Skocz do zawartości

Kalkomania niskotemperaturowa

Rekomendowane odpowiedzi

ma ktoś doświadczenie w kalkomani mam wzory łuski wykonane techniką kalkomani niskotemperaturowej i po nałożeniu na wobka wygląda wrzystko pięknie ale mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem próbowałem w piekarniku przy 160 utrwalic to mi powstają bąble? :wacko: wobler jest zrobiony z piany poliuretanowej

Nawet nie próbuj wypalać woblerów z pianki nie tędy droga , na piankę zastosuj podkład dopiero na niego kalkomanie , jak napisał pan Lesiewicz nie wszystkie kalkomanie nadają sie na woblery niektóre marszczą się pod wpływem lakierów inne pękają po wyschnięciu lakieru którym je pokryjesz . W sklepach ze sprzętem dla modelarzy są specjalne płyny do zmiękczania kalkomani łatwiej je oddzielić od papieru transferowego ,ale nie wszystko zrozumiałem mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem tę błonkę się zesuwa na woblera a nie nakleja jak nalepkę może to problem ?

Nawet nie próbuj wypalać woblerów z pianki nie tędy droga , na piankę zastosuj podkład dopiero na niego kalkomanie , jak napisał pan Lesiewicz nie wszystkie kalkomanie nadają sie na woblery niektóre marszczą się pod wpływem lakierów inne pękają po wyschnięciu lakieru którym je pokryjesz . W sklepach ze sprzętem dla modelarzy są specjalne płyny do zmiękczania kalkomani łatwiej je oddzielić od papieru transferowego ,ale nie wszystko zrozumiałem mam problem jak sciągam folie schodzi mi folia razem z wzorem tę błonkę się zesuwa na woblera a nie nakleja jak nalepkę może to problem ?

W niskotemperaturowej chodzi o to że trzeba wykonać dwa ruchy ,czyli zsunąć kalkomanie na woblera a później ściągnąć folie nośną.Z reguły po naklejeniu na ozdabiany przedmiot wypala się w temp. do 160oC ale to raczej przy porcelanie lub jej substytucie.Przy woblerach należało by odczekać min 24h do ściągnięcia folii nośnej.

A cha i żaden ze mnie pan po prostu Lesiewicz lub Darek.

• Like 1

Proszę teraz wyszedłem na gapę zawsze zdejmowałem takie folie przed zamoczeniem kalkomani :mellow: . Całe życie się uczymy :D,troszkę poczytałem o tych kalkach skoda że tak nie w czas wstawię linki,

http://mart.com.pl/kalkomania/niskotemperaturowa

http://www.etc.com.pl/sp_z_oo/pages/kalka_niskotemperaturowa .html

Osobiście mogę polecić czyste kalkomanie z Allegro niestety obecnie ich sprzedawca nie ma żadnej aukcji spróbuję wysłać wiadomość z prośbą o jakiś kontakt , ich zaletą było to że zadrukować je było można w zwykłej drukarce atramentowej i nie było problemu z oddzieleniem już po godzinie HartzLack nie robił na nich żadnego wrażenia , cena za 5 arkuszy formatu A4 z przesyłką coś około 65zł więc nie tanio ale warto było bo na innych się przejechałem .

To panie to za cały dorobek :D po prostu szacunek chciałem okazać panie Darku .

Na gapę nie wyszedłeś bo nie wszyscy muszą wiedzieć wszystko szczególnie jeśli chodzi o kalkomanie niskotemperaturowe.Są to drogie rzeczy więc nie każdy ma do nich dostęp.Ja trochę tych kalkomanii przerobiłem i wiem że te z ETC i MARTU są upierdliwe w nakładaniu na obłe powierzchnie bo są po prostu grube. Do tego na naszych wyrobach zachowują się zupełnie inaczej niż na rzeczach typu szkło, porcelana czy metal.

Jedyny plus to kolory i to że po ściągnięciu folii nośnej zostaje na woblerze sama farba drukarska która nie reaguje z lakierami.

A za szacunek dziękuję, ale tu na forum wszyscy jesteśmy kolegami więc chyba lepiej zwracać się po niku lub imieniu.Przynajmniej ja wolę jak zwraca się do mnie w ten sposób bo jak to mówi mój Tata Pan to kiedyś był na włościach.

Pozdrawiam

Lesiewicz Dariusz

Znalazłem na allegro tanie kalkomanie wodne , może ktoś skorzysta . Nigdy takich ni używałem nie wiem jak się sprawdzą .http://allegro.pl/kalkomania-papier-do-drukarek-atramentowy ch-a4-i2047654641.html

Niestety sprzedawca na którego chciałem dać namiar milczy , lub nie korzysta już a allegro przykro mi bardzo :( .