Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

@koval75 - chyba jeszcze po prostu nie zaktualizowali tych informacji na stronie polferries. Po ostatniej aktualizacji stoi:

"Dotyczy osób, które przekroczyły granicę Polski (stanowiącą zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną granicę UE) samolotem, autobusem lub innym środkiem transportu zbiorowego"

Robert też dobrze pisał, z kwarantanny są zwolnieni ludzie z testem potwierdzającym negatyw.

"Od 23 stycznia z obowiązkowej kwarantanny zwolnione są osoby posiadające negatywny wynik testu w kierunku SARS-CoV-2. Test musi być wykonany przed przekroczeniem granicy. Test jest ważny przez 48 godzin, licząc od momentu otrzymania wyniku."

źródło: https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia

• Like 1

To niezła klapa. Testy na 3-4 osobową rodzinę będą pewnie kosztowały więcej niż domek i prom. I jeszcze pewnie jeden dzień z łowienia wypadnie na szukanie miejsca gdzie zrobią test na powrót. 

https://www.stenaline.pl/podrozuj-bezpiecznie

Edytowane przez slawito

Szwecja tez zaostrzyla regoly.

Wszyscy nie zaleznie od obywatelstwa musza poddac sie 7 dniowej kwarantanie. Po 5 dniach musza sie przetestowac.To nowosc z ostaniej chwili.

Testy w Szwecji sa bezplatne tak jak i szczepionki.

To zmienia diametrialnie sytuacje i wywraca wszystko do gury nogami.

Nie wiem czy dotyczy to wymienionych wczesniej grop np. kierowcow.

Szczeze mowiac ciezko za tym nadazyc.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

Wszyscy nie zaleznie od obywatelstwa musza poddac sie 7 dniowej kwarantanie. Po 5 dniach musza sie przetestowac.To nowosc z ostaniej chwili.

Całe społeczeństwo testują?

Mogę o jakieś źródło poprosić?

Niestety za dozo tego zeby tlumaczyc.

Wylapalem najwazniejsze.

Jezeli byles za granica.

Wszyscy ktorzy wjezdzaj do Szwecji nie zaleznie od pochodzenia. Rekomenduje sie przetestowac i zostac w domu min. 7 dni oraz unikac bliskich kontaktow.

Om du varit utomlands

Alla som reser in i Sverige (oavsett medborgarskap) rekommenderas att testa sig för covid-19, stanna hemma i minst sju dagar och undvika nära kontakter.

Edytowane przez TERMOS

Niestety za dozo tego zeby tlumaczyc.

Wylapalem najwazniejsze.

Jezeli byles za granica.

Wszyscy ktorzy wjezdzaj do Szwecji nie zaleznie od pochodzenia. Rekomenduje sie przetestowac i zostac w domu min. 7 dni oraz unikac bliskich kontaktow.

Om du varit utomlands

Alla som reser in i Sverige (oavsett medborgarskap) rekommenderas att testa sig för covid-19, stanna hemma i minst sju dagar och undvika nära kontakter.

To zalecenia ale nie obowiązek. Tylko test na wjeździe obowiązkowy. Czytam na Aftonbladet że dzisiaj ma być o 16.15 jakas konferencja rządowa nt COVID. Może coś więcej poiwiedzą.

• Like 1

"Niestety za dozo tego zeby tlumaczyc.

Wylapalem najwazniejsze.
Jezeli byles za granica.
Wszyscy ktorzy wjezdzaj do Szwecji nie zaleznie od pochodzenia. Rekomenduje sie przetestowac i zostac w domu min. 7 dni oraz unikac bliskich kontaktow."

Te rekomendacje dotycza wyłacznie obywateli SE , ewentualnie osób które są tam zameldowane i wracaja do SE etc...

Dla Polaków nie ma wjazdu bez testów , musza je posiadać ( wg tego co tam jest napisane ). Ja bym się tam teraz nie wybierał , tzn do momentu kiedy Szwedzi wróca po rozum do głowy i otworzą normalnie granice dla Polaków   :)  Tym spoza UE mogą dożywotnio  bana utrzymać  :P 

• 3 tygodnie później...

Podobnie jak w Finlandii. Musiałem pokazać papier że moja praca pomaga ekonomicznie państwu. Pracuje na rafineri to się udało. Potem trzy dni musialem odczekać aby móc zrobić test żeby nie mieć kwarantanny. Test 214 euro wyszedł. Warto zadzwonić jeszcze do ambasady zawsze jakoś mogą do informować.