Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć panowie, korzystacie z Ifiske?. A mianowicie znalazłem jezioro i nie mam jak kupić licencji przez neta. Czy jest możliwość, że jest to woda prywatna ?.

Jest możliwość, że właściciel wody nie współpracuje z iFiske. Może z Inatur? A może też nie...

Trafiłem w tym roku nad rzeczkę w Laponii, na której interesujący mnie odcinek gospodarz łowiska sprzedawał licencje wyłącznie osobiście i wyłącznie za gotówkę.

Miał oldschoolową blaszaną kasetkę, samokopiujące bloczki i niechętnie mówił po angielsku.

Miał też wspaniałe lipienie pod opieką  :)

Edytowane przez Marvin
  • Like 1

Panowie czy nie bylo zadnych problemowo z zakupem karty przez ifiske?

Kilka lat temu probowalem kupic dla znajomych na rzekie trociowa i nie stety sie nie udalo.Jak to wyglada dzis?

nie wiem na jaka rzekę trociowa kupowałeś, w tym roku bez problemu kupowałem na dwa różne jeziora

Jesteśmy z kumplem na Syrsan - baza na wyspie , u Petera :-)

Pogoda do dzisiaj w miarę stabilna , zachmurzenie , lekki wiatr , temperatura wody od 14.1 do 14.5 (co według lokalesow oznacza ze będzie ciężko ).

Walczymy od poniedziałku , jesteśmy na wodzie minimum 8h - do chwili obecnej , jedno branie ;-)

Sprawdziliśmy duża cześć miejscówek na zatoce , południe z płytsza woda , północne zatoki , blaty , górki . Łowilismy w rejonach ławic śledzia . Zero.

Dzisiaj pogoda się odmieniła , spadło ciśnienie i zmienił się kierunek wiatru. Może to coś zmieni. Jednak nie ukrywam ze wiara w nas powoli umiera ;-) Ma ktoś może doświadczenie w łowieniu w tym rejonie w okresie września i może podrzucić jakiegoś tipsa , na jakiś rejonach się skupić ? Może robimy coś bardzo źle ;-) Dzięki .

Pogoda do dzisiaj w miarę stabilna , zachmurzenie , lekki wiatr , temperatura wody od 14.1 do 14.5 (co według lokalesow oznacza ze będzie ciężko ).

Walczymy od poniedziałku , jesteśmy na wodzie minimum 8h - do chwili obecnej , jedno branie ;-)

Sprawdziliśmy duża cześć miejscówek na zatoce , południe z płytsza woda , północne zatoki , blaty , górki . Łowilismy w rejonach ławic śledzia . Zero.

Dzisiaj pogoda się odmieniła , spadło ciśnienie i zmienił się kierunek wiatru. Może to coś zmieni. Jednak nie ukrywam ze wiara w nas powoli umiera ;-) Ma ktoś może doświadczenie w łowieniu w tym rejonie w okresie września i może podrzucić jakiegoś tipsa , na jakiś rejonach się skupić ? Może robimy coś bardzo źle ;-) Dzięki .

Nie łowić w Zatoce lecieć dalej. I szukać. Kilkanaście rzutów w miejscu i następne miejsce.

Ja tak to widzę na Syrsan.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Lokalsi mówią, że ta temperatura wody jest za wysoka, czy za niska?

Z jakiego kierunku wiał dotąd wiatr ?

Wiatr na Syrsan wiał z głównie z pd , pd-zach . Dzisiaj w nocy oczywiście obrócił i wieje z północy - do tego pełne słońce .

Co do temperatury wody , to jest za wysoka jak na ten okres . Według lokalesow jeszcze z miesiąc za nim szczupak wyjdzie na płytsza wodę - coś w tym jest bo nie ma go na żadnym obszarze poniżej 6m . Przynajmniej my nie znaleźliśmy.

Edytowane przez Ariasz

Wiatr na Syrsan wiał z głównie z pd , pd-zach . Dzisiaj w nocy oczywiście obrócił i wieje z północy - do tego pełne słońce .

Co do temperatury wody , to jest za wysoka jak na ten okres . Według lokalesow jeszcze z miesiąc za nim szczupak wyjdzie na płytsza wodę - coś w tym jest bo nie ma go na żadnym obszarze poniżej 6m . Przynajmniej my nie znaleźliśmy.

Paradoksalnie słońce na szkierach to bardzo dobra wiadomość!

Z mojego doświadczenia w słoneczne dni działo się więcej niż w pochmurne i deszczowe.

Spróbujcie wyjść z zatoki, za mostem trzymać się lewej strony.

Dobre wyniki mieliśmy w okolicy tych wysepek:

https://www.google.com/maps/place/57%C2%B053'02.8%22N+16%C2%B038'00.5%22E/@57.8841108,16.631278,339m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d57.8841081!4d16.6334725

• 2 tygodnie później...

Szanowni

W chwili obecnej, Szwedzi wymagają testów z 48miu godzin przed dopłynięciem? Czy wystarcza zaświadczenie

o podwójnym szczepieniu/paszport covidowy ?

(ruszam 15go października ;) )

Szczęściarz  :D . Mi zostaje Turawa, w  której nie ma już ryb. :(

• Like 1

Na promach pół załogi to wędkarze ,,, a nikt nic nie pisze ....... hmmm .. może nie zalogowani ?

Ja zaatakowałem Szwecję w lipcu (prawie 5 dni łowienia) i ostatni tydzień września.

W lipcu "do łapy " 95 sztuk (w tym metrówka):

e223774ab7740136.jpg

7081ab300c28025a.jpg

88a02c34d93dc054.jpg

8a207048baff12fb.jpg

a3989857ec341e2c.jpg

b4a947a7591e0a89.jpg

d831586c6a5474a0.jpg

188df8fbcd7bde39.jpg

fc349ae28d317791.jpg

34e1b9a191b7e339.jpg

29d6d501ad683e83.jpg