Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dwie różne łodzie o zbliżonych wymiarach pow. pokładu będą miały taką samą...jedynie podłogę można powiększyć lub pomniejszyć..ale nie za darmo, bo kosztem bakist.

Ja robię łódki typowo wędkarskie i na zawody i stad takie a nie inne wyposażenie. Jeden woli nosić przynęty w skrzynkach a drugi mieć w bakistach....a jak jest ich mało to jest tak: w przedniej akumulator silnika dziobowego (o ile w ogóle producent przewidział możliwość montażu takiego silnika) z tyłu po prawej bakista na ryby (jak się to da zrobić bo topienie pompy w bakiście to nie do końca dobry pomysł), w środkowej z tyłu zbiornik paliwa, a w lewej akumulator rozruch/sonda/pompy + panel włączników itp. No jeszcze kamizelki ratunkowe wciśniemy do przedniej razem z akumulatorami a kotwice to już nie wiem gdzie. Czyli na przynęty, wędki, i inne akcesoria nie mamy nic..chyba ze ktoś lubi trzymać przynęty razem z paliwem.

Ja w czasie łowienia nie mam nic niepotrzebnego na pokładzie, jest praktycznie pusta,a skrzynkę Versusa proponuję przymocować do pokładu bo przy pływaniu może się przemieszczać.

Ponadto teraz jest tendencja żeby łowić z pokładów podwyższonych...czyli stojąc u góry (na bakistach) i większość łódek mam zamawiane z podwyższonym pokładem przednim, i to jest bardzo praktyczne po pod nim można dużo umieścić.

Uważam, że robię dobre łódki...a nawet bardzo dobre, i chyba nie tylko ja tak uważam bo pierwszych 6 miejsc w tegorocznym spinningowym GP Polski pływa riverfoxem ...czyli są łowne jak kot Pawlaka co z miasta Łodzi pochodzi ze centralnej Polski :) ;)

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2983/cms/szablony/24670/pliki/teamy_klasyfikacja_2018_po_4_z_9_tur.pdf

• Like 4

• 0

Tylko czemu burty niektorych RF (excluded 500 i pewnie 470 ktora powstaje)  wystaja nad wode tak samo jak balony w pontonie, od lodki chyba sie wiecej oczekuje, i prawie wszystkie maja pawez na krotka kolumne. Jezeli przeznaczeniem tych lodek jest rzeka i male jeziora to wszystko w porzadku, ale na Zarnowiec, Kopan, Bukowo to nie widze tych jednostek. Kopan jeszcze jest o tyle wredny ze ma rafy kamienne i latwo kilem zaliczyc przeszkode. Plytkie jeziora nadmorskie potrafia przetestowac jednostke lepiej niz PRS :)

https://www.facebook.com/fox.boats/photos/a.572345022837748.1073741825.350712655000987/961684733903773/?type=3&theater

Edytowane przez horac

• 0

Dlatego napisałem, że każdy z nas ma inne potrzeby :) Ja nie startuję w zawodach więc nie mam bakisty na ryby tylko na różnego rodzaju graty.

Chodziło mi właśnie o powierzchnię podłogi, a nie pokładu. Mój błąd.  W semperze może być tak: bakista na mokrą kotwicę bądź dziobowy elektryk, bakista dziobowa- duża 2x aku i zostaje jeszcze miejsce na  graty, środkowa bakista przy silniku -zbiornik paliwa + kanister 5l+ mniejsza torba , lewa bakista jest ogromna (kamizelki, dużo ciuchów na zmianę, duża torba wędkarska lub lodówka turystyczna, ręczniki i inne pierdoły np. na rodzinną wyprawę bądź kilkudniową wyprawę wędkarską. W prawej bakiście można upchnąć pół szafy przynęt. Podłoga jest na tyle duża(bez bocznych zwężeń=bakisty), że można napompować 2 osobowy materac i śmiało można kimać. W RF tak się nie da, ale oczywiście rozumiem, że są produkowane pod typowo zawodnicze łowienie. Co do podwyższania pokładu, to  nie widzę sensu, bo zarówno semper jak i RF mają tak niskie burty, że w ogóle nie przeszkadzają w jerkowaniu, podbieraniu suma itp. A skrzynia versusa  przy 40km/h ani drgnie. Ciężka i stabilna cholera :)

• 0

Tylko czemu burty niektorych RF (excluded 500 i pewnie 470 ktora powstaje)  wystaja nad wode tak samo jak balony w pontonie, od lodki chyba sie wiecej oczekuje, i prawie wszystkie maja pawez na krotka kolumne. Jezeli przeznaczeniem tych lodek jest rzeka i male jeziora to wszystko w porzadku, ale na Zarnowiec, Kopan, Bukowo to nie widze tych jednostek. Kopan jeszcze jest o tyle wredny ze ma rafy kamienne i latwo kilem zaliczyc przeszkode. Plytkie jeziora nadmorskie potrafia przetestowac jednostke lepiej niz PRS :)

https://www.facebook.com/fox.boats/photos/a.572345022837748.1073741825.350712655000987/961684733903773/?type=3&theater

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego kamień na Kopaniu z wysokością burt czy pawęży. Jak przywalisz to nie burta Ci pomoże ale wytrzymałość jednostki. Wysokość burty jest taka, bo taka miała być jest wystarczająca. Jak będzie większa łódka to będzie miała wyższe burty ale zapomnijmy wtedy o pływaniu w ślizgu na 20 koniach z wyposażeniem wędkarskim.

