Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem to wrzesien jest jesieniä.

A Jak sâ chétni to organizuj i jedz nawet w grudniu.

Kilka razy byłem nawet w połowie listopada i połowiliśmy wspaniale bo ryba stała już na dobrze mi znanych zimowiskach.

Październikowych wyjazdów nie liczę, gdyż było ich mnóstwo.

Nie obcieraliśmy dupy szkłem (czytaj pojedyńczymi rybkami marnej wielkości) jak miało to miejsce za każdym razem przy wyjazdach wrześniowych. Różni ludzie mają różne priorytety, moim jest wyłowienie się do bólu, a nie namachanie się jak idiota.....

• Like 1

Kilka razy byłem nawet w połowie listopada i połowiliśmy wspaniale bo ryba stała już na dobrze mi znanych zimowiskach.

Październikowych wyjazdów nie liczę, gdyż było ich mnóstwo.

Nie obcieraliśmy dupy szkłem (czytaj pojedyńczymi rybkami marnej wielkości) jak miało to miejsce za każdym razem przy wyjazdach wrześniowych. Różni ludzie mają różne priorytety, moim jest wyłowienie się do bólu, a nie namachanie się jak idiota.....

Drogi kolego wywolales mnie do tablicy to osmiele sié przypomniec tobie ze jeszcze w kwietniu zglosiles twoje uczestnictwo na wyjazd w polowie wrzesnia ze mná na sto pro . .jak chcesz to udostépnie naszá korepondencjé a juz w lipcu rozmysliles sié .A te twoje wielokrotne wyjazdy w pazdzierniku ,których ponoc nie zliczysz to lat ci zabraknie .Kup najpierw samochód ,zrób prawko a potem organizuj jak ci sié podoba .te twoje pisaniny to mi kalafiorem zwisajá bo ja jadé na wypoczynek .Pragné tobie przypomniec ze pierwszy raz w Szwecji byles ze mná ,Czarkiem i Krysiá i byl to wrzesien gdzie wylowiles sié do bólu an uwczesnym rybnym Eldorado Asnen  .Wodé lac o twoich wyjazdach to mozesz tam gdzie ciebie nie znajá a nie mi.Muszé tez przyznac ze nie jestes jedyny co sié wycofal bo jest jeszcze jeden ,ponoc bardzo spokojny ,tak spokojny ze w lutym po ustaleniach zaliczkowych spokojnie milczy do teraz .Nie mam zamiaru napisac kto to jest bo on przynajmniej milczy a ty starasz sié na silé udawadniac twoje racje i ciágle krytykowac mojá daté wyjazdu .Nie chcesz nie jedz a mnie daj swiéty spokuj.Jak nikt sié na wasze miejsce nie znajdzie to nie trgedia i pojadé sam(zresztá i tak was juz na pewno nie zabioré za zadne pieniádze )Osoby ,które mnie znajá wiedzá ze u mnie slowo jest slowem a nie sliná . .Nie jestem typem samotnika ale nic na silé .Przeprasza za tem wpis ale nie wytrzymalem .

czytam innych z usa czy Szweji i tez piszá bez naszych znaków a jakos tobie to nie przeszkadza ,przynajmniej nie widzialem krytyki z twojej strony .Masz problem to nie czytaj 

To jest kwestia szacunku dla innych....

Poza tym, to nie jest Twój prywatny wątek - jak założysz własny to gwarantuję Ci, że nawet tam nie zajrzę

• Like 1

....jeszcze w kwietniu zglosiles twoje uczestnictwo na wyjazd w polowie wrzesnia ze mná na sto pro . .jak chcesz to udostépnie naszá korepondencjé a juz w lipcu rozmysliles sié....

Napisałem Ci na priva, że...."Chciałbym ponownie odwiedzić to jezioro, tylko z tą wodą jest jeden szkopuł - potwornie zarośnięte w lecie bywa. A ponieważ również Szwecja doświadcza globalnego ocieplenia, to termin od 19 września może być zbyt wczesny. Będę wkrótce w Sztokholmie i podjadę do sklepu wędkarskiego, w którym pracują ludzie łowiący na Hjälmaren od wielu lat. Muszę z Nimi pogadać jak wygląda sprawa z moczarką kanadyjską na tym akwenie bo na filmach, które oglądałem, łowienie jest prawie niemożliwe"

W sklepie http://www.lundgrensfiske.com/en/ byłem i rozmawiałem z pracownikiem, który tam jest na swojej posiadłości w każdy weekend. Odradził mi wyjazd na Hjälmaren z w/w przyczyn. 100 % nigdy nikomu nie daję bo muszę sprawdzić pewne istotne informacje. Inaczej wyjazd kończy sie taka klapą jak Nasz pobyt na Fargen.....kompletna żenada Krzysiu :(

NIC tam nie złowiliśmy. Lepsze wyniki mam na Zalewie Zegrzyński u siebie w Warszawie.

Zarezerwujesz kiedyś wypad w połowie października.....pojadę z Tobą.

Byłem na jachcie, na Bałtyku przez prawie 4 tygodnie i upał był niemiłosierny !

Skandynawia skręca w stronę Hiszpanii niestety.....

Pozdrawiam - M

Podzieli się ktoś jakimś ciekawym namiarem na łowisko szkierowe, interesuje mnie bardziej okoń ale szczupak dobrze żeby też jakiś był. Zwykle jeździłem w okolice Karlskrony ale chętnie zwiedziłbym coś nowego

Polecam Ci okolice Sztokholmu.....a dokładnie tereny należące do gminy Värmdö.

Ogrom wody, ogrom możliwości ! Sporo okonia i szczupaka plus potężny braxen (leszcz) potrafi siąść na wędce.

W samym centrum miasta, zaraz przy Medeltidsmuseet widziałem jak wędkarz holował lecha ze 4 kg....przynętą był zwykły biały twisterek 4-5 cm ! Niezła zabawa w sumie.

Łowienie w stolicy i jej okolicach oraz na całym obszarze jez.Mälaren (dawniej Melar) jest gratis.

Każdego roku przy Zamku Królewskim łowi się potężne łososie.

• Like 1

Poza tym, to nie jest Twój prywatny wątek - jak założysz własny to gwarantuję Ci, że nawet tam nie zajrzę

Spoko. @Krzysztof zawsze ma problem. A jak go niema, to go sobie wynajdzie. "Chłop żywemu nie przepuści..."

nie rozumiem ? co ma interpunkcja, literówka czy jakis blád ortograficzny wspólnego z szacunkiem? oswiec mnie proszé. czy ja kogos obrazam ,wyzywam ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Leszka. Jerkbait to forum publiczne. Poprawna pisownia jest elementem kultury osobistej. Kulturalne zachowanie jest elementem okazywania szacunku drugiej osobie. Jeśli nie przeszkadza Ci bekanie na rodzinnej imprezie, jedzenie rękami, a nie widelcem, dłubanie w nosie, puszczanie bąków w komunikacji publicznej, olewanie języka polskiego na forum publicznym... Jeśli Ci przeszkadza, to przestań.

• Like 3

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Leszka. Jerkbait to forum publiczne. Poprawna pisownia jest elementem kultury osobistej. Kulturalne zachowanie jest elementem okazywania szacunku drugiej osobie. Jeśli nie przeszkadza Ci bekanie na rodzinnej imprezie, jedzenie rękami, a nie widelcem, dłubanie w nosie, puszczanie bąków w komunikacji publicznej, olewanie języka polskiego na forum publicznym... Jeśli Ci przeszkadza, to przestań.

Niczego nie olewam , nie mam mozliwosci panie mecenasie.A jeszcze jedno,kogo i gdzie obrazilem?

• Like 1

Leje w sumie od wczoraj zaczelo delikatnie. Dzis mielismy poganiac za sandaczem ale tak wialo ze niestety nie pojechalismy. Moze w weekend, poki co ma lac prawie przez caly tydzien w okolicach Sztokcholmu. Od soboty poprawa,moze wtedy.

• Like 1

Koledzy, czy ktoś miał przyjemność łowić w okolicach Karlskrony w pierwszej połowie października? Jak wrażenia? 

Zastanawiamy się właśnie nad weekendowym wyjazdem. Do tej pory łowiłem na szkierach wiosną (od bardzo wczesnej do bardzo późnej). Jesień natomiast to dla mnie teren niezbadany.

Wiem, że pytanie jest dość ogólne, ale interesuje mnie każdy wartościowy skrawek wiedzy: Czym takie łowienie różni się na południowych szkierach od wiosennego? Czy to jeszcze w ogóle sezon? 

• Like 1

To oczywiście zależy od pogody i temperatury wody więc jeżeli trafisz na flautę i ciepłą wodę to wyniki mogą być zbliżone do wiosny. Jeżeli jednak będzie rasowa jesień czyli ochładzająca się woda i konkretny wiaterek to różnica będzie wyraźna na korzyść jesieni. Byłem wiosną w okolicy Karlskrony cztery razy i jeden jesienią (początek października - okolice Jordo) i ten jesienny był najlepszym wyjazdem. Ryby były znacznie bardziej chętne do brania i prawie nie było odprowadzeń co wiosną jest jednak częste. Pogoda jednak wtedy była już jesienna, ok 10sC z silnym wiatrem i przelotnymi opadami.

W kilku słowach podsumowania.

Fantastyczne miejsce i czas który spędziliśmy razem ze swoimi synami. Szczerze polecam zabierać swoich synów lub córki jeśli pałają chęcią, aby pokazać im tą naszą piękną pasję.

To był nasz drugi wyjazd z synami ( grupa 10 osó B) i powiem tylko tyle, że w ogóle nie chcieli wracać...... 

Pogoda i ryby dopisały a i różnorodność dostępnej wody sprawia, że można sobie urozmaicić czas.

Można było się wyłapać do bólu okoni a że bylismy z dziećmi to głównie chcieliśmy żeby łowili jak najwięcej więc tym rybom poświęcliiśmy sporo czasu. Szczupaki traktowaliśmy raczej jako przyłów ale i tak trafiły się rybki 121, 110, 95 i sporo mniejszych. Największe okonie to 44 i 47 i sporo między 35 a 40 cm. Trafiło sie też kilka jazi. Największe 54,54 i 63 cm.

Jak ktoś miał ochotę wybrać się na góskie strumyki to urodą po prostu zniewalały a kilkanaście wyciągniętych pstrągów dopełniało ogrom przeżyć.

Jak ktoś ma pytania to proszę pisać. Dorzucam kilka fotek   

post-47474-0-33887500-1599221837_thumb.jpg

post-47474-0-13896400-1599221849_thumb.jpg

post-47474-0-75184400-1599221872_thumb.jpg

post-47474-0-76668100-1599221884_thumb.jpg

post-47474-0-06832600-1599221894_thumb.jpg

• Like 25