Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko czy to co nazywają otwarciem granic będzie równoznaczne ze zniesieniem kwarantanny przy powrocie czy tylko ze wznowieniem komunikacji (loty, pociągi) ......

Własnej dlatego czekamy na oficjalny komunikat w tej sprawie. Ale jak otworzą granice to własnej w celu przywrócenia m.in ruchu turystycznego, a to wiąże się ze zniesieniem kwarantanny. Przynajmniej ja tak uważam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W tej chwili dojechaliśmy .Szwedzi

Majà sié dobrze i nie ma Paniki.sporo wédkarzy na promie z Niemiec

Zuchy !!!

Na którym jeziorze jesteście ?

Właśnie czytałem sporo na temat wszystkich wód wokół jeziora Vänern i wszędzie jest nowo wprowadzony przepis.....całkowity zakaz połowu sandacza do 20 czerwca ! Z Zygmuntem rozmawiałem na ten temat dzisiaj.

Szwecja radykalnie się zmieniła niestety :( Z każdym rokiem jest coraz gorzej. Ten Nasz piękny świat upada w zastraszającym tempie !

Takich kloców Wam życzę !!!

https://www.youtube.com/watch?v=deudEaP3Jyk

Pozdrawiam - Marek (Warszawa)

Edytowane przez petrus33

"Szwecja upada"? "Jest coraz gorzej"?

Bo wprowadza zakazy, obostrzenia? Chyba dobrze, dla ryb, a co za tym idzie dla nas wędkarzy.

No chyba, że jedzie się do Szwecji po to by wrócić z pełną lodówką...

Co miałeś na myśli, bo właśnie tak to odebrałem?

• Like 3

"Szwecja upada"? "Jest coraz gorzej"?

Bo wprowadza zakazy, obostrzenia? Chyba dobrze, dla ryb, a co za tym idzie dla nas wędkarzy.

No chyba, że jedzie się do Szwecji po to by wrócić z pełną lodówką...

Co miałeś na myśli, bo właśnie tak to odebrałem?

Widać, że młodziak jesteś jeszcze :)

Bo gdybyś, tak jak ja, zaczął swoją przygodę ze Szwecją w 1992r, to byś miał porównanie.

Nawet sobie nie wyobrażasz jak było kiedyś. Sandacz 4 kg nie robił na nikim wrażenia, a szczupaki powyżej 100 cm łowiło się regularnie, każdego dnia pobytu. Moje ukochane jezioro Åsnen najlepszym tego przykładem jest. Dzisiaj, to pustynia.....

Szwecja kończy się w zastraszającym tempie pod każdym względem !

Nawet nie chcę pisać o polityce imigracyjnej tego kraju bo to forum to nie miejsce na takie dywagacje. 

Durnota Szwedów coraz częściej mnie przeraża :((( Co się z Nimi dzieje do diaska ???

Za 25 lat arabski będzie głównym językiem tego kraju.....

Edytowane przez petrus33
  • Like 2

Problem jest globalny. ani polski, ani szwedzki, ani norweski. W ciągu ostatnich 30 lat zwiedziłem trochę Świata (wszędzie z wedką), chociaż nie zawsze były to wędkarskie wyprawy. Wracając po paru latach w te same miejsca, wszędzie stwierdzłaem, że okazów jest coraz mniej.  Co do Szwecji i Asnen to pamiętam mój pierwszy dwutygodniowy pobyt w sierpniu, gdy codziennie ktoś z naszej bazy łapał szczupaka 100+. Skąd o tym wiedziałem? Bo codziennie te  szczupaki były przywożone i skrobane na brzegu a następnie ich głowy suszyły się na krzakach. Nie było również limitów. Więc  niektórzy przywozili również worki sandaczy. Trudno się dziwić, że wprowadzono limity i wymiary ochronne. I nie mieszał bym tu polityki imigracyjnej z wędkarstwem.

• Like 1

Problem jest globalny. ani polski, ani szwedzki, ani norweski. 

Jest tak jak napisałeś, ale są wyjątki.

Są wody w Niemczech (choćby okolice wyspy Rügen) i Hiszpanii, gdzie za wypuszczenie ryby możesz oberwać kilka tysięcy euro kary ! Populacja grubego okonia i sandacza zwala z nóg każdego wędkarza. To niemal plaga !

Sebastian Kowalczyk to pięknie pokazał w swoich filmach stamtąd :)

Warto obejrzeć.

Zasada generalna - UMIAR !!!

Edytowane przez petrus33

Od kilkunastu lat zaglądam do Szwecji i nie widziałem Szweda, który by zabrał szczupaka. Na zdjęciach sprzed pięćdziesięciu lat temu na pomostach leżą pokoty tych ryb. Przyszło opamiętanie, wzrosła stopa życiowa, zaczęto popularyzować turystykę wędkarską, a ona bez ryb nie ma prawa bytu. Z czasem turyści zaczęli trzebić wodę. Stąd lokalnie i okresowo wprowadzane ograniczenia. I tak, jeśli chodzi o propagowanie C&R, jest o niebo lepiej niż w Finlandii. Tam do dziś czuć powiew mentalności zza wschodniej granicy. Ale o tym więcej może napisać Marcin.

• Like 1

Ja niestety widywałem Szwedów, którzy beretowali nawet metrówki. O sandaczach nie wspomnę bo tutaj nie gardzili żadnym wymiarem. Jednak były to sporadyczne przypadki nie często obserwowane. Również spotkałem się z sytuacjami, kiedy pokazywali nam kciuk do góry, kiedy widzieli, że puszczamy ryby ;)

• Like 1

Od kilkunastu lat zaglądam do Szwecji i nie widziałem Szweda, który by zabrał szczupaka.

A przyczyna jest tylko jedna....gädda (wymawiamy jedda) nie jest gatunkiem pożądanym w wodach Szwecji.

Tak naprawdę to chwast, który rozmnożył się ponad normę ! Konsumpcyjne walory też nikłe w porównaniu z sandaczem (gös) czy okoniem (abborre). Z moich wieloletnich obserwacji dodam.....nie widziałem Szweda, który by wypuścił sandacza.

Tak jak wcześniej napisałem....umiar jest najważniejszy ! 

• Like 2

Może z daleka widziałeś, a to Niemcy byli? W Valdemarsvik natknąłem się na artystów zza Odry, którzy wpłynęli w zatokę trollując. Poza tym, że było to zabronione, wzbudzili nasz podziw umiejętnościami technicznymi. Czterech na łódce i sześć zarzuconych wędek. Szybki telefon z któregoś z domków letniskowych i za dziesięć minut otrzymali dopłatę do urlopu. U nas to się nazywa podpieprzaniem, kablowaniem, donoszeniem. Tam ładnie to określili jako interwencję obywatelską. Wspomniałem o Niemcach, bo razem z Polakami, Czechami i Rosjanami na przełomie wieku dali nieźle czadu na skandynawskich łowiskach. Przetrzebić szkiery to trzeba umieć. Lata praktyki...

• Like 1