meru Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Czesc jade jutro na szkiery (rejon Blekinge) byl juz ktos w tym roku? Jesli tak jak wyglada sytuacja? Co sie najlepiej sprawdza w tym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docent1985 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Siema , właśnie wróciłem z kumplem z Blekinge . Wypad 4 dniowy pod namiocik z pontonem jak rok temu. W tym roku pogoda jak i ryby dały nam ostro popalić , wiatry dochodziły do 40km/h i większość dnia w pełnej lampie a ryby lekko cykały bez mocnych uderzeni .Porównujac poprzedni rok złowiliśmy Ok 40 % mniej ryb ,ale i tak było co robić .Wielkość ryb za to była większa dużo więcej 80/90 i padła 103 cm .. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Dzięki wspólnym znajomym, trochę śledziłem Wasze tegoroczne zmagania i szacun za wyniki . Od soboty ja zaczynam swoją szychtę na drugiej zmianie na tej wodzie. Nie obiecuję sobie zbyt dużo, gdyż znajomość łowiska to spora część sukcesu ... ja będę tam pierwszy raz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docent1985 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Łowisko zapowiadało się takie samo. lecz przynęty co w tamtym roku robiły robotę nie dały żadnej ryby ....Wiec kombinowanie było ale doszlismy do koloru rozmiaru i prowadzenia ale bardzo dużo cyknięć które ciężko było zaciąć przez mocny wiatr . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 ...wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Ktos był na Ockesjon w tym sezonie? Ruszamy w piatek i mam kilka pytan w temacie pstruni i lipieni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk74 Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Cześćco tam potrzebujesz? choć od razu przyznam, że żaden ze mnie łowca pstrągów i lipieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 W piątek powróciłem z piętnastej dorocznej wyprawy na sandacze do Szwecji. W ciągu dwóch tygodni pobytu mieliśmy dwa dni na początku i dwa na końcu z pogodą umożliwiająca łowienie. Pozostałe 10 dni wiał wiaterek 10-12 m/s w porywach do 18m/s. Oczywiście nie odpuszczałem. Jednak drogę na sandaczowe miejscówki miałem odciętą i trzeba było ich szukać w miejscach osłoniętych do wiatru co dawało efekty jak na Szwecję raczej marne. Największy szczupak wyprawy -108 cm, największy sandacz 74cm. P.S. Wczoraj i dzisiaj próbowałem szczęścia na „rodzimej” Turawie. Dwa dni łowienia przyniosły jednego pięćdziesiątaka. Wolę Szwecję ( nawet przy 12m/s). 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Cezary,akurat w aurę nie trafiłeś...Ale tak czy siak zabawę miałeś przednią... Który domek zajmowaliście?Wrzuć jeszcze fotkę zębatego ,tą co mi przysłałeś... "P.S. Wczoraj i dzisiaj próbowałem szczęścia na „rodzimej” Turawie. Dwa dni łowienia przyniosły jednego pięćdziesiątaka. Wolę Szwecję ( nawet przy 12m/s)." bez dwóch zdań... Edytowane 26 Września 2019 przez chlodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) W piątek powróciłem z piętnastej dorocznej wyprawy na sandacze do Szwecji. W ciągu dwóch tygodni pobytu mieliśmy dwa dni na początku i dwa na końcu z pogodą umożliwiająca łowienie. Pozostałe 10 dni wiał wiaterek 10-12 m/s w porywach do 18m/s. Oczywiście nie odpuszczałem. Jednak drogę na sandaczowe miejscówki miałem odciętą i trzeba było ich szukać w miejscach osłoniętych do wiatru co dawało efekty jak na Szwecję raczej marne. Największy szczupak wyprawy -108 cm, największy sandacz 74cm. P.S. Wczoraj i dzisiaj próbowałem szczęścia na „rodzimej” Turawie. Dwa dni łowienia przyniosły jednego pięćdziesiątaka. Wolę Szwecję ( nawet przy 12m/s). Pięćdziesiątak na dwa dni. GRUBO. Edytowane 4 Października 2019 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Byłem w Szwecji w 2 poł września .Sądząc po warunkach pogodowych pewnie w tym samym czasie co Sailfish.Patrząc na ten film u nas wiało jeszcze mocniej w zasadzie non stop białe grzywki.Na tydzień udało sie wypłynąc 4x.Nowa woda plus warunki pokazały ,że w Szwecji nie jest łatwo.Pojedyncze brania sandaczy na cały dzien na 3 osoby.Takich serii jak na filmie nie mieliśmy wcale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trouter Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Ja "atakowałem" 3-im tygodniem września. W tym roku było ciężko. Trudniej niż ostatnio (znacznie), właściwie od czasu kiedy jeżdżę na szkiery Blekinge odnotowałem najgorszy wynik ilościowy w szczupakach. Niby 154 szt to tragedii ni ma. Jednak w pamięci jeszcze wypad z zeszłego roku (293 szt.), ryb znacznie lepszego sortu, które były znacznie łatwiejsze do złowienia. W tym roku była dłubanina. Były okresy kilkugodzinne bez ryby. Jakkolwiek w przełożeniu na "nasze polskie" warunki jest to dalej "kraina będąca poza wyobrażalnym zasięgiem". Ogólnie śledź/szprot nie weszły w zatokę. W zeszłym roku udało nam się opanować w dość dobrym stopniu wyciąganie regularnie ryb podążających za śledziami z głębokiej wody ... w tym roku była głównie dłubanina "z zielska". PB na wyprawie biłem dwa razy ... w linach. Pierwszy miał 54 cm, drugi 58 cm. Ładnie biły z opadu, przynęty były połknięte do samej agrafki (kaitek 4 cale i 13 centymetrowy biały tweester). .. przyłowiły się fajne okonie, w tym największe poniżej (45, 41): Co do pogody: skrajna. Albo wiało tak że chciało łeb urwać (do 7 bft w szkwałach), albo nie wiało nic czemu towarzyszyła lampa. Temperatura wody wynosiła jak przyjechaliśmy 16C, spadała z każdym dniem. Ostatniego dnia było 13.2. Dochodziły duże wahania poziomu morza (w ciągu dnia w okolicach 0.5 metra). 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 MistrzowskoTe 154 szt to na głowę? w tydzień?(Nigdy w szewcji nie zrobiłem takiego wyniiku (rekord to jakieś 120cie, jak tam byłem w kwietniu to złowiłem zaledwie trzydzieści kilka sztuk .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trouter Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Dzięki. 154 szt. "na głowę", właściwie w niecały tydzień: w pierwszy dzień zacząłem łowić około 12:00, ostatniego dnia zakończyliśmy łowienie o 17:00 (trzeba było zwijać pontony itp. wiadomo, lepiej to robić za widoku), pozostałe środkowe dni (bo byłem od soboty do soboty) za to przełowiłem od zmierzchu do świtu właściwie bez żadnej przerwy. Najlepszy dzień dał mi 40 szczupaków, najgorsze były te niepełne: pierwszy i ostatni: po 14 szt. Pozdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Cześć, Koledzy, szukam nowej miejscówki/inspiracji na maj 2020. Najchętniej jezioro, Szwecja środkowa lub trochę bardziej na północ. Byle nie jakaś obła kałuża, na której urywa głowę W zamian służę namiarem na fajne łowisko w środkowej Szwecji (rzeka) z wygodnym domkiem i jedną łodzią na stanie, tak mogę się odwdzięczyć Ewentualnie rozpiska miejscówek z tegorocznego wypadu do Blekinge, ale to raczej wiedza powszechna Jeżeli ktoś zechce pomóc, zapraszam do kontaktu pozdrowienia,Wojtek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Pisze na gorąco - czekając na boarding na lotnisku Skavsta. Krótki wypad na jezioro Takern z 16 letnim synem, 3 dni łowienia na pełnym luzie (wiadomo nastolatki nie lubią napinki). Łapaliśmy w czwartek, piątek i sobotę od 10:30 do max 16:00.W sumie padło ok 70 sztuk, syn ma nowy PB 104cm a ja zadowoliłem się kilkoma 90-tkami.Pogoda mega zmienna. Czwartek piękne słońce i lekki wietrzyk, piątek pochmurno i lekki zachodni wiatr a sobota mglista, trochę mżawki i kompletna flauta - zjazd ciśnienia o 40 hPa !!! Co ciekawe - ryby brały TYLKO na małe przynęty max 15cm i małe jerki np. Baby Buster - ignorowały zupełnie duże.Ani jednego brania !!!!! Na reklamowane przez KanalGratis Dragon Flatnose i Illex Dera Ball Ryby były już zgrupowane pomimo iż roślinność Jeszcze nie opadła - z jednego miejsca zawsze było min 5 sztuk. Odpalały od 12:00 i brania kończyły się ok 14:00 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Orientujecie się może czy w Szwecji będzie problem z ciąganiem przyczepy typu SAM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 jeśli jest zarejestrowana w PL to nie powinno, masz dowód rejestracyjny, tablice rejestracyjne, ubezpieczenie więc powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 jeśli jest zarejestrowana w PL to nie powinno, masz dowód rejestracyjny, tablice rejestracyjne, ubezpieczenie więc powinno być OKBo właśnie chyba gdzieś mi się obiło o uszy że tak czy siak może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Panowie mam prośbę o małą podpowiedź gdzie możnaby uderzyć za sandaczem lub okoniem z brzegu. Mieszkam w Köping, jest blisko fajna zatoka z głębsza woda,ale to jak walić kamieniem w studnie. O ile okres wrześniowy było widać że ryba tam jest, tak teraz studnia. W prawo od zatoki jest wioska która też rybki dawała teraz to samo nic kompletnie a dodatkowo straszna plycizna tam jest. Pytam bo niedzielę mam wolną zawsze fajnie wyskoczyć chociaż na chwilę porzucac z tym żeby chociaż jakiś kontakt był a tu lipa totalna. Może poratujecie gdzie warto podjechać porzucac chociaż chwilę i gdzie byłaby szansa na jakąś rybę. Z góry dzięki gdyby komuś chciało się dac jakiegoś cynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hobby Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Ktoś może dysponuje batymetrią jez.Ommern i Ostra nedsjon leżace między Goteborgiem a Boras,niedaleko jeziora Mjorn?Mjorn jest w ofercie biura.Może ktoś był w tych okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Zobacz tu:https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@6&key=%7Dwz_JmtdiAOmern było na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hobby Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 super,dziękuję za pomoc.Jest jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Od nowego roku będę dysponował własną łódką. Naskładało mi się 55 dni urlopu i planuje wybrać w połowie października 2 tygodnie. Jest sens jechać w tym okresie do Szwecji za szczupakiem? Plan zakładał by wyjazd z żoną która też wędkuje. Może ma ktoś jakąś ciekawą miejscówkę na taki wypad? Łódź Wigry 355 + silnik 3,5 więc zbiornik nie za duży. Nie szukam rekordowych szczupaków, raczej żeby się nałowić. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez hvast87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Czy to pytanie retoryczne? Bo brzmi trochę jak: czy w lesie można zobaczyć jakieś drzewa? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi