Dano-G Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Jest rześko każdego ranka...Szczupak już po tarle, bo łowimy i widzę.Okonie właśnie kończą tarło.Sandacze nabite na maxa. Część już na tarliskach, ale wciąż zdarza się zlowic rybę na 8-10 metrach. Południowa Szwecja Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Cos dla oka przed sezonem 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 1) pozytywne info - gratki za rybki, 2) to południe to jezioro czy szkiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 1) pozytywne info - gratki za rybki, 2) to południe to jezioro czy szkiery?Jezioro. Dziś pizgalo w okolicach 10 m/s więc skupiłem się na drobnych poprawkach w jednej z łodzi. Jutro ma być 14 m/s więc wyciągnąłem z wody druga łódkę i zmienię śrubę plus dodam kilka drobnostek, coby lepiej się pływało.Wczoraj pod wieczór taki jegomość mi się trafił Zlowiony w pełni świadomie- namierzony i skuszony. I nie na gniazdach - te ryby omijam, a pięknie je widać na echo.Ten dopiero barwy zmieniał Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Był może ktoś z Eventurem na łowisku Czarny Potok ? Jakieś opinie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Cos dla oka Gdzie mogę nabyć taką miarkę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Cos dla oka Gdzie mogę nabyć taką miarkę?Chodzi Ci o tą na której były pokazywane ryby? Mogę Cię skontaktować z kolegą Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Już złapałem kontakt dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 (edytowane) Byliśmy na szkierach (Kallso/s.Anna) w ubiegłym tygodniu. Wszytko pięknie - ale jeżeli chodzi o ryby to słaby wyjazd.Na łodzi w tydzień mieliśmy około 50 szczupaków. Nie byliśmy w stanie namierzyć / prowokować ryb do brania nigdzie na średniej wodzie (1-2,5 m) - to co nam się udawało to dłubać ryby z bardzo płytkiej wody 0-1 m - takie trzcinowce - wiec i rozmiar mały i średni (max około 80 cm). Inne łodzie / ekipy napotkane na wodzie miały jeszcze słabsze efekty.Pora roku dobra - Ryby wytarte - woda w zatokach około 11-12 st. - pogoda znośna - zwykle umiarkowane zachmurzenie - może nieco za dużo mocnego słońca, wiatr zmienny - nie mam dobrej wymówki Na szczęście kolega który był na szkierach pierwszy raz - mocno zadowolony - szkiery i widoczne w wodzie ryby robią na nowicjuszach pozytywne wrażenia Mnie stałego bywalca tamtych okolic łapało momentami zasmucenie - liczyłem co najmniej na dużo małych i średnich ryb - znam tą/takie wody coraz lepiej a i tak czasami dostaję "po zębach" od szczupaków- i znowu muszę tam wrócić za parę miesięcy / w przyszłym roku aby wyrównać rachunki - pora zacząć robić nowe plany Edytowane 16 Maja 2022 przez analityk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Dziwna sprawa. Patrząc na moment Waszego wyjazdu i prognozy pogody, byłem przekonany, że dobrze połowicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 A śledź nie wpłynął? Ponoć jak jest to lekko nie jest, wszystko nim ożarte. Ja jadę w połowie czerwca i już odliczam, tylko ja bardziej nastawiam się na okonie, ale szczupaki też mile widziane. Też liczę na średnie ryby z jakimiś rodzynkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Na szkierach się nie znam, ale w takiej sytuacji próbowałbym łowić w zupełnie innych (głębszych) miejscach i/albo na otwartej wodzie, a nie w zatokach, ew. na bardzo małe (2") albo bardzo duże przynęty. Koledzy kilka razy o mały figiel byliby polegli, bo szczupak żerował na cierniku/śledziu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Krzysiek ma rację. Kiedyś byłem na szkierach i fajnie polowilismy w jednej płytkiej zatoce ale było słońce z chmurkami, kolejny dzień blacha i ryby wywiało na głębsza wodę. Niestety uparcie trzymaliśmy się płytkiego i przyzerowalismy a koledzy którzy łowili głęboko połowili. Już kilka razy przekonałem się że jak szczupak ma głęboka wodę to na nią ucieka i wtedy siedzi na 10m. Przynęty to inna bajka, zwykły mors 2 może być lepszy od najdroższych gum i woblerów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 (edytowane) BTW - łowię w SE regularnie na dużej wodzie. Mam zlokalizowanych kilka, może kilkanaście bankowych miejscówek. Co roku jest inaczej. Zależy to od poziomu wody i tego, gdzie jest pokarm (co z kolei zależy od tylu czynników, że nie będę wymieniał). Ostatnio zależy też od tego (niestety) kto i gdzie łowił przed nami. Niektóre miejsca są puste, inne pełne ryb. Recepta na sukces to szukać, szukać, szukać. Porzucać to, co nie działa. Edytowane 16 Maja 2022 przez krzysiek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 (edytowane) A śledź nie wpłynął? Ponoć jak jest to lekko nie jest, wszystko nim ożarte. Ja jadę w połowie czerwca i już odliczam, tylko ja bardziej nastawiam się na okonie, ale szczupaki też mile widziane. Też liczę na średnie ryby z jakimiś rodzynkami.śledzie były w szkierze.przynęty trenowaliśmy mocno różnej wielkości i rodzaju (łącznie z morsem i algą) - to raczej nie ten tropskuteczne (o tyle o ile) było szybkie agresywne prowadzenie obrotówki, gumy czy wahadła, a wolne prowadzenie = niemal zanik brań, głęboko nie łowiliśmy - chyba nie umiem tam ich szukać - z dnia na dzień człowiek ma nadzieję że w końcu je namierzy w zatokach (jak nie w tej to w następnej itd.) /że w końcu ruszą/że trafi w przynętę/ że może świtem, że może późno wieczorem / czasami dostaje się zachętę w postaci szybkich 2-4 ryb z jednej miejscówki (a potem znowu plaża) ... i tak mija cały tydzień Edytowane 16 Maja 2022 przez analityk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Ja nie pałuję długo jednej mety, jak ryby są, to biorą. Jak nie biorą to albo ich nie ma albo są nieaktywne (na moich szwedzkich łowiskach rzadko się zdarza). Nieaktywność też się jakoś objawia zatem można odróżnić te dwie sytuacje. Jak są, ale nieaktywne, to już połowa sukcesu. Kiedyś odpalą. Jak ich nie ma to nie znaczy, że nie będzie ich tam nigdy, bo mogą być okresowo (dotyczy to np. podwodnych górek - wieczorów i nocy). Pływanie i szukanie, szybkie dryfy i częste zmiany to jedyna sensowna droga przy słabych wynikach. Nie trzymasz się kurczowo jednej koncepcji (np. obławiania zatok - niewiele ryzykujesz, niewiele stracisz). Nie jestem w tym dobry, ale wiem, że tak trzeba 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glacky Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Cześć, Czy ktoś w tym roku łowił już w pobliżu Tjaro (Svalemala) ? Jutro wyjeżdżamy tam na kilka dni i nie wiemy czego się spodziewać Góry dzięki za info Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Czy po drodze z Karlskrony na północ drogą E22 jest jakieś dostępne z brzegu a rozsądne łowisko? Przed promem jest czasami 3-4 godziny z którymi nie bardzo wiem co zrobić. Jakieś pomysły? Zjazd na wybrzeże może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Ja kiedyś łowiłem przy moście na Senoren, tutaj: Pinezkahttps://maps.app.goo.gl/PjAWXwbYoJZTGSxz7 Jakiś czas temu koledzy pisali też o miejscówkach w samej Karlskronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Dzięki. A to miejsce ktoś zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 (edytowane) Znajdzie sobie jakieś miejsce w Szkierach gdzie są pomosty i coś połowicie. My kiedyś podobnie wytraciliśmy czas w Pataholm i polowilismy okonie, szczupaki i wzdregi. Kolega zlowil okonia 40 a drugi szczupaka 88. Na paprochy brały wzdregi ponad 30cm. Edytowane 21 Maja 2022 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 56.19177166890133, 15.654169370940012Tu możesz śmiało próbować na tych pomostach. Koniecznie tylko opłać zezwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 56.19177166890133, 15.654169370940012Tu możesz śmiało próbować na tych pomostach. Koniecznie tylko opłać zezwolenie.Hej, o jakie zezwolenie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Hej, o jakie zezwolenie chodzi? a o takie https://www.ifiske.se/fiskekort-lyckebyan-lyckeby-biskopsberg.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Cześć Za tydzień wybieramy się z ekipą po raz kolejny na jezioro Foxen / Stora Le. Mamy trochę nie wyrównanych rachunków ???? ma ktoś może jakieś informacje z tamtych stron ?? Temp wody ? Czy krokodyle i pasiaki wytarte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi