Bujo Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Hmmm , tam już w czerwcu jest 22h widno. No ale zobaczymy , coś wie powinno dać złowićJesli jezioro jest w strefie 22 godzin slonca to kawalek od Sztokholmu. Szczupaki w lipcu powinny byc aktywne tak samo w srodku dnia. Lowilismy mase ryb w lampie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 (edytowane) Panowie czy był ktoś z was w Szwecji na duzym głębokim jesiorze na początku lipca. Jak wtedy wygląda sytuacja z braniami?ogólnie przez wakacje jest LIPA czuli od poczatku lipca do końca sierpnia a czasem i na poczatku wrzesnia słońce w ostatnich latach mocno tam grzeje , woda jest nagrzana i konkretne ryby pochowane w głebinachoczywiście jak rybne jezioro to cos złowisz zawsze ale zeby połowić to 4 rano i po 20:00 ale ze wskazaniem na RANOno ale bywa że jest taki dzięń ze biora nie zwazajac na słońce i tyle aa i czasami przepis mówi że nie można łapac po zmroku na jeziorze czyli po zachodzie słońca i radze uważac bo straznik przyrody jak złapie Was to kilka tys koron karyich nie widac i sie nie czepiają zwykle ale dokoła jeziora sa kamery zawsze w budkach dla ptaków powsadzane i na drzewach , nawet w najwiekszej dziórze sie zdarzato na zezwoleniu wedkarskim jest napisane czy wolno łapać w nocy Edytowane 17 Marca 2023 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Nie ma reguły kiedy biorą, jak trafisz dzień to w las rzucisz i złowisz czy ja wiem czy tak mocno grzeje... 25°C to tutaj już upał. W polsce wygląda to troche inaczej , mimo wszystko jak ryba nie bierze to nic na to nie poradzisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Jak szczupaki maja 22 godziny slonca w lecie to jest go bardzo malo w zimie tzn okres zerowania jest krotki. Maja malo czasu by sie wyzrec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Może ktoś wie, czy na jeziorach wokół Vaxjo jest jeszcze lód? Edytowane 18 Marca 2023 przez Alaryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejki Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Szanowni Forumowicze, mam pytanie dotyczące jeziora Mjorn.Czy ktos z Was bywał/łapał ostatnio? Wybieram sie z biura nad tę wodę. Chętnie przeczytan też opinię o tej wycieczce organizowanej przez Fishing Tour. Może być na priva. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Masz kilka filmików na YouTube Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekmarczyk Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Hej, w zeszłym roku pojechałem z tatą do Szwecji na pierwszy zagraniczny wyjazd wędkarski. W połowie września pojechaliśmy nad jezioro Storsjon z eventurem. Niestety ryby nie dopisały, marne efekty nie tylko u nas, ale i u innych wędkarzy odwiedzających tą wodę po raz n-ty. Tata nie jest bardzo zaawansowanym wędkarzem, a woda była przez tydzień łowienia bardzo trudna. Stąd moje pytanie, ponieważ nie chcemy się poddawać i planujemy kolejny wyjazd z nastawieniem głównie na szczupaka. Jedyny termin jaki nam pasuje to druga połowa września i czy w tym czasie wyprawa taka ma sens? Zastanawiamy się w tym roku nad szkierami, które wydają się być łatwiejsze do rozgryzienia. Są lepsze opcje? mowa o np. wyjeździe na Rugię z przewodnikiem. Co radzicie po własnych doświadczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito86 Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Dobre pytanie ja uważam, że Rugia ze Szwecją nie jest porównywalna bo to jednak nieco inny klimat i łowienie, na Rugii raczej 4 dni, a w Szwecji 6. Jeżeli masz możliwość to kombinuj Szwecje ponownie tylko gdzieś indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 obejrzyj " pike fight " na YT , łowia na różnych jeziorach , moze któreś Ci wpadnie w oko , oni na pewno wiedzą gdzie jest duża ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacio Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Moim zdaniem w jeziorze łatwiej znaleźć ryby - szkiery są bardziej nieprzewidywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 obejrzyj " pike fight " na YT , łowia na różnych jeziorach , moze któreś Ci wpadnie w oko , oni na pewno wiedzą gdzie jest duża ryba Identyfikujesz te jeziora? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Hej, w zeszłym roku pojechałem z tatą do Szwecji na pierwszy zagraniczny wyjazd wędkarski. W połowie września pojechaliśmy nad jezioro Storsjon z eventurem. Niestety ryby nie dopisały, marne efekty nie tylko u nas, ale i u innych wędkarzy odwiedzających tą wodę po raz n-ty. Tata nie jest bardzo zaawansowanym wędkarzem, a woda była przez tydzień łowienia bardzo trudna. Stąd moje pytanie, ponieważ nie chcemy się poddawać i planujemy kolejny wyjazd z nastawieniem głównie na szczupaka. Jedyny termin jaki nam pasuje to druga połowa września i czy w tym czasie wyprawa taka ma sens? Zastanawiamy się w tym roku nad szkierami, które wydają się być łatwiejsze do rozgryzienia. Są lepsze opcje? mowa o np. wyjeździe na Rugię z przewodnikiem. Co radzicie po własnych doświadczeniach?jak lubisz oglądac pływajace foki to polecam szkiery w tym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 A co to znaczy marne efekty na Storsjon? Też tak myślałem po pierwszym wyjedzie. Około 100 ryb przez tydzień na dwóch.w kolejnych wyjazdach było coraz mniej. Ale i tak PB syna z tego jeziora szczupaka, sandacza i okonia. Mam porownanie tylko z Boren ale tam bez sandacza, chociaż szczupaki większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brylu Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Oczywiście że wyprawa w 2 pół. września ma sens, jednak szkiery pozornie tylko będą łatwiejsze do rozgryzienia. To ogromny obszar wody, wiele pustych miejsc, różna temp. Wody w różnych miejscach, czasami niekorzystne warunki pogodowe (wiatr, fala) nie zawsze ustawisz się tam gdzie byś chciał, czasami trzeba rzucać tam gdzie w danej chwili po prostu można, ale jeśli macie wędkarstwo we krwi to pora jest bardzo dobra. Na szkierach jest generalnie duuuużo plywania. Szczupak również jest o tej porze roku aktywny (przynajmniej z założenia) można trafić także ladnego okonia. Nie poddawajcie się, planujcie i jedźcie. Jeziora o tej porze roku tym bardziej mogą zaoferować dużo dobrego. Od czegoś musicie zacząć Połamania kija ! Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) obejrzyj " pike fight " na YT , łowia na różnych jeziorach , moze któreś Ci wpadnie w oko , oni na pewno wiedzą gdzie jest duża ryba tak jak filmy wedkarskie firmy na D ...pływają miesiac w Szwecji kręca ujęcia i wychodzi film z połowów z kilku dni na jeziorze gdzie mają swój ośrodek :D :D Edytowane 24 Marca 2023 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Identyfikujesz te jeziora?chciałbym , nie no racja , w sumie konkretów nie podaja , regiony już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 chciałbym , nie no racja , w sumie konkretów nie podaja , regiony już tak.w Szwecji sa tez płatne jeziora gdzie obowiązuje No Kill tam jest w ciul ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Są płatne owszem , zarybione pewnie lepiej. Siedzi ludziom w głowie że jak jedziesz do Szwecji to musisz połowić tylko jak ryba nie bierze to na to nic już nie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekmarczyk Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 A co to znaczy marne efekty na Storsjon? Też tak myślałem po pierwszym wyjedzie. Około 100 ryb przez tydzień na dwóch.w kolejnych wyjazdach było coraz mniej. Ale i tak PB syna z tego jeziora szczupaka, sandacza i okonia. Mam porownanie tylko z Boren ale tam bez sandacza, chociaż szczupaki większe.były tak marne, ze najbardziej doświadczeni wędkarze na tej wodzie wyciągnęli ok. 20 sztuk. była tragedia, opiekun wody mówił ze rozmawiał ze wszystkimi w okolicy i tez pozamykane pyski miały. stad obawa przed tym okresem, jednak to jedyny możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORNEL Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Zawsze może być loteria. Jak jedziemy raczej zawsze mamy 2-3 jeziora do obłowienia. Rok temu 2 jeziora obok siebie, bardzo sandaczowe, straszna nędza. 60 kilometrów dalej, inne jezioro, cały dzień na jednej miejscówce około 50-60 sandaczy na głowę od 8 do 16tej.Dwa lata temu ryba skończyła brać na naszym jeziorze, 10 kilometrów dalej na łowiliśmy się do bólu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) Wiem wiem , pływam setki kilometrów na jeden wypad do szwecji i nigdy po tym samym obszarze. Odkąd używam navionicsa nie mam żadnych przygód , podstawa to rozsądek, na takiej wodzie jak piszesz to się płynie z prędkością trollingowa. W mapach nie ma zaznaczonego każdego kamienia , po prostu jak widać że w okolicach są kamienie to trzeba zachować ostrożnośćKiedyś też tak myślałem, widziałem górkę przestrzeloną o 200 m Edytowane 24 Marca 2023 przez Robert Dorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Kiedyś też tak myślałem, widziałem górkę przestrzeloną o 200 mDokładnie tak , jak widzę na mapie że w okolicy jest górka to nie lecę z pełną prędkością tylko zachowuje czujność. Szybko to można pływać po wyznaczonych trasach. Inna sprawa że ja pływam głównie w trolu więc poznaje wodę i po kilku dniach już wiem gdzie mogę szybciej płynąć. Ale co by nie było navionics jest bardzo pomocny, szczególnie że nie jeżdżę w te same miejsca nigdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Kilka sezonów temu byłem pierwszy (i ostatni raz ) na szkierach Karlskrony. Pierwszego dnia ustawiłem się w okolicy jakiejś wyspy na rafie kamiennej. Wokół wielka, ale płytka woda ok 3-4m. Za plecami słyszę jak łódka zapierdala po wielkim blacie. Nagle huk! Odwracam się, łódka leci w powietrzu i na całe szczęście ląduje bez wywrotki. Powiększam mapę navionics i widzę o co chodzi. Przyjebali w jeden, jedyny kamień na tym wielkim blacie. Podpłynąłem zapytać czy potrzebują pomocy, ale już wezwali kolegów. Czesi mieli ploter z mapą, ale myśleli, że jak daleko od brzegu to bezpiecznie. Urwali pół silnika i w sumie mieli fart, że nie skończyło się urwaniem pawęży, wywrotką, kąpielą i stratą sprzętu...jeden jedynen kamień! trzeba mieć fart lub nie myśleć!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Na szkierach Karlskrony jak nie płynę po otwartej wodzie (takiej że widać Bałtyk po horyzont), to płynę powoli.To jest jedno wielkie pole minowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi