Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jadę 5 kwietnia na Vanern, szukałem kamer i znalazłem ale żadna na wodę

https://www.lookr.com/pl/lookout/1535301352-%C3%96rsholmen

Cały przyszły tydzień ma być w okolicach -6 w nocy i 0 w dzień więc lód może potrzymać. Mimo 2 tyg ładnej pogody i dni po 10 stopni na plusie u mnie wciąż jest 10cm lodu, niezbyt bezpiecznego ale wciąż lodu 

Dzis rano -10 na mojej wiosce .Obecnie +1,5 a lod tak szybko nie odposzcza wbrew pozorom.

gosyl1980 a kapcie na mormyche gryza czy przylow.Mi jeszcze okon w glowie ale leszcza tez ganiam na ostatnim lodzie.

Mormycha oczywiscie i na grobo zanety T.Nysztala -dzien po juz sa pod przeremblem.

:) Ja poznalem -zacny gosc .

Pogody ciag dalszy-dzis padalo od rana i troche zelzalo temp w granicah 3 stopni a do przodu 

https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/ortsprognoser/q/Stockholm/2673730#tab=0,chart=1

Zima jeszcze sie nie konczy a woda zaraz po zejsciu lodu bedzie zimna i zanim osiagnie ksiazkowe 8 stopni i zebate przystopia do tarla -mozna bedzie polowic oczywiscie zgodnie ze Szwedzkim regulaminem tam gdzie wolno to wolno zgodnie z przepisami na wyznaczonych lowiskach i ze zdrowym rozsadkiem .W tarlo zas niech ryby odpoczna  i zrobia co trzeba dla przyszlych pokolen .

Okonki juz sa gotowe do tarla -kiedy sie tra teorji jest wiele -niektorzy twierdza ze zaczyna sie to juz na cieplych odmarznietych kawalkach jeziora -zatoczkach i podwodnych gorkach a lod nie przeszkadza -tak mowia ale jaka jest prawda -

Jedno jest pewne -te wieksze -wygladaju juz jak male karpie -

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

duzy- dla pewnosci sie zabezpieczcie -lod nie odposzcza a caly nastepny tydzien ma mrozic nawet do -9-10 .

Zazwyczaj jak teraz ma okolo 30cm to jeszcze w kwietniu siedze na ostatniej tafli -

Oczywiscie to  indywidoalne podejscie ale z uwagi na przeciagajaca sie zime moze byc tak ze przyjedziecie jeszcze na lod .

Jak bedzie mrozic jeszcze przez nastepny tydzien to lod sie wzmocni od tego czasu na odwizly potrzeba jakies -2-3 tyg na dobrym plosie -a tu z tego co widac u pogodynki do 20stego Marca  mam podchodzic do zera -czasami jeszce minus -wiec przewidywalnie traficie na lod .

na blogu są już 2 wpisy z tego roku. aktualnie chyba nieźle łowią, tarła jeszcze nie ma. z mojej korespondencji z dragso wynika, ze woda w płytkich zatokach ma aktualnie 3,5-4 stopnia.

kiedy jedziesz?

plan jest by 17.05 ruszyć. Mam obawy czy aby nie za pózno, ale z dwojga złego lepiej tak niż trafić w srodek tarła.