Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

EH...tej zmiennej nie uwzględniłem, ale jak śledź wejdzie to duże pójdą głębiej za śledziem, a pistolety będą brały seryjnie bo nic ich nie będzie ganiało... Zawsze coś będzie się działo.

Tzn liczysz na brak fok? One się tam śledziami za bardzo nie interesują bo za małe. A te małe kaczodziobe czyli 50tki są troszkę przez foki przetrzebione. Pisze jak to realnie wygląda byłem ostatnio jesienią to jak pisałem gadałem że Szwedami czemu tak licho bierze.

Ale mimo wszystko życzę sukcesów. Niech się uda

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :)

Nie licz na okonie . Byłem w tym terminie w Karskronie kilka razy i okoń BARDZO  rozproszony 

• Like 1

Panowie, pytanie do osób które bywają regularnie na południu SE (koło Karlskrony) - jak widzicie perspektywę tarła szczupaka na majówkę. Będzie wytarty na płytkich jeziorkach? Warto próbować?

W majówkę ? W czerwcu możesz złowić jeszcze rybę napchana ikra , wszystko kwestia miejsc i temperatur jakie były.

Jedyna rzecz jaka mnie wkurza na terenie Stromstad to roaming norweski, który niepostrzeżenie mi się wcina jak jestem na morzu, a jak zapomnę zablokować to rachunek rośnie :) Podobno w zatokach poniżej Strömstad są piękne trocie. Daj znać jak będziesz w weekend, może gdzieś się złapiemy. Mam tam łódkę przy domku i mam nadzieję, że w piątek i poniedziałek dostanę wolne to polecę na weekend.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Ja jadę od 13.05 do 20.05 na szkiery w okolicy Karlskorony i już czuję że będzie srogi wpiXXXol, ale domek klepnięty dawno, ja jadę dosyć spontanicznie także bez ciśnienia - głównie chodzi o reset mózgu i odpoczynek od pracy, najwyżej okoni się poszuka :)

Byłem 2 lat temu o podobnej porze w Dragso. Ogólnie słabo - przez tydzień 20 pajków na osobę mniej więcej, największy 83 cm. Z rozmów z sąsiednimi ekipami okazało się że nasze wyniki były całkiem niezłe bo oni mieli jeszcze gorsze :-(. Chyba nasz wyjazd uradowała jedna przynęta "węgorzowata" czyli Strike Pro Wolf Tail w nieśmiertelnym kolorze fire tiger. Z okoniami kontaktu nie mieliśmy żadnego a próbowaliśmy kilka godzin na małe przynęty.

Edytowane przez oldSeb

• 2 tygodnie później...
Właśnie wróciliśmy ze szkierów w okol. Kalskrony. Woda w niektórych zatokach ma 12-13 stopni. Wiosna dopiero w Szwecji się zaczyna, pojawiły się pierwsze zielone listki. Szczupaki były rozproszone, trzeba było poświęcić sporo czasu na ich lokalizację. Pogoda nie była sprzyjąjąca temp. 8-13 stopni, ale największy problem sprawiał bardzo silny wiatr i fala w ostatnich dniach. Z wyprawy jesteśmy zadowoleni, ale ryby trzeba było mocno wypracować. Ja z kolegą na pontonie złowiliśmy wszystkie szczupaki na jerki 12-15cm (kolor  

Venom – Blue Mackerel ) oraz kolor jaskrawy żółty, którego jeszcze nie ma na stronie https://www.tkart.eu/ - był to kolor testowy i sprawdził się bardzo dobrze.

• Like 5

Dziwna cisza - czy to znaczy, że w tym roku nikt nie łowi na południu Szwecji :) ?

Mojej ekipie został miesiąc do wyjazdu do Laponii. Będziemy stacjonować w Rusksele przy rzece Vindelalven.  

Póki co z naszego researchu wynika, że głównym łowