Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna tura. 11.00 - 14.30

Zatoki wskazane przez Eventur.

Jerki, Westiny i puls shady gorące od rzucania. Bez kontaktu z rybą. Woda ok 19-20 stopni. Na echo pustki.

Pewnie nie potrafimy łowić ...

Odpuśćcie zatoki wskazane przez Eventur, Ich tam teraz na miejscu nie ma, włączcie swoje myślenie. Inaczej się ugotujecie umysłowo....to tak ode mnie. 3 razy byłem z Eventurem i nigdy nie zadziałały miejsca wskazane przez nich. Nie to, że źle doradzają - zawsze warto sprawdzić ale nie na siłę katować - miejsca które były dobre rok temu, albo miesiąc temu teraz są pewnie puste...

Edytowane przez malcz
  • Like 1

Szczere wypowiedzi z porażek, nieczęsto się czyta. Szacun.

Bardzo lubię tą wędkarską mordęgę na tygodniówkach w Szwecji ale zwykle nie jest łatwo. Czasami na prawdę ciężko. Ale i tak znowu pojadę :).  Dla mnie kiepski dzień w Szwecji to średnio 5 ryb dziennie ale bywało po 1-2 sztukach na dzień :(.

Kombinować trzeba, wnioski starać się wyciągać z małych sygnałów od przyrody i walczyć do końca (statystyka też się liczy - im więcej dobrych rzutów tym więcej szans).

Współczuję wyników ale zazdroszczę mimo wszystko pobytów nad wodą (nawet najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego w pracy - warto to sobie przypominać na pocieszenie).

Powodzenia.

Edytowane przez analityk
  • Like 5

Współczuję wyników ale zazdroszczę mimo wszystko pobytów nad wodą (nawet najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego w pracy - warto to sobie przypominać na pocieszenie).

Nie zgodzę się, w najlepszy dzień w pracy złowiłem sześć metrowych szczupaków :D

• Like 3

Dzisiaj krótko, godzina po powrocie z Jamtlandii - na 6 osób 4 metrówki, kilka 90-100, dużo 75-90, stosunkowo mało "pistoletów" ,trochę  przyzwoitych okoni (35-40) , trochę lipieni, pstrąg. Szczupaki w zupełnie innych miejscówkach niż rok temu w podobnym terminie. Woda na początku ok 9 st. pod koniec 11 -12.

• Like 2

A dzisiaj kilka zdjęć i  trochę kryptoreklamy (ale wewnętrznej to może mod nie wyrzuci):

-lipienie największe, ale najrzadziej na obrotówki od Ubika, chętnie brały także na wyroby Zbyszekczos, konio 79, i jigi Niedziela (najwięcej brań,ale najmniejsze),

- okonie i szczupaki wyżarły mi cały zapas "jagód" od Cyprysa, nie gardziły też wyrobami Toffiego.

post-47769-0-32220600-1560190835_thumb.jpg

post-47769-0-83082900-1560190851_thumb.jpg

post-47769-0-31317500-1560190874_thumb.jpg

post-47769-0-33184600-1560191117_thumb.jpg

Edytowane przez slawek_2348
  • Like 11

Trochę ponarzekam...

1) w tym roku w Polsce: około 10x 80cm+, 7x 90cm+, 2x 100cm+ (w tym 114 cm); (7 dni)

2) w Szwecji: 2x 80 cm+ (7 dni);

Mój drugi nieudany wędkarsko wypad do SE. Czy bardziej polecacie Finlandię na przyszłość?

Jak masz miejsce w Pl z takim rybostanem, to do SE albo FIN  możesz jeździć krajoznawczo albo na grzyby. B)

• Like 1

Trochę ponarzekam...

1) w tym roku w Polsce: około 10x 80cm+, 7x 90cm+, 2x 100cm+ (w tym 114 cm); (7 dni)

Mój drugi nieudany wędkarsko wypad do SE. Czy bardziej polecacie Finlandię na przyszłość?

Przeczytaj temat Finlandią i relację kolegi @Bob z majówki

To jest moim zdaniem kwestia wody i warunków pogodowych

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Trochę ponarzekam...

