Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-podrozujacych

OBOWIĄZUJĄCE ZASADY

Zasady dla podróżnych przybywających do Polski ze strefy Schengen

• Podróżni podlegają kwarantannie, chyba że przedstawią negatywny wynik testu na COVID-19. Test będzie musiał być wykonany nie wcześniej niż 48 godzin przed przekroczeniem granicy.
  • Rodzaj testu: PCR lub antygenowy.
  • Rozwiązanie obejmie wszystkie środki transportu: transport zbiorowy i indywidulany oraz piesze przekraczanie granicy.
  • Podróżni, którym została nałożona kwarantanna w Polsce, będą mogli w ciągu 48h od przekroczenia granicy wykonać test, którego negatywny wynik zwolni z kwarantanny.
  • Testy te nie są finansowane ze środków publicznych.

Poczekam do 1 lipca, wychodza nowe zmiany moze cos polozuja.

Do Szwecji wracam bez testow i kontroli.

Zadzwonie jutro i spytam jak to faktycznie jest z tymi testamu dla cudzoziemcow jak jada do Polski.

Spotkal sie ktos z jakas kontrola tych testow w kraju?

Szwecja od pocztku do dzis pod katem testow nikogo nie kontroluje. Przy wjezdzie tak. Ale w kraju ani policja ani sanepid. Dlatego sie zastanawiam.

Czy mozna zrobic test w Polsce po przyjezdzie bo u nas panie 500 za leb kroja.

Podzwonilem i podaje dalej.

1 - Obcokrajowcy z EU plynacy statkiem Polferries moga zrobic test na terminalu po przyjezdzie do Polski.

2-Test musi byc wczesniej zarezerwowany a jego koszt po okazaniu biletu to 136zl.

3-Ani promotor ani przemula pani z recepcji testow dla covidian nie potrafila odpowiedziec na pytanie kto testy sprawdza.

Komary, komary, komary.

Panowie w Szwecji pada i zagieszczenie komarow nie daje zyc. Kazdy kto tu zawita nich sie dobrze przygotuje. Tna niesamowicie w tym roku.

Kazdy sklep ICA ma w ofercie- mygga - spray na decie. Bardzo skoteczne srodek to rowniez US622. Uzywam te dwa i smialo polecam, koszt w przyblizeniu w Szwecji 20-30zl . Powodzenia i polamania.

• Like 1

Potwierdzam skuteczność "Mygga" , którą dostaliśmy w prezencie od Rafała. Do tego skutecznie zastępuje zapachem dezodorant. Szczupakom nie przeszkadza ... stwierdzam to na podstawie własnych, tegorocznych wyników ;) :D

Skąd wiesz, czy bez tego sprayu nie złowił byś dwa razy więcej metrówek? ;)

• Like 1

Skąd wiesz, czy bez tego sprayu nie złowił byś dwa razy więcej metrówek? ;)

Wiem, bo teraz złowiłem 5 razy więcej niż oczekiwałem :D Ba, mógłbym nawet postawić tezę, że to dobry atraktor szczupakowy i to na takie 100+ .... bo tych mniejszych złowiłem w sumie może 10 ? ;)  :P  :D

• Like 4

Wiem, bo teraz złowiłem 5 razy więcej niż oczekiwałem :D Ba, mógłbym nawet postawić tezę, że to dobry atraktor szczupakowy i to na takie 100+ .... bo tych mniejszych złowiłem w sumie może 10 ? ;)  :P  :D

Eeee, to znaczy, że jednak odstrasza :P

• Like 1

Ten rok jest rekordowy jesli chodzi o ilosc owadow gryzacych w srodkowej i polnocnej Finlandii wiec pewnie w Szwecji tez. Ubrania moczone w permetrynie to chyba jedyne sensowne wyjscie. Generalnie zakrycie ciala od stop do glowy +  czapka z siatka. Muggi i inne psikacze dzialaja slabo na taka ilosc komarow/muszek, a bez siatki to wlatuja do ust. Problem jest inny - lato zaczyna sie goraco i lowic tak ubranym to meka. Chybe ze lowicie na srodku duzej rzeki / jeziora - trzymaja sie brzegow i plytkiej wody.

Edytowane przez kemaz

Faktycznie tak to wygląda???

30 czerwca szwedzkie regulacje zostaną dostosowane do regulacji unijnych. Wjazd do Szwecji z krajów UE/EOG będzie możliwy w przypadku posiadania zaświadczenia o szczepieniu, negatywnego testu na obecność wirusa COVID-19 lub zaświadczenia o przebytym zakażeniu COVID-19. Wymóg będzie obowiązywał do 31 sierpnia.

Dzięki Rafał

Spoko.

Kawal wody do okola calosc akwenu i pozostale polaczenia, masz jakies 50km.

Co udalo mi sie wyloskac to fakt ze najlepiej gryzie tam na powierzchniowe przynety. Spadki masz z 0,5-10, do, zo gorek i plycizn. Ciekawe ze jest tam prawie kazda ryba a nie ma sandacza.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1