Pablito86 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Jeżeli interesuje Cię kierunek Laponia to znajdz na facebooku Tomasz Wędkarski Łowca i zapytaj o dostępne możliwości - moim zdaniem świetna opcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) "Tomasz Skandynawski Łowca" na fbTak, polecam Tomka od czerwca do września nawet można odbyć super wędkarską przygodę w szwedzkiej Laponii. Świetne jest to, że nie trzeba mieć pełnej ekipy i można się po ludzku dogadać. Ktoś z forumowiczów był może w tamtych rejonach? Jest tam masa metrowych szczupaków i raj dla łowców łososi. Ale co z sandaczem? Słyszałem opinię że sandacze to tylko na południu, na północy jest ich mało bo to nie ich klimat. I ciężko mi w to uwierzyć, będę wdzięczny za opisanie swoich wędkarskich doświadczeń. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Gucak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Tak, polecam Tomka od czerwca do września nawet można odbyć super wędkarską przygodę w szwedzkiej Laponii w rejonie Overkalix. Świetne jest to, że nie trzeba mieć pełnej ekipy i można się po ludzku dogadać. Ktoś z forumowiczów był może w tamtych rejonach? Jest tam masa metrowych szczupaków i raj dla łowców łososi. Ale co z sandaczem? Słyszałem opinię że sandacze to tylko na południu, na północy jest ich mało bo to nie ich klimat. I ciężko mi w to uwierzyć, będę wdzięczny za opisanie swoich wędkarskich doświadczeń. Dobry wątek. Też się chętnie dowiem. Eventur ma np w swojej ofercie Jezioro Bergviken (240 Km na północ od sztokholmu, nadal to nawet nie jest połowa Szwecji) i sandacze są. Myślę że po prostu na pólnocy nikt ich specjalnie nie wpuszczał i stąd ich brak. Z tego co wiem, sandacze w szwedzkich jeziorach nigdy naturalnie nie występowały. Nawet na południu. Wszystko co jest to zapuszczone i jak się przyjęły, wytarły, to dalej się rozmnażają. Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu. Edytowane 24 Lutego 2023 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Tylko że ja sie już pytam o okolice bliskie granicy z Finlandią. I na przykład po drugiej stronie granicy jest fińskie jezioro Miekojärvi które wręcz słynie z sandaczy, wystarczy sobie wygooglować. W rejonie o który pytam to są tam sandacze, bo znajomy był i złowił ale był tam przez chwilę. I teraz nie wiadomo na ile to fart, miejsce, skąd te opinie o "niedoborach" zanderów tym bardziej jak jeziora są połączone wielkimi rzekami. To są rejony raczej o śladowej presji stąd uważam takie poglądy za mit (słyszałem je dwukrotnie od typowych biur podróży które nakręcały po prostu w inne miejsce) i chętnie poczytałbym o doświadczeniach forumowych kolegów z tych rejonów. Inna sprawa poznanie wody, miejsc, zwyczajów tych sandaczy ale skąd te przekonanie że ich tam są śladowe ilości? Bo firmowy przewodnik jeszcze im wody nie rozkminił czy ma to jakieś bardziej racjonalne podłoże. Mowa o szeroko pojmowanym Kalixälven. Spędzę tam trochę czasu i chętnie się czegoś dowiem Edytowane 24 Lutego 2023 przez Gucak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Głośno myśląc - nawet jeżeli są tam jakieś jeziora z sandaczami, to czy warto jechać 1000km od promu w Nynäshamn żeby się o tym przekonać zamiast skupić się na tym, co ta okolica przede wszystkim oferuje (szczupak, łosoś) a sandaczy poszukać niżej - zaoszczędzając czas na 1000-kilometrowy dojazd na łowienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Głośno myśląc - nawet jeżeli są tam jakieś jeziora z sandaczami, to czy warto jechać 1000km od promu w Nynäshamn żeby się o tym przekonać zamiast skupić się na tym, co ta okolica przede wszystkim oferuje (szczupak, łosoś) a sandaczy poszukać niżej - zaoszczędzając czas na 1000-kilometrowy dojazd na łowienie? To zależy kto ma ile czasu na miejscu. Ogromne szczupaki można łowić jako przyłów podczas szukania starych okoni i sandaczy Komuś może sprawiać największą frajdę sama rozkmina tego i obecność w danym miejscu. Miałeś przyjemność łowić kiedyś w tym rejonie? Łososi na pewno spróbuję choc nie mam bladego pojęcia co i jak, tym bardziej że przemieszczam się z psem. Może tatula jdm kupiona od Ciebie się nada do tego celu Chętnie przyjmę jakieś wskazówki jaki kij jakie przynety się zaopatrzyć na priv. Pozdrawiam. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Gucak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Nie miałem przyjemności łowić w tym rejonie, ale na sandacze bym się tam nie wybrał (nawet gdyby były) Niezależnie od ilości czasu na miejscu Każdy może mieć indywidualne preferencje, ja się podzieliłem swoimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Jak nie dla sandaczy, to dla samych widoków warto jechać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Na 3 wyjazdy do Finlandii 1 sandacz sześćdziesiąt kila cm, klasyk jedyne kamieniste miejsce na miejszym jeziorze przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Na dalekiej północy nie ma dużej ilości pajkow 100+ jest to raczej rzadkość wśród masy mniejszych ryb. Sandacze są ale w internecie jest mało informacji. Jak mi się uda w tym roku to sprawdzimy jedno miejsce gdzie podobno jest dużo sandałów 60-70cm, w obwodzie Laponii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Na dalekiej północy nie ma dużej ilości pajkow 100+ jest to raczej rzadkość wśród masy mniejszych rybNie uogólniaj. W czerwcu zeszłego roku miałem w szwedzkiej Laponii w ciągu 3,5 dnia na jeziorze 5 szczupaków 100+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Ale nie da się ukryć że czym dalej na północ to już raczej w łososiowate należałoby celować. Metrowe szczupaki są w większości jezior, wystarczy dobrze wytypować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 (edytowane) Też pytanie kiedy zaczyna się ta szwedzka Laponia, jak daleko to jest od granicy z Finlandią. Gdzie łowiłeś Bob w tej Laponii, napisz coś o sandaczach bo właśnie te ryby będę tam rozkminiał. Trzeba obalić ten mit że tam sandaczy nie ma! I dawaj w lato na Kalix, zapalimy, nauczysz mnie łowić łososie Edytowane 28 Lutego 2023 przez Gucak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Mogę tylko napisać, że sandaczy zero. Jezioro ponad 700km od Sztokholmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Na szweckiej polnocy jest masa duzych szczupakow tam gdzie sa sieje. Dorastaja do 40 kilku cm, sa ich potezne stada wiec pajki maja co jesc to rosna duze. Wedle aborygenow najlepiej biora przed sama zima. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Mogę tylko napisać, że sandaczy zero. Jezioro ponad 700km od SztokholmuJa pisze 1000 km od sztokholmu. Na wysokosci Rovaniemi.Dla mnie laponia to Jokkmokk i w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Ja pisze 1000 km od sztokholmu.Na wysokosci Rovaniemi.Dla mnie laponia to Jokkmokk i w górę. 1000km od Sztokholmu nie ma "dużej ilości pajków 100+"? Jeżeli próbowałeś i "była to raczej rzadkość", to coś poszło nie tak, Mateuszu. Choć nie przeczę, zanim zacząłem robić "ciekawe" wyniki, trochę czasu musiałem przepalić. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Na dalekiej północy nie ma dużej ilości pajkow 100+ jest to raczej rzadkość wśród masy mniejszych ryb. No cóż, pozostaje życzyć lepszego trafiania w ryby lub wodę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Znam Polke która mieszka tam ponad 25 lat. Coś niecoś wie. Sprzedaje zezwolenia ???? sama czasem łowi. To nie jest tylko moja opinia, przewodników z Polski również. Nawet Szwedów, którzy łowią na Wetter i są tam przewodnikami tak mówią a mają sporo ryb 120+ . No ale pewnie się nie znam ????????????Jeśli znacie dobre jeziora. Powodzenia!Nie mówię, że nie ma i się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucak Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Ale gdzie mieszka konkretnie? I gdzie znajduje sie "Wetter"? Mowa tutaj raczej o rejonie oddalonym co najmniej 1000km na północ od Sztokholmu, blisko granicy z Finlandią. Ja tak przynajmniej rozumiem szwedzką Laponię i rozmawiając z ludźmi co tam łowili na jeziorach to połowili głównie tylko metrówek szczupaka i to sporo, musi go tam być bardzo dużo - co mnie akurat "martwi". Bo traktuję tą rybę jako przyłów, założę masową produkcję cienkich przyponów stalowych i ich późniejszej renowacji - skracaniu. Albo spróbuję tytanu, coś się wymyśli żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Wetter to na szwedzkie będzie Vattern czyli to drugie największe jezioro w Szwecji. O ile mnie pamięć nie myli to stamtąd pochodzi rekord Szwecji w szczupaku. Ale patrząc na to jezioro i ukształtowanie to bez dużej łodzi bym się tam nie wybierał& nie widzę tam zatok i miejsc gdzie można się trochę schować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Gucak: szkoda prądu. Powodzenia z pajkami na dalekiej północy ???? pojedziesz, wrzuć fajną relację! Bez nazw oczywiście ale ze zdjęciami i bedzie spoko. Albo zapytaj kolegów skoro już tam byli i się wyłowili.Ps. Tak chodziło o drugie największe jezioro w Szwecji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 1000km od Sztokholmu nie ma "dużej ilości pajków 100+"? Jeżeli próbowałeś i "była to raczej rzadkość", to coś poszło nie tak, Mateuszu. Choć nie przeczę, zanim zacząłem robić "ciekawe" wyniki, trochę czasu musiałem przepalić.Krzysztof wyczyść skrzynkę, nie można nic do ciebie wysłać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldSeb Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Podczepię się pod wątek.Koledzy - ktoś może kojarzy czy jakieś towarzystwo ubezpieczeniowe oferuje ubezpieczenie od uszkodzenia wynajmowanej łodzi podczas wyjazdu do Szwecji ?Wiadomo jakie są na szkierach warunki i przydałby się jakiś dupochron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) A nie jest tak że wynajmujący łódź jest już ubezpieczony na takie sytuacje? Wynajmując samochód nie kupujesz dodatkowego ubezpieczenia i tutaj powinno być tak samo. Edytowane 3 Marca 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi