Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

390 gpx dość dociążona na 55lbs tylnym idzie ok 5-6km/h. Jesli chodzi o zużycie prądu to „bieg” niżej niewiele zabiera z prędkości a aku starcza na duuuużo dłużej.

Co do wodowania. Spokojnie sam woduje dociazoną 390, i tez bez większych problemów 420gpx tez z silnikiem, dziobowką, ba nawet kabiną … . Jest trudniej ale sie da. No chyba, ze dziki slip to zależy czym ciągniesz.

Obie powyżej, akumulatory po dwa, dziobówki i silniki spaliny 25KM. Wiec na cieżko.

A f420 jest chyba dużo lżejsze i z elektrykiem tylko to będzie malina wodowanie moim zdaniem. W wodowaniu najważniejsze ustawienie rolek i porządny trap.

• Like 1

• 0

Chciałbym zapytać użytkowników RF 405/400, którzy mają zamontowane przetworniki garmin (ja mam gt 52) pod spodem kadłuba w tej specjalnej wnęce na dedykowanym od Foxa uchwycie...? Czy jest to dobre rozwiązanie, czy nie ma zakłóceń? Czy przetwornik wystaje poza linię dna, czy "chowa się w tej wnęce"? Czy ktoś demontował kiedyś przetwornik, czy jest to uciążliwe, chodzi mi o to czy łatwo to odkręcić, bo chyba dają uszczelnienia na śruby mocujące do kadłuba? Minus to jest chyba taki, że jest to rozwiązanie stałe do jednej łódki, bo przetwornika nie da się wyjąć z uchwytu...Proszę o opinie

• 0

Mam RF420. Po zamontowaniu przetwornika gt56 we wnęce na oryginalnej podstawie od garmina, bardzo obcinało mi zasięg w sidevu na obie strony. Dopiero po podklejeniu płytki pcv pod przetwornik czyli opuszczeniu go wszystko jest ok. Wystaje poniżej rantu wnęki na 2/3 swojej grubości, ale mi to nie przeszkadza. Grubość płytki ustaliłem dokonując kilka prób zaczynając od 5mm grubości. O ile się nie mylę obraz przestało obcinać przy 2,5 czy 3cm. Nie pamiętam już dokładnie. Musiałbym zmierzyć.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Mam RF420. Po zamontowaniu przetwornika gt56 we wnęce na oryginalnej podstawie od garmina, bardzo obcinało mi zasięg w sidevu na obie strony. Dopiero po podklejeniu płytki pcv pod przetwornik czyli opuszczeniu go wszystko jest ok. Wystaje poniżej rantu wnęki na 2/3 swojej grubości, ale mi to nie przeszkadza. Grubość płytki ustaliłem dokonując kilka prób zaczynając od 5mm grubości. O ile się nie mylę obraz przestało obcinać przy 2,5 czy 3cm. Nie pamiętam już dokładnie. Musiałbym zmierzyć.

Również pływam RF420, przetwornik gt54 też mam we wnęce na uchwycie Garmin( tej blaszce) i nie zauważyłem by SV obcinało cokolwiek. Również wstawiałem podłkiadki o grubości 18mm i 28mm, poza zmniejszeniem prędkości nie było u mnie poprawy w widzeniu SV. Testowałem również montaż na uchwycie pawężowym podnoszonym do pływania w ślizgu i zauważyłem że łódka bez przetwornika we wnęce ma Vmax większa ( 45 z przetwornikiem we wnęce i 47km/h przetwornik na uchwycie wyjęty z wody). Ostatecznie pozostał przetwornik we wnęce na uchwycie Garmin.

[emoji2526]

• 0

W sumie ciekawe. U mnie obcinało na obie strony. Widziałem na boki tak max do 20m w zależności od głębokości wody. Ponadto na tradycyjnym przy prędkości ok 20km/h ginęło dno na ekranie i widziałem tylko odczyt głębokości oraz zakłócenia od bąbli. Teraz widać jak trzeba niezależnie jak szybko płynę.

• 0

Do 420 i 440 trzeba ten wyższy.. 30mm ...a do pozostałych ten niższy 16 mm.... mamy też do GARMINA ...tel 664 149 088

https://sklep5487973.homesklep.pl/pl/p/UCHWYT-DO-MONTAZU-PRZETWORNIKA-LOWRANCE-POD-STOPIEN-KADLUBA/1665

• 0

P . Krzysztofie zbyt cenię tą łódkę by robić w niej dziury, przetwornik mam na sztycy i mocowany tam gdzie jest drugi silnik . Łódka super stabilna co potwierdzają moi koledzy którzy mają swoje straszne koliby mimo że też mają 4 metrowe .

