Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich.

Takie mam pytanie, być może któryś z użytkowników jest w stanie odpowiedzieć?

Jestem na etapie zamawiania C470 console, z silnikiem 60KM. Kusi mnie wersja BASS, nawet bardzo, szukam argumentów żeby przekonać żonę (ona nie bardzo ze względu na brak miejsca na niższym pokładzie względem C470, strachliwa jest).

Jednak moje pytanie do was jest takie:

Jak się ma stateczność wzdłużna w tej łodzi, z silnikiem który swoje waży (104kg) jak i zbiornikiem paliwa z tylu, aku itd, no a w szczegolnosći faktem ze siedzenia sternika i konsola jest przesunięta do tyłu o jakies 20 cm względem zwykłej 470-ki. To znaczy nie sądzę żeby tu "tył" za mocno siedzial w wodzie, nie o to chodzi.Ale w mojej poprzedniej (420C) przy silniku znacznie lżejszym, w czasie rekreacyjnym gdy wchodziłem na łódke z jeziora używają tylnej drabinki to przyznam ze tyl dośc mozno sie zanurzał. Zastanawiam się jak to jest w wersji c470BASS z o wiele wiekszym silnikiem, w praktyce.

Sam nie waże jakos bardzo duzo, ale pod 100kg podchodzi....

Moze glupie pytanie, ale moze ktos znajdzie sie z praktyka w tym temacie?

A uzytkuje ktos z was c470 BASS , w polaczeniu ryby+rekreacja z rodziną? Dla mnie to warunek krytyczny, szukam dobrego rozwiązania które polaczy te dwie funkcje?Chętnie podpytalbym kilka rzeczy.

Pozdrawiam serdecznie

• 0

Też się zastanawiałem nad  BASS , co prawda mniejszy  bo 405  . BASS bardzo ładny  , ale mam dwie małe wnuczki  które będą pływać  a dzieci jak to dzieci ruchliwe i boję się żeby któraś mi nura nie zrobiła . Kapoczki naszykowane , żona też mówi że bezpieczniej się czuje w normalnej głębokiej łódce , a biorąc rodzinę pod uwagę to pływanie ma być przyjemnością  dla nich a nie przymusem . Swoją odbieram w kwietniu i nie tylko będę pływał na ryby  ale i  z rodziną  im  też  się coś należy , oczywiście to moje zdanie  , jak wypracujesz kompromis z rodziną  to będą wszyscy zadowoleni   :)   

• 0

Dzieki. Tak, rozum podpowiada C470, serce C470 BASS. No ale musze jakis kompromis wypracowac. Miejsce w bakistach, szczegolnie ten przod w BASS (z tylu nie ma dla mnie wielkiego znaczenia) to jest mega fajna opcja.Ta dluga bakista tam to jest to co spedza mi sen z powiek. Gdyby to mozna bylo przeniesc do zwyklej c470, byloby idealnie. 

Też się zastanawiałem nad  BASS , co prawda mniejszy  bo 405  . BASS bardzo ładny  , ale mam dwie małe wnuczki  które będą pływać  a dzieci jak to dzieci ruchliwe i boję się żeby któraś mi nura nie zrobiła . Kapoczki naszykowane , żona też mówi że bezpieczniej się czuje w normalnej głębokiej łódce , a biorąc rodzinę pod uwagę to pływanie ma być przyjemnością  dla nich a nie przymusem . Swoją odbieram w kwietniu i nie tylko będę pływał na ryby  ale i  z rodziną  im  też  się coś należy , oczywiście to moje zdanie  , jak wypracujesz kompromis z rodziną  to będą wszyscy zadowoleni   :)   

• 0

Dziekuje Panie Krzysztofie. Tak, tez sobie to tak tlumacze. A czy w wersji C470BASS jest mozliwosc "wyjecia" / "wyciecia" bakisty na ryby z tylu, na etapie skladania lodki?Tak zeby jej kosztem powstalo wiecej miejsca za siedzeniami?  Czy to jest forma odlana i nie bardzo?

Glupie pytanie moze, ale rozwiazaloby to wiele moich "rekreacyjnych" problemow i przekonalo zone :)

• 0

Dziekuje Panie Krzysztofie. Tak, tez sobie to tak tlumacze. A czy w wersji C470BASS jest mozliwosc "wyjecia" / "wyciecia" bakisty na ryby z tylu, na etapie skladania lodki?Tak zeby jej kosztem powstalo wiecej miejsca za siedzeniami? Czy to jest forma odlana i nie bardzo?

Glupie pytanie moze, ale rozwiazaloby to wiele moich "rekreacyjnych" problemow i przekonalo zone :)

Żonę to się przekonuje w inny sposób, ????????????????????

• Like 2

• 0

Jestem ciekawy jak C400bass radzi sobie na większej fali np Zalew Wiślany, na zbiornikach, na których najczęściej wędkuje bez problemu sobie da rady, nawet jakby wiało 50km/h :D Obecna łódź daję rady, ale brakuje mi prędkości oraz schowków. Widziałem, że w tym modelu między przednik pokładem, a sterówką jest trochę miejsca, pewnie da się przesunąć ją do przodu i wstawić jakiś fotelik ? :) Zawsze to większa osłona od wiatru i wygodniej się siedzi niż na rufie.

• 0

Zalew przy 14m/s na 4m łódce? Fala ma 1,5m i nikt nie pływa. Przy metrowej fali nie ma pływania ani łowienia. Potrzebujesz jednostki 5-7m

Konsoli nie można sobie dowolnie przesuwać jak taboretu w kuchni[emoji38]

Pozdrawiam

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 3

• 0

Zalew przy 14m/s na 4m łódce? Fala ma 1,5m i nikt nie pływa. Przy metrowej fali nie ma pływania ani łowienia. Potrzebujesz jednostki 5-7m

Pozdrawiam

Sławek źle to tłumaczysz

Trzeba bardziej obrazowo ????

400 to długość, dwóch przeciętnych wanien ????, a nie łodzi na większą wodę

• Like 1

• 0

Sławek źle to tłumaczysz

Trzeba bardziej obrazowo [emoji16]

400 to długość, dwóch przeciętnych wanien [emoji23], a nie łodzi na większą wodę

Obecna daje radę[emoji38] ja cały na brązowo i 17 kapoków.

• Like 1

• 0

Pozdrawiam

Czytajcie ze zrozumieniem. Może też mój błąd, bo zamiast kropki postawiłęm przecinek jak szybko pisałem, ale jak ktoś chce się przyczepić to się przyczepi. Jestem ciekaw jak zachowuje się przykładowo na Zalewie Wiślanym. A te 50km/h to pisałem o swoich zbiornikach jak Nogat, małe i średnie jeziora itp . A jaki problem przesunąć konsole ? Wybacz, ale nie mam taboretu w kuchni i nie potrafię sobie tego zobrazować :( Pozdrawiam

• 0

A te 50km/h to pisałem o swoich zbiornikach jak Nogat, małe i średnie jeziora itp . A jaki problem przesunąć konsole ? Wybacz, ale nie mam taboretu w kuchni i nie potrafię sobie tego zobrazować :( Pozdrawiam

Ja przy 50km/h nie łowię, ale jak kto lubi. Łódka jest zaprojektowana w taki sposób aby poprzez odpowiedni rozkład masy posiadała optymalne właściwości nautyczne i była bezpieczna nawet w ślizgu przy znacznych prędkościach. Przesunięcie konsoli (na które i tak nie ma miejsca) do przodu spowoduje, że te właściwości zostaną zachwiane, przy małej łódce jest to zwyczajnie niebezpieczne, a szczególnie jeśli myślisz o Zalewie Wiślanym.  :o Zadzwoń do Foxa i opowiedz o swoim pomyśle i daj koniecznie znać co usłyszałeś :)

• Like 2

• 0

Dorób sobie redukcję z rury Sempera do gniazda w Foxie z pełnego pręta aluminiowego lub jeszcze lepiej teflonowego,powinno być ok.

Dzięki za pomysły , otwór przy silniku pod fotel jest w osi łódki i moim zdaniem będzie nie wygodnie sterować silnikiem , a z rurą wygiętą  mogę się odsunąć  tak jak mi pasuje  , choć  słyszę że  nie wszystkim to się sprawdza 

• 0

Dzięki za pomysły , otwór przy silniku pod fotel jest w osi łódki i moim zdaniem będzie nie wygodnie sterować silnikiem , a z rurą wygiętą  mogę się odsunąć  tak jak mi pasuje  , choć  słyszę że  nie wszystkim to się sprawdza 

W wekend zrobie zdjecia i Ci pokażę jak ja w swoim RiverFoxie 420 zamontowałem fotel ,wyjmowany wedle potrzeb

• 0

Wyjmowany musi być   inaczej na drugi dzień nie będzie na czym usiąść   ;)

Dlaczego? Wystarczy do fotela dołożyć nieprzemakalny pokrowiec ze ściągaczem na dole :) .

Ale prawda, łatwo demontowalny fotel to prostsze rozwiazanie, pokrowiec to dodatkowa rzecz, którą trzeba gdzieś upchnąć na czas łowienia. Ale też parokrotnie zdarzało mi się w deszczu zjeżdżać na parking przy autostradzie i chować fotel do bagażnika. Gdy po raz pierwszy złapał mnie deszcz na drodze, musiałem pozostawić fotel w bagażniku na czas łowienia :lol:. Do dzisiaj nie mam nawyku chowania fotela na czas jazdy :( , a to zły nawyk.

• 0

Dlaczego? Wystarczy do fotela dołożyć nieprzemakalny pokrowiec ze ściągaczem na dole :) .

Ale prawda, łatwo demontowalny fotel to prostsze rozwiazanie, pokrowiec to dodatkowa rzecz, którą trzeba gdzieś upchnąć na czas łowienia. Ale też parokrotnie zdarzało mi się w deszczu zjeżdżać na parking przy autostradzie i chować fotel do bagażnika. Gdy po raz pierwszy złapał mnie deszcz na drodze, musiałem pozostawić fotel w bagażniku na czas łowienia :lol:. Do dzisiaj nie mam nawyku chowania fotela na czas jazdy :( , a to zły nawyk.

Nie to miałem na myśli  , na czas przejazdu czy postoju można  nawet worek na śmieci taki 100 litrów i ogarnie temat . Tu gdzie ja byłem nad jeziorkiem są ładne rybki ale to dla tego że straszne zadupie , ale zdarzają się kradzieże i ja musiałem wszystko z łódki zabierać  co było  strasznie upierdliwe , i jak ładny fotel zostawię  to zniknie  :(    , a jezioro ma 525 ha  to gdzie i kogo szukać 

• 0

Nie to miałem na myśli  , na czas przejazdu czy postoju można  nawet worek na śmieci taki 100 litrów i ogarnie temat . Tu gdzie ja byłem nad jeziorkiem są ładne rybki ale to dla tego że straszne zadupie , ale zdarzają się kradzieże i ja musiałem wszystko z łódki zabierać  co było  strasznie upierdliwe , i jak ładny fotel zostawię  to zniknie  :(    , a jezioro ma 525 ha  to gdzie i kogo szukać 

Witam , próbuję załadować zrobione zdjęcia tego mocowania fotela na mojej łodzi