Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak już o silnikach jest rozmowa to jest nowy silnik Mercury EFI . Widziałem ,macałem i zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Wszystko pięknie pomyślane .

Maras a ja skreśliłem Mercurego z listy silników po wizycie u autoryzowanego sprzedawcy. Czas oczekiwania na jakąkolwiek część (podobno) to od 2 do 6 tygodni (dystrybutorem jest Parker). Nie wyobrażam sobie czekać tyle czasu na naprawę. Nie twierdzę, że te silniki szczególnie się psują, ale gdyby to pozostanie czekać i nic nie zrobisz. Prawdą jest, że silniki Mercurego mają najlepszą cenę (porównując wyposażenie i dostępne opcje - rozrusznik, rumpel etc).

Edytowane przez MarMilo

• 0

Witam,

Mam pytanko,czy pływał ktoś kiedyś na łódce f420 z silnikiem 9.8 lub 9.9 (pojemność 209cm3) w czterosuwie?? Jestem ciekawy czy da rade tym pływać w ślizgu. Miałem do tej łodzi kiedyś tohatsu 8km w dwusuwie i wchodziła w ślizg bez problemu ale to dwusuw.

• 0

Dla osób które zastanawiają się jaki jest optymalny motor do RF 420 podam kilka faktów z bieżącego sezonu:

W kwietniu nabyłem nowa Yamahę F25 GWHS (na wtrysku) - zmieniłem oryginalną śrubę  9 7/8 x 11 1/4 na jeden rozmiar mniejszą 9 7/8 x 10 1/2 i do tej pory mam wypływane 97 mth

Wyniki z pobytu na jeziorze Storsjon - pogoda bez wiatru, słonecznie, 27'C:

łodka załadowana:  zbiornik 25l + kanister 5l + silnik dziobowy MotorGuide iX5 + aku 100ah z przodu + 60ah z tyłu + pokład słoneczny + sprzęt wędkarski

Jedna osoba +90kg - 6'100 obr/min - 39km/h

Jedna osoba +90kg + druga 65kg - 5'900 obr/min - 37km/h

dwie osoby +90kg + trzecia 105 kg -  5'300 obr/min - 33km/h

Jedna osoba +90kg + druga 65kg + narciarz wodny (11 lat i 42kg) - 5'800 obr/min - 35km/h

Jedna osoba +90kg + druga 65kg + trzecia 75kg + dziecko 42 kg - 5'450 obr/min - 34km/h

Z tym silnikiem ślizg zaczyna się ok 17-19 km/h, prędkość podróżna 29-30 km/h przy 4'900 - 5'100 obr/min zależnie od warunków i obciążenia.

Wyjście w ślizg z narciarzem bez problemu, wyjście w ślizg w 4 osoby - bez problemu

Jak wrócę z wakacji to wrzucę filmik jak startuje narciarz wodny oraz widok GPS. Zapisuje też mth i tankowania i tez sie z Wami podzielę po sezonie - na razie ślizg + trolling (średnia prędkość ok 6 km/h - zużycie ok 1,2l na 1 mth lub 4,5 km na 1 ltr)

• Like 3

• 0

Odbiegamy od tematu lodzi i zaczęliśmy o silnikach a to nie tu -))

Ja osobiscie jestem zadowolony z przesiadki z RF 390 na RF 405 ale broń Boże nic poprzednikowi nie brakuje

Pozdrawiam

Masz już doświadczenia na większej fali ? 405 ma lepiej wyprofilowany dziób - lepiej odrzuca falę. Pływałeś może z drugą osobą na dziobie ?

• 0

No to ja napiszę moje pierwsze wrażenia , z pierwszego wypadu 405-ką na zalew.

Zestaw wyglądał tak riverfox405 do tego silnik mercury 20 efi dziobówka motorguide , 2 akumulatory ( jedne w przedniej bakiście drugi tylnej ) , dwie osoby na pokładzie i mnóstwo gratów. Na początek trochę o łodzi : jakość wykonania i konstrukcja jest mega zajebiście , wszystko można sobie elegancko poukładać, pochować i koniec z łowieniem ze stertą rzeczy pod nogami , mega wygodna i duża ilość miejsca na wszystkie duperele . Silnik jest w trakcie docierania więc na maxa nie chciałem jeszcze pływać , ale raz musiałem spróbować i udało mi się wyciągnąć 40 km/h , tak na połowie odkręconej  manetki pływaliśmy około 32km/h . Pogoda nas sponiewierała strasznie oberwanie chmury wichura itp . i tu automatyczna pompa odprowadzająca wodę z pokładu ( zastanawiałem się czy brać ) uratowała sytuację :) . Powrót pod falę jakieś 33km/h całkiem komfortowy po wejściu w ślizg elegancko odkłada wodę na boki i nawet na sporej fali praktycznie nie chlapie , przy mniejszej prędkości niestety nie da się tego uniknąć. Także po pierwszym wypadzie jestem naprawdę zadowolony, Po kilku następnych napiszę coś więcej

• Like 3

• 0

No to ja napiszę moje pierwsze wrażenia , z pierwszego wypadu 405-ką na zalew.

Zestaw wyglądał tak riverfox405 do tego silnik mercury 20 efi dziobówka motorguide , 2 akumulatory ( jedne w przedniej bakiście drugi tylnej ) , dwie osoby na pokładzie i mnóstwo gratów. Na początek trochę o łodzi : jakość wykonania i konstrukcja jest mega zajebiście , wszystko można sobie elegancko poukładać, pochować i koniec z łowieniem ze stertą rzeczy pod nogami , mega wygodna i duża ilość miejsca na wszystkie duperele . Silnik jest w trakcie docierania więc na maxa nie chciałem jeszcze pływać , ale raz musiałem spróbować i udało mi się wyciągnąć 40 km/h , tak na połowie odkręconej  manetki pływaliśmy około 32km/h . Pogoda nas sponiewierała strasznie oberwanie chmury wichura itp . i tu automatyczna pompa odprowadzająca wodę z pokładu ( zastanawiałem się czy brać ) uratowała sytuację :) . Powrót pod falę jakieś 33km/h całkiem komfortowy po wejściu w ślizg elegancko odkłada wodę na boki i nawet na sporej fali praktycznie nie chlapie , przy mniejszej prędkości niestety nie da się tego uniknąć. Także po pierwszym wypadzie jestem naprawdę zadowolony, Po kilku następnych napiszę coś więcej

Jaka jest waga pustej łodzi? Nie mogę znaleźć u producenta.

• 0

Masz już doświadczenia na większej fali ? 405 ma lepiej wyprofilowany dziób - lepiej odrzuca falę. Pływałeś może z drugą osobą na dziobie ?

Dzis wróciłem po raz drugi w tym roku z Żarnowca, jesli byles tam kiedykolwiek to powinieneś wiedzieć jak czasami dmucha i jakie sa fale, a pogoda była iście jesienna -((

W 3 osoby plywalem tez ale np : 115kg + dziecko 15 kg lub 100kg + dziecko 8 lat waga ? i nie zauważyłem problemu

Gorzej jak przewoziłem na druga stronę jeziora wszystkie te wymienione osoby + ja 100kg w jednym czasie to juz pchała wode ale to normalne, to nie wycieczkowiec -))

ps. Przeważnie pływam tylko w 2 osoby i zapierdziela dobrze

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 2

• 0