bodo m Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) no właśnie udokumentować, dokument delegacji jest dokumentem, SKoro nie wyspecyfikowano jak to każdy jeden będzie dobry. Np obecnie zakazano działalności PKD z grupy 93, a ktoś jest np "celebrytą" który prowadzi własną działalność z grupy PKD 93.13Z i jedzie do Szwecji testować przynęty, nagrywać filmy reklamowe, robić zdjęcia na Fanpage etc bo w Polsce nie może tego robić bo rozporządzenie juz chyba od 20 marca 2020 zabrania tegoPodziwiam Twoją pomysłowość, ale może skończyć się tak, że będziesz na kwarantannie. Wyślą Cię tam, bo zobaczą, że sciema. Będziesz kwestionował i się doczekasz racji po pół roku. Pojedziesz, połowisz, ale na kwarantannie będziesz, a później wygrasz nic. Edytowane 13 Maja 2020 przez bodo m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami. 1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie 29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę. Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami. 1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie 29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę. Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży.Eventur trzymał i trzyma poziom. Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją to zgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Eventur trzymał i trzyma poziom.Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją tozgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni. W sumie mogłem o tym napisać. Eventur poinformował mnie o opcjach, w tym o czym piszesz, ale świadomie wybrałem voucher.Od 2005 regularnie korzystam z ich usług i nie wyobrażam sobie, że nie będę wyjeżdżał w przyszłości do Skandynawii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Tak jak piszesz Leszku, biuro ma w sytuacjach nieoczekiwanych nieocenione zalety. Zależy nam wszak na odpoczynku i bezstresowym jego zorganizowaniem. Nasza zmiana terminu wymagała symbolicznej dopłaty 100 złotych, ale i tak się ucieszyłem, bo bilet na prom mógł być dużo droższy. Stena jest nieobliczalna. Biuro nie ma na to wpływu. Wszystko załatwił jeden telefon. Teraz pozostaje cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Z niemieckiej Steny po likwidacji linii Sassnitz-Trelleborg otrzymałem propozycję biletu otwartego ( do wykorzystania do końca 2021r), przebukowania na linię Rostock-Trelleborg w tym samym terminie bez dopłaty bądź zwrotu pieniędzy ( mimo, że bilet nie miał takiej opcji). Wybrałem trzecią możliwość i pieniądze mam już na koncie. Cała operacja od zgłoszenia do wypłaty pieniędzy trwała 20dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Od 2005 regularnie korzystam z ich usług i nie wyobrażam sobie, że nie będę wyjeżdżał w przyszłości do Skandynawii.Skandynawia na szczęście to dużo więcej niż Szwecja. Polecam Islandię. Sam w tym roku wybiorę się do Finlandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Eventur trzymał i trzyma poziom.... Z tym to nie zawsze tak kolorowo było, szczególnie na początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo m Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Czy ktoś się zdecydował na wyjazd do Sweden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Ja tak...tylko nie wiem czy pojadę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo m Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Ja tak...tylko nie wiem czy pojadę? kiedy ruszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Nie wiem czy ruszam. Bilety mam na 12-go czerwca a póki co do tego dnia jest kwarantanna powrotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 To idealnie. Nie ma się nad czym zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodo m Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Nie wiem czy ruszam. Bilety mam na 12-go czerwca a póki co do tego dnia jest kwarantanna powrotnaTeż mam na 12-go. Powrót 21-go. UE naciska żeby otworzyć granice. Może się złamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Nie wiem czy ruszam. Bilety mam na 12-go czerwca a póki co do tego dnia jest kwarantanna powrotnaOtwarcie jest planowane na 15 czerwca. Ale watpię żeby otworzono granice ze Szwecją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Także mamy bilety 12-21.06 i dużo niepewności.Wg. komunikatu z dnia 16.05 StenaLine , zmiany rezerwacji do 30.06 są zwolnione z opłat manipulacyjnych. Edytowane 18 Maja 2020 przez lukson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Czy ktoś kiedyś wysyłał większą paczkę do Szwecji? Rozważamy, by w tym roku nie jechać jak cyganie załadowani po dach, wysłać część rzeczy na miejsce - jakie są koszta i w jaki sposób to zapakować? Myśleliśmy o wysłaniu rzeczy typu woda, węgiel, pudełka z przynętami, może jakieś ciuchy Wszelkie wskazówki/rady/doświadczenia mile widziane Edytowane 24 Maja 2020 przez Dadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 ..."wodę" ! czy zrobiłeś literówkę? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Jasne, że literówka. Wozić wodę do Szwecji, to jak drewno do lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) A masz kogoś kto to odbierze przed Twoim przyjazdem? Paczki z Niemiec czy Szwecji dochodzą do mnie w 5-7 dni i zwykle gdzieś w sortowni leżą dodatkowy dzień lub dwa. Ostatanio paczka ze Szwecji dotarła do terminala w Warszawie w nocy z poniedziałku na wtorek, i dopiero w czwartek ją dostałem Paczka 20kg+ wymiary 1m*0.7m*0.4m. Edytowane 24 Maja 2020 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) ..."wodę" ! czy zrobiłeś literówkę? Interpretacja niech pozostanie dowolna ???? @Wuran Jakie koszta wyslania takiej paczki? Edytowane 24 Maja 2020 przez Dadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 To przesylka ze sklepu więc koszt byl jakiś zryczałtowany do 9 ojro, wyceny możesz spróbować wycenić np https://www.boxfox.pl/cennik/miedzynarodowy?gclid=EAIaIQobChMIn4nqh_HM6QIVi5QYCh067QdgEAAYASABEgJXYPD_BwE lub sendit.pl lub poszukać w necie przesyłek. Do Szwecji przesyłki wożą takze busy Polskie ale to głównie do Sztokholmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Interpretacja niech pozostanie dowolna @Wuran Jakie koszta wyslania takiej paczki? Skontaktuj się z https://www.facebook.com/wojtek.bus.16Ja często korzystam z usług tego przewoźnika zarówno wysyłając paczki do Polski, jak i z Polski do Szwecji. Cena zależy od wagi i gabarytów. Za paczkę do 20 kg płacę 200 sek. (...) Do Szwecji przesyłki wożą takze busy Polskie ale to głównie do Sztokholmu Wożą po całej niemal Szwecji (nie wiem jak w przypadku Kiruny ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Wlasnie przeczytalem ze Niemcy zniosly kwarantanné dla obywateli Uni .Jezeli ta wiadomosc jest prawdziwa to 30 maja smigam na ryby do Szwecji . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Wlasnie przeczytalem ze Niemcy zniosly kwarantanné dla obywateli Uni .Jezeli ta wiadomosc jest prawdziwa to 30 maja smigam na ryby do Szwecji . Tylko bezpośrednio do Szwecji. Przez Danię nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi