Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakoś słabo wierzę w 35 km/h na 9.9 km. Semper 410 na silniku 9.9 km w pojedynkę, po wyjęciu gratów leciał około 25 km/h. 

Minimum 15 km, ale silnik 15 czy 20 km to ta sama waga, więc.....

Te dane są według mnie bardziej realne. Pływam wprawdzie na aluminium, długość 3,9m, waga łódki według producenta około 185kg i z silnikiem Suzuki 20hp 4T samemu prędkość 40km, dlatego zaczynam żałować, że nie kupiłem tańszego i lżejszego silnika 9,9hp, skoro daje aż 35km lub RF400. 

Jeżeli istotnie moznana 9.9 hp zrobić prędkość 35km to jestem pod wielkim (pozytywnym) wrażeniem. Pozdrawiam

• 0

Jeżeli budżet pozwala to bierz Suzuki 30 KM bo dołożysz troche gratów i te 20 KM to będzie mało.Mam RF 420 z silnikiem Suzuki 30 KM i po czterech latach pływania wiem że powinno wisieć 40 KM.

Akurat te 30KM do riverfox 405 bedzie ciut za ciężkie... rufa utopiona ... nie wspomnę o balansie łodzi ( dziób mocno zadarty w górę ) , cały ciężar skupiony na rufie...  ( sternik, silnik, akumulator, zbiornik z paliwem, bakisty ) , max moim zdaniem 25KM ... inaczej dupa mokra przy większej fali przybojowej.

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 2

• 0

Te dane są według mnie bardziej realne. Pływam wprawdzie na aluminium, długość 3,9m, waga łódki według producenta około 185kg i z silnikiem Suzuki 20hp 4T samemu prędkość 40km, dlatego zaczynam żałować, że nie kupiłem tańszego i lżejszego silnika 9,9hp, skoro daje aż 35km lub RF400. 

Jeżeli istotnie moznana 9.9 hp zrobić prędkość 35km to jestem pod wielkim (pozytywnym) wrażeniem. Pozdrawiam

Pływam na 9.9 km w 4 T i nigdy nie udało mi się osiągnąć 35 km nawet bez szpeja w pojedynkę, być może 2 T dałby radę są trochę mocniejsze.

• Like 1

• 0

Akurat te 30KM do riverfox 405 bedzie ciut za ciężkie... rufa utopiona ... nie wspomnę o balansie łodzi ( dziób mocno zadarty w górę ) , cały ciężar skupiony na rufie...  ( sternik, silnik, akumulator, zbiornik z paliwem, bakisty ) , max moim zdaniem 25KM ... inaczej dupa mokra przy większej fali przybojowej.

Dodaj konsolę i balans łodzi będziesz miał rozwiązany przy trzydziestce tylko ze miejsce wtedy stracisz.Te 25 KM to tez dobry kompromis jak będzie potrzeba zawsze możesz śrubę mniejsza założyć i będzie leciało

• Like 1

• 0

Dokładał ktoś pompę zenzową do River foxa 390? Najbardziej się zastanawiam w jaki sposób puścić rurkę i jak przebić się przez burtę żeby nic nie popsuć.

Przez burtę zastosuj przejście burtowe. Z tego co się orientuję Fox ma to na lewej burcie.

post-69772-0-09973400-1655546416_thumb.jpg

• 0

No i po co się unosisz? Jakiś czas temu dzwoniłem do Foxa zaproponowali żeby zawieść im łódkę to zamontują niestety  koszty zawieść i później odebrać łódkę  + usługa są nie na moją kieszeń. Sporo osób tu przerabia łódki to myślałem (nadal myślę) ze ktoś doradzi jak to zrobić. Przeczytałem Twój post nic nie pomógł więc pytam dalej. Nie używaj tylu wykrzykników nikt tu głuchy nie jest. 

• 0

Właśnie nie wiem jakiej średnicy ten przepust potrzebuje i jakiej długości, muszę się przebij przez 2 płaszcze, jak to zrobić żeby woda nie dostawała mi się pomiędzy burty

No to za dużo nie pomogę, u mnie w Silverze w tym miejscu jest jest tylko jeden płaszcz.???? Tak że sprawa jest dużo łatwiejsza.

• 0

Sory chciałem po muc , nie napisałeś że taką dostałeś odpowiedz , a producent jak widać ma swoje tajemnice . Są rzeczy które zakłada się przed sklejeniem  dwóch skorup . Nie zakładałem pompy u siebie mam odpływ grawitacyjny inaczej zerknoł bym u siebie jak to wygląda  bo mam podobną łódkę fox 400 

• 0

Cześć,

Czy są użytkownicy FOX'a 440? 

Czy w tej łódce jest opcja instalacji dwóch foteli na 'dolnym' pokładzie?

Chodzi mi o komfortowe spławikowanie dwóch osób :).

Druga kwestia, czy 2 os. + majdan przy silniku 30KM będzie sprawny ślizg czy na granicy możliwości motoru?

Trzecia kwestia, czy dobrze widzę że C440 ma zauważalnie wyższą burtę niż C470?

Pozdrawiam.

Edytowane przez wook-wlkp

• 0

Właśnie nie wiem jakiej średnicy ten przepust potrzebuje i jakiej długości, muszę się przebij przez 2 płaszcze, jak to zrobić żeby woda nie dostawała mi się pomiędzy burty 

Przepust dobierasz do grubości węża, prosty temat wiercisz otwór przez dwa płaszcze, zabezpieczasz od wewnatrz i zewnatrz uszczelniaczem, wąz do pompy i zrobione.