Wielu z nas, forumowiczów nie osiąga takich wyników w Se jak Ty w Pl. Gratulacje. Natomiast najbliższe lata jeśli chodzi o łowienie w Szwecji trochę chyba namieszają w terminach wyjazdów. Wiosna nie wiadomo kiedy przechodzi w lato itd itp

Edytowane przez bassy

Ja mieszkam w Szwecji i nie mam wyjazdu bez ani jednej ryby ale łowie na niedużym, mało znanym jeziorze. Niezależnie od pogody albo jakiś okoń 40cm albo szczupaki około 85-90cm

Ja też mieszkam w Szwecji i też nie miewam zupełnie bezrybnych wyjazdów, ale kolegom chodzi o to, że jak w Skandynawii nie wyciąga się kilkudziesięciu ryb na łódkę dziennie, to są "zmarnowane" pieniądze i czas :)

• Like 1

Ja mieszkam w Szwecji i nie mam wyjazdu bez ani jednej ryby ale łowie na niedużym, mało znanym jeziorze. Niezależnie od pogody albo jakiś okoń 40cm albo szczupaki około 85-90cm

Postępuję podobnie ,jak Ty Darku - szukam małej i trudnej (zaczepy ,słaby dostęp itd. ) wody ,tam zawsze się coś czai .W dużych łowiskach gorzej .Kwestią oddzielną jest pogoda - brak jakichkolwiek reguł od początku roku ,wliczając łowienie na lodzie .

• Like 1

Drodzy Forumowicze,

wkrótce wybieram się do Laponii (Dorotea z oferty Eventura), w związku z czym mam uprzejmą prośbę do tych, którzy właśnie stamtąd wrócili (lub jeszcze są), bądź byli w poprzednich sezonach i zechcieliby podzielić się swoimi doświadczeniami. Trochę informacji już zebrałem, ale - jak wiadomo - wiedzy nigdy dość. Wszelkie spostrzeżenia mile widziane; z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Grego

• Like 1

Ja też mieszkam w Szwecji i też nie miewam zupełnie bezrybnych wyjazdów, ale kolegom chodzi o to, że jak w Skandynawii nie wyciąga się kilkudziesięciu ryb na łódkę dziennie, to są "zmarnowane" pieniądze i czas :)

Osobiście nie mam takiego ciśnienia na rybę. Ważne, żeby rybostan pozwalał na złapanie kilku dziennie lub żeby była szansa na potworka. Niemniej, już drugi raz towarzyszyła mi osoba początkująca, której "obiecałem", że w Szwecji połapiemy, że będą częściej brania niż na polskich jeziorkach etc. Chyba zawód tych osób boli najbardziej, bo ja po kilku latach spinningu to zawsze coś wyciągnę. To tym osobą chciałem pokazać jaką frajdą może być wędkowanie i walka z rybą (regularna). Niestety dwa razy się przejechałem.

K.

• Like 1

Dzisiaj 15 okoni od 17 do 41cm, głównie 32-37. Wiatr taki ze bez wiosłowania na mojej Terhi 440 miałem 2.3-3.0 kt ale na kotwicy i z wiatrem dało się łowić. Do tego kilka brań szczupaków, niestety albo odgryzały ogony albo tylko wirowało wokół przynęty. Udało mi się wyjąć jednego ale nie spełnia forumowego minimum. Największe 3 okonie wzięły na vertical, ładnie podpłynęły pod echo i bum, siedzi. Kilka potężnych brań było na piglet shady z hakami offsetowymi ale na kiju 3-10 nie dało się porządnie zaciąć, na szczęście jedzie do mnie Westin W3 TC 7-21 wiec powinno być lepiej.

Dzień udany mimo deszczu, półmetrowych fal i wiatru.

post-70131-0-12124500-1560344063_thumb.jpegpost-70131-0-87795500-1560344079_thumb.jpeg

post-70131-0-67029300-1560344227_thumb.jpeg

Sprzęt

Shimano Zodias 3-10

Shimano Stradic CI4+ 2500

Strike Wire 0.10mm

Fluorocarbon 0.30mm

• Like 3

Znajomi są od soboty na jeziorze w pd.Szwecji. Pierwsze dwa dni rybki fajnie współpracowały.Łowili po kilkanaście sandaczy dziennie. Rozmiar raczej niewielki ale liczyli , że po rozpoznaniu jeziora dobiorą się do tych większych. Chyba we wtorek przyszło załamanie pogody i zrobiło się bardzo słabo. Sandacze się chyba potopiły. Ja ruszam dzisiaj o 19.30.

• Like 1