Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Z tego co widać na prognozach pogody upały nie ustępują. Woda pewnie na maxa gorąca. Dobre brania pewnie świt i wieczór. Ale to tylko moje gdybanie. Wobler129 my jedziemy na szkiery Blekinge 15 września dawaj relacje na bieżąco jak będziesz na miejscu .Ze swojej strony życzę połamania i nowej życiówki ;)

Edytowane przez xenon
  • Like 1

Hej! My właśnie wróciliśmy ze Szwecji. Byliśmy koło Bolmen około tygodnia. Jeden dzień pływaliśmy po Bolmen.

Łowiło nas trzech, złowiliśmy ponad czterysta ryb. Większość to okonie, potem sandacze i na końcu szczupaki.

Największa ryba to szczupak 91cm., sandacze max 60cm (większość 35-40cm), okoń max 40cm (większość 20-25cm)

Pogoda jak to w Szwecji zmienna. Od upałów z flautą, po upały z urwaniem głowy, były też dni chłodne, a w nocy nawet 12 stopni.

Jak co roku nie był to wyjazd z wielkim ciśnieniem na ryby. Wypoczynek i ryby więc nie było mowy o startowaniu o czwartej nad ranem.

Pierwsza tura przeważnie od 8mej do 15tej. spłynięcie na odpoczynek i obiad i druga tura max do22iej.

O dziwi nie zauważyliśmy wielkiej różnicy w godzinach brać. Co najdziwniejsze wieczorem sandacze gdzieś znikały i nie mogliśmy ich namierzyć.

Ryby ściągaliśmy z dna na 6-9m jak i z 3m gdzie głębokość oscylowała nawet w granicy 25m.

Mimo średnich wyników wyjazd uważam za udany. W przyszłym roku marzy mi się Bolmen ale tam to już trzeba z pogodą trafić. Bardzo spodobało mi się to jezioro...

• Like 1

Bolmen to jest loteria, byłem ok. 15 razy (lata 2003-2015, większość wiosną, kilka razy latem i raz jesienią). 

Można np.:

- przez 5 dni prawie nic nie złowić, a szóstego dnia 17 sandaczy w ciągu pół godziny (we dwóch),

- przez 4 dni nie móc wypłynąć bo wieje i fala jak na morzu,

- złowić z jednego ustawienia 3 zębate metrówki,

- złowić w 4 rzutach 3 sandacze 75+,

- złowić zębatego 120, i sandacza 86;

Ostatnio  nie byłem, może znudziła nam się miejscówka, a może stwierdziliśmy zauważalny spadek ilości i jakości łowionych ryb? Raczej to drugie, choć jezioro jest ogromne i niełatwo je przełowić, a my eksplorowaliśmy ledwo północny fragmencik

• Like 2

Dziś poplynalem kajakiem na 1h łowienia, największy 89cm, Zuzia miała 80tke ale nie mieliśmy podbieraka I przy 3ciej próbie podebrania szczupak się odpial. Moja Pani też coś zlowila spod domku :) bardzo fajna pogoda ale na dużą Łódź, wieczorem wiatr 11-12m/s, ryba była aktywna.

<...>

Edytowane przez Jano
  • Like 1

Panowie, jadę za kilka do Laponii i są tam jeziora, w których występuje palia... Cieżko znaleźć informacje, ale jakie przynęty spinningowe bedą najlepszym wyborem i gdzie jej szukać o tej porze?

Trafiam te ryby raz na ruski rok, ale wiem, że tam, gdzie ciemno i głęboko. Im cieplejsza woda, tym głębiej. Pod tym względem jest znacznie bardziej wredna od oringa, który jeszcze pow. 11 st. C hula sobie po płyciznach, albo w przypowierzchniowej warstwie plosa. Lokalesi łowią np. na pilkerki i głęboki trolling.

Wróciłem, najwiekszy szczupak 89cm,  jedna kłoda ponad metr odprowadzila mi jerki pod same nogi. Ryby aktywne tylko od 5 do 8 i pozniej pod wieczór. Pogoda kiepska na ryby, ale jechałem z rodziną więc super. Cały czas słońce. W nocy 15-22stopnie! Łowiłem tylko koło domku, złowiliśmy dużo szczupaków, jednego ranka w 3h sam miałem około 30szt. szczupaków. Wyjazd bardzo udany.

• Like 2

Wróciłem, najwiekszy szczupak 89cm,  jedna kłoda ponad metr odprowadzila mi jerki pod same nogi. Ryby aktywne tylko od 5 do 8 i pozniej pod wieczór. Pogoda kiepska na ryby, ale jechałem z rodziną więc super. Cały czas słońce. W nocy 15-22stopnie! Łowiłem tylko koło domku, złowiliśmy dużo szczupaków, jednego ranka w 3h sam miałem około 30szt. szczupaków. Wyjazd bardzo udany.

przypomnij w jakiej okolicy byliście? :)

przypomnij w jakiej okolicy byliście? :)

Wyspa Sturko :) Zapomniałem dodać, że samego łowienia było mało, w zeszłym roku łowiliśmy kilkakrotnie więcej :) Często kierowałem tylko łodzią a moje kobietki łowiły. Każda poprawiła życiówkę, córka Zuzia sama złowiła 75cm, a z moją pomocą 77cm :)

Najlepiej brały na jerki, najwięcej połowiliśmy na Bustery 10 - 12 i 15cm. 12cm pływające były rewelacyjne :)

16eecb35684be016med.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 12

Szkiery.

Ciekawe ile jest prawdy w tym że generalnie rzecz biorąc szkiery przynoszą mniej ryb 100 cm+ od szwedzkich jezior, rzek czy tez zaporówek nie mówiąc już o rybach 110 czy 120+.

Może by tak nowy wątek na ten temat założyć?

Moim zdaniem może tak być chociażby przez zakaz trollingu na szkierach a co za tym idzie brak skutecznego sposobu na największe ryby które żerują na śledziu w toni.

• Like 3

Jeszcze dodam ciekawostkę, że w dzień gdy nie żerowały to trącały przynęty zamkniętym pyskiem robiąc wiry. Było czuć tylko takie delikatne puknięcie i zostawał wir na wodzie. Ale tak jak piszesz :)  Ryby było widać, byłem zdziwiony pod względem ilości, ostatni raz połowiłem tak w tych okolicach jakieś 4-5 lat temu.

• Like 1