• 0

Hehehe tez cenię swoją łódkę. Dlatego robię w niej co chwila nowe dziury (co prawda nie w dnie), a ona to dzielnie znosi. Dzięki wierceniom lodka coraz bardziej realizuje moje wszystkie potrzeby.

Laminat przewiercony i z powrotem zalany laminatem to nic złego. To właśnie w laminatach piękne, robisz dziurę, zmieniasz zdanie uzupełniasz laminatem, polerujesz, malujesz i śladu nie ma. Coś jak zaprawkę na gipsowej ścianie  ;).

Łódki łatać nie musiałem za dużo ale owiewki torowe odtwarzałem z połamanych nie raz i łatwość zrobienia tego i efekty ciagle mnie zaskakiwały. Wdzięczny materiał.

• 0

No właśnie o dno chodzi  ohmy.png  . Przetwornik możesz w każdej chwili uszkodzić i co ??? kable wyciągasz i znowu dziurę  kleisz  . , poza tym takie rzeczy robi się przed sklejeniem skorup łódki  , a echo  kupiłem po kupnie łódki i teraz tak musi zostać wink.png

• 0

Wiem , ale ten przetwornik nie jest wypinany i jak Byś nie patrzył to kabel wyrywasz bo musi być oklejony inaczej wodę będę miał w bakiście . I jeszcze jeden minus takiego rozwiązania gdzie przetwornik jest na stałe , mam łódkę pod plandeką ale na dworze i zimą są temperatury ujemne a elektronika nie lubi takich zmian . Rozwiązanie fajne jak można to szybko zdemontować tu tak nie ma i machnołem  rękom bo nie będę kupował znowu innej echosondy wink.png

• 0

Możesz wywiercić otwór i zamontować na uszczelniacz plastikowe przejście średnicy trochę większej niż wtyczka kabla przetwornika. Od środka na ten krócieć montujesz wąż na opaskę zaciskową. Wąż powinien mieć długość +/- wysokości bakisty zenzowej i zamontowany możliwie w pionie. Woda będzie wchodziła w ten wąż do głębokości zanurzenia łódki. Możesz też w bakiście wyżej na pawęży, zamontować drugi króciec plastikowy, połączyć to wężem i wyjdzie taki bypass. Także kilka rozwiązań jest.

• 0

Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej o tym wyższym. Nie kombinowałbym, tylko od razu kupiłbym taki jak trzeba.

No ale ty masz chyba Garmin...a Krzysztof pisze o dwóch wysokościach do Lowrance. Do Garmin jest jedna, przynajmniej na stronie Foxa...

• 0

A może można zaadoptować podstawę od lowranca do przetwornika od garmina?

Można ...nawet pasuje większość otworów ...tylko dwa trzeba powiększyć i jest OK ...albo przykręcić tylko na 4 śruby

Edytowane przez Krzysztof Kacprzak

• 0

To poproszę o przystępne nakreślenie montażu przetwornika MSI+ od Humminbirda . Jeśli kupię RF ( a mam nadzieję że tak smile.png ) to będzie temat montażu Helixa 9 na tej łodzi . Ale najbardziej zależałoby mi na takim rozwiązaniu , które pozwalałoby na swobodne przerzucanie tego echa z jednej łodzi do drugiej . Jakaś szyna na pawęży pozwalająca na wsunięcie i wysunięcie przetwornika na uchwycie ? Jeśli tak , to kabel od przetwornika szedłby swobodnie do pokładu i dalej do plotera zamocowanego na uchwycie ? Lub zupełnie mobilnie do echa w coverze ? Macie jakieś pomysły i sugestie ? 

• 0

Miałem Helix 9 z przetwornikiem MSI zamocowany do Riverfox 400 za pomocą potrójnej przyssawki... na pawęży...

Przewód puszczony do góry na rufie wchodził w gumowe przejście i dalej w bakiscie do miejsca mocowania echosondy...

Ewentualny demontaż i wyjęcie przewodu przetwornika to 5 minut...

• Like 1

• 0

To poproszę o przystępne nakreślenie montażu przetwornika MSI+ od Humminbirda . Jeśli kupię RF ( a mam nadzieję że tak smile.png ) to będzie temat montażu Helixa 9 na tej łodzi . Ale najbardziej zależałoby mi na takim rozwiązaniu , które pozwalałoby na swobodne przerzucanie tego echa z jednej łodzi do drugiej . Jakaś szyna na pawęży pozwalająca na wsunięcie i wysunięcie przetwornika na uchwycie ? Jeśli tak , to kabel od przetwornika szedłby swobodnie do pokładu i dalej do plotera zamocowanego na uchwycie ? Lub zupełnie mobilnie do echa w coverze ? Macie jakieś pomysły i sugestie ? 

Tu masz przetwornik MSI z Helixa 9

post-49627-0-23486800-1698136699_thumb.jpeg

• Like 1