marcin1521 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 ma ktoś doświadczenie w kalkomani mam wzory łuski wykonane techniką kalkomani niskotemperaturowej i po nałożeniu na wobka wygląda wrzystko pięknie ale mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem próbowałem w piekarniku przy 160 utrwalic to mi powstają bąble? wobler jest zrobiony z piany poliuretanowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Kładziesz kalkomanie bezpośrednio na piankę?Po jakim czasie ściągasz tą folie nośną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1521 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 tak kłade odrazu na pianke i do piekarnika 160c na 30min i próbuje sciągnać folie i schodzi wrzystko w woba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Pianka w 160oC będzie gazować i dlatego powstają bąble na kalkomanii.Nie wiem jakiej firmy masz kalkomanie ale nie wszystkie się nadają na piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zamiast do piekarnika spróbuj suszarką do włosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIEK522 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Macie namiary gdzie kupić kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nawet nie próbuj wypalać woblerów z pianki nie tędy droga , na piankę zastosuj podkład dopiero na niego kalkomanie , jak napisał pan Lesiewicz nie wszystkie kalkomanie nadają sie na woblery niektóre marszczą się pod wpływem lakierów inne pękają po wyschnięciu lakieru którym je pokryjesz . W sklepach ze sprzętem dla modelarzy są specjalne płyny do zmiękczania kalkomani łatwiej je oddzielić od papieru transferowego ,ale nie wszystko zrozumiałem mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem tę błonkę się zesuwa na woblera a nie nakleja jak nalepkę może to problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nawet nie próbuj wypalać woblerów z pianki nie tędy droga , na piankę zastosuj podkład dopiero na niego kalkomanie , jak napisał pan Lesiewicz nie wszystkie kalkomanie nadają sie na woblery niektóre marszczą się pod wpływem lakierów inne pękają po wyschnięciu lakieru którym je pokryjesz . W sklepach ze sprzętem dla modelarzy są specjalne płyny do zmiękczania kalkomani łatwiej je oddzielić od papieru transferowego ,ale nie wszystko zrozumiałem mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem tę błonkę się zesuwa na woblera a nie nakleja jak nalepkę może to problem ?W niskotemperaturowej chodzi o to że trzeba wykonać dwa ruchy ,czyli zsunąć kalkomanie na woblera a później ściągnąć folie nośną.Z reguły po naklejeniu na ozdabiany przedmiot wypala się w temp. do 160oC ale to raczej przy porcelanie lub jej substytucie.Przy woblerach należało by odczekać min 24h do ściągnięcia folii nośnej.A cha i żaden ze mnie pan po prostu Lesiewicz lub Darek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Proszę teraz wyszedłem na gapę zawsze zdejmowałem takie folie przed zamoczeniem kalkomani . Całe życie się uczymy ,troszkę poczytałem o tych kalkach skoda że tak nie w czas wstawię linki,http://mart.com.pl/kalkomania/niskotemperaturowa http://www.etc.com.pl/sp_z_oo/pages/kalka_niskotemperaturowa .htmlOsobiście mogę polecić czyste kalkomanie z Allegro niestety obecnie ich sprzedawca nie ma żadnej aukcji spróbuję wysłać wiadomość z prośbą o jakiś kontakt , ich zaletą było to że zadrukować je było można w zwykłej drukarce atramentowej i nie było problemu z oddzieleniem już po godzinie HartzLack nie robił na nich żadnego wrażenia , cena za 5 arkuszy formatu A4 z przesyłką coś około 65zł więc nie tanio ale warto było bo na innych się przejechałem .To panie to za cały dorobek po prostu szacunek chciałem okazać panie Darku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Na gapę nie wyszedłeś bo nie wszyscy muszą wiedzieć wszystko szczególnie jeśli chodzi o kalkomanie niskotemperaturowe.Są to drogie rzeczy więc nie każdy ma do nich dostęp.Ja trochę tych kalkomanii przerobiłem i wiem że te z ETC i MARTU są upierdliwe w nakładaniu na obłe powierzchnie bo są po prostu grube. Do tego na naszych wyrobach zachowują się zupełnie inaczej niż na rzeczach typu szkło, porcelana czy metal.Jedyny plus to kolory i to że po ściągnięciu folii nośnej zostaje na woblerze sama farba drukarska która nie reaguje z lakierami.A za szacunek dziękuję, ale tu na forum wszyscy jesteśmy kolegami więc chyba lepiej zwracać się po niku lub imieniu.Przynajmniej ja wolę jak zwraca się do mnie w ten sposób bo jak to mówi mój Tata Pan to kiedyś był na włościach.PozdrawiamLesiewicz Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Znalazłem na allegro tanie kalkomanie wodne , może ktoś skorzysta . Nigdy takich ni używałem nie wiem jak się sprawdzą .http://allegro.pl/kalkomania-papier-do-drukarek-atramentowy ch-a4-i2047654641.htmlNiestety sprzedawca na którego chciałem dać namiar milczy , lub nie korzysta już a allegro przykro mi bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi