analityk Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Panowie - przymierzam się do wyjazdu wiosennego na pstrągi do Szwecji/Laponii - widziałem duże ryby na fotkach z okolic poniższej lokalizacji - czy ktoś może rozpoznaje miejsce/zna? - proszę o podpowiedź gdzie to jest? Edytowane 23 Grudnia 2021 przez analityk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Usunęłaś kilka zdjęć a widziałem chyba na jednym z nich mojego kumpla...czyli tam był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Roślinność nie sugeruje Laponii, ale pięknie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Może DammanCamp i okolice ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Usunęłaś kilka zdjęć a widziałem chyba na jednym z nich mojego kumpla...czyli tam był Nie chciałem świecić twarzami (dla mnie to obcy koleś) - mi nie chciał powiedzieć gdzie to było ale szukam - byli tam z nim inni wędkarscy celebryci to próbuję namierzyć miejsce - bo przecież gdzieś na ryby trzeba jechać - a jak jechać daleko to lepiej w dobre niż złe miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Może DammanCamp i okolice ?Podejrzewam że to gdzieś tamte okolice (może jeszcze niedaleko na północ (100-150 km) - mam jakieś poszlaki ale ciągle nie wiem gdzie to dokładnie - w wolnej chwili poszperam za fotkami z DammanCamp to może coś wypatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 See GlafsfjordenMam zamiar tutaj się wybrać z początkiem czerwca .Może ktoś już łowił na tym jeziorze i może go co nieco opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Na początku czerwca jedziemy na Kalix River do Jockffal walczyć z Łososiami.Był już ktoś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Panowie - przymierzam się do wyjazdu wiosennego na pstrągi do Szwecji/Laponii - widziałem duże ryby na fotkach z okolic poniższej lokalizacji - czy ktoś może rozpoznaje miejsce/zna? - proszę o podpowiedź gdzie to jest?Jak Damman to raczej letniego możesz łowić od 1 czerwca do 31 sierpnia i z łowieniem pstrągów w potocznym rozumieniu to nie ma nic wspólnego. To bardziej łowienie troci wstępującej do rzeki na tarło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Tak, wygląda na to ze to był Damman a Panowie połowili duże ryby ale było ich raczej mało. Uprzejmie proszę o parę dodatkowych informacji jeżeli ktoś wie coś o tej wodzie. Ciekawe co Pan Robert Dorado napisał bo fotki jak pstrągi a z opisu na campie wyraźnei wynika że okresowo migrują w górę rzeki (ale może nie z może tylko z niższych odcinków?). Szukam wody dogodnej dla metod muchowych (suchej najchętniej) i zasadniczo lepiej jak jest sporo małych / średnich ryb niż grube ale za to bardzo pojedyncze brania. Przy okazji wszystkiego dobrego życzę kolegom w całym Nowym Roku - Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Jest bardzo mało miejsc na świecie gdzie można złowić dużo dużych pstrągów, ja znam jedno Patagonię, nawet w NZ nie można się nastawiać na liczne połowy. Jak w ogóle są duże to trzeba się cieszyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk74 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Cześć Panowie,ja z kolei mam ofertę wyjazdu nad jezioro Saljen lub Revsundssjon. Czy ktoś coś może napisać na temat tych jezior?Z góry dziękuję i pozdrawiam noworocznie.Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hewamich Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Cześć wszystkim !Jestem nowym użytkownikiem na forum W przyszłym roku razem z Tatą lecimy do Szwecji zapolować na szczupaka i mam kilka pytań odnośnie sprzętu.Jezioro od 2 do 17 metrów głębokości. 1 zestaw - wędka do rzutu z łapy ale jeśli przyjdzie okazja to trochę potrollować i tutaj znalazłem zestaw składający się z:DAM CULT-X BIG SPIN 2.40m 50-150g + Kołowrotek Penn Slammer III 3500 + Plecionka 0,25 / 0,28 2 zestaw - wędka castingowa głównie do rzutów i zestaw składający się z:SG2 Power Game Trigger 259cm Moderate Fast 70-130g + Multiplikator Abu Garcia Revo Beast 41 LP LH + Plecionka 0,25 / 0,28 Przynęty: Westin Shadteez 19cm, Ricky the Roach 18 cm, Cannibale 15 cm, Savage Gear Trout 4D 20 cm, Herring Shad 25 cm + Woblery schodzące od 2 do 10 metrów (w wielu kolorach i ilościach). Co sądzicie ? Może ktoś mógłby mi coś doradzić w kwestii sprzętu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub75 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Nie wiem, czy ten spinning aż nie za mocny, a cast nie za długi (np. dżerkować będzie nim ciężko). Pomyślałbym nad spinningiem 30/40-70/90 i castem tak do 2.40. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Cześć zestaw 1 zbędny, zamień go na zwykły spining 10/30g do mniejszych przynęt no i plecionka o połowę cieńsza.Wbrew pozorom w Szwecji nie pływają same metrowe ryby.Połamania życzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Cześć zestaw 1 zbędny, zamień go na zwykły spining 10/30g do mniejszych przynęt no i plecionka o połowę cieńsza.Wbrew pozorom w Szwecji nie pływają same metrowe ryby.Połamania życzę.1)Dokładnie - jak wyżej.2)Jak nie trafisz w mega żarcie to z takim sprzętem jak proponujesz możesz zejść na zero. Z przynęt weź klasykę szczupakową: gumki 10-12 cm, wahadła różniste, obrotówki meppsa 5tki - i to powinien być twój podstawowy zestaw. A tymi wielkimi przynętami połowisz dla odmiany/lub jak będą mega żarły (czego życzę ale co rzadko się zdarza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Gumy 10-12 to raczej na okonie , albo mikro szczupaczki do 60cm.Moim zdaniem też aż za mocne te zestawy , kijek o cw 60g wyjmie każdego szczupaka.Jeżeli chodzi o trolling to masz za grube te plecionki, co do przynęt to mogę polecić takie które mi się od lat tam sprawdzaja czuli nr1 Salmo Whacky, Dorado Invader 9 i 11, Jaxon Karaś na płytsze łowienie i niedostępne u nas Bombery long A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Pytanie czym będzie łowił i na jakich głębokościach. Cała ta dyskusja chyba nie jest w tym dziale co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hewamich Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Potrzebuję dwóch zestawów - 1 ciężkie przynęty w okolicach 50-110 gram + jeśli zajdzie taka potrzeba trolling, 2 zestaw na przynęty w okolicach 10-15 cm o wadze do 50 gram. Jakie plecionki byście proponowali ? Jakie przynęty ? Może macie jakieś swoje kije ulubione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) ad 1. Cieżkie przynęty też się od siebie różnią - nie sama waga ma znaczenie. trochę inaczej podchodzi się do sprzętu do gum niż do jerków (można szukać kompromisu, ale to też świadomie, bez patrzenia wyłącznie na wagę). po przeczytaniu Twojej propozycji zestawu 1 i 2, moja pierwsza myśl była taka, że praktycznie się dublują. ad 2. Z każdą kolejną wyprawą przekonywałem się stopniowo, że dobrze mieć jeden zestaw do lekkiego łowienia (jak kolega @analityk pisze) i czasem okazuje się, że to wcale nie są przynęty na okonie Teraz niezależnie od średniego i ciężkiego arsenału, nie ruszam się do Szwecji np. bez meppsa 5 (życiówka w Laponii w tym roku) i lusoxa 3. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez croock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Jakbym miał wziąć 1 kij, to byłaby to jerkówka do 100g.Jak dwa - to wziąłbym jeszcze jedną, zapasową jerkówkę Jak trzy - to dobrałbym do tego miękki kij do trola taki 17 albo 20lbJak cztery - to do tego do trola dorzuciłbym jeszcze mocniejszą trollingówkę, itd... Ale to wynika ze specyfiki łowiska. Natomiast nigdy, na żadnym łowisku w Szwecji ani nigdzie indziej nie zauważyłem, żeby do łowienia szczupaków w normalnym rozmiarze trzeba było schodzić z długością jakiejkolwiek przynęty poniżej 9-10cm, a z mocą zestawu poniżej 15lb a nawet 17lb. Za to z opowieści znam sytuacje ze szkierów, że szczupaki nie reagowały na przynęty, które wielkością przekraczały rozmiar ciernika. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hewamich Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Znalazłem 3 kije które wpasowują się w mój budżet jeśli chodzi o lżejszy zestaw.. 1.) DRAGON G.P. Concept Spinn 228/40-602.) Savage Gear SG2 Power Game 221cm 30-70g3.) Savage Gear SG2 Power Game T 243cm 40-80g Do tego Penn Slammer III 3500 + plecionka 0,20 Edytowane 31 Grudnia 2021 przez hewamich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Znalazłem 3 kije które wpasowują się w mój budżet jeśli chodzi o lżejszy zestaw.. 1.) DRAGON G.P. Concept Spinn 228/40-602.) Savage Gear SG2 Power Game 221cm 30-70g3.) Savage Gear SG2 Power Game T 243cm 40-80g Do tego Penn Slammer III 3500 + plecionka 0,20No i gitara ogarniesz tym każda rybę w Szwecji, okonia w normalnym rozmiarze i największe szczupaki. Z tym że tak jak kolega wyżej pisal do trollingu przydałby się kijek o bardziej miękkiej pracy , o głębszym ugięciu. I w przypadku trollingu to przynęty decydują o tym jakiej mocy ma być to kijek, pamiętaj że jak przesadzisz z mocą to nie zobaczysz pracy woblerów typu Minnow na szczytowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hewamich Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) No i gitara ogarniesz tym każda rybę w Szwecji, okonia w normalnym rozmiarze i największe szczupaki. Z tym że tak jak kolega wyżej pisal do trollingu przydałby się kijek o bardziej miękkiej pracy , o głębszym ugięciu. I w przypadku trollingu to przynęty decydują o tym jakiej mocy ma być to kijek, pamiętaj że jak przesadzisz z mocą to nie zobaczysz pracy woblerów typu Minnow na szczytowceA którą z tych wędek byś wybrał jeśli chodzi o stricte łowienie z łapy ? Gumy od 10 do 19 cm + Jerki + blachy Edytowane 31 Grudnia 2021 przez hewamich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Nie wiem jaka jest akcja tej wędki ale pozycja nr 3 to ja bym ogarnął i gumy i trolling, jerki raczej krótsze kijki pytanie ile czasu jakimi przynętami będziesz łowił. Mi na przykład jakieś ogromne przynęty się w trollingu nie sprawdzały w Szwecji a jakieś tam wyniki miałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi