MZieli10 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Piękny kraj, w sumie ludzie są w porządku ale niestety dekady rządów lewaków poczyniły spustoszenie w systemie wartości, zasobach empatii i zdolnosci społeczeństwa do autorefleksji. Cóż, niebawem będzie to stulecie. Ichnia kultura i wartości nie do końca są dla mnie strawne, nie mniej nigdzie nie spotkałem się z takim szacunkiem pracodawcy/przełożonego do pracownika jak właśnie w Szwecji. I nie chodzi tu tylko o wynagrodzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Byki, literowki i inne takie-to Moja specjalnosc, jak bym sie nie staral.---Sory.Kurcze lepiej Mi po Szewdzku pisanie wchodzi, czyzbym zeswensonial.Chyba nie ale czasami Mi sie wydaje ze jestem za granica. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Polecam zainstalować polską wersję jakiegokolwiek edytora tekstu, włączyć sprawdzanie błędów i pisać w nim. Potem wystarczy ctrC ctrV i tekst jest czytelny dla nas. Naprawdę ciężko zrozumieć, co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Kazdy kto na co dzien tu mieszka i zyje zauwazy do ze do okola jest normalnie. Ba,,, smiem twierdzic ze ludzie zapomnieli o jakiej kolwiek pandemi. Przynajmniej w stolicy, sklepy pelne ludzi, ulice zapchane samochodami, ktos sie spieszy do pelnego autobusu. IMPREZY, GRILE I PELNE KNAJPY. Szczeze, czuje jak powoli dochodzimy do tego o czym trabi sie wszedzie. Juz niebawem bedziemy STANIE ZARAZENI. Biorac pod uwage ze polowa moich kolegow z pracy byla chora a dwoch mialo prawdopodobienstwo zarazenia. Zabrzmi cynicznie ale u nikogo z zalogi nie zauwazylem leku wrecz A tak mnie krytykowalesodwrotnie . Wszyscy siedzimy na lodzi wikinga i tak jak na pocztku mialem lekka panikie, kupywalem zarcie i bardzo martwilem sie o rodzine i bliskich. Tak dzis nie czuje nic co by wskazywalo na jakie kolwiek obawy mimo iz codziennie mam kontakt z dziesiatkami jak nie setkami ludzi kazdej nacji oraz koloru skory. Maski nie widzialem praktycznie ani razu a jak juz to sporadycznie.Nie wiem co wiecej powiedziec, dziwne to ale prawdziwe.Mowimy tu o ludziach w kazdym wieku bez wyjatku. Nadal utzymywane jest ze max. ludzi w jednym miejcscu to 50 osob. Goraca debata dotyczy szkol i przedszkoli gdzie rozporzadzenia nie do konca sie zgadzaj a jak wiadomo przecietna podstawowka to wiecej niz 50 uczniow.Szkoly i przedszkola od pocztku pandemi do dzis sa i byly otwarte.Specjalne czasy dotycza obiadow gdzie ilosc dzieci jest kontrolowana.W klasach dzieci siedza razem bez ograniczenie. Monopolowe - A tu panu powiem ze wposzczaja po kilka osob i sa czasem kolejki. Rybaczenie natomiast. Ryby biora az trzeszczy, rano byl lekkib przymrozek, zapowiada sie piekny tydzien nawet do 20 stopni. Polowilismy pieknie w zeszlym tyg. okoniowa bonanza nie miala konca a to dopiero Droga gorka odwiedzonaå. Brania bez przerwy i poraz kolejnych wylowilismy sie po pachy.Stada staly gleboko na 12m i glebiej, tym razem na koncu blatu ktory lekko opadal na jakies 16m. Najwiekszy rybki ponad kilowe, reszta 25-35 za kazdym rzotem. Ciezko bedzie to przebic bo bralo od rana do wieczora, Ja oczywiscie na podlodowki ale gryzlo na wszystko co wypadlo do wody. Czas poganiac za zebatym, podobno i tu sie fajnie roszylo. Trolling mi ostatnio sie sni po nocach. A tak mnie krytykowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 bartsiedlce dziekuje za dobra rade, moze warto to przemyslec. Krzysztof za ca co Cie krytykowalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Widzę że rozmowa zeszła na tematy poboczne nie związane z lowieniem ryb i mozliwoscią wyjazdu więc sprobuje powrócić do wątku. Prośba do kolegów którzy w maju planują pojechać na ryby lub to zrobili o relację jak to wyglądą w praktyce tak by inni wiedzieli co mają robić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 No i po dzisiejszej konferencji prasowej Morawieckiego ...moja Laponia 2020 poszła się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 A co powiedział bo nie słuchałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Kontrola wjazdowa na granicy Polski (a więc i kwarantanna) przedłużona do 12-go czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 A co z Tymi, którzy wyjadą np. 6 czerwca w wrócą 13.06. Przy założeniu, że zniesiona będzie kwarantanna od 12.06 ? Będą musieli ją odbyć czy nie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Nie będą, przecież liczy się data kiedy wracasz i stan prawny na ten dzień. Warunkiem zmiana tego zapisu bo nie wiesz czy zmienia. Edytowane 13 Maja 2020 przez wuran 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Nie będą, przecież liczy się data kiedy wracasz i stan prawny na ten dzień. Warunkiem zmiana tego zapisu bo nie wiesz czy zmienia.Masz racje, faktycznie liczy się stan prawny na dzień powrotu [emoji106] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Ja mam prom 12-go czerwca wieczorem, ale czy ma czekać do południa na decyzję rządu? a samochody spakowane czekają na odpalenie silników?W du...e z takim wypoczynkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Ciekawe kiedy, ogłoszą co dalej ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Jeśli chodzi o granice to 12-go. Tak jak dzisiaj po 30 dniach zgodnie z prawem unijnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoli Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 skandal z tymi granicami ,ja jadę 23 maja potwierdziłem u szwedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo m Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Nie, przeczytaj link ze strony straży granicznej lub całe rozporządzenie tam przywołane. Tam sa podane wyłączenie spod kwarantanny dla Polaków wracających do Polski. Z Polski można wyjechać dowolnie samochodem, gorzej jest z wjazdem do okolicznych krajów. Niemcy mogą Cię nie wpuścić bez istotnego powodu, a za istotny powód nie mogą byc odwiedziny lub wypoczynek. Szwedzi są normalni, bo wiedzą że covid nie jest bardzo groźną chorobą i umieją liczyć. U nas więcej ludzi umrze na skutek braku dostępu do normalnej służby zdrowia niz na covid.Nie wiem czy delegacja wystarczy, bo przepis rozporządzenia brzmi tak:3.Od dnia 4 maja 2020 r. obowiązku, o którym mowa w § 2ust.2, nie stosuje się w przypadku przekraczania granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu art.2pkt1rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/399 zdnia9marca 2016r. w sprawie unijnego kodeksu zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) (Dz.Urz. UEL77 z23.03.2016, str.1, z późn. zm.3)):1)w ramach wykonywania czynności zawodowych, służbowych lub zarobkowych w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym przez osoby wykonujące te czynności w tych państwach;2)przez uczniów i studentów pobierających naukę w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym.4.Osoby, o których mowa w ust. 3, przekraczając granicę państwową, są obowiązane udokumentować funkcjonariuszowi Straży Granicznej wykonywanie czynności zawodowych, służbowych lub zarobkowych lub pobieranie nauki w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) no właśnie udokumentować, dokument delegacji jest dokumentem, SKoro nie wyspecyfikowano jak to każdy jeden będzie dobry. Np obecnie zakazano działalności PKD z grupy 93, a ktoś jest np "celebrytą" który prowadzi własną działalność z grupy PKD 93.13Z i jedzie do Szwecji testować przynęty, nagrywać filmy reklamowe, robić zdjęcia na Fanpage etc bo w Polsce nie może tego robić bo rozporządzenie juz chyba od 20 marca 2020 zabrania tego Edytowane 13 Maja 2020 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot11 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj rekomendacje dla państw członkowskich w sprawie otwarcia granic wewnętrznych UE. Jedną z nich brzmi: "Podejście KE przewiduje m.in., że państwa członkowskie powinny odchodzić od ogólnie stosowanych restrykcji takich jak np. 14-dniowa kwarantanna dla wszystkich przybywających do kraju z zagranicy. Zamiast tego miałyby być stosowane bardziej ukierunkowane obostrzenia i środki ostrożności". Może kwarantanna zostanie zniesiona wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Nie takimi rekomendacjami nie przejmowało się kierownictwo naszego kraju ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot11 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Nie takimi rekomendacjami nie przejmowało się kierownictwo naszego kraju ...Niestety nie da się ukryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Może ktos sie odważy pojechać służbowo i powie nam jak to wyglada w praktyce.... proponuję zrzutkę z lownych przynęt dla śmiałka ktory wytyczy drogę dla zbłąkanych.....???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Może ktos sie odważy pojechać służbowo i powie nam jak to wyglada w praktyce.... proponuję zrzutkę z lownych przynęt dla śmiałka ktory wytyczy drogę dla zbłąkanych.....I parę książek żeby miał co czytać przez dwa tygodnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Może czytam za bardzo między wierszami, ale minister zdrowia powiedział kilka dni temu, żebyśmy w 2020 zapomnieli o wakacjach zagranicznych. Przeniosłem Szwecję na koniec września i jestem teraz takim samym umiarkowanym optymistą, jak na początku zawieruchy we Włoszech. Z pretensjami nie wyjeżdżam, nie dlatego, że decydentów lubię, czy nie lubię. Po prostu nie mam wpływu na ich zarządzenia i nic to nie zmieni. Po co sobie podnosić ciśnienie? Co do słuszności ich decyzji też nie mam za bardzo zdania, tym bardziej że z dużą rezerwą podchodzę do informacji rozpuszczanych między ludzi przez media. Będą jesienią kłopoty z wyjazdem, to pojadę na wiosnę, nie będzie to fajnie. Kwarantanna mnie nie interesuje, bo mieszkamy we czwórkę i nie będę fundował rodzinie dwóch tygodni pierdla z powodu mojego widzimisię. To tylko moje wakacje. Znad Wisły wracam bez konsekwencji. A tym, którzy tak gorliwie i na każdym kroku skaczą do gardła panom z telewizyjnego okienka, polecam się zastanowić co zrobiliby w tak popieprzonej sytuacji na ich miejscu i czy przypadkiem nie obarczają ich z rozpędu za wszystkie nieszczęścia tego świata? Polecam na pół roku rozbrat z telewizorem i kółkami dyskusyjnymi na fejsiku. Może przyjdzie chwila refleksji, zanim się coś skrobnie w necie. Świat bez wyjazdu na ryby jest stuktotnie piękniejszy, niż świat z upadłą firmą, pokaźnym kredytem i kilku gębami do wyżywienia. To nie o mnie, ale wokół widzę takich coraz więcej. Moi drodzy, więcej dystansu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Zazdroszczę Ci, że widzisz logikę i bezinteresowność działań zespołu kierowniczego. Godna pozazdroszczenia jest również wyrozumiałość i pokora wobec otaczających nas realiów. Ja słabo znoszę stan niewiadomego zawieszenia bo generalnie jestem zdyscyplinowaną jednostką, i lubię jak juz ktoś ma decydować o moim życiu to wie co jest białe a co czarne 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi