Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie,

ja z kolei mam ofertę wyjazdu nad jezioro Saljen lub Revsundssjon. Czy ktoś coś może napisać na temat tych jezior?

Z góry dziękuję i pozdrawiam noworocznie.

Łukasz

Revsundssjon byłem, łowiłem. Spro szczupaka i okonia, niedaleko masz świetne łowisko pstragowe.

Są tam duże ryby w tym +100, Szwedzi łowią. Można polecić ale są ciekawsze miejsca.

Edytowane przez matiazay
  • Like 1

Revsundssjon byłem, łowiłem. Spro szczupaka i okonia, niedaleko masz świetne łowisko pstragowe.

Są tam duże ryby w tym +100, Szwedzi łowią. Można polecić ale są ciekawsze miejsca.

możesz mi podać do siebie nr telefonu? zadzwoniłbym w poniedziałek i byśmy porozmawiali bo mam  parę pytań

możesz mi podać do siebie nr telefonu? zadzwoniłbym w poniedziałek i byśmy porozmawiali bo mam parę pytań

Jeziorko atrakcyjne, miejscami głębokie 20+m, dużo trzcin i roślin po 2-4 m też. Ryb dużo, nie bylo godziny bez brania w miejscach typowych dla ryb, w innych różnie. My testowaliśmy to łowisko pod ofertę dla firmy więc wole pozostać na informacjach zostawionych na forum.

Przyjemne miejsce! Będę miło wspominać. Największy okon chyba 46cm. Sporo ryb 90+ z ręki a nie trola.

W trzcinach krokodyl zabrał koledze szczupaka ok 70 cm i popłynął sobie z nim gdzieś. Szacujemy go na ponad 110, to było na metrowej wodzie więc wszystko widzielismy. Miejscowi mówili, że są pstrągi palie ale to ciężki temat na jeziorze. Miejscowi próbowali na 20-30m ich szukać.

Ekipa po nas była mega zadowolona.

Patrząc na tą pogodę dzisiaj, to czasami możesz połowić na podlodówkę ale z pomostu lub łodzi.

https://www.windy.com/pl/-Temperatura-temp?temp,54.175,20.171,5

Edytowane przez Robert Dorado

Dlatego końcówka lutego/marzec. Patrząc na Sundsvall i dalej na północ to i teraz jest OK.

Do wysokości Jönkoping z lodu na dzień dzisiejszy nie polowisz . W Karlskronie pływa kra ,w Växjo jest tafla lodu ,tak 80% tego co widać z drogi . Od jutra ma mrozić-4. Wiem że w święta dało się wejść i połowić puzniej była odwilż.

Robciu najpierw Laxy na Kalix River potem romantyczne wieczory nad Ocke ;) :P a pózniej wiesz gdzie łowimy i pij..y :D w dobranej Ekipie :P

Może nie na Ockesjon ale zaraz obok byliśmy na Storsjön, polowilismy sporo szczupaków 100+ i trafiały się małe trocie w trolu , próbowaliśmy przepłynąć na Ockesjon ale niestety ta rzeczka je łącząca była zbyt płytka - miejscowi łowili tam na muchę

Edytowane przez crizz100
  • Like 1

Będzie Pan zadowolony. 

Łowiliśmy jedną turę, sześć godzin. B)

Ockesjön 2017 zawody indywidualne - YouTube

Dzięki

Może nie na Ockesjon ale zaraz obok byliśmy na Storsjön, polowilismy sporo szczupaków 100+ i trafiały się małe trocie w trolu , próbowaliśmy przepłynąć na Ockesjon ale niestety ta rzeczka je łącząca była zbyt płytka - miejscowi łowili tam na muchę

Dzięki.

Właśnie o trolu w pobliżu ujścia Daman myślę,aczkolwiek fanem trolingu nie jestem ;)

A to ja pisałem o tym połączeniu tych dwóch jezior Storsjon i Ockesjon na mapie wydaje się że da się przepłynąć ale niestety się nie udało. Wiem że na Ockesjon na duże gumy w trollingu dosyć dobrze szczupaki brały, nam na Storsjon też się sprawdziły.

• Like 1

A to ja pisałem o tym połączeniu tych dwóch jezior Storsjon i Ockesjon na mapie wydaje się że da się przepłynąć ale niestety się nie udało. Wiem że na Ockesjon na duże gumy w trollingu dosyć dobrze szczupaki brały, nam na Storsjon też się sprawdziły.

Dokładnie takie informacje dostałem od Kolegów.

Żarnowieckie gumy będą w robocie :P

• 4 tygodnie później...

Panowie, czy ktoś się orientuje w następującej sprawie. Czy na jeziorze Storsjon (to na południu Szwecji, jakieś 250-300 km od Karlskrony) jest obowiązek wykupienia licencji? Gdzieś na stronie szwedzkiej, chyba iFiske czy fiskekort (jakos tak) znalazłem informację, ze wędkując na wybrzeżu Szwecji oraz chyba 5 dużych jeziorach (w tym właśnie wspomniane Storsjon) nie trzeba posiadać licencji. Wędkowanie jest tam bez dodatkowych opłat.

Czy ktoś to potwierdzi?

pozdarwiam

Sam sobie odpowiedziałeś, na 5 dużych, a czy to jest duże?

To nie to Storsjon,

Ok, Robercie, dziękuję za odpowiedź. Istotnie, to Storsjon przy Ostersund jest naprawdę duże.

O tak przy okazji, człowiek uczy się całe życie i czerpać wiedze odmądrych to sama korzyść.

Dlaczego w Szwecji można znaleźć jeziora o tej samej nazwie (niejednokrotnie oddalone od siebie od setki kilometrów)? Są np. dwa Storsjon, dwa Bysjon - czy nie jest to jakby niedorzeczne i często mylące. To tak jakbyśmy mieli np. dwa jeziora Śniadrwy, jedno na Mazurach a drugie np. na Śląsku.

Czy ma to jakiś sens?  :(