Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że to wielu osobom nie załatwia sprawy, bo muszą planować z wyprzedzeniem, ale ja - w sytuacjach niepewnych - kupuję bilet z dnia na dzień w Unity. Płacę w okienku przed wjazdem na prom.

To pewnie nie rezerwujesz też żadnej kwatery?

Wracajac nieco do wątku głównego :)

W chwili obecnej, dostosowując się do sytuacji można zrobić test SARS-CoV-2 na terminalu promowym w Gdańsku

Szczegóły tutaj  https://polferries.pl/faq/testy-sars-cov-2-na-terminalu-promowym-w-gdansku.html

Dzięki za info, natomiast w tych szczegółach, oprócz informacji o rabacie 20% dla posiadaczy biletów, brakuje mi podstawowego: ile taki test kosztuje?

Trzeba przeczekać do kwietnia i liczyć na zluzowanie obostrzeń. Testy oferowane w terminalach raczej nie mają racji bytu dla wiary, która ma zarezerwowane wszystko z wyprzedzeniem. Mając wypłynięcie dajmy na to w piątek wieczorem, lepiej chyba zrobić test u siebie w mieścinie (bądź najbliższej miejscu zamieszkania) w piątek rano i w razie "pozytywa" nie fatygować się niepotrzebnie nad morze, tylko zacząć dzwonić i próbować przekładać terminy :)

• Like 1

Wystarczy zadzwonić

Dzięki za radę. Faktycznie na to nie wpadłem. Trochę trwało zanim ktoś odebrał telefon, ale udało się i już znam cenę.

Najfajniejsze jest to, że wynik może być nierozstrzygnięty. W takim przypadku zalecane jest badanie kolejnej próbki po upływie 24-48 godz, czyli pech, level max.

Dzięki za radę. Faktycznie na to nie wpadłem. Trochę trwało zanim ktoś odebrał telefon, ale udało się i już znam cenę.

Najfajniejsze jest to, że wynik może być nierozstrzygnięty. W takim przypadku zalecane jest badanie kolejnej próbki po upływie 24-48 godz, czyli pech, level max.

To podziel sie z nami tą informacją o cenie testu

Edytowane przez BOB

To podziel sie z nami tą informacją o cenie testu

Badania robi laboratorium Synevo. https://store.synevo.pl/

Koszt to aż 600 zł :(

I nawet rabat 20% dla posiadaczy biletów na prom, niewiele już pomaga.

P.S. Ciekawe czy jak zrobię test w swoim szpitalu za 69 zł i dam tłumaczowi przysięgłemu to czy będzie honorowane przez Szwedów?

• Like 1

Badania robi laboratorium Synevo. https://store.synevo.pl/

Koszt to aż 600 zł :(

I nawet rabat 20% dla posiadaczy biletów na prom, niewiele już pomaga.

P.S. Ciekawe czy jak zrobię test w swoim szpitalu za 69 zł i dam tłumaczowi przysięgłemu to czy będzie honorowane przez Szwedów?

Za 69 to nie ten test

Kto sprawdza te testy? Ode mnie z pracy chłopaki wrócili do domu promem ze Szwecji i nikt nie robił żadnych testów, nikt też nic nie sprawdzał i nikt o nic nie pytał. W przyszłym tygodniu znowu jadą i też nie robią żadnych testów. Nie będę już się rozwodził nad wiarygodnością testu pcr itd,bo są ludzie co wo wszystko wierzą i zaraz rozpęta się tu burza.

Wiem że nie robili testów wogóle i jakoś wjechali do Szwecji i nikt nic nie wymagał, w przyszłym tygodniu jadą to zapytam dokładnie jak to wygląda bo jakoś nie wierzę w przypadki że 7 chłopa w busie jeździ co 3 tygodnie tam i z powrotem nie robiąc żadnych śmiesznych testów i nikt nie miał do nich żadnego problemu. Dlatego pytam kto to sprawdza, kto wymaga i czy koniecznie trzeba mieć, czy to po prostu nabijanie kasy i robienie sobie testu w razie czego gdyby ktoś skontrolował.

Nie wiem czy to aby nie wyglada tak że jak jedziesz turystycznie to test. Jak do roboty to bez testu?

Znajomy byl teraz kilka dni w Polsce i jak wracał to wystarczyło ze pokazal umowę o pracę. Osoby które tu mieszkają i pracują nie muszą robic testów.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Szwedzi sa zwolnieni z testow.

Natomiast Obywatele EU musza miec wazne zaswiadczenie ze robil test w ciagu ostatnich 48 godzin. Chonorowane w jezyku Norweskim, Dunskim, Szwedzkim, Angielskim.

Obywatele PL zwolnieni sa od posiadania testow jedynie za wyjatkiem

1-kiedy maja Szwedzki wazny ID (tymczasowy dowod)

2.pracuja tu na stale - patrz nr 1

3.Zalogi statkow

4.Zalogi samolotow

5.Firmy transportowe.

6.moglem cos przeoczyc ale pytalem kilku znajomych ktorzy lecieli oraz plyneli w ostatnimi czasie.

Na lotnisku obsloga sprawdza wazny, dokument, test itp. wiec nie ma szans ze ktos wejdzie na podklad bez.

Mozna taki test wykona na lotnisku Nie kosztuje to - Co laska.

Co do statku mysle ze jest podobnie z wyjatkiem testu, niestety nie wiem czy mozna zrobic go na miejscu w porcie.

Wazne to ze w Szwecji nie ma kwarantanny i tak radio i telewizia swoje a zasmarkani obywatele biegaja wszedzie i tak bez masek choc gdzie nie gdzie ktos smignie.

Maski rekomendowane sa w komunikacji miejskiej.

Moze komus sie przyda.

PS. Z tego co Mi wiadomo wszystko to narazie do konca marca o ile nie przedlozy.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 5

Szwedzi sa zwolnieni z testow.

Natomiast Obywatele EU musza miec wazne zaswiadczenie ze robil test w ciagu ostatnich 48 godzin. Chonorowane w jezyku Norweskim, Dunskim, Szwedzkim, Angielskim.

Obywatele PL zwolnieni sa od posiadania testow jedynie za wyjatkiem

1-kiedy maja Szwedzki wazny ID (tymczasowy dowod)

2.pracuja tu na stale - patrz nr 1

3.Zalogi statkow

4.Zalogi samolotow

5.Firmy transportowe.

6.moglem cos przeoczyc ale pytalem kilku znajomych ktorzy lecieli oraz plyneli w ostatnimi czasie.

Na lotnisku obsloga sprawdza wazny, dokument, test itp. wiec nie ma szans ze ktos wejdzie na podklad bez.

Mozna taki test wykona na lotnisku Nie kosztuje to - Co laska.

Co do statku mysle ze jest podobnie z wyjatkiem testu, niestety nie wiem czy mozna zrobic go na miejscu w porcie.

Wazne to ze w Szwecji nie ma kwarantanny i tak radio i telewizia swoje a zasmarkani obywatele biegaja wszedzie i tak bez masek choc gdzie nie gdzie ktos smignie.

Maski rekomendowane sa w komunikacji miejskiej.

Moze komus sie przyda.

PS. Z tego co Mi wiadomo wszystko to narazie do konca marca o ile nie przedlozy.

Dziéki za informacjé.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-rzad-bez-zapowiedzi-zmienia-przepisy-antycovidowe-tuz-przed-polnoca/qvjxms4,79cfc278

lepiej już zrobić test i nie siedzieć bezczynnie - mam nadzieję że tak tak będzie bo to u nas nigdy nie wiadomo

Edytowane przez Robert Dorado