A wytrzymałość jest tak...że samochód , przyczepa i silnik do kasacji... a łódka cała:

post-51177-0-61038100-1532525819_thumb.jpg

post-51177-0-70588700-1532525855_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Ja nigdzie nie napisalem ze kamienie na kopaniu maja cos do burt tylko do kila i kadluba. A wysokosc burt to w nawiazaniu do fal ktore tam panuja, praktycznie norma jest wiatr 30km/h

Co do zdjec z wypadku, czytalem o tym w internetowej gazecie, duzo szczescia. W przypadku takiego wypadku to wolalbym zeby mi lodka sie rozsypala niz samochod :) 

• Like 1

• 0

Ja nigdzie nie napisalem ze kamienie na kopaniu maja cos do burt tylko do kila i kadluba. A wysokosc burt to w nawiazaniu do fal ktore tam panuja, praktycznie norma jest wiatr 30km/h

Co do zdjec z wypadku, czytalem o tym w internetowej gazecie, duzo szczescia. W przypadku takiego wypadku to wolalbym zeby mi lodka sie rozsypala niz samochod :)

Tak, ale tu dochodzimy już do zagadnień wyjątkowych przypadków. Ile razy ktoś najechał na przyczepę z łodzią? Miarodajna jest w tym pechowym zdarzeniu, wytrzymałość jednostki wędkarskiej. Te łodzie nie boją się stłuczek, czy tam chodzenia po pokładzie łodzi, umieszczonej na przyczepie.

• 0

A Riverfox 390 to już historia...wyszedł z produkcji w tym miesiącu. Teraz jest 405 i ma wyższą burtę...co mi osobiście nie do końca odpowiada...ja wole niższe.

A 420 to faktycznie jest dość wysoka...tu tak dla porównania se stratosem, trackerami:

post-51177-0-51514800-1532551996_thumb.jpg

post-51177-0-00973400-1532552082_thumb.jpg

Jezioro Lac du Bourget, Francja - Mistrzostwa Świata Spinningowe 2014 rok

• Like 4

• 0

Jako były użytkownik modelu 390 i obecnie nowego 405 muszę jednoznacznie stwierdzić że poprzez podniesie o te kilka centymetrów z przodu i na rufie znacznie poprawił się komfort pływania na zdecydowanie większej fali niż w starym modelu.

Całkowicie inaczej kil odkłada falę, jest tak jak by wyżej zadarty ku górze i nie ma efektu nabiera wody przez dziób...

Kawał porządnej pracy Panie Krzysztofie.

• 0

Osiągi są uzależnione od wielu czynników... wielkość używanego silnika, rodzaju dodatkowego wyposażenia jakie jest zamontowane na łodzi i wiele innych rzeczy.

U mnie po przesiadce z modelu 390 na 405 przy tym samym silniku nie zmieniło się w zasadzie z osiągów nic a za to wyraźnie wzrósł komfort pływania na zdecydowanie większej fali (obecnie kończę tygodniowe pływanie po Żarnowcu i obyło się bez większego stresu pomimo że odrobinę czasami wiało). Silnik Suzuki 20 KM - na wtrysku.

• Like 1

• 0

Tak jak Karol wyżej napisał bardziej komfortowo się pływa na większych zbiornikach gdzie wiatr mocniej dmucha i jest większa fala, Żarnowiec czy Dadaj, prędkości które mierzyłem na Żarnowcu przy delikatnej fali z takim samym załadunkiem jak w RF 390 czyli :

W przedniej bakiscie aku 30kg+zbiornik paliwa 12 L w tylnej bakiscie+ gaśnica i 2 kamizelki w bocznej bakiscie+ Ja 100kg +kolega 85kg+ 2xplano w tum jedno 7771 + kolegi przynety duzo mniej niż u mnie i 7 wędek na pokładzie = 38.6/38.8-39.0km/h przy wypakowaniu klamotow wedkarskich i pozostawieniu aku z przodu plus zbiornik paliwa przy rumplu Jacek ważący 85kg wykręcił 44km na RF 405 i silniku Yamaha 20hp z 2012 na gaźniku.

Edytowane przez PiernikTorunski

• 0

Nie wiem czy Kszysztof K pamięta pare lat temu na zawodach na Wiśle w Grudziadzu nasz wspólny kolega Grzegorz z Stolarzem chyba w parze na RF 390 z Tohatsu 30 Hp 2takcie i śrubie z nierdzewki pod prąd zrobił 52km/h a z prądem coś 60km/h dzwoniłem pytałem przed chwilą.

• 0

Czyli takie 30hp do 405 powinno być chyb A wystarczające I zadowalające.

Za krotki okres od premiery RF 405, rożnie ludzie interpretują jak i czym chcą pływać, czytałem juz tu że niektórym wystarcza 9.9Hp do RF 390 i są zadowoleni.

Kolega Karol K ma Suzuki 20Hp na wtrysku i jemu pasuje prędkość, ja ma Yamahe 20 Hp na gaźniku i mi nie pasuje, dla mojego pełnego zadowolenia uważam ze 25Hp Yamaha GWHS bedzie optymalna by miec fan i banana na twarzy choć myśle intensywnie nad Evinrude E-Tec. 25HP

Każdy dobiera pod siebie i zbiorniki na jakich pływa

• Like 1

• 0

Kolega Karol K ma Suzuki 20Hp na wtrysku i jemu pasuje prędkość,

Tak jest ... pasuje bo wiem jaki mam silnik ( od nowości w moich rękach i obecnie po dużym przeglądzie łącznie z rozrządem , pompą wody itp..więc żal mi się z nim rozstać  ) , osiągi są zadowalające z racji tego że głównie pływam sam i nie mam napchanego sprzętu jak w przypadku dwóch osób na pokładzie.... prędkości są zdowalające 39-45 km/h (rzeka ) w zależności w którą stronę się leci , w moim odczuciu 405 -tka z tym samym silnikiem i wyposażeniem co było w 390 pływa tak samo a wręcz zdecydowanie lżej ...

Tak więc do końca sezonu nic nie zmieniam ... w zimie przyjdzie czas na rozważania  kto wie.... może 25KM  ;)

• Like 1

• 0

Karol oczywiscie rozumiesz ze nie pije do ciebie i silnika, mało tego jesli twoj jest na wtrysku to jest po prostu szybszy i mocniejszy od mojego, prędkości prawie takie same wręcz zbliżone, noe mowię ze jest źle, nie dobrze, wolno, po prostu brakuje brakuje mi wiatru we włosach i komarów na zębach -)) i tak jak ty silnik mam zadbany i po serwisie w Aso Yamaha i mimo tego że pan noe widział potrzeby wymiany świec i filtra paliwa oraz sprawdzenia -czyszczenia gaźnika zrobiłem to teraz przed moim wyjazdem na Żarnowiec, mało tego miałem klienta na mój silnik ktory płacił dobrze i brał go teraz-zaraz -)) tylko trzeba miec drugie tyle zeby kupic 25hp lub 30Hp.

Pożyjemy popływamy zobaczymy, może trafie 6-kę w lotto to sprzedam cały zestaw i kupie Nitro20 -)))

ps.tylko gdzie ja tym będę pływał do cholery

ps2. A te wartości prędkości to samemu czy w 2 osoby ?

• Like 1

• 0

Karol oczywiscie rozumiesz ze nie pije do ciebie i silnika, mało tego jesli twoj jest na wtrysku to jest po prostu szybszy i mocniejszy od mojego, prędkości prawie takie same wręcz zbliżone, noe mowię ze jest źle, nie dobrze, wolno, po prostu brakuje brakuje mi wiatru we włosach i komarów na zębach -)) i tak jak ty silnik mam zadbany i po serwisie w Aso Yamaha i mimo tego że pan noe widział potrzeby wymiany świec i filtra paliwa oraz sprawdzenia -czyszczenia gaźnika zrobiłem to teraz przed moim wyjazdem na Żarnowiec, mało tego miałem klienta na mój silnik ktory płacił dobrze i brał go teraz-zaraz -)) tylko trzeba miec drugie tyle zeby kupic 25hp lub 30Hp.

Pożyjemy popływamy zobaczymy, może trafie 6-kę w lotto to sprzedam cały zestaw i kupie Nitro20 -)))

ps.tylko gdzie ja tym będę pływał do cholery

ps2. A te wartości prędkości to samemu czy w 2 osoby ?

Sławku oczywiście wiem że  jak to powiedziałeś  nie ''pijesz'' do mnie ...luzik ,  :D

Podane wartości dotyczą pływania w pojedynkę 

Na łodzi akumlator w przedniej bakiście 120 AH plus elektryk do tego na rufie akumlator do zasilania całego wyposażenia łodki i echo 32 AH ,zbiornik głowny 12 litrów  duże pudło plano 7771 plus drugie mniejsze no i w bakistach napchane reszta szpeju ( gaśnica , duża apteczka , dwa odbijacze , pagaj , bosak , rzutka ) skrzyneczka z jakimiś niezbędnymi narzędziami , dodatkowy karnister 5 l z benzynką itp... do tego ciuchy na ewentualny deszcz i na zmianę ...

• Like 1