krzysiek Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Wedle "Aborygenow" najwieksze polowy maja miejsce wlasnie chwile przed lodem. W sensie takim, ze jesli szczupaki w lecie zeruja ostro 2-3 godziny dziennie a reszta to dlubanie, kombinowanie, zmuszanie itd; to wtedy cala dniowka tzn 6-7 godzin to jazda non stop. Trzeba tylko namierzyc stada sieji. Na "moim" łowisku szczupaki na przełomie czerwca i lipca żerują prawie przez całą dobę, choć nastawiam się na nie raczej w dzień, choćby ze względu na temperatury. Za to noce bywają spokojniejsze, jeżeli chodzi o wiatr, ale nie jest to regułą. Szczyt aktywności dużych ryb często przypada parę godzin przed północą, co wcale nie oznacza, że w miejscu koncentracji nie potrafią bardzo dobrze brać w środku dnia. Natomiast nie łowiłem nigdy przed pierwszym lodem, więc nie sprawdzę tej opcji. Dla mnie - odpada, po różnych doświadczeniach zdecydowanie wolę mieć dzień 24h. Musiałbym chyba mieszkać na miejscu Z resztą nie wiem, czy w przypadku wody, na której łowię, miałoby to jakikolwiek sens. I tak już nie wytrzymuję fizycznie intensywności tego letniego łowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Jak co roku na przelomie pazdziernika i listopada robie z moim Przyjacielem "aborygenem" czterodniowe łowienie. Domek w bliskiej okolicy a nawet na dlugosc kabla od wody. Zawsze udany i zawsze w parszywej pogodzie. Wszystko rozgrywa sie na godzine przed zmierzchem i zaraz po....w ciagu dnia pojedyncze lub wcale. Ale plywamy za dnia no bo jak nie...Listopad 2022 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Witam serdecznie. W przyszłym roku na przełomie maja-czerwca być może lipca planuję kilkudniowy wyjazd do Szwecji, aby popływać za szczupakiem i okoniem. Dysponuję własnym środkiem pływającym. Z tego tez powodu chciałbym Was podpytać jaki kierunek byście obrali na pierwsze połowy w Szwecji? Przy tym poszukuje bazy noclegowej dla 2-3 osob, być może jakiegos domku, itp.Z racji, ze to pierwszy wyjazd raczej chcielibyśmy spróbować na jakimś mniejszym jeziorze, akwenie aniżeli np Vattern. I wiadomo, im bliżej od portu tym lepiej. Bardzo dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Rozważacie szkiery, czy tylko jeziora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Witam serdecznie. W przyszłym roku na przełomie maja-czerwca być może lipca planuję kilkudniowy wyjazd do Szwecji, aby popływać za szczupakiem i okoniem. Dysponuję własnym środkiem pływającym. Z tego tez powodu chciałbym Was podpytać jaki kierunek byście obrali na pierwsze połowy w Szwecji? Przy tym poszukuje bazy noclegowej dla 2-3 osob, być może jakiegos domku, itp.Z racji, ze to pierwszy wyjazd raczej chcielibyśmy spróbować na jakimś mniejszym jeziorze, akwenie aniżeli np Vattern. I wiadomo, im bliżej od portu tym lepiej. Bardzo dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc, pozdrawiam! zapraszamy: http://jerkbait.pl/topic/171645-na-ryby-tu-umawiamy-się-na-wyprawy-wędkarskie/?p=3073313 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Rozważacie szkiery, czy tylko jeziora?Raczej na początek blizej nam do jezior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najtek556 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 hej, w maju wybieram się z kolegami pierwszy raz do Szwecji (okolice jeziora Bolmen). Mam pytanie, ile mniej więcej trzeba zapłacić za wynajem łodzi 3 osobowej/ dzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 hej, w maju wybieram się z kolegami pierwszy raz do Szwecji (okolice jeziora Bolmen). Mam pytanie, ile mniej więcej trzeba zapłacić za wynajem łodzi 3 osobowej/ dzień ?Nie wiem jaki budżet macie ale Marcin z forum ma fajne łodzie. https://www.fishingboats24.com/Spr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 hej, w maju wybieram się z kolegami pierwszy raz do Szwecji (okolice jeziora