selk Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Na szkierach Karlskrony jak nie płynę po otwartej wodzie (takiej że widać Bałtyk po horyzont), to płynę powoli.To jest jedno wielkie pole minoweJak wiele szwedzkich jezior. Nie oznaczają nic co nie jest na mega uczęszczanej trasie.Po prostu nie pływaja innymi trasami albo pływaja tam gdzie na 100 nie ma skał Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Dlatego wszystko z głową, jak są płycizny rzędu 5m to ryzyko jest duże że coś się pojawi. Ja robię zawsze tak że mam włączone mapowanie swoje w echu i później już widzę że po danej trasie miałem 20m np i mogę wtedy szybciej popłynąć. Co do historii Boba to nigdy bym się tam nie wybrał z silnikiem z power trim który jest zablokowany na podbijanie dla mnie to samobójstwo. Tak można pływać tylko po wodach które się w pełni zna lub tempem spacerowym. Niestety większość uczy się dopiero jak będzie bum, ja też miałem takie spotkanie ale silnik podbił do góry i skończyło się na lekko pogietym mieczu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekmarczyk Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Hej, w zeszłym roku pojechałem z tatą do Szwecji na pierwszy zagraniczny wyjazd wędkarski. W połowie września pojechaliśmy nad jezioro Storsjon z eventurem. Niestety ryby nie dopisały, marne efekty nie tylko u nas, ale i u innych wędkarzy odwiedzających tą wodę po raz n-ty. Tata nie jest bardzo zaawansowanym wędkarzem, a woda była przez tydzień łowienia bardzo trudna. Stąd moje pytanie, ponieważ nie chcemy się poddawać i planujemy kolejny wyjazd z nastawieniem głównie na szczupaka. Jedyny termin jaki nam pasuje to druga połowa września i czy w tym czasie wyprawa taka ma sens? Zastanawiamy się w tym roku nad szkierami, które wydają się być łatwiejsze do rozgryzienia. Są lepsze opcje? mowa o np. wyjeździe na Rugię z przewodnikiem. Co radzicie po własnych doświadczeniach?Z odpowiedzi wywnioskowałem, że najlepszą opcją byłoby nieduże i dość płytkie jezioro. Macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie warto się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Cześć!Wraz z kolegami poszukujemy osoby chętnej na wędkarską wyprawę do Szwecji w terminie 23.09–05.10.2023. Tym razem naszą bazą wypadową jest domek nad przepływowym jeziorem wielkości około 1000ha, a celem są oczywiście sandacze. Jezioro znajduje się w środkowej Szwecji, a sam rejon słynie z sandaczy. W wodzie pływają oczywiście drapiezniki takie jak szczupak, okoń, boleń, a sporadycznie trafiają się pstrągi i łososie. Organizujemy wyjazd koleżeński czteroosobowy, niestety nasz dotychczasowy kompan musiał zrezygnować z tegorocznych wyjazdów i chcemy zapełnić wolne miejsce na wrzesień. Szacowany koszt za 12 dniowy wyjazd wynosi około 3000zł od osoby i zawiera przeprawę promową wraz z noclegiem, koszt benzyny, licencje wędkarską, a także nocleg. Oczywiście dodatkowo trzeba będzie doliczyć paliwo do łódki oraz wyżywienie. Chętna osoba będzie pływała ze mną na mojej łodzi RiverFox 470 . Sprzęt wyposażony w silnik 40KM, silnik dziobowy z GPS, echosondę Garmina wraz z systemem Panoptix Livescope itp. Zatem łowienie będzie naprawdę komfortowe, bo od strony sprzętowej jest raczej na full. ???? Zależy nam na znalezieniu osoby sympatycznej, ugodowej, pasjonata spinningowania, który nie boi się całodziennych wypadów nad wodę i posiada doświadczenie w tej metodzie. Jako, że szukamy kompana dla mnie chciałbym, aby najlepiej było to osoba w wieku do 40 lat (choć nie jest to warunek konieczny jeśli uważasz, że masz w sobie na tyle pogody ducha, żeby uznać, że wiek nie ma znaczenia). Jeśli chodzi o mnie to sam ich naliczyłem sobie 34. ???? Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Posty z dyskusją dot. zasad wjazdu i poruszania się po Szwecji z łodzią na przyczepie przeniosłem do wątku na forum Motorowodnym:http://jerkbait.pl/topic/179509-z-%C5%82odzi%C4%85-do-szwecji-przepisy-zasady-wytyczne/page-2#entry3112492 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Cześć Z racji, ze niedawno był poruszany temat kamieni/skał/głazów/drewnianych pali, a pierwszy wyjazd do Szwecji zbliża sie wielkimi krokami…, to zwracam się z pytaniem do wędkarzy, którzy bywali/bywają nad niegdyś popularnym jez. Boren. Wiem, że jezioro tez nie jest małe, ale czy powinienem spodziewać się wielu niespodzianek, które mogą uszkodzić łódź/silnik? A może ktoś ewentualnie ma nawet pozaznaczane newralgiczne miejsca i podzieli sie swoją wiedza? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Cześć, byłem raz jesienią, to może nie wiem wszystkiego. My żadnych niespodzianek nie mieliśmyTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Cześć Z racji, ze niedawno był poruszany temat kamieni/skał/głazów/drewnianych pali, a pierwszy wyjazd do Szwecji zbliża sie wielkimi krokami… , to zwracam się z pytaniem do wędkarzy, którzy bywali/bywają nad niegdyś popularnym jez. Boren. Wiem, że jezioro tez nie jest małe, ale czy powinienem spodziewać się wielu niespodzianek, które mogą uszkodzić łódź/silnik? A może ktoś ewentualnie ma nawet pozaznaczane newralgiczne miejsca i podzieli sie swoją wiedza? Dzięki! Jakichś niebezpiecznych miejsc z głazami płytko pod wodą nie stwierdziłem, ale ryb również. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Jakichś niebezpiecznych miejsc z głazami płytko pod wodą nie stwierdziłem, ale ryb również. Rzeczywistość zweryfikuje, ale faktycznie, Boren swoje najlepsze ma już chyba za sobą, tym bardziej, ze od tego sezonu zakaz trollingowania. Jakis jedt tego cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Rzeczywistość zweryfikuje, ale faktycznie, Boren swoje najlepsze ma już chyba za sobą, tym bardziej, ze od tego sezonu zakaz trollingowania. Jakis jedt tego cel Boren jest moją największą szwedzką porażką. Wiadomo, że ryby są chimeryczne, ale nigdy nie połowiłem tak słabo jak tam. Szczerze mówiąc, to na moich polskich wodach PZW bym złowił więcej szczupaków przez tydzień czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Hmmm, ostatni raz na Boren byłem chyba 6 lat temu i już wtedy był zakaz trollingu.Ekipa przez pierwsze 4-5 dni mlocila dużymi kotletami wodę że słabym efektem. Ostatniego dnia popłynęłem przy brzegu chociaż trafić ładnego okonia. I na 10-12 cm gumy wyjechały dwie metrówki. Jedyne na 9 chlopa i tygodniowy pobyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Ja byłem z 8 lat temu. Na siedmiu bodajże 8 metrówek. Mój kompan z łódki 3, w tym 127 cm. Ja nie przekroczyłem 80. Nie lubię tego jeziora I więcej tam nie pojechałemTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Cześć.Ponowie proszę o namiary na jezioro pełne dużych szczupaków, sandaczy i okoni. Najlepiej blisko promu wiecie koszty. 500 + przy tej inflacjii to za mało. Mam busa i 4 zamrażarki na pace. Jestem bardzo skutecznym wędkarzem w tydzień je napełnię. Moje Bombelki uwielbiają rybki. W podzięce oddam 2 kilo fileta. Pozdrawiam Andrzej 100 % C&R. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Cześć.Ponowie proszę o namiary na jezioro pełne dużych szczupaków, sandaczy i okoni. Najlepiej blisko promu wiecie koszty. 500 + przy tej inflacjii to za mało. Mam busa i 4 zamrażarki na pace. Jestem bardzo skutecznym wędkarzem w tydzień je napełnię. Moje Bombelki uwielbiają rybki. W podzięce oddam 2 kilo fileta. Pozdrawiam Andrzej 100 % C&R.Myślę że Zegrze,tanio i ryb w ciul???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Dawaj na Turawę. Gdyby Ci brakło miejsca w zamrażarce - pomogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Daj ogłoszenie na niemieckim portalu wędkarskim, oni są skuteczni w wywożeniu ryb ze Szwecji. Na pewno podpowiedzą gdzie już byli, a więc tam nie warto jechać. Kiedyś było powiedzenie w niemczech: jedz do Polski Twój samochód już tam jest, teraz jest powiedzenie w Szwecji: chcesz zjeść rybę ze Szwedzkiego jeziora jedz do Niemiec, one już tam są. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Matteoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 1 kwietnia, można wybaczyć to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć.Ponowie proszę o namiary na jezioro pełne dużych szczupaków, sandaczy i okoni. Najlepiej blisko promu wiecie koszty. 500 + przy tej inflacjii to za mało. Mam busa i 4 zamrażarki na pace. Jestem bardzo skutecznym wędkarzem w tydzień je napełnię. Moje Bombelki uwielbiają rybki. W podzięce oddam 2 kilo fileta.Pozdrawiam Andrzej 100 % C&R. Pisz śmiało na priv... sprzedam Ci najtajniejsze miejscówki, ryby same będą wskakiwały do podbieraka a czasami nawet prosto do łódki Ale stawiam dwa warunki: 1) filety mają być świeże i proszę nie oszukiwać na wadze (mam swoją - sprawdzę co do grama); 2) musimy się dogadać dzisiaj <1.04. - przyp>. Czekam max do północy. Pozdrawiam, Adam W. (Wacha) Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Wacha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Dziękuję wszystkim za chęć szczerej pomocy. A administratora proszę o usunięcie postu bo zaśmiecają wątek. W tym roku raczej nie zawitam do Szwecji i bardzo tego żałuję.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 To chociaż zamrażarki pożycz... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Cześć Z racji, ze niedawno był poruszany temat kamieni/skał/głazów/drewnianych pali, a pierwszy wyjazd do Szwecji zbliża sie wielkimi krokami…, to zwracam się z pytaniem do wędkarzy, którzy bywali/bywają nad niegdyś popularnym jez. Boren. Wiem, że jezioro tez nie jest małe, ale czy powinienem spodziewać się wielu niespodzianek, które mogą uszkodzić łódź/silnik? A może ktoś ewentualnie ma nawet pozaznaczane newralgiczne miejsca i podzieli sie swoją wiedza? Dzięki!. Na tym jeziorze nie ma żadnych ukrytych niespodzianek. Uważajcie jednak na wiatr, bo potrafi konkretne rozbujać tym zbiornikiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Boren jest moją największą szwedzką porażką. Wiadomo, że ryby są chimeryczne, ale nigdy nie połowiłem tak słabo jak tam. Szczerze mówiąc, to na moich polskich wodach PZW bym złowił więcej szczupaków przez tydzień czasu. Auć W jakim terminie byliście? Może czerwiec obdarzy chociaż pojedynczymi sztukami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Boren to nie jest jakiś gigant 2800 ha. Opędzicie to w tydzień jak łódka w miarę sprawna. Problemem tam jest bliskośc sporych miast typu Mottala a zo za tym idzie spora presja. Dodatkowo woda jest w każdym, możliwym, europejskim, biurze podróży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito86 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Czy to prawda, że jedna z popularnych, polskich baz wędkarskich nad tym jeziorem się już z tamtąd wyniosła na jesieni? Szczegółów nie znam, ale zdaje się, że przyczyny były zbierzne z wynikami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarypioro Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Nawet po „internetach” widać, ze jezioro nie ma już tej popularności, co chociażby w 2018-2019 roku. Coś na rzeczy musi być i to tez brałem pod uwagę, ale z racji na bardzo późne klepanie wyjazdu (i mocno oblegany termin, bo ten tydzień ze Świętem Bożego Ciała) zdecydowaliśmy się na ostatnie dostępne miejsce akurat nad tym jeziorem. Z każdym wyjazdem na pewno człowiek będzie mądrzejszy i ogarnie się coś po prostu na w pełni własną rękę Tak czy siak nie mogę sie doczekać, nawet jak efekty będą mizerne Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez cezarypioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi