Krzysztof Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Piéknie polowione .Ja chcé na przyszly rok jechac na pólnoc Szwecji tylko chétnych brak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekOlc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Fajne info. Dzięki.Byłem kiedyś na podobnej wodzie w Szwecji ale nie łowiliśmy dużo na trolling - mocno utrudniały trolowanie nierówne głębokości i nierówny (niewidoczny) kant po zalanym kiedyś głównym korycie rzeki. Proszę daj nieco info jak / czym trolowaliście na takim rozlewisku.Na trolling stosowaliśmy paravany, które prowadziły przynętę na 10-12 metrów plus do tego duża guma 20-25 cm.Mieliśmy o tyle szczęście, ze znajdował się tam w miarę równy rów o długości gdzieś 1,5 km i głębokości 15-17 m. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Piéknie polowione .Ja chcé na przyszly rok jechac na pólnoc Szwecji tylko chétnych brak .Nie dziwię się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie dziwię sięCzego sié nie dziwisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Try to think Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Na czerwiec 21 mam już klepniętą Laponię. Ekipa już nie możne się doczekać.A teraz przez Ciebie myślę ... o czym mam myśleć?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Nie dziwię się Bardzo mi się podoba takie podejście. Jestem całym sercem za, podpisuję się obiema rękami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Nasza przygoda nad Vindelalven dobiegła końca, więc trzeba napisać parę ładnych słów. Ta wyprawa zalicza się do moich najbardziej udanych od początku wyjazdów do krainy Wikingów. Moim zdaniem bardzo dobrze połowiliście - nawet w Laponii to nie jest standard i bez bardzo dobrej znajomości wody ciężko o podobną skuteczność. O duże szczupaki, podobnie jak o duże pstrągi nie jest łatwo. Znam ekipę Finów, którzy jeżdżą do Norbottens Lan od 15 lat - z ryb 60+ cieszą się jak dzieci i chwalą się nimi. Nie sposób jednak nie wspomnieć, że trafiliście na dobrą wodę - nie w każdej pływają duże ryby; nie każda jest wystarczająco duża i ma odpowiednią bazę pokarmową. Gratuluję wyników i wspaniałego urlopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Moim zdaniem bardzo dobrze połowiliście - nawet w Laponii to nie jest standard i bez bardzo dobrej znajomości wody ciężko o podobną skuteczność. O duże szczupaki, podobnie jak o duże pstrągi nie jest łatwo. Znam ekipę Finów, którzy jeżdżą do Norbottens Lan od 15 lat - z ryb 60+ cieszą się jak dzieci i chwalą się nimi. Nie sposób jednak nie wspomnieć, że trafiliście na dobrą wodę - nie w każdej pływają duże ryby; nie każda jest wystarczająco duża i ma odpowiednią bazę pokarmową. Gratuluję wyników i wspaniałego urlopu Masz racjé ,nigdzie nie jest standartem ze sié super polowi .Ja tez chcialbym duze ryby lowic ale cieszé sié z kazdej zlowionej rybki i tej 60+ .Wazne ze bierze .I wazne zeby wyprawa byla relaksem anie gonitwá . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Finowie nastawiają się oczywiście na pstrągi W jeziorze, w którym łowię, są ryby 80+; rekord lokalnego przewodnika to 90, mam prawo przypuszczać, że mogą być większe. Niemniej jednak te duże cholernie trudno złowić. Podejrzewam, że trolling martwą rybą mógłby to zmienić. Jednak nie jestem entuzjastą tego typu łowienia i cierpliwie katuję na woblery. Po raz pierwszy i ostatni szczęście uśmiechnęło się do mnie w 2014 roku i od tego czasu próbuję W tym roku zaczęliśmy urlop w Laponii trochę wcześniej, było głębokie załamanie pogody i ochłodzenie. Wielkie ryby zapewne chodziły nieco płycej. Myślę, że to nie był przypadek Ale nawet sztuki 60+ zaczynają już fajnie wyglądać. Często są dobrze odpasione i dostają trochę kolorów; nie są już tak monotonnie srebrne, jak mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 My jutro ruszamy do Laponii....???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Daj znać, jeżeli to nie tajemnica, na jakiej +/- szerokości geograficznej będziecie i skrobnij dwa słowa. Ciekaw jestem pogody, długości dnia, aktywności i rozstawienia ryb - ogólnie warunków o tej porze roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Oczywiście. Po powrocie napisze jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Super, nigdy nie byłem w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Normalnie tez nie jeżdżę ale to wyjazd z synami także stad ten termin..