Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy mad jeziorem w prowincji Kalmar 280km od Karlskrony. Przyjechaliśmy wczoraj ok 14:00.

Woda bardzo zimna 10,5-11’C. Ryby wciąż na późno jesiennych stanowiskach. Łapiemy tylko głęboko poniżej 7m

Ryba średnio aktywna - wczoraj odpaliły 19:00-19:15 - każdy rzut było branie. Brania sandaczy i okoni bardzo delikatne za to szczupłe wala agresywnie .

Udało mi się wczoraj poprawić PB - okonek 48cm i 1,6kg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

Hej, dzisiaj wróciliśmy z Asunden i okolicy.

Byliśmy 2 rok z rzędu. Łowiliśmy głównie na sąsiednim jeziorku.

Warunki tym razem trudne - na początku tygodnia pogoda była bardzo kapryśna, z silnym wiatrem, przelotnymi deszczami i przymrozkami w nocy. Na Asunden fala jak na morzu. Temperatura wody 11.05 - 8,5C, ryb w zatokach i trzcinowiskach (gdzie można było połowić rok temu) w ogóle nie było. Pojedyncze sztuki stały na spadach z 10 na 15m i w okolicach 20m... Dopiero po ustabilizowaniu się pogody pod koniec tygodnia, zaczęły się brania. Przede wszystkim rano, do południa i wieczorem. Zębacze głównie na górkach, spadach 5-10m. Ilościowo bez szału, kilka grubych mamusiek się uwiesiło, jednak bez metrówki. Skuteczne właściwie tylko gumy, na wszelkiej maści hardbaity miałem tylko 2 odprowadzenia. Wszystkie ryby wytarte. Wiosna w rejonie Ostergotland dopiero się zaczynała. Na koniec wyjazdu temperatura wody 10.5-11C.

Edytowane przez zlotowlosy
  • Like 2

Witam.

W pierwszym tygodniu czerwca wybieram się do GRYT.

Wyprawa jest tylko 3 dniowa ty bardziej będą wdzięczny o garść informacji o tym łowisku.

Jakieś dobre miejscówki o tej porze roku?

Przynęty typu "must have" ?

Czy jest szansa na śledzie? Jeśli tak to gdzie ich szukać?

Będę wdzięczny za każda informację.

Jedziemy na poczatku czerwca 300 km nad sztokholm. Średnio sie to zapowiada pogodowa. Oby rybki były wytarte.

Wracam z tych okolic właśnie, większe jeziora strasznie martwe jeszcze, z brzegu bez szans. Mniejsze płytsze już lepiej ale ochłodzenie przyszło teraz.

• Like 1

Kiedyś poczytałem o sandaczach ze Storsjon i faktycznie udało mi się je złowić, nawet z brzegu. Po jakimś czasie okazało się że czytałem o Storsjon koło Ostersund a ja swoje złowiłem na innym Storsjon koło (Sandviken, Gavle) ;)

Storsjonów w SE jak jabków antonówków. 

• Like 2