Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie myslé ze martwicie sié zbyt szybko .Rok temu tez tak bylo,a potem nastápil luz .Myslé ze i w tym roku bédzie podobnie .Najwyzej wzrosná koszta za  testy .Ja i tak jadé raz w czerwcu a potem we wrzesniu .

Luz to nastapił w Polsce... (pytanie dlaczego?? :D) Byłem w Szwecji jesienią 2020 i w tamtym momencie , kraj ten sprawiał wrażenie "wyluzowanego covidovo". Ale w tym roku ewidentnie sytuacja się zmieniła i Szwedzi zmienili "taktykę"

Edytowane przez Krystianin

Luz to nastapił w Polsce... (pytanie dlaczego?? :D) Byłem w Szwecji jesienią 2020 i w tamtym momencie , kraj ten sprawiał wrażenie "wyluzowanego covidovo". Ale w tym roku ewidentnie sytuacja się zmieniła i Szwedzi zmienili "taktykę"

tylko przy wjezdzie wzmocniono kontrolé .Maseczki obowiázujá tylko w komunikacji miejskiej .Oprucz tego jest jak bylo.

Marcin napisz kilka slow co w Finland sie dzieje. My tu w Szwecji biarac pod uwage ze wszyscy zachowuja sie jak przed pandemia.Nie dziwi fakt ze Ja tylko czekalem kiedy Mnie dopadnie, raczej mialem nadzieje ze Mnie ominie.Mylilem sie, dziwi Mnie tylko fakt ze spotykam po kilka set ludzi dziennie i nikt w praktyce nie mial maski. To musi byc cod ze to tak dlogo to trwalo. Wszyscy sasiedzi na osiedlu mieli albo maja, podobnie w pracy podkreslam mieli albo Maja. Nie maseczki a covida. Niestety nie uswiadczysz w srod tych ludzi strachu a wrecz odwrotnie, spokuj i opanowanie. Telewizja nie trabi na kazdym kanale o zmarlych, chorych i ogolnie w praktyce malo jest czego kolwiek na temat Covid. Szwedzi na odwrot nie pisza za dozo nie mowia, zyja dosyc normalnie.

A co u Was sie dzieje?Szwedzi czasem wspomina o Norge ale nic o Finland.Co tam sie u Was dzieje?

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

Zgodnie z regulaminem, który cytujesz, wywal kilkanaście /kilkadziesiąt wpisów powyżej ... bądź konsekwentny. To wątek "Szwecja"

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Panowie, przyznaje sie bez bicia,wspominam o Covidzie poniewaz chyba kazdy jest ciekawy co bedzie sie dzialo w Szwecji i wiosna i latem a rowniez jesienia. Czy tu przyjechac czy nie, jakie sa zasady itp itd.

Jestem jednak przekonany ze kazdy kto tu przyjezdzie nawet dzis. Temu szczeka opadnie.

Dla rozluznienia atmosfery proponuje zerknac na ostanie dwa filmy

ROBERT MAKŁOWICZ SZWECJA odc.33 "Promem do Szwecji."

Zycze milego odbioru Termos

Edytowane przez TERMOS
  • Like 5

Dzisiejszy spacer i lekkie zdziwko. Lod jest tak groby ze kazdy kto sie wybiera tu na rybki powinien zabrac ze soba sprzet podlodowy. Pospacerowalem po zatoce, lod okolo 8cm, cale jezioro pokryte tafla. Gdzie nie gdzie odmarzlo od brzegu.Ten tydzien zapowiadaja ocieplenie, pewnie jeszcze tydzien dwa i odposci. Wieksze akweny z relacji kolegi juz plywaja.

post-46081-0-58977800-1616407828_thumb.jpg

post-46081-0-12307200-1616407853_thumb.jpg

post-46081-0-99564300-1616407867_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 3

Piekny sloneczny dzien a na termometrze w sloncu Hiszpania. Czujniki nagrzany do czerwonosci i ponad 30 stopni.Przecieram oczy ze zdumienia. Na zewnatrz lekki wiaterek ale smialo mozna smigac w podkoszulce. Idziemy z juniorer na spacer na upatego jeszcze mozna by wejsc ale to juz tylko dla kamikadze. Na wieksze wodzie ekipa meczy juz zebate,zaczyna gryzc fajnie okon i sandacz na stokach.

post-46081-0-73605600-1616493563_thumb.jpg

post-46081-0-39941200-1616493578_thumb.jpg

post-46081-0-82332100-1616493600_thumb.jpg

post-46081-0-16671700-1616493677_thumb.jpg

post-46081-0-06574400-1616494190_thumb.jpg

• Like 5

Uciazliwe i kosztowne to bardzo. Okazuje sie ze test potrzebny jest i przy wjezdzie i wyjezdzie. Wystarczy ze pobyt Tu trwa 3 dni a test musimy wykonac ponownie

Koszt przyblizony dla obcokrajowcy to 400-650zl.

Gdzie taki test wykonac.

Najlepiej zadzwonic pod numer. (informacji slozby zdrowia) 1177 oczywiscie z kierunkowym o ile dzwonimy z polskiego numeru 0048.

Tam dostaniemy wszelkie info w jezyku angielskim, gdzie taki test w danej gminie mozemy wkonac.

Przyznam ze jest tu za duzo precyzyjnej mechaniki. Czy warto tu teraz zawitac?

Do poki nie znikna maski i swobodne poruszanie sie siedze na dupie w Szwecji. Z rodzina nie bylem w Polsce juz chyba 2 lata i ten sezon chyba odposzczam nad czym ubolewam.

Na coda nie licze.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 2

Uciazliwe i kosztowne to bardzo. Okazuje sie ze test Potrzebny jest i przy wjezdzie i przy wyjezdzie. Wystarczy ze pobyt Tu trwa 3 dni a test musiwy wykonac ponownie

Za jedyne 400-650zl.

Gdzie taki test wykonac.

Najlepiej zadzwonic na 1177 oczywiscie z kierunkowym o ile dzwonimy z polskiego numeru 0048.

Tam dostaniemy wszelkie info w jezyku angielskim, gdzie taki test w danej gminie mozemy wkonac.

Przyznam ze jest tu za duzo precyzyjnej mechaniki. Czy warto tu teraz zawitac?

Do poki nie znikna maski i swobodne poruszanie sie siedze na dupie w Szwecji. Z rodzina nie bylem juz chyba 2 lata i ten sezon chyba odposzczam nad czym ubolewam.

Dzięki za wszystkie informacje, które nam tu serwujesz z pierwszej ręki.

Czy w mediach coś się mówi o możliwości znoszenia obostrzeń w kontekście tempa szczepień, wakacji, etc.?

Nie chodzi mi o to, czy ktoś coś publicznie wiążąco obiecał, ale zawsze jakieś przewidywania autorytetów się pojawiają.

Przewidywalnie sa juz jakies wyliczenia o ile i w jakim tempie spoleczenstwo bedzie w praktyce zaszczepione. Podaje sie wstepna date na lipiec. Pan ktory stoji na czele i podejmuje decyzje co dalej, oglosil dzis ze narazie nie bedzie wiekszych obostrzen niz te ktore teraz sa.

1 zasada Wikinga.

Jeden steruje reszta wiosluje.

To znaczy - Tak wiec wszyscy pana wysluchali, nikt sie nie sprzeciwil. Lipiec podobno zalatwiony i mozna planowac wakacje. Teoretycznie.

Bob ja tylko mowie jak jest.

Jak nie wiadomo o co chodzi...

Z drogiej strony jak tu przyjezdzasz i nie daj panie zachorujesz (biorac po uwage ze w ostatnimi czasie liczba zachorowan wzrosla) to z powrotem chcac czy nie chcac musisz odczekac te przepisowe 5+2dni

Zeby ponownie sie przetestowac i juz po chorobie wrocic z powrotem.

Pozytywem(dopisze tez-albo negatywem) jest to ze Tu Ciebie nik nie sprawdza czy jestes w domu czy na spacerze teoretycznie mozesz chory chodzic gdzie chcesz.Zero kontroli. Dziki zachod panie.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

Mepps ale My tu raz jeszcze o Szwecji i sytuacji przed wyjazdem w trakcie i ogolnie dla tych co jada, sa i beda sie wybierac itp itd.

Jestem na miejscu i staram sie dosyc obiektywnie przekazac raz jeszcze podkreslam cos co moze pomoc lub ulatwic wjaz lub wyjazd do Szwecji. Przy okazji informujac o sytuacji na biezaco.

• Like 3