Jak wypełnisz te schowki to i środek ciężkości pozostanie gdzie trzeba[emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Celuj w 470.

470 bass jest fenomenalna ale musiałbym się mocno wyżyłować finansowo żeby to ogarnąć.

Przyjąłem taktykę "małymi kroczkami, powoli do celu"

myślę że przesiadka się z ciasnej 360 ze sterówką na 405 na rumplu tu już bedzie jakiś progress, komfort powinien być wyższy. 

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

• 0

W tym konkretnym przypadku słowa : "wydaje mi się" ....oraz "powiedzmy"  są OK.  A tak na poważnie to podniesienie pokładu do góry nie zmieniło praktycznie nic w stateczności poprzecznej łodzi więc nie będzie różnicy między RF400 a RF400BASS...wiem bo taka mam i pływam.  Różnica jest w wadze ..bass jest o ok 20 kg cięższa...ale pływa super. :)

• Like 1

• 0

Moja jest taka...stoi sobie teraz taka biedna i samotna w garażu w Hiszpanii ..ja chcę na ryby !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

post-51177-0-29723700-1610315825_thumb.jpg

Moja jest taka...stoi sobie teraz taka biedna i samotna w garażu w Hiszpanii ..ja chcę na ryby !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
post-51177-0-27247900-1610315198_thumb.jpg

Edytowane przez Jano
  • Like 3

• 0

W tym konkretnym przypadku słowa : "wydaje mi się" ....oraz "powiedzmy" są OK. A tak na poważnie to podniesienie pokładu do góry nie zmieniło praktycznie nic w stateczności poprzecznej łodzi więc nie będzie różnicy między RF400 a RF400BASS...wiem bo taka mam i pływam. Różnica jest w wadze ..bass jest o ok 20 kg cięższa...ale pływa super. :)

Panie Krzysztofie to tylko takie głośne przemyślenia, nie wiem dlatego pytam. Miło ze Pan się wypowiedział bo kto ma wiedzieć lepiej aniżeli sam producent. Tak na marginesie nie jest wkurzające pływanie z konsola bez wygodnego oparcia ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Koledzy stoję przed zakupem łódki  River Fox  400  , ale silnik jaki ją będzie pchał to tylko 6  ze względu na wagę większy nie będzie .   Wiem że 10 km /h to będzie max  , ale chodzi mi czy przy takiej prędkości na większej fali woda przez dziób nie leci do środka łodzi  , czy bez sztormiaka w taką pogodę można pływać tą łódką  

• Like 1

• 0

Koledzy stoję przed zakupem łódki  River Fox  400  , ale silnik jaki ją będzie pchał to tylko 6  ze względu na wagę większy nie będzie .   Wiem że 10 km /h to będzie max  , ale chodzi mi czy przy takiej prędkości na większej fali woda przez dziób nie leci do środka łodzi  , czy bez sztormiaka w taką pogodę można pływać tą łódką  

Mam od niedawna właśnie 400 ,nie pływałem nią mniejszym silnikiem jak 9,9 km ,na którym sam 33 km/h we dwóch 27 km/h .Szaleństwa nie ma ale bidy też ,dla porównania na Hondzie 20 KM już jest lepiej sam 43 km/h i we dwóch 38 km/h .Hondę pożyczyłem od kolegi tak testowo ,no i teraz ból du... z Moim Suzuki 9,9 KM w porównaniu do Hondy ,jest opcja rozkręcenia Suzuki na 20 KM  :)  ;) .TOHATSU 9,8 KM nie waży dużo i całkiem fajnie płynie .Też bałem się wagi ,problem z kręgosłupem ,po prostu nie odczepiam silnika od łódki 

• 0

Mam od niedawna właśnie 400 ,nie pływałem nią mniejszym silnikiem jak 9,9 km ,na którym sam 33 km/h we dwóch 27 km/h .Szaleństwa nie ma ale bidy też ,dla porównania na Hondzie 20 KM już jest lepiej sam 43 km/h i we dwóch 38 km/h .Hondę pożyczyłem od kolegi tak testowo ,no i teraz ból du... z Moim Suzuki 9,9 KM w porównaniu do Hondy ,jest opcja rozkręcenia Suzuki na 20 KM  :)  ;) .TOHATSU 9,8 KM nie waży dużo i całkiem fajnie płynie .Też bałem się wagi ,problem z kręgosłupem ,po prostu nie odczepiam silnika od łódki 

Napisz jak  Płynołeś  pod wiatr na większej fali nie chlapie woda przez dziób 

• 0

To mnie uspokoiłeś z tym chlapaniem bo ona ma dziób prosty nie zadarty do góry jak inne łodzie , zmieniam łódkę na 400 a mam 320  którą sprzedaję , jest mega stabilna do wędkowania , ale na sztormową pogodę trochę chlapie jak płyniesz pod wiatr 

• 0

Prawda jest taka, że czym łódka jest większa tym fala w stosunku do niej jest mniejsza. Można zwiększać łódź i silnik, żeby pływać po większych falach ...i w końcu dojdziemy do 10 metrowej łodzi i silników 2x300koni i na Bałtyk z tym towarem ;).  Trzeba po prostu założyć do jakiej fali chcemy pływać i taka łódkę kupić...i liczyć się z tym, że czasami coś tam zachlapie.  Ale można i tak...w końcu do odważnych świat należy. Jedno jest pewne, że nie ważne jaka jest fala , ile się wody naleje i nawet jak ją przeciąć na pół to obie połówki będą pływać.

I jeszcze ...jak nie da się łowić bo wieje 100km/h .....to po co wypływać :) ...a wrócić się da zawsze.

• Like 2

• 0

Kilka dni po zakupie Foxa 390 miałem MP na Sulejowie. Wypłynąłem z silnikiem 6 KM - taki w tym momencie miałem dostępny. Warunki sztormowe, przechodził wtedy orkan i wiatr przekraczał 60 km/h, a do tego polosowałem partnera ważącego 100 +, który oczywiście dociążył dziób. Łódka golas - bez pompy zęzowej. ...i dramatu nie było. Mimo, że RF390 ma dużo gorszy profil i dużo chętniej łapie falę niż obecny RF400, daliśmy radę. 8 godzin na wodzie bez żadnego stresu. Dopiero pod koniec podpłynęliśmy pod zaporę. Tam fale dużo powyżej burt, więc na powrocie złapaliśmy kilka chlapnięć i było trzeba ręcznie usunąć wodę. Warunki były skrajne, gdyby nie zawody, po prostu bym nie wędkował. 

I jeszcze jedno. Te łódki naprawdę mają świetną nautykę. Na 6 KM, przy jednej osobie i dobrych warunkach popłyniesz 14 - 16 km/h. To już jest blisko granicy ślizgu, gdzie kilwater zaczyna układać się w ładną długą linię ;) Bez obaw, powodzenia ..

• 0

Kilka dni po zakupie Foxa 390 miałem MP na Sulejowie. Wypłynąłem z silnikiem 6 KM - taki w tym momencie miałem dostępny. Warunki sztormowe, przechodził wtedy orkan i wiatr przekraczał 60 km/h, a do tego polosowałem partnera ważącego 100 +, który oczywiście dociążył dziób. Łódka golas - bez pompy zęzowej. ...i dramatu nie było. Mimo, że RF390 ma dużo gorszy profil i dużo chętniej łapie falę niż obecny RF400, daliśmy radę. 8 godzin na wodzie bez żadnego stresu. Dopiero pod koniec podpłynęliśmy pod zaporę. Tam fale dużo powyżej burt, więc na powrocie złapaliśmy kilka chlapnięć i było trzeba ręcznie usunąć wodę. Warunki były skrajne, gdyby nie zawody, po prostu bym nie wędkował. 

I jeszcze jedno. Te łódki naprawdę mają świetną nautykę. Na 6 KM, przy jednej osobie i dobrych warunkach popłyniesz 14 - 16 km/h. To już jest blisko granicy ślizgu, gdzie kilwater zaczyna układać się w ładną długą linię ;) Bez obaw, powodzenia ..

Dzięki wielkie za opinię najlepiej napiszą Ci co na danej łódce pływają , swoją  400 będę miał w połowie kwietnia   :D  :D  :D