Skocz do zawartości
  • 0

Łódź River Fox - opinie.

Maticsh

Pytanie

Witam użytkowników:) Panowie chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o tej łódce od samych jej użytkowników :D, co o niej sądzicie i czy w ogóle posiada jakieś wady :mellow: ? Bo, w środowisku wędkarskim każdy ją chwali, ale ja chciałbym usłyszeć konkrety:) Pytam się o nią, bo przyznam, że jest ładna, funkcjonalna oraz przede wszystkim jest możliwe indywidualne zestrojenie jej na własne potrzeby :D W innym wątku pytałem się o propozycje innych łódek z możliwością montażu silnika elektrycznego i spalinowego, ale na polskim rynku jest tylko, ( albo aż B) ) River Fox z taką opcją:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Diverek poniekąd masz rację ale ty patrzysz z twojej perspektywy i twojego "kutra".

Wiesz, że ja na twoje wody wpadam gościnnie 2-3 razy w roku, a po Odrze za sumem w sezonie praktycznie codziennie - więc wybór dla mnie oczywisty.

Kupiłem Riverfoxa bo na moje łowienie jest idealny, gdybym łowił tam gdzie ty cały czas pewnie brałbym inną jednostkę. Riverfox jest naprawdę dzielny na fali, oczywiście do pewnych granic. Śmiejesz się, że widziałeś nas i ledwo z wody wystawaliśmy ( na pewno nie jest to 15 cm ), pomyśl jaką ja miałbym bekę śmiechu gdybym zobaczył Ciebie na tej wielkiej łajbie na środkowej Odrze za sumem  :)  Więc widzisz każdy kupuje łajbę odpowiednią dla niego i na jego wody.

• 0

:)

a tak na serio, RiverFox nie jest łodzią bez wad, nie jest idealna, ale na tle miernoty naszego rynku i dostępnych produktów w tej branży to w pewien sposób perełka

ja przeszedłem już przez adaptowane łódki wiosłowo-rekreacyjne, ostatnia (znana i polecana) poszła do zwrotu jako wadliwa KONSTRUKCYJNIE ! (projektowo)

tak naprawdę pozostał mi do wyboru Linder i RiverFox, z Lindera w końcu zrezygnowałem, bo aby ją dostosować do moich oczekiwań musiałbym wyjąć środkową ławkę, położyć płaską aluminiową podłogę z możliwością osadzenia gniazd foteli i zabudować część dziobową jako schowek, koszt w sumie około 15tys i kupa zachodu i roboty

• 0

Odnośnie ekstremalnego pływania Riverfoxem390 to zobacz to. To na Mistrzostwach Świata na Ukrainie ...i też było OK.

Wracając na start po zawodach przepłynąłem ok 20 km w takich warunkach z 3 osobami w ślizgu z prędkością ok 40 km/h ( dwusów 20 koni 400cm pojemnoiści). Do łodzi nic się nie wlało nie licząc paru chlapnięć przy płynięciu bokiem do fali.

A tak w zasadzie to nie jest ważne dla bezpieczeństwa czy woda się wlewa do łodzi...bo przy bardzo dużej fali wleje się niezależnie od wysokości burty ale ważne jest co się z nią dalej stanie ...ja po prost włączam pompę i jest OK.

post-51177-0-58546600-1360105830_thumb.jpg

• 0

A Riverfox 420 już jest ....i tu chyba się nikt nie będzie czepiał o wysokość burt bo mają 60 cm  ..chociaż ja uważam że w 390 są akurat ...ale to już żależy od indywidualnych upodobań.

Wczoraj pływałem po Wiśle i film jest na stronie ....to to dopiero popie......la, aż się boję co będzie jak zapnę 30 koni.

http://www.fox-boats.com/riverfox-420/

• 0

Łódk była praktycznie pusta. Na rybach doszły by kotwice, akumulator, silnik dziobowy, moje przynęty(20kg), czyli by było gdzieś o 80 kg więcej...i uważam,że do tej łodki 20 koni to minimum ...szczególnie jak się jeszcze przytuli jakiś kolega z 90 kg.

Na tym filmie to w 1 osobę było na 15 koniach pod prąd 32 z z prądem dochodziło w porywach do 42 km/h. w 2 osoby 28 i 37 km/h.

ACHA ...TO ani nie jest moda a bardziej wygoda, chciaż nie do końca o to chodziło.

Używanie szybkiej łodzi narzuca brak czasu ....i nikt go nie chce tracić na dopływanie do łowiska tylko na samo łowienie. Moja ulubiona miejscówka jest o 11 km rzeką od miejsca wodowania i płynę tam ok 17 minut. Samochodem trzeba by tam jechać ok 27 Km, z tego 10 przez miasto + korki i godzina stracona ...a na Wiśle jak narazie korków nie widziałem...i łodka spali mniej paliwa na taki wyjazd niż samochód. 12 litrów starcza mi na 4 takie wyjazdy na silniku 15 Ps w 4 suwie.

• 0

A jeśli chodzi o łódkę straży rybackiej to macie rację ....po prostu taki mieli silnik bo na inny nie ma kasy. To jest tohatsu ze spodziną jakąś XXL czy cuś bo jest wyższe od zwykłej L o ok 6 cm. Widziałem tydzień temu tą łókę i przywalili już niejeden raz na Wiśle bo śruba potłuczona a pawęż jest bez uszczerbku. Ten silnik miał być tymczasowy ...do czasu zakupu nowego ...ale wiadomo że u mas rozwiązania tymczasowe są wieczne :)