Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to prawda, że jedna z popularnych, polskich baz wędkarskich nad tym jeziorem się już z tamtąd wyniosła na jesieni? Szczegółów nie znam, ale zdaje się, że przyczyny były zbierzne z wynikami.

Podobno, właściciel terenu nie wyraził zgodny na dalszy wynajem domków.

Co do wyników to zazwyczaj nie były takie złe ale też nie jakieś rewelacyjne. Niestety w październiku zeszłego roku odbiliśmy się.

Było trochę łodzi lokalnych wędkarzy na wodzie i tez latali po jeziorze szukając ryby. Zastanawialiśmy się czy szczupaki nie odpłyneły przez kanał do drugiego troszkę „większego”jeziora na zimę. Ale to taka teoria niczym nie poparta :) poza tym, że nie mogliśmy lokalizować ryb.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75

Prawdopodobnie, udały się na przymusową "emigrację" :) To najczęstszy powód, w Polsce ten ludowy trend wyśrubowano do granic obłędu..

Niestety to smutna prawda. Zamrażarki i lodóweczki to nieodzowny atrybut wielu ekip odwiedzających szwedzkie łowiska. Nie bez powodu bazy biur podróży zmuszone są zmieniać miejsca. Organizatorzy tych wyjazdów właściwie zawsze przymykają oko na lodówki i zamrażarki wypełnione rybami, bo najważniejszy jest w końcu klient, a nie jakieś tam ryby.

Niestety nawet w Szwecji coraz częściej można się spotkać z naszą wędkarską patologią.

• Like 2

Smutne ale prawdziwe, do jedzenia na miejscu to rozumiem, jak najbardziej można wziąć, ale ciągnąć do kraju kiedy jasno wszędzie komunikują że zabronione - to już niestety nie rozumiem. Jeszcze kilka lat i zaczną po trasie kontrolować co się wiezie w bagażniku...

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.

Edytowane przez kaszan_olsztyn
  • Like 3

Wraz z trójką przyjaciół byliśmy chyba ostatnimi lub jednymi z ostatnich gości w "polskiej bazie na Boren" w czerwcu zeszłego roku. Dwóch z nas było tam już poraz drugi. Polowilismy na pewno lepiej niż na polskich wodach. Nastawiając się na duże sztuki złowiliśmy w tydzień 100 sztuk, z czego blisko połowa powyżej 80 cm. Były dni że sam wyjąłem 8 sztuk >80cm w kilka godzin a były takie, że sie wracało na zero po blisko 14h łowienia. Nie jest to juz eldorado ale woda jest piękna, duża z rozległymi łąkami podwodnymi na których lowi się w dryfie długimi godzinami. Są 2-3 miejsca gdzie mimo dużej odległości od brzegu, przy dużej fali i szybkości można urwać silnik na kamieniach. Polecam ściągnąć active captain garmina i ściągnąć mapkę z Quickdraw- cały wschodni basen jest świetnie zmapowany łącznie z tymi miejscami. Bywają dni że wieje znad Vattern i wtedy nie da się nawet wypłynąć z bazy. Na szczecie na 2 wypady tam trafiliśmy tylko po jednym dniu takiej pogody. W razie pytan służę pomocą i podpowiem gdzie dobrze polowilismy.

Wielkie dzięki za przeogromne słowa optymizmu, które jeszcze bardziej nas nakręcają do wyjazdu :) Jeśli to nie problem, miałbym jakieś pytanka na priv

Nie jedziemy stricte z nastawieniem, aby szarpać metrowe sztuki, choć na pewno byłoby to fajnym zwieńczeniem wyjazdu

Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?

Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.

Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.

Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.

Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.

A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.

O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?

Kurcze nie kojarzę, gdzie można urwać śrubę na Boren ?

Chyba, że na tej płytkiej zatoce z kamieniami, które widać i drugą płytka wodę z kamieniami po przeciwnej stronie jak pamiętam.

Jest również górka porośnięta trzciną na szlaku wodnym. Jest płytka woda z kamieniami od strony drugiej bazy.

Są kamienie przy Motali za zatoką z drzewem.

Nie wspomiałam o tych miejscach bo założyłem, że raczej wszyscy pływają rozważnie jak widzą płytką wodę.

A pływanie po Boren tak jak piszesz, przy silnym i porywistym wietrze od Vatteren nie jest zbyt komfortowe delikatnie mówiąc.

O jakiś innych 2-3 konkretnych miejscach piszesz ?

Byłem w boren24 raz, i właściciel bazy (domek raczej z tych obskurnych) na wchodnim krańcu jeziora, przestrzegał, że są pod wodą duże kamulce na lewo od jego przystani, kazał płynąc prosto na biały domek. Przestrzegaliśmy tego i nie mieliśmy okazji urwać śruby. Wyniki bardzo dobre, ale dwa dni w ogóle nie wypływaliśmy, bo strach, tak wiało z zachodu, że zalewało łodzie na przystani. Za to w kanale czy rzece na meppsa 4 kolega wyciągnął okonia 49 cm, a ja 41 cm na gumke, do tego sporo drobiazgu między 25 a 35 cm, ale tylko wczesnym ranem lub pod wieczór, za dnia nic lub prawie nic, ale dało się tam komfortowo łowić w czasie wiatru. Pobyt w drugiej polowie sierpnia.

Najlepsze wyniki na wertykala i trola w glebokiej zachodniej czesci jeziora. 

Edytowane przez Mariusz1000

Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować? 

Patrząc na pogodę można domniemywać że masz idealne szanse aby trafić dokładnie w tarło. Kiedyś tak mi się udało i złowiłem może jedną czy dwie ryby. Miejsca tarła oczywiście omijałem. Byliśmy w kilku i każdy miał podobnie. Także przemyśl sprawę czy ma to sens. Tym bardziej że i na północy Polski ryby pewnie jeszcze będą się trzeć w niektórych wodach.

• Like 1

W tamtym tygodniu mój kolega był na szkierach w okolicy Karlskrony. Łowili trocie, a raczej usiłowali je łowić. Woda miała temperaturę 3-4 stopnie. W nocy mieli przymrozki, złowili kilka szczupaków przy okazji. Grube i twarde. Przy tej pogodzie to w majówkę będzie szczyt tarła.

• Like 1

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :) 

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :)

Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marin

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

Byłem 2 lata temu na szkierach. W ramach programu rekultywacji fauny i flory Szwedzi wpuścili masę FOK , słychac wieczorem i w nocy na wyspach jak śpiewają. Szwedzi wkurzeni bo ryby dziwnym trafem nagle znikły. Niektóre zatoki pogodzone metalowymi siatami- tylko słyszałem o tym od Szweda, na oczy tego nie widziałem ale ryby były tylko w okolicach marin

Coś w tym jest, w zeszłym roku foka wynurzyła się 50m od łódki Brata  :D

Bardzo dobry termin na ten rejon, będzie już dawno po tarle...

• Like 1

Pytanie jakie w tym roku plany ma Śledzik [emoji16]

EH...tej zmiennej nie uwzględniłem, ale jak śledź wejdzie to duże pójdą głębiej za śledziem, a pistolety będą brały seryjnie bo nic ich nie będzie ganiało... Zawsze coś przynajmniej będzie się działo, lepsze to niż tarło.

Edytowane przez tomaszGD