Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Był ktoś na Allgunnen?

Byłem pod koniec maja, niestety tylko jeden dzień bo już kończyliśmy wyjazd i o dziwo oprócz małych szczupaczków trafiłem sandacza, miejscowy mówił, że przyjeżdża tam głównie na sandacze. Na płyciznach tylko małe szczupaczki trafialiśmy. Przez środek jeziora idzie niezły dołek wokół niego na kamiennych spadach były ładne zapisy drobnicy i drapieżników. Praktycznie wszystkie łódki stały na głębokim.

Land Kalmar

Cześć byłem 2 lata temu w sierpniu. Mam zamiar wrócić tam w przyszłym roku. Na płytkich wodach dużo drobnego szczupaka i fajne okonie. Większych sztuk trzeba szukać na głębszych wodach, udało się złowić kilka przyzwoitych sztuk 90+ jednak metra nie przekroczyłem, myślę że szansa na metrówkę jest zabrakło wtedy trochę szczęścia i wiedzy :) W trolingu trafiały się sandacze około 50 cm jako przyłowy. Miejscowi jak kolega wyżej piszę nastawiają się tam bardziej na sandacze i raki.  W tym miejscu jest slip koordynaty gps (57°03'22.2"N 16°00'03.4"E). Oprócz slipu są dwa wychodki, palenisko, stoły, i można wypożyczyć łódź wiosłową. Tam rozbiliśmy namioty przez 10 dni nikt nam nie zwrócił uwagi, że jest to nie odpowiednie miejsce na kemping. Może prócz jednej uwagi Niemki która ma nieopodal coś w rodzaju agroturystyki i jej żal tyłek ściskał ,że mamy nocleg za darmo :D . Miejsce ciche spokojne, podczas wypływania na cały dzień z namiotów nic nie zginęło.

Edytowane przez Krzysionan10
  • Like 3

Okolice Sztokcholmu patelnia. Sandacz i okon zaczal braz ze az milo. Na wodzie lodekjak na Marszalkwskiej, jeden za drogim i wszedzie gryzie. Urlop toczy sie ,wlecze i nie ma czasu sie spieszyc.

Gdy ostatnio byłem na Marszałkowskiej, to nie widziałem żadnej łódki. Czyli masz luzik na wodzie [emoji6]
  • Like 2

Srednio co 15 min mijam jakis trolejbus.

Najmilsi sa Ci ktorzy na skoterach 5 metrow od mojej krypy machaja z usmiechem na twarzy.Mili goscie.

????

Rafał, na szczęście od przyszłego roku (chyba od maja) zmienia się prawo odnośnie skuterów wodnych. Może będzie ich mniej ???? Edytowane przez golsyl1980

• 3 tygodnie później...

Z początkiem września wybieram się na dwa tygodnie do Szwecji i prosiłbym o info jakie testy na świrusa są tam honorowane .Czy ten najprostszy 48 godzinny

jest ok ? .I może ktoś wie czy na terminalu w Rostocku można je zrobić ?

I gdzie można test zrobić wracając w Trelleborgu lub Malmo ?

Edytowane przez Krzysztof

Obecne regulacje są aktualne do 31/08

https://reopen.europa.eu/pl/map/SWE/7001

Obywatele państw członkowskich UE i państw stowarzyszonych w ramach Schengen oraz członkowie ich rodzin, a także osoby posiadające szwedzkie dokumenty pobytowe, mogą wjechać do Szwecji na warunkach określonych poniżej.

Rząd przedłużył do dnia 31 sierpnia 2021 r. ogólny zakaz wjazdu dla cudzoziemców, którzy nie są w stanie przedstawić świadectwa szczepień, negatywnego wyniku testu na COVID-19 lub zaświadczenia potwierdzającego powrót do zdrowia po COVID-19.

Podróżni z krajów skandynawskich (Finlandii, Norwegii, Danii i Islandii) są zwolnieni z wymogu przeprowadzenia testu na COVID-19. Dotyczy to również osób posiadających zezwolenie na pobyt w Szwecji, niezależnie od obywatelstwa.

Podróżni z innych państw UE i państw stowarzyszonych w ramach Schengen muszą przedstawić:

• Świadectwo szczepienia przeciwko COVID-19;
  • Zaświadczenie o odbudowie po pandemii COVID-19;
  • ujemny test na COVID-19 przed wyjazdem, wykonany w ciągu 72 godzin przed przyjazdem.
    Zatwierdzone testy: antygen, TMA, PCR, LAMP

Na świadectwie muszą znajdować się następujące informacje:
    • imię i nazwisko osoby, która została poddana badaniu
    • data/godzina badania
    • rodzaj badania
    • wynik badania
    • Wystawca certyfikatu

Informacje muszą być dostarczone w jednym z następujących języków: Szwedzki, angielski, norweski, duński lub francuski.

• Like 1