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Laponia... kocham 121 cm ...spełniony 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Gratulacje, czekamy na fotę. A synowie jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Podbijając napięcie dzisiaj padly rybki okoń 47 i szczupak 110 a przedwczoraj jazie 63 54 cm.....nadal brak zdjęć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Podbijając napięcie dzisiaj padly rybki okoń 47 i szczupak 110 a przedwczoraj jazie 63 54 cm.....nadal brak zdjęćCzyli termin jednak dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Podobno najlepszy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Podobno najlepszy ....Oczywiscie ze najlepszy .Przyjedziesz w maju to lód jeszcze lezy w wielu miejscach ,a jesieniá z poczátkiem wrzesnia moze padac snieg .Moja córka jest teraz na pólnocy Szwecji i musiela jechac do sklepu gruby koc kupic bo noce sá juz zimne a podrózuje z przyczepá kempingowá .Ja sam na przyszly rok wybieram sié na pólnoc Szwecji w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Oczywiscie ze najlepszy .Przyjedziesz w maju to lód jeszcze lezy w wielu miejscach ,a jesieniá z poczátkiem wrzesnia moze padac snieg .Moja córka jest teraz na pólnocy Szwecji i musiela jechac do sklepu gruby koc kupic bo noce sá juz zimne a podrózuje z przyczepá kempingowá .Ja sam na przyszly rok wybieram sié na pólnoc Szwecji w czerwcu. To kolega będzie chyba w przeręblu łapać i jeszcze od misiów polarnych się odganiać. Już to widzę oczami wyobrażni ... .Pozdrowienia z deszczowej Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Oczywiscie ze najlepszy .Przyjedziesz w maju to lód jeszcze lezy w wielu miejscach ,a jesieniá z poczátkiem wrzesnia moze padac snieg .Moja córka jest teraz na pólnocy Szwecji i musiela jechac do sklepu gruby koc kupic bo noce sá juz zimne a podrózuje z przyczepá kempingowá .Ja sam na przyszly rok wybieram sié na pólnoc Szwecji w czerwcu. Któż to wie... Spotkałem na "moim" jeziorze Finów - mówili, że najlepszy jest lipiec: ciepło, zacisznie. Spotkałem Szwedów - mówili, że wrzesień, bo pstrągi najlepiej biorą Ja tam się nie znam, tzn. prawie zawsze jeżdżę na przełomie czerwca i lipca, więc nie mam porównania. Garść ciekawostek: w 2014 roku pojechaliśmy w drugiej połowie czerwca; woda miała poniżej 6 stopni. Co ciekawe trafiliśmy na załamanie pogody; wcześniej było cieplutko. Przymrozki na naszych wyjazdach to norma, śnieg/śnieg z deszczem padał kilka razy. Na zboczach gór o północnej ekspozycji śnieg leży zawsze, a kilkadziesiąt km dalej, w wyższych górach, jest go w pytę. W górskich jeziorach, zasilanych topniejącym śniegiem i lodem, temp. wody rzadko przekracza 10 stopni. Na naszym 14 stopni to już zupa. Bywa, że ma więcej, ale tylko wtedy, kiedy słońce podgrzeje przypowierzchniowe warstwy, a wiatr nie wymiesza - więc to się nie liczy. Jak zmieszana ma 12 stopni to jest jak w sam raz, okonie zaczynają wędrować na północ i brać, ryby są aktywne całą dobę (choć różnie bywa), można się kąpać... Niestety im cieplejsza woda, tym trudniej złowić pstrągi, szczególnie duże. Okonie - odwrotnie: łatwiej. Szczupakom chyba jest wszystko jedno. Biorą zawsze i zawsze dobrze, byle by były. To kolega będzie chyba w przeręblu łapać i jeszcze od misiów polarnych się odganiać. Już to widzę oczami wyobrażni ... .Pozdrowienia z deszczowej Warszawy. Nie sadzę Od lat jeżdżę dość daleko do Norbottens Lan i śledzę webcamy, i lód nigdy nie zszedł później niż w połowie maja Ale jak jechałem na Lofoty na przełomie kwietnia i maja to domki wędkarskie na Tornetrask jeszcze stały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Piéknie polowione .Ja chcé na przyszly rok jechac na pólnoc Szwecji tylko chétnych brak .Chętni są na jesień, ale nie w lecie....piszę o Szwecji południowej i środkowej.Północ rządzi się innymi prawami. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez petrus33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Chętni są na jesień, ale nie w lecie....piszę o Szwecji południowej i środkowej.Północ rządzi się innymi prawami.Z tego co wiem to wrzesien jest jesieniä.A Jak sâ chétni to organizuj i jedz nawet w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi