silurus Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Szkiery.Ciekawe ile jest prawdy w tym że generalnie rzecz biorąc szkiery przynoszą mniej ryb 100 cm+ od szwedzkich jezior, rzek czy tez zaporówek nie mówiąc już o rybach 110 czy 120+.Może by tak nowy wątek na ten temat założyć? Moim zdaniem może tak być chociażby przez zakaz trollingu na szkierach a co za tym idzie brak skutecznego sposobu na największe ryby które żerują na śledziu w toni.Andrzej szkiery to ogrom wody. Inne na południu i inne na północy Szwecji. Ryby mogą się przemieszczać wszędzie, gdziekolwiek chcą. Jeziora to zbiornik zamknięty i sprawa jest dużo prostsza. Mam znajomego, który jeździ ponad 15 lat na szkiery powyżej Sztokholmu i nie złapał nigdy metrówki, a wyjazdy zazwyczaj 14 dniowe. Ja pojechałem na jezioro obok naszego domku, jak z nim byłem i złapałem 106 cm w drugim roku, bo pierwszego roku razem łapałem jak oni w szkierach . Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez silurus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Moim zdaniem trzeba trafić na zgrupowanie większych ryb. My znaleźliśmy takie miejsce w zeszłym roku. Wystarczyło wypływać rano i pod wieczór i za każdym razem wpadały fajne ryby. Wtedy w zasadzie można pilnować tylko jednego miejsca / zatoki. Tylko tak jak piszecie - to ogrom wody, ciężko znaleźć takie miejsca łowiąc raz w roku przez tydzień czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Andrzej szkiery to ogrom wody. Inne na południu i inne na północy Szwecji. Ryby mogą się przemieszczać wszędzie, gdziekolwiek chcą. Jeziora to zbiornik zamknięty i sprawa jest dużo prostsza. Mam znajomego, który jeździ ponad 15 lat na szkiery powyżej Sztokholmu i nie złapał nigdy metrówki, a wyjazdy zazwyczaj 14 dniowe. Ja pojechałem na jezioro obok naszego domku, jak z nim byłem i złapałem 106 cm w drugim roku, bo pierwszego roku razem łapałem jak oni w szkierach .Moje doświadczenie jak wiesz nie jest duże i obejmuje trzy wyjazdy szkierowe i jeden nad Boren. W tym roku też będzie jeszcze Boren we wrześniu.Coś w tym chyba jednak jest że szkiery to mniejsze rybki i ja już z tego powodu raczej na szkiery nie pojadę bo moim głównym celem jest ryba 120+ a nie przerzucanie osiemdziesiątaków . Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Ja w 90% łowię tylko na szkierach i tam ryby są rozproszone. Trzeba bardzo dobrze znać wodę i być mobilnym. Co do ilości metrówek, to nie jest tak że jest ich mniej. Są ale trzeba wiedzieć gdzie i być często nad wodą. Często jest tak że mają kilkunastominutowe okna na żerowanie i jak ciebie tam nie ma to niestety nie złowisz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Marcin ale szkiery, gdzie łapiesz to właściwie prawie jezioro . Ta ilość kamieni, urozmaiconego dna itd . Wystarczy spojrzeć na Google maps Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez silurus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Marcin ale szkiery, gdzie łapiesz to właściwie prawie jezioro . Ta ilość kamieni, urozmaiconego dna itd . Wystarczy spojrzeć na Google mapsSzkiery jak szkiery - "szeroki wachlarz alternatyw" - tak to leciało Robercie Ja szczupaki łowie tylko po krzakach w wodzie do pasa - prawdziwa lokalna amatorka Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez MarCinFin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 ...Tobie powiedzieć coś mimochodem! Wiadomo, Profesor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trouter Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Ja podobnie jak kolega Maciek też byłem na Szkierach -Blekinge (tydzień przed Tobą) na wyjeździe rodzinno-wakacyjnym, mało wędkarskim (w założeniu). Łowiłem każdego dnia od 05:00 do 10:00 (+- 15 min.): tj. wypłynięcia za szczupakami. Dwa popołudnia razem z synem wypłynęliśmy tylko z "okoniówkami". Szczupaków złowiłem sobie 103 szt. w te poranki. Aktywność okoni mieliśmy taką jakiej w życiu nie doświadczyłem. Nie schodząc gumami rozmiarem poniżej 3 cali na 100 rzutów było ok 60/65 ryb (prawie każda 30+), jakkolwiek 40+ nie złowiliśmy.Największy szczupak: 92 cm. Był jeszcze jeden 90+ i trochę rybek w okolicach. .. przy okoniach na macroflexa 1-7 cw .. przyłowił się taki zbójek: Tutaj pierwszy szczupak w życiu mojego synka: .. do zobaczenia Szwecjo za miesiąc (z małym haczkiem) .. tym razem już typowo wędkarsko: 9 dni na wodzie: łowienie na maksa "aż krew nie pójdzie z nosa" 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenon Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Przyjemnie się czyta takie informacje.Kolejny wyjazd rodzinny i połowione.Sam mam syna w wieku 6 lat za rok także zamierzam wyjechać na takie wczasy. Fajne w tym wszystkim jest to że wystarczą tylko ranki lub wieczory i łowi się tyle ryb co w Polsce można pomarzyć.A w ciągu dnia można wypoczywać rodzinnie. Ostatnio kolejny raz musiałem dziecku tłumaczyć czemu nie bierze. Mówię synu nie bierze bo ich nie ma. A mały pyta tato czemu nie ma?Zjedzone dzieciaku zjedzone taki morał z tegoPS. Na takim wyjeździe można fajnie zaszczepić wędkarską żyłkę w dziecku;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Spójrzcie na ofertę Stena-Line, mają 50% promocję na rejsy Economy. Kalkulowałem i wychodzi 880zł z kabiną w dwie strony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Spójrzcie na ofertę Stena-Line, mają 50% promocję na rejsy Economy. Kalkulowałem i wychodzi 880zł z kabiną w dwie strony Ale kurcze na przyszły rok to polecieli z grubej rury. 2 + dziecko, auto, kabina bez okna, na czerwiec 2150. W zeszłym roku płaciłem 1700 bookując w listopadzie. Chyba popłynę do Nynashamn.Okropnie drogie sobotnie powroty na przyszły rok. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Spójrzcie na ofertę Stena-Line, mają 50% promocję na rejsy Economy. Kalkulowałem i wychodzi 880zł z kabiną w dwie strony Rejs nocny czy dzienny ?Dzisiaj kalkulowałem dla dwóch osób, kabina, samochód i wyszło ca. 1550 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Nam wyszło po 490zl.6 osób, 2 kabiny,samochód na jesienny wypad.Prom nocny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 No my dla 4 osób samochód i 1 kabina 1680 zł. Dawno już tak dobrej ceny nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 My jechaliśmy w czterech dorosłych, siedmiolatek i pies.Do auta była dołączona przyczepa.Płynęliśmy bez kabiny. Cena to 1650.Kurs Świnoujście-Trelleborg.Z Sassniz było taniej o ponad 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochocim Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Panowie jak wyyglada sprawa spromu dla dwoch chlopa?Rozumiem ,ze trzeba bedzie zaplacic za cala kabine??Bo chyba mniejszych to nie maja?Ktos orientiuje sie do kiedy ta promocja na promy??I najwazniejsza kwestia tj.czy macie Panowie jakies namiary na fajne domki wraz z lodkami w poludniowej szwecji(do maks 300/250 km od Kalkskrone)?We wrzesniu chcemy z kumplem skoczyc?Albo czy macie jakas fajna strone szwedzka gdzie takie oferty mozna znalezc?Pozdro???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Panowie jak wyyglada sprawa spromu dla dwoch chlopa?Rozumiem ,ze trzeba bedzie zaplacic za cala kabine??Bo chyba mniejszych to nie maja?Ktos orientiuje sie do kiedy ta promocja na promy??I najwazniejsza kwestia tj.czy macie Panowie jakies namiary na fajne domki wraz z lodkami w poludniowej szwecji(do maks 300/250 km od Kalkskrone)?We wrzesniu chcemy z kumplem skoczyc?Albo czy macie jakas fajna strone szwedzka gdzie takie oferty mozna znalezc?Pozdro Wybierasz kabinę 2 osobową. Jest to taka sama kabina z 4 łóżkami ale jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Rejs nocny czy dzienny ?Dzisiaj kalkulowałem dla dwóch osób, kabina, samochód i wyszło ca. 1550 PLN. Wziąłem przypadkową datę z września np. wyjazd w czwartek nocnym promem, 7:30 w piatek w Karlskronie. I powrót nocnym w niedzielę, rano w poniedziałek w Gdyni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 @Ochocim na dwoch to ofert w brud,bo najczesciej przy domku jedna lodka.Wchodzisz na Novasol ,domki dla wedkarzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 @Ochocim na dwoch to ofert w brud,bo najczesciej przy domku jedna lodka.Wchodzisz na Novasol ,domki dla wedkarzy .Jeszcze Interchalet i Casamundo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochocim Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Panowie wielkie dzieki za info!!!A jakies namiary na szczegolne oferty z dobrá wodá?Bylismy na St.Anna ,Boren I Vindomenn do tej pory.Wody ze swietnym potencjalemBede wdzieczny za info.Pozdro raz jeszcze! I Panowie ,jakie terminy wam na Stenie najtaniej wyszly ,bo mi kur.. Strona przewoznika akurat szfankuje... Dwie osoby dorosle i fura do dwoch metrow bez lodki Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Pamiętajcie jak będziecie szukać promu.1. Wykasować historie przeglądarki.2.Wejść w przeglądarkę w trybie incognito.3. Szukać promu.Troszkę może pomóc z ceną.W samolotach jeszcze zmienia sie IP kraju z którego szukasz. https://www.ttline.com/pl/pasazerowie/aktualne-oferty/5-osob/?id=5048 Do Karsklone faktycznie wersja ekonomiczna dla 3 osób to 1550 zł. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez szczupak1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Wziąłem przypadkową datę z września np. wyjazd w czwartek nocnym promem, 7:30 w piatek w Karlskronie. I powrót nocnym w niedzielę, rano w poniedziałek w Gdyni.Pływanie weekendowe jest droższe, a wynajem domów w Szwecji to najczęściej niedziela-niedziela.Ale OK. I tak jest teraz taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Tak jak piszesz turnusy to wekendy czyli prom piątek nocny powrót sobota,a to już zupełnie inna cena niż ...czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Nam wyszło po 490zl.6 osób, 2 kabiny,samochód na jesienny wypad.Prom nocny.Sklamalem 5 osób po 490zl.ze śniadaniami oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi