kostom63 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Witam, dzisiaj zmieniłem swój bilet na otwarty. Pewnie kilku z Was już ma to za sobą. Jak długo czekaliście na potwierdzenie ? Edytowane 28 Maja 2020 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Jutro jade do Szwecji w okolice Nymolla tj.ok. 100 km zachodnim wybrzerzem od Ystad.I tu moje pytanie czy da się coś połowić z brzegu na morzu w tej okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Masz parę ładnych jezior w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 u mnie wszystko to wskazuje, że planowany tydzień w Szwecji zmieni się na czerwcowy weekend na Rugii (jeśli będzie to możliwe po stronie polskiej i niemieckiej). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 U mnie decyzja zapadła. Szwedzki czerwiec zamieniamy na wrzesień... mam nadzieję, że korona zdechnie!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 My czekamy, jak w wtorek lub środę ogłoszą ze 15.06 granice otwarte to 5.06 lecimy i przedłużamy pobyt o jeden dzień. Jest nadzieja [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Tylko czy to co nazywają otwarciem granic będzie równoznaczne ze zniesieniem kwarantanny przy powrocie czy tylko ze wznowieniem komunikacji (loty, pociągi) ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Tylko czy to co nazywają otwarciem granic będzie równoznaczne ze zniesieniem kwarantanny przy powrocie czy tylko ze wznowieniem komunikacji (loty, pociągi) ......Własnej dlatego czekamy na oficjalny komunikat w tej sprawie. Ale jak otworzą granice to własnej w celu przywrócenia m.in ruchu turystycznego, a to wiąże się ze zniesieniem kwarantanny. Przynajmniej ja tak uważam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar888 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Na 95procent otworzą granice bez kwarantanny od 12.06.20 na promach I większych skupiskach ludności termowizja będzie badac .Jebać covid . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 My właśnie jesteśmy na promie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 My właśnie jesteśmy na promieI wreszcie coś pozytywnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 W tej chwili dojechaliśmy .Szwedzi Majà sié dobrze i nie ma Paniki.sporo wédkarzy na promie z Niemiec 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) W tej chwili dojechaliśmy .SzwedziMajà sié dobrze i nie ma Paniki.sporo wédkarzy na promie z NiemiecZuchy !!!Na którym jeziorze jesteście ?Właśnie czytałem sporo na temat wszystkich wód wokół jeziora Vänern i wszędzie jest nowo wprowadzony przepis.....całkowity zakaz połowu sandacza do 20 czerwca ! Z Zygmuntem rozmawiałem na ten temat dzisiaj.Szwecja radykalnie się zmieniła niestety Z każdym rokiem jest coraz gorzej. Ten Nasz piękny świat upada w zastraszającym tempie ! Takich kloców Wam życzę !!!https://www.youtube.com/watch?v=deudEaP3Jyk Pozdrawiam - Marek (Warszawa) Edytowane 30 Maja 2020 przez petrus33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Witam, dzisiaj zmieniłem swój bilet na otwarty. Pewnie kilku z Was już ma to za sobą. Jak długo czekaliście na potwierdzenie ?No to już wiem. Dzisiaj dostałem potwierdzenie. Wszystkim co na wodzie połamania Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 "Szwecja upada"? "Jest coraz gorzej"?Bo wprowadza zakazy, obostrzenia? Chyba dobrze, dla ryb, a co za tym idzie dla nas wędkarzy. No chyba, że jedzie się do Szwecji po to by wrócić z pełną lodówką...Co miałeś na myśli, bo właśnie tak to odebrałem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Ten kolega nie zapełnia lodówek. Po co szczypać od razu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 BoB jak bedziecie jechac przez Nynäshamn daj znac moze sie zgramy. Mam kilka dobletow w 100 letnich podlodowkach. Chetnie dorzoce osobiscie do Twojej kolekcji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Super! Miło mi Jak będę wiedział na 100%, że wrześniowy wyjazd dojdzie do skutku to dogadamy temat. Szczególnie w drodze powrotnej w Nynäshamn jest dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) "Szwecja upada"? "Jest coraz gorzej"?Bo wprowadza zakazy, obostrzenia? Chyba dobrze, dla ryb, a co za tym idzie dla nas wędkarzy.No chyba, że jedzie się do Szwecji po to by wrócić z pełną lodówką...Co miałeś na myśli, bo właśnie tak to odebrałem?Widać, że młodziak jesteś jeszcze Bo gdybyś, tak jak ja, zaczął swoją przygodę ze Szwecją w 1992r, to byś miał porównanie.Nawet sobie nie wyobrażasz jak było kiedyś. Sandacz 4 kg nie robił na nikim wrażenia, a szczupaki powyżej 100 cm łowiło się regularnie, każdego dnia pobytu. Moje ukochane jezioro Åsnen najlepszym tego przykładem jest. Dzisiaj, to pustynia.....Szwecja kończy się w zastraszającym tempie pod każdym względem !Nawet nie chcę pisać o polityce imigracyjnej tego kraju bo to forum to nie miejsce na takie dywagacje. Durnota Szwedów coraz częściej mnie przeraża (( Co się z Nimi dzieje do diaska ???Za 25 lat arabski będzie głównym językiem tego kraju..... Edytowane 31 Maja 2020 przez petrus33 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Problem jest globalny. ani polski, ani szwedzki, ani norweski. W ciągu ostatnich 30 lat zwiedziłem trochę Świata (wszędzie z wedką), chociaż nie zawsze były to wędkarskie wyprawy. Wracając po paru latach w te same miejsca, wszędzie stwierdzłaem, że okazów jest coraz mniej. Co do Szwecji i Asnen to pamiętam mój pierwszy dwutygodniowy pobyt w sierpniu, gdy codziennie ktoś z naszej bazy łapał szczupaka 100+. Skąd o tym wiedziałem? Bo codziennie te szczupaki były przywożone i skrobane na brzegu a następnie ich głowy suszyły się na krzakach. Nie było również limitów. Więc niektórzy przywozili również worki sandaczy. Trudno się dziwić, że wprowadzono limity i wymiary ochronne. I nie mieszał bym tu polityki imigracyjnej z wędkarstwem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Problem jest globalny. ani polski, ani szwedzki, ani norweski. Jest tak jak napisałeś, ale są wyjątki.Są wody w Niemczech (choćby okolice wyspy Rügen) i Hiszpanii, gdzie za wypuszczenie ryby możesz oberwać kilka tysięcy euro kary ! Populacja grubego okonia i sandacza zwala z nóg każdego wędkarza. To niemal plaga !Sebastian Kowalczyk to pięknie pokazał w swoich filmach stamtąd Warto obejrzeć. Zasada generalna - UMIAR !!! Edytowane 31 Maja 2020 przez petrus33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Od kilkunastu lat zaglądam do Szwecji i nie widziałem Szweda, który by zabrał szczupaka. Na zdjęciach sprzed pięćdziesięciu lat temu na pomostach leżą pokoty tych ryb. Przyszło opamiętanie, wzrosła stopa życiowa, zaczęto popularyzować turystykę wędkarską, a ona bez ryb nie ma prawa bytu. Z czasem turyści zaczęli trzebić wodę. Stąd lokalnie i okresowo wprowadzane ograniczenia. I tak, jeśli chodzi o propagowanie C&R, jest o niebo lepiej niż w Finlandii. Tam do dziś czuć powiew mentalności zza wschodniej granicy. Ale o tym więcej może napisać Marcin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Ja niestety widywałem Szwedów, którzy beretowali nawet metrówki. O sandaczach nie wspomnę bo tutaj nie gardzili żadnym wymiarem. Jednak były to sporadyczne przypadki nie często obserwowane. Również spotkałem się z sytuacjami, kiedy pokazywali nam kciuk do góry, kiedy widzieli, że puszczamy ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Od kilkunastu lat zaglądam do Szwecji i nie widziałem Szweda, który by zabrał szczupaka.A przyczyna jest tylko jedna....gädda (wymawiamy jedda) nie jest gatunkiem pożądanym w wodach Szwecji.Tak naprawdę to chwast, który rozmnożył się ponad normę ! Konsumpcyjne walory też nikłe w porównaniu z sandaczem (gös) czy okoniem (abborre). Z moich wieloletnich obserwacji dodam.....nie widziałem Szweda, który by wypuścił sandacza. Tak jak wcześniej napisałem....umiar jest najważniejszy ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Może z daleka widziałeś, a to Niemcy byli? W Valdemarsvik natknąłem się na artystów zza Odry, którzy wpłynęli w zatokę trollując. Poza tym, że było to zabronione, wzbudzili nasz podziw umiejętnościami technicznymi. Czterech na łódce i sześć zarzuconych wędek. Szybki telefon z któregoś z domków letniskowych i za dziesięć minut otrzymali dopłatę do urlopu. U nas to się nazywa podpieprzaniem, kablowaniem, donoszeniem. Tam ładnie to określili jako interwencję obywatelską. Wspomniałem o Niemcach, bo razem z Polakami, Czechami i Rosjanami na przełomie wieku dali nieźle czadu na skandynawskich łowiskach. Przetrzebić szkiery to trzeba umieć. Lata praktyki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi