wujek Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 (edytowane) Czechofil, szacun, to jest konkretna rada . Nie łowiłem na Boren, ale z tego co słyszałem to ludzie łowili albo na małe przynęty, albo na bardzo duże. Osobiście prałbym tymi drugimi, albo bym złowił coś konkretnego, albo nic. Tam jest bardzo czysta woda więc łapcie na motoroile lub na fluo, green tiger lub marchewa potrafi otworzyć wodę Dużo osób połowiło na węgorze SG i to te duże, więc obowiązkowo trzeba je mieć i wrzucić wodpowiednim miejscu o odpowiednim czasie. Na pewno są tam ryby tylko trzeba je znaleźć i sprowokować. Może też być że z jakiś przyczyn ryb nie ma na płytkim, średnim tylko są głęboko powyżej 10m, to najgorsza opcja i jak nie wiecie jak się do nich dobrać to nie połowicie.Słyszałem też że Boren jesienią nie jest wcale takie perłowe. To tarlisko ryb z jeziora Vatern i wiosną jest ich sporo więcej. Ryby na pewno są ale przy mniejszej ilości trudniej sie do nich dobrać.A niby w Szwecji ryby same wskakują do łódki .Jaką macie temperaturę wody? Edytowane 11 Października 2018 przez wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Po pierwsze, serdeczne dzięki dla Czechofil za wyczerpującą poradę i mapkę. Jutro na bank pływamy tam gdzie wskazałeś. Dzięki za poświęcony czas. Nie narzekałbym tak gdyby nie fakt, że zabrałem narzeczoną obiecując co najmniej przyzwoity połów, a do tej pory złapała dwie ryby ... Odnośnie przynęt - lata wszystko - karasie Jaxona, pig shady jr, sg węgorze (30 cm i 40 cm), shad teezy od 9 do 20 cm, perłowe kopyta 15 cm, Mikołajek, wahadła ... Odnośnie temperatury - dzisiaj pokazywało koło 10 stopni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenon Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 W tym roku szkiery Blekinge naprawdę dają.Z obecnych info na forum prawie nic nie słychać o dobrych wynikach z innych szwedzkich łowisk. Może są mniejsze szanse na okaz 120+ co nie znaczy że takich ryb tam nie ma.Napewno w blekinge można się wyłowić i wcale nie trzeba jechać 300 km od promu aby być wedkarsko zadowolonym. Miałem przyjemność byc na wyjeździe Ronneby 2018.Raczej każdy z nas wrócił zadowolony.Znajomy mój był tydzień przed nami w tym samym miejscu też bardzo zadowolony.Kolega Trouter też wrócił z super wynikiem prawie 300 ryb.Dlatego w przyszłym roku ponawiam Blekinge. Może ktoś powiedzieć eee tam znów to samo. A ja mówię a po co dalej jak tu jest dobrze Wiadomo łowcy ryb 120+ powiedzą eee szkiery nie ma szans na ryby 120+ dla mnie może nie być 120+ ale im więcej brań tym większa szansa na dużą rybę. A brań tam jest dużo.Do tego w tym roku można trafić naprawdę fajne okonie. Podejrzewam jakby jerkbait organizował ponownie wyjazd ronneby 2019 chętnych byłoby 2 razy tyle. Razem ze mną oczywiście pozdro dla ekipy Ronneby 2018 mega fajni ludzie. Z wami zawsze 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Statystyki z Boren ... aż przykro pisać. Dzień 1 – niedziela – 60 cmDzień 2 – poniedziałek – nie pływaliśmyDzień 3 – wtorek – 70 cmDzień 4 – środa – 63 cm, 73 cm, 70 cm, 80 cm, 73 cm, 80 cm, 80 cm (wszystko z rzeki)Dzień 5 – czwartek – 80 cm, 50 cm, 50 cm (Boren); 76 cm, 60 cm, 45 cm (rzeka) Dwie inne ekipy przez ten sam czas koło 4 ryb (z Boren), z tymże każda z nich przekroczyła chociaż 90 cm. To cholera jeszcze gorzej od nas a myślałem że się nie da. My mieliśmy na 4 jakieś 70-80 ryb przez tydzień w tym 99 i kilka 90+ . W sumie nie pływaliśmy prawie dwa dni bo się nie dało.To i tak nieźle bo w tym samym czasie była ekipa starszych (dostali od nas ksywę "zgredziki" )od nas którzy czasem lubili szczupaczka na głębokim usmażyć i oni mieli może połowe tego co my i chyba tylko kilka ryb 80+. Nie zapuszczali się daleko i łowili na małe przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johannes Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Dzięki Panowie za krótkie info o Rusken. Bardzo pomocne informacje.Jak ktoś z kolegów może coś jeszcze dodać, to bardzo proszę. A mogę o kilka podpowiedzi co do sprawdzających się na Rusken technik łowienia? Mam na myśli sandacz i główka/ kogut - czy tylko trupek i troll? Jak z okoniem? Blaszka? Gumka ? główka? Jakie jest tam dno i średnia głębokość? Sporo głazów podwodnych. Czy jest tak płytkie, że aż strach, czy tylko te głązy są w pobliżu brzegów? pozdrawiamJa lowilem na gumki w kolorze zblizonym do tzw "motoroil". Gumy max 7-12 cm. Glowki ok 12-17g (czasem 20g). Woda w tym jeziorze jest tak brazowa ze przynety nie widac w tym kolorze jak wrzucisz do wody :-). Dobrze kiedy ta ciemna gumka ma jakis polyskujacy brokacik. Ale na te odcienie biora najlepiej. Pozniej westina Crazy Firetige, Motoroil, Bling Perch. <...> to jest forum spiningowe... Dno jak to do sandacza, twarde, raczej skala, kamienie, zwir. Jesli zaczniesz plywac po bokach tzn jakies 150-200 m od brzegow predzej lub pozniej ale walniesz paweza w kamien (glaz). Tam sa miejsca gdzie plyniesz i masz 5-8 m glebokosci i nagle myslisz ze echosonda sie zapsula bo masz juz 0,8 m pod lodka. A woda ciemna bardzo i nic nie widac...Pory lowienia: najlepiej w tym roku rano tak do 11 i po 16 do 21-22. W nocy wychodzily na plytsza wode. Najlepsze miejsca przy dolach 8-12 m. Sa tez przez srodek jeziora szerokie, nazwijmy to rowy, o podobnej glebokosci. Stajesz na 4-5 metrach i rzucasz na glebsza czesc. Sandacz duzy (90+) jest tam bo widzialem jak Szwedzi wybierali z sieci ale zlowic na wedke bedzie trudniej. Jednak to sa ryby i co sezon moze byc inaczej ale tak bylo w tym roku. Mam nadzieje, ze cos pomoglem. Pozdrawiam. Edytowane 12 Października 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Pomimo radom Kolegów, za które pięknie dziękujemy raz jeszcze, dzisiaj 3 łódki wyzerowały na Boren. Obłowiliśmy każde miejsce, które wskazał Czechofil. Koledzy z ekipy, która lubi smażyć mówi, że te 3 szczupaki które złapali dwa dni temu miały puste żołądki. Trafiliśmy na taki okres, że szczupak po prostu zamarł i nie reaguje na nic. Jutro ostatni dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 To rzeczywiście słabo. Ja mogę policzyć na palcach dni kiedy zszedłem z Boren o kiju przez ostatnie 13 lat.Do kiedy jesteście nad Boren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Pomimo radom Kolegów, za które pięknie dziękujemy raz jeszcze, dzisiaj 3 łódki wyzerowały na Boren. Obłowiliśmy każde miejsce, które wskazał Czechofil. Koledzy z ekipy, która lubi smażyć mówi, że te 3 szczupaki które złapali dwa dni temu miały puste żołądki. Trafiliśmy na taki okres, że szczupak po prostu zamarł i nie reaguje na nic. Jutro ostatni dzień.Mieliśmy w tym roku w maju podobnie. Zaczęły żreć w czwartek. Od niedzieli do środy wyniki dramatyczne. Odpaliły na jeden dzień. W piątek i w sobotę trochę brań. Czasami tak się trafia. Trzy lata temu w wrześniu też nie żerowały za dobrze ale jak coś weszło to już grubo. Jedna z ekip, która widzieliśmy cały czas trolowała małymi woblerami na wodzie 4 do 5 metrów. Połapali dużo ale mniejszych ryb. Tylko , że tam się jeździ po ryby 90+. Ja dużo na jesieni połapałem na Pulse Shad w kolorze Orange Black. Miałem też wyniki na Jerky Pro. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Z samego Boren przez tydzień, w dwie osoby złapaliśmy 5 ryb (wymiary około - 50, 50, 60, 70, 80). 11 ryb złapaliśmy z rzeki przy Boren. Wracamy do Polski jutro na tarczy. Pozdrawiamy jb.pl. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Nie zawsze jest "Dzień Dziecka". Następnym razem nadrobicie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Może trochę za wcześnie na taki wątek, ale co tam. Na dwa ostatnie tygodnie sierpnia 2019r. jadę z rodziną nad jezioro Spexhultasjon (Smalandia), kilka km od Nassjo, Z opisu na Fiske Sweden wynika, że to okoniowe i szczupakowe eldorado. Może ktoś był i coś poradzi? Oj dużo za wcześnie na wątek 2019... połączyłem Edytowane 19 Października 2018 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Rozpędzasz się Jarek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Jako że to południowa Szwecja, eldorada bym się nie spodziewał. Nie to że byłem i łowiłem, ale zapewne wiele razy "nasi" tam byli. O ile pamiętam to jezioro widnieje w przewodniku po Smalandzkich łowiskach i jest dość reklamowane... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtulson Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Witajcie! Pozwólcie, że skorzystam z tego wątku pytając już o sezon 2019. Konkretnie została mi do zorganizowana już tylko jedna rzecz a mianowicie bilety na prom Stena Line. Od kilku ładnych tygodni wchodzę na stronę Stena i ustawiam swoją podróż (jedno małe auto dwie osoby dorosłe). I za każdym razem cena, którą otrzymuje jest taka sama. Czy szukając bilety poprzez Stena jest szansa na ucelowanie jakieś zniżki? Czy są okresy kiedy bilety na Czerwiec przyszłego roku mogą być tańsze? A może jest jakiś sposób na otrzymanie kodu zniżkowego? Gdyż mam takie pole na kod przy rezerwacji. Dziękuję i pozdrawiam! Edytowane 21 Października 2018 przez Wojtulson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Myślę, że Stena nie ma jeszcze ostatecznego cennika na 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Jakieś promocje to zazwyczaj styczeń/luty się pojawiają. Ale ostatnio wraz z podwyżką ceny i wychodzi prawie na to samo Tomek Edytowane 21 Października 2018 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Myślę, że Stena nie ma jeszcze ostatecznego cennika na 2019Oczywiscie ze jest juz nowa oferta Steny bo sam zrobilem rezerwacjé na maj 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Zapytaj o cenę biletu Eventur Fishing - oni mają 20% zniżki i czasami opłaca się u nich kupować. Ja płynę za tydzień i naprawdę znaleźli mi dobrą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Czekaj na promocje styczniową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Dzisiejszy poranek w prowincji Kalmar Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Do tego stabilne ciśnienie .... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Warunki trudne, ale to czas grubszych ryb.Łowić na grubo i głęboko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Witam ,mam pytanie - słyszałem że od przyszłego roku ( 2019 ) ma obowiązywać w Szwecji okres ochronny na sandacza i że w zależności od miejsca , ma to być 15 lub 30 czerwca .Czy ktoś coś słyszał o tym ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Warunki trudne, ale to czas grubszych ryb.Łowić na grubo i głęboko...I miałeś racje - kopyto 25cm na główce 50g na 13 metrach Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siup Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Gratulacje, ryba piękna. My jednak wolimy letnią scenerię tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi