petrus33 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) @ Zyga102Dwa tygodnie od 19-tego września.Jak masz chęć, to jedź bo jezioro piękne jest. To potęga, czyli Hjälmaren, prawie 500 km2 H2O dookoła !Byłem tam i połowiłem solidnie, głównie szczupak i okonie. Ciekawostka......na boczny trok, na zwykłe twisterki Relaxa siadały koledze leszcze po 2-3 kg.....ale jazda była na UL kijku !!!Ja już pisałem Krzyśkowi, że w tym okresie nie jadę bo jest dużo za wcześnie (zresztą w Sztokholmie wędkarze ze sklepu to potwierdzili) Ciekawy jestem Waszych rezultatów. Mam Zygmuś dokładną batymetrię całego akwenu jakbyście potrzebowali. Mogę przesłać e-mailem w dużym formacie. Poniżej okolice Waszego domku. Przy samej bazie w Arboga jest kilka mega-uskoków dna, ale to woda zdecydowanie na późną jesień. Edytowane 9 Września 2020 przez petrus33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Trzeci dzień w Szwecji. Sandacz gryzie aż miło. Deszczyk sieka, wiaterek wieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Hjälmaten, leszczyki faktycznie wala tam jak typowe sandaly.Salifish a w jakim kawalku jestescie? Stolica tez pochmorna i od czasu do czasu popada tu i tam. Obecnie nigdzie nie trzeba masek a w sklepach powoli zaciera sie czas korony. Tym bardziej ze malo kto przestrzega zasady odstepu. Gdzie nigdzie widac kogos w masce. Sporadycznie. Wszystko dziala z powrotem w normie a Szwecja karana za swe restrykcje powraca by witac spragnionych natury i przygody turystow. Ceny poszly do dolu, paliwo stanialo, mielonka krakusa 8zl. Tania jest kawa 8,10 zl za paczke, cherbata lipton 10zl za 100 szt, pomidorki 4zl, Bulka 8 za 4zl,pizza na bufecie z salatka i ciastem 40 zl. Ogolnie ztanialo a nie podrozalo to i owo. Tak wyrwane troche z kontekstu ale jak ze wazne info dla odwiedzajacych. PozdrTermos Edytowane 9 Września 2020 przez TERMOS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Południe, 100km od promu. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Budujące informacje przed moim zbliżającym się wyjazdem (ląduję w Karlskronie...) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Czyli startujesz z Gdyni. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Oczywiście Planowo "Spirit" o 21:00 Edytowane 9 Września 2020 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Bob w to sie pozadnie zaopatrzcie.(wiadomo o co chodzi????) Oczywiscie wedle ustalen przynety mam do odbiru o ile jedziecie przez stolice.Dodam tylko ze doloze ekipe Mullwad - - y po kompleciku tego na co my lowimy po 100 kg okonia ???? a i sandaly nie gardza. Rzot, opad, siedzi, lata praktyki i tysiace przezoconego zlomu. Tak ze pisz smialo na priv. Moze uda sie spotkac ???? Edytowane 9 Września 2020 przez TERMOS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Salifish Nynäs ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 I u nas (chyba?) decyzja zapadła. Wyjazd w środę nocnym promem, łowienie czwartek - niedziela (8-11.10) w okolicach Karlskrony, w poniedziałek powrót do szarej rzeczywistości. Po raz pierwszy jesienią i po raz pierwszy na weekend 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Cześć, myśmy byli W zeszłym tygodniu. 300 km od Karlskrony. Woda 17°C ryby niby gryzły, ale mocno rozproszone, efekty głównie z trolaTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Szkiery czy słodka? Za szczupakiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Rafał, podrzuć tajemnicę na priv. W sobotę startujemy we czterech na okoniowo sandaczową kałużę, ciekaw jestem tajemnej broni.Zdaje się, że mój imiennik gadał niedawno z Tobą, jedziemy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Panowie, najlepsze obecnie połączenie z Polski lub Niemiec na południe Szwecji to....? Kryteria: (i) wypłynięcie póżnym wieczorem, (ii) możliwość dotarcia z promu do Karlskrony do godz. 8.30 rano. Wychodzi mi, że: - nocna Stena z Gdyni dowozi mnie prawie na łowisko, ale jest najdroższa,- Polferries Świnoujście - Ystad najkorzystniejsze cenowo, ale od 6:15 rano trzeba jeszcze ponad 2h jechać na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Cześć, przepraszam może ktoś się poczuje urażony, ale to takie pytanie w stylu" Mamo czy już muszę zmienić majtki"Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 A mieszkasz miedzy Gdynią a Szczecinem? Kilometry po Polsce i Szwecji to też koszt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Po Polsce nie robi to wielkiej różnicy w moim przypadku - jadę z Wrocławia. Chdzi mi bardziej o ustalenie dobrych połączeń, bo czasem 2 promy wypływające o tej samej porze z tego samego miasta mają potężne różnice w cenie. Ktoś tu wcześniej pisał, że w tym roku jest uruchamiane jakieś nowe połączenie, ale nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 https://www.shippax.com/en/news/frs-to-start-sassnitz-ystad-high-speed-service-in-september.aspx Jak na szybko to z Sassnitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Dodam tylko ze doloze ekipe Mullwad - - y po kompleciku tego na co my lowimy po 100 kg okonia a i sandaly nie gardza. Rzot, opad, siedzi....:Od dawna znane w Polsce błystki podlodowe w kształcie rybki z okiem z tyłu przy kotwicy.....są różne wersje tej przynęty.Sam mam kilkanaście sztuk. Po ponad 46 latach łowienia w różnych stronach świata, stwierdzam, ze okoń jak jest go dużo i żeruje intensywnie, to wali absolutnie we wszystko, co się rusza. Wtedy na 10 rzutów mamy 7-8 brań. Jak aborre nie żeruje, to mu możemy złotym Rolex-em pod nosem wywijać, a i tak Nas oleje całkowicie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Krzysztof , ty jedziesz do Szwecji zaraz we Wrześniu. Podobno masz wolne miejsce , słyszałem od chłopaków że mega warunki , nowa łódż i koszt za śmieszne pieniądze.Możesz ze dwa słowa , kiedy, co i jak ...jeśli nie problem. Może udałoby się skorzystać ? Jak nie ja , to może chociaż ktoś inny by skorzystał z takiej okazji.WitajTak ,jadé 19 wrzesnia na dwa tygodnie i ciágne naturalnie wlasná lódké .To bédzie jej dziewiczy rejs .Niestety wszyscy chétni sié wykruszyli a co jest przykre ze odwazyli sié o tym powiedziec praktycznie tydzien przed wyjazdem .Co mogé jeszcze napisac ? Oferta jest aktualna a czy bédzie chétny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 https://www.shippax.com/en/news/frs-to-start-sassnitz-ystad-high-speed-service-in-september.aspx Jak na szybko to z SassnitzZ tego co wiem to promy z Sassnitz nie plywajá Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 WitajTak ,jadé 19 wrzesnia na dwa tygodnie i ciágne naturalnie wlasná lódké .To bédzie jej dziewiczy rejs .Niestety wszyscy chétni sié wykruszyli a co jest przykre ze odwazyli sié o tym powiedziec praktycznie tydzien przed wyjazdem .Co mogé jeszcze napisac ? Oferta jest aktualna a czy bédzie chétny ? A możesz konkretniej ; w jakie miejsce, domek , etc. Wiem tylko od chłopaków , że zawsze wybierasz super fajne domki i za tanią kaskę .Podobno też super gotujesz... i to mi by pasowało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Bartsiedlce milo bylo pogawedzic i mam nadzieje ze wskazowki sie przydadza a 50cm okon na tej wodzie bedzie realny i sandaczy nie zabraknie.Pettrus33 swieta racja Moze jakas fotka tych przynet? Edytowane 11 Września 2020 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekOlc Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Panowie, najlepsze obecnie połączenie z Polski lub Niemiec na południe Szwecji to....? Kryteria: (i) wypłynięcie póżnym wieczorem, (ii) możliwość dotarcia z promu do Karlskrony do godz. 8.30 rano. Wychodzi mi, że: - nocna Stena z Gdyni dowozi mnie prawie na łowisko, ale jest najdroższa,- Polferries Świnoujście - Ystad najkorzystniejsze cenowo, ale od 6:15 rano trzeba jeszcze ponad 2h jechać na miejsce. Hej, Dla mnie porównanie między Polferries a Steną wygrywa zdecydowanie Stena. Płynąłem w tym roku promem Nova Star, z nadzieją na "nową jakość na Bałtyku" (tak gdzieś przeczytałem na jakiejś stronie z relacji), a bardzo mocno się rozczarowałem. Prom ciasny, wręcz klaustrofobiczny, jakością kabin jakoś mocno nie zaskakuje, a co do jedzenia to porażka.Wiem, że niektórzy traktują prom tylko jako środek do przemieszczenia, ja natomiast prom zawsze kojarzę z początkiem kolejnej przygody, gdzie lubię się poczuć jak na wakacjach. Stena poziomem głównie gastronomi jest na razie na Bałtyku niedościgniona. A co do meritum pytania - jeżeli jedna i druga opcja wypływa późnym wieczorem i obydwa promy prowadzą Cię do KArlskrony na 8to albo mniejsza cena, albo większy komfort.I z tego co wiem to Polferries szykuje się do sprzedaży Nova Star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Live. Obecnie przebywam w szpitalu.Bardzo Mnie zaskoczyla sytuacji tu panujaca. Jak wiadomo szpital odzwierciedlaja to co dzieje sie na ulicach w czasie pandemi. Przed samym szpitalem stoji ochrona z kawa w reku, bez masek. Dalej pani przyjmuje nas serdecznym usmiechem bez maski i zaznaczam zeby trzymac delikatny odstep w srodku atmosfera jest spokojna, wszyscy wyluzowani a spotkanie dwoch lekarzy stojacych ramie w ramie moze dziwic. Po koleji wszystkie panie pielegniarki, usmiechniete, rzeczowe. Wszedzie jest krystalicznie czysto i sam fakt bycia tutej wskazuje na to ze czlowiek czuje sie bardzo bezpiecznie. Oczywiscie wszedzie spirytus do rak ktory trzeba uzywac. Kontakt miedzy pracownikami a pacjentem w zasadzie bez zadnych obaw ani barjer. Nikt po szpitalu nie chodzi w masce. Jest to jeden z odzialow szpitala i ciezko po wiedziec jak jest gdzie indziej. Osobiscie jestem delikatnie mowiac zaskoczony. Obok jest odzial covida byc moze jest inaczej. Na ulicach nie wielkiego miasteczka nawet jednej maski. Moje osobiste spostrzezenie,-zatoczylismy kolo. Jak to sie ma do naszego hobby. Przez sezon Szwedzi duzo lowil poniewaz nikt nie wyjechal. Teraz wody sa puste i nie przeorane. Naprawde tych ktorzy sie tu wybieraja zapewniam ze jest stabilnie i normalnie a pandemi ani widu ani slychu.Oczywiscie osobistym wyborem jest sam przyjazd do Szwecji wczesniej tak krytykowanej za swoje odmienne rutyny.Sama pandemia i dla Mnie i dla wszystkich ktorych znam to byj i jest nadal szok.Nie ma o czym mowic a temat jak rzeka. Dzis z perspektywy czasu gdy wszystko w Szwecji wraca do normy czlowiek podchodzi do tego z respekten i nalezytym dystansem. Swiatelko w tunelu i nadzieje na lepsze jutro Koledzy wedkarze przyjezdzajacy Tu, pociesza sie pieknym polowem na kazdej w zasadzie wodzie ktora nie byla biczowana od wiony przez caly sezon. Ryby odpoczely, spokojnie sie wytarly tak dla samej przyrody zarowno tu nadomowym podworku jak i globalnie to czas urodzaju. Dodam jeszcze ze dzis z ta relacja czuje sie troche Jaj Max Kolonko a mamy 11 Edytowane 11 Września 2020 przez TERMOS 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi