Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Może któryś z szanownych kolegów wędkowal na jeziorze Mjörn i skrobnąłby kilka zdań na temat tej wody [emoji846]

Byliśmy w zeszłym roku w połowie czerwca. Woda ma potencjał ale trafiliśmy na fatalne warunki. Wszystkie pory roku w tydzień nam się trafiły. Duża woda. Jeżeli jedziecie z biura od Leszka to pewnie będziecie spać w domku na skale. Zaraz po wypłynięciu jakieś 150m od portu jest pierwszy spad bodajże z 2 na 6 metrów i tam były sandacze. Po drugiej stronie jeziora na wprost jest wyspa a za wyspą wzdłuż drugiego brzegu rynna, i ścieżka migracji ryb. W okolicy kabla. Tam też połapaliśmy. W lewo od kwatery bliżej drugiego brzegu fajny blat ok 6m. Stołówka. Też połapaliśmy. Szwedzi trolowali po głębokiej wodzie lub łapali na dropshota. Bardzo dużo ławic na głębokości 14-20m. Uwaga: duża biała łódka jak wieje potrzebuje 12kg kotwicy a rolek na dziobie nie ma. Jak będzie wiało weźcie lindera. Jak będzie mocno wiało to Lundem ciężko pływać. Nic większego nam nie weszło. Ryby w przedziale 40-60cm. Pare w okolicy 70cm. Przynęty 3/4cale, zwykle mansy, relaksy i kajtki. Na zdjęciu te na które najlepiej mi szło. Na mapce zaznaczony +\- blat. Fotka z wymiarem większości sandaczy jakie łapaliśmy.

Ryby generalnie na blacie i spadach z 2 na 5/6m lub bardzo głęboko.

7a7d828a00e1f91b7d19a04c9c07ff9f.jpg

d68e8ca0403e096e82a87788c9f66204.jpg

62cb4d4fb95412573af3bcb88f795197.jpg

0b92a316a6a2cb803cdef2f1013e0bea.jpg

531579a10fefca6addd808d62796e421.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

Panowie - temperatury takie że pewno na dniach zacznie się tarło szczupaka w okolicach Karlskrony - wybieramy sie tam za 12 dni - czy ktoś może podpowiedzieć ile czasu "zwykle' tra tarło szczupaka?

Edit: zacząłem odpisywać o danych, jakie mam z Dragso i dopiero po chwili zauważyłem, że piszę do kolegi, z którym jadę :-D

Mimo wszystko - może będzie przydatne dla innych - wczorajsze informacje z Bekinge:

The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May.

Edytowane przez croock
  • Like 1

Teoretycznie tarlo rozpoczyna sie gdy temperatura wody wzrasta do umownych 8 stopni.Co roku obserwuje z zaciekawieniem jak rozlewiska ,rzeczki,zatoczki i trzcinowiska rozkwitaja zyciem.Czas kiedy sie konczy ciezko okreslic ,Szwecja dlogi kraj a sama tylko stolica ciagnie sie w nieskonczonosc.Z regoly jednak o ile prazy tak 2-4tyg i po zawodach.

Dzis zerkajac na jeziora kolo ktorych przejezdzalem , zauwazylem ze lodu praktycznie brak .Termometr wodny pokazuje 6,7 a wiec czas sie powoli zbliza i zyc woda zaczyna ponownie i jak co roku niech ta podwodna powinnosc spelnia sie spokojnie z dala od przelatujacych im nad glowami --- w dusze wzietych---wszelakich zelasw,klamek,gownianych kaczek z gwizdkiem i grzechotka na h...,gumisi i popkow kolorowych jak switeczne jaja samego zajaca,wirowkow z chwoscikiem,parszywych imitacji niby to ploti niby okonia ,zab plastikowych i innych ustrojstw zza oceanu.

Lepiej usiasc na dupie,poobserwowac zwykle sie pogapic sluchajac rechotu zab.

Zadajac sobie pytanie-a jak by Mi tak ktos teraz z rowerem i podwiazanymi poszkami ---tam i z powrotem z gownianym jarmarkiem jezdzil i böczal ...

Edytowane przez TERMOS
  • Like 4

Weekendzik w Szwecyji - jezioro Takern. Piździ jak w Kielec......

11-12m/s - kumpla Szweda połamało wiec na wodzie jestem sam

Kanał łączący Takern z Vattern

4e37882ce0a8a31c919afa286e723350.jpg

Lodu ani śladu

Moja łódeczką - czeskie Alu Quicksilver 360 z WaterSanake 56lbs

bf75f0feb0f1156ceb9e73eebf47344c.jpg

Wypływam na Takern a tam lodu .... tez nie ma [emoji2][emoji2]

38f9e69d319e7534f93bd853e7ffcc02.jpg

da3e80a294f3661a52e56b9c630e4d3c.jpg

• Like 7

Z rybkami słabiutko bo temperatura wody pod tarło - 7,3 do 7,7’C

0c7f4af2fb066dfbe79154659d17742d.jpg

Na Szczęście jestem dobrze przygotowany i w wodę zmącona wiatrem leci rybka Nemo

a5bafa9c9724b19c698b66e97bafbb0c.jpg

To Shaman od kolego @Hub pomalowany tak specjalnie dla mnie

I od razu +80cm

c3a2d3a1a202806855ec0edc6e513702.jpg

Generalnie było ciężko - wydaje mi się ze większość mamusiek już na tarle. Ryby rozproszone ale żerowały o 14:30 bo wtedy padło większość

d9c2db17a22083313640413047d3164f.jpg

550f00e6e562a7de11e1e5084ef4aa76.jpg

• Like 10

Z bloga campu dragso w Blekinge:

One of the guest groups told me that they found an area where pikes seemed to spawn, while the other groups didn't see any signs of it yet. It's normal for this time of the year and most probably some more pikes will start this week. We had a very cold night last night with negative degrees but upcoming days will be 6-9 degrees in day time according to the forecast.

• Like 2

Woda w okolicach Sztokcholmu okolo 6-7.

Podobnie i tu ,silny wiatr.Dzis zerkalem za tarlakami ,cisza.Dopiero lod zszedl i trzeba jeszcze chwile odczekac.

https://www.fiskejournalen.se/jerkgadda-pa-15-plus/

Edytowane przez TERMOS

Naopowiadali kolegom historii o sandaczach jak zejdzie lód... i pojechali. Wyniki (chyba są w 8 osóB) raczej słabo

Dla mnie ta woda to historia, byliśmy kiedyś w dwie ekipy po sobie czyli 8 osób przez 14 dni, największy sandacz miał 70+ a ilościowo też bardzo słabo.

Byliśmy w zeszłym roku w połowie czerwca. Woda ma potencjał ale trafiliśmy na fatalne warunki. Wszystkie pory roku w tydzień nam się trafiły. Duża woda. Jeżeli jedziecie z biura od Leszka to pewnie będziecie spać w domku na skale. Zaraz po wypłynięciu jakieś 150m od portu jest pierwszy spad bodajże z 2 na 6 metrów i tam były sandacze. Po drugiej stronie jeziora na wprost jest wyspa a za wyspą wzdłuż drugiego brzegu rynna, i ścieżka migracji ryb. W okolicy kabla. Tam też połapaliśmy. W lewo od kwatery bliżej drugiego brzegu fajny blat ok 6m. Stołówka. Też połapaliśmy. Szwedzi trolowali po głębokiej wodzie lub łapali na dropshota. Bardzo dużo ławic na głębokości 14-20m. Uwaga: duża biała łódka jak wieje potrzebuje 12kg kotwicy a rolek na dziobie nie ma. Jak będzie wiało weźcie lindera. Jak będzie mocno wiało to Lundem ciężko pływać. Nic większego nam nie weszło. Ryby w przedziale 40-60cm. Pare w okolicy 70cm. Przynęty 3/4cale, zwykle mansy, relaksy i kajtki. Na zdjęciu te na które najlepiej mi szło. Na mapce zaznaczony +\- blat. Fotka z wymiarem większości sandaczy jakie łapaliśmy.

Ryby generalnie na blacie i spadach z 2 na 5/6m lub bardzo głęboko.

Byłem w ubiegły weekend ale wiało strasznie a ja zapomniałem kotwicy ???? więc z łowienia za wiele nie wyszło ale woda ciekawa i już nie mogę się doczekać sezonu na dobre. Drobnicy bardzo dużo i tak jak pisałeś okolice 14m. Woda 4,5-5 stopni. W niedzielę ma być ładna pogoda więc mam nadzieje ze coś uda się przechytrzyć.

Łódkę mam swoją i będzie tu cały sezon tak jak i ja mam nadzieje ????.

• Like 2

witam, chcialem zapytac czy ktorys z kolegow wybiera sie nad Boren na weekend majowy?? Pozdr

Co prawda W tym roku po raz pierwszy od 14 lat nie jadę na majówkę nad Boren, ale ciekawy jestem czemu pytasz?

Potrzebujesz jakiś info / wsparcia?

• Like 1