Bolmen). Mam pytanie, ile mniej więcej trzeba zapłacić za wynajem łodzi 3 osobowej/ dzień ? Na to pytanie chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Generalnie najtaniej jest od gospodarza domku, który wynajmujesz. Ja płaciłem 2 lata temu 1000 koron (ok. 450 zł) za tydzień, laminat 4 m z silnikiem 6 KM , rok temu miałem za darmo (w cenie domku) 4,1 aluminiowego Lindera, dopłata była za silnik 5 KM: 600 SEK (ok. 260 zł), w tym roku płacę za łódź z silnikiem 6 KM: 2000 SEK za tydzień.Natomiast niedaleko na "wędkarskim" campingu ceny były następujące: łódź 4,10-4,40 m z silnikiem 9,8 KM : 263$ za cały tydzień, łódź Premium, Linder 445 Sportsman z silnikiem 15 KM : 553$ za tydzień) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najtek556 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Dzięki wielkie <3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 hej, w maju wybieram się z kolegami pierwszy raz do Szwecji (okolice jeziora Bolmen). Mam pytanie, ile mniej więcej trzeba zapłacić za wynajem łodzi 3 osobowej/ dzień ? https://www.varnamo.se/varnamose/upplevaochgora/utomhusaktiviteter/fiska/hyrabat.4.13544eb7176e1d94bcf5c1a.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Cześć, czy ifiske tylko mnie odcieło dostęp do aktualnych raportów połowów?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Cześć, czy ifiske tylko mnie odcieło dostęp do aktualnych raportów połowów?TomekU mnie wszystko działa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylu Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Spróbuj otworzyć na innej przeglądarce Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Koledzy, chodzi mi po głowie niecodzienny pomysł zorganizowania w 2023 r. dłuższego wyjazdu do Szwecji, który częściowo spędziłbym urlopowo, a częściowo pracując zdalnie (i wykorzystując co lepsze pogodowo dni, żeby popływać sobie przed lub po pracy). Główne założenia: - czas trwania: 2-4 tygodni,- wyjazd rodzinny (żona, małe dziecko),- domek blisko wody,- domek oferujący jakąś przestrzeń dzienną (czyli taki, w którym można przez taki okres pomieszkać, a nie tylko spartańsko nocować w przerwach między łowieniem), - dodatkowa sypialnia dla odwiedzających przyjaciół wędkarzy i nie wędkarzy,- łódź z silnikiem przy domku lub możliwa do wynajęcia na dłuższy okres w niedalekiej odległości. Jak dotąd szukam w znanych mi okolicach: Szkiery przy Karlskronie i Św. Anna (zarówno przy jeziorku, jak i Slatbaken oraz okolice Kallso i Vanso). Jestem jednak otwarty na inne opcje, ale raczej nie dalej na północ niż Sztokholm. W tym miejscu pytania do Was: 1. Z jakich źródeł korzystacie, szukając wyjazdowych miejscówek na własną rękę? Z racji rodzinnego charakteru planów, odstawiam na bok wyjazd na dziko. Póki co przeczesuję Novasol, Cabinsinsweden.co.uk, hometogo.com, nawet booking i airbnb. Macie doświadczenia z innymi źródłami? 2. Zakładając, że łatwiej znaleźć domek bez łodzi - czy znacie miejsca, w których można wypożyczyć łódź na dłużej? Póki co mam tylko to: http://karlskronaboatrental.weebly.com/priser.html Być może znacie inne wypożyczalnie lub macie namiar na prywatnych gospodarzy, którzy są skłonni wypożyczyć? 3. Idąc dalej - być może ktoś z Was ma namiar na konkretny domek (idealnie z łódką), który można dograć prywatnie ze Szwedem, bez konieczności czesania serwisów z ofertami? Będę wdzięczny za każdy sygnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylu Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Jest taka stronka na której szwedzi wynajmują bezpośrednio domki, zaznaczasz region, termin pobytu, ilość osób https://sverigestugor.eu/ Możesz skontaktować się z Darkiem z linku poniżej (znajdziesz tam wszystkie kontakty), ma fajny duży domek nad Vindommen, blisko pomostu (jakieś 150m) tyle że w otoczeniu lasu a nie bezpośrednio nad wodą http://fishingadventures.com.pl/wyjazdy/szwecja/szwecja-jezioro-vindommen Wrzucam jeszcze linki znalezione w necie czy na forum: http://www.bredal.se/start/om-oss/https://bauergarden.se/https://skargardsbyn.se/stugor/#skargardsstugornahttps://stugaifreluga.se/ Jeśli chodzi o łodzie to link poniżej: https://www.fishingboats24.com/o-nas/# Daj znać jak poszło:) Połamania kija Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Dzięki! Bardzo przydatne linki - większości nie znałem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Czy w Szwecji jest wymagana plandeka na łódź? Jeśli tak prośba o żródło przepisów. dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 A gdzieś w ogóle jest taki wymóg? Pierwsze słyszę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Też nie słyszałem, ale jest przepis, że śruba silnika zaburtowego powinna być w czasie transportu osłonięta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Panowie,Chce sobie zaplanować wypadzik na ryby do Szwecji z kumplami. 4os, Jedno auto + przyczepka z łódka i ponton. Wiem, że można pojechać gdzieś na gotowca, że mają łódki itd ale ceny zaczynają się 3500+ minimum na 7dni od osoby nie wliczając dojazdu na miejsce. Mnie interesuje czy da się to ogarnąć do 2.5-3tys os. Oczywiście z prowiantem w słoikach i paliwem z Polski Czy ktoś może ma jakieś ciekawe miejsca ( jeziora, szkiery - konkretny rejon) coś podpowie odnośnie promu etc. Interesuje nas okon/szczupak i nie, nie jedziemy nabrać ryb do kontenerów czy czegoś tam innego jak to słyszy się o Polakach w Szwecji. Termin i tu też mam zagwozdkę, byłem już dwa razy na organizowanej wycieczce, na początku maja obie na super szczupaki i obie nie wypaliły, ryby 50-60cm, Tylko ejsik wtedy połapał 100+ szt. Okoni.. Nie chciałbym znów się na to naciąć więc może z terminem też ktoś coś podpowie? Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Pat92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Napisz na priv. Ja z ekipą jezdzimy 1-2razy w roku. Podpowiem co do organizacji taniej i co gdzie załatwic Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Panowie,Chce sobie zaplanować wypadzik na ryby do Szwecji z kumplami. 4os, Jedno auto + przyczepka z łódka i ponton. Wiem, że można pojechać gdzieś na gotowca, że mają łódki itd ale ceny zaczynają się 3500+ minimum na 7dni od osoby nie wliczając dojazdu na miejsce. Mnie interesuje czy da się to ogarnąć do 2.5-3tys os. Oczywiście z prowiantem w słoikach i paliwem z Polski Czy ktoś może ma jakieś ciekawe miejsca ( jeziora, szkiery - konkretny rejon) coś podpowie odnośnie promu etc. Interesuje nas okon/szczupak i nie, nie jedziemy nabrać ryb do kontenerów czy czegoś tam innego jak to słyszy się o Polakach w Szwecji. Termin i tu też mam zagwozdkę, byłem już dwa razy na organizowanej wycieczce, na początku maja obie na super szczupaki i obie nie wypaliły, ryby 50-60cm, Tylko ejsik wtedy połapał 100+ szt. Okoni.. Nie chciałbym znów się na to naciąć więc może z terminem też ktoś coś podpowie?Co do terminu - im dalej na północ tym później. Ja nawet na południe nie pojechałbym wcześniej niż na przełomie maja i czerwca. Co do miejscówek - google maps i jedziesz z tematem. Zacznij od jeziora. Ważne, żeby było zróżnicowane - zatoki, wyspy i te sprawy. Później batymetria, tu źródeł jest sporo. Jeśli wszystko się zgadza to szukasz noclegu lub miejsca na kamping. Mnie taki 8-dniowy wyjazd w czerwcu tego roku (750 km z Karlskrony w jedną stronę) wyniósł około 1700 PLN na głowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Z tym paliwem to uważaj. Poczytaj przepisy jakie obowiązują na promie oraz celne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Też nie słyszałem, ale jest przepis, że śruba silnika zaburtowego powinna być w czasie transportu osłonięta. W Szwecji nie ma takiego przepisu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi