Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie ,jak na powyższym zdjęciu jeszcze w zeszłym tygodniu wyglądała większość jezior w okolicach Stockholmu .W sobotę rano było jeszcze -5 stopni ,dopiero w tym tygodniu nie ma nocnych przymrozków i puszczają już pawie całkowicie jeziora .

Czołem Panowie.

W tym roku bede robil juz trzeci wypad do Szwecji,ale chce ogarnąć go troche nietypowo ponieważ chce co dwa dni zmieniać miejsce.

Wyjazd namok 10 dni

Pytanie zatem brzmi, czy macie do polecenia jakieś zadbane domki w fajnych cenach i oczywiście z godną do polecenia

szczupaczą wodą ☺

Bede wdzieczny za info!

• Like 1

Czołem Panowie.

W tym roku bede robil juz trzeci wypad do Szwecji,ale chce ogarnąć go troche nietypowo ponieważ chce co dwa dni zmieniać miejsce.

Wyjazd namok 10 dni

Pytanie zatem brzmi, czy macie do polecenia jakieś zadbane domki w fajnych cenach i oczywiście z godną do polecenia

szczupaczą wodą ☺

Bede wdzieczny za info!

Czesc,

ja by sie powaznie zastanowil czy to ma w ogole sens... Oczywiscie Twoja decyzja i byc moze bedzie to ciekawa alternatywa dla stacjonarnego lownienia, ale ja bym sie osobiscie na to nie pisal.

Po pierwsze sporo czasu Ci umknie na pakowanie dojazd itd, co dwa dni zmiana to dosc czesto jednak. A po drugie czasami potrzeba troche czasu na miejscu na "rozgryzienie" terenu

i zachowan ryb w danym momencie, dwa dni to moze byc malo, takie moje zdanie. jesli juz to bym podzielil ten czas na pol i po 5 dni w mijednym miejscu, wtedy mialo by moim zdaniem wiecej sensu.

Hej,

Szukamy 1 os. na wyjazd do Szwecji na jez. Boren w dniach 06-14 czerwiec. Jedziemy busem z przewodnikiem. Wyjazd z W-awy 05.06 o północy lub zgarniamy po drodze w kierunku Gdyni i dzienny prom 06 czerwca. Koszt w super cenie 1890 zł (prom, kwatera i łodzie). Szczegóły na pw lub tel. 793333294.

Hej,

Szukamy 1 os. na wyjazd do Szwecji na jez. Boren w dniach 06-14 czerwiec. Jedziemy busem z przewodnikiem. Wyjazd z W-awy 05.06 o północy lub zgarniamy po drodze w kierunku Gdyni i dzienny prom 06 czerwca. Koszt w super cenie 1890 zł (prom, kwatera i łodzie). Szczegóły na pw lub tel. 793333294.

Do 10 czerwca na wodzie jesteśmy my, także do zobaczenia.

Wyglada na to, ze na poludniu Szwecji troche cieplejszy kwiecien niz normalnie, to dobry znak jesli chodzi o maj, zobaczymy, czy ryby to tez potwierdza... :)

Zadnych przymrozkow jak w zeszlym roku na szczescie nie bylo i juz sie nie zapowiadaja...

post-57843-0-07988100-1525593675_thumb.jpg

Edytowane przez piekar_81

witam, wlasnie wrocilem z Boren. Pogoda fatalna :-), najgorsza z mozliwych. Roslinnosc dopiero ruszyla. Dlatego wyniki nie najlepsze.

Trafiliście w tarło?

U mnie tarło szczupaka właśnie się  zaczęło, a patrząc na różnicę temperatur wody (5,5 do 10C) pomiędzy wewnętrznym i zewnętrzny archipelagiem potrwa dobre 2-3 tygodnie. Koniec maja/początek czerwca powinien być optymalny na dobre brania ryb.

Marcin, czyli 03-10.06.2018 powinien być optymalny? ;) :lol:

Myślę, że tak.

Po bardzo dobrych 2 tygodniach w drugiej połowie kwietnia, kiedy ryby jeszcze chciały się najeść przed tarłem przyszedł okres słabych brań, który trwa. W sobotę wyskoczyłem na 3-4 godzinny rekonesans (była piękna słoneczna pogoda) i tuż przed zachodem słońca, w tej samym czasie w kilku oczkach wśród gęstej trzciny ryby zaczeły się trzeć.

Z kolei wczoraj popłynąłem na trocie i na południowym archipelagu woda jest jeszcze bardzo zimna więc tam tarło może zacznie się za tydzień a może nawet za dwa.  

W kwietniu koledzy  z fińskiego forum o szczupakach wrzucili ponad 100 fotek szczupaków 1m+. Teraz trafiają się większe samce i od czasu do czasu samiczka +/- 80-90 cm.

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 2

Trafiliście w tarło?

U mnie tarło szczupaka właśnie się  zaczęło, a patrząc na różnicę temperatur wody (5,5 do 10C) pomiędzy wewnętrznym i zewnętrzny archipelagiem potrwa dobre 2-3 tygodnie. Koniec maja/początek czerwca powinien być optymalny na dobre brania ryb.

czesc, trafilismy w tarlo, kiedy robilo sie jakas fote z wieksza rybka to doslownie "sikala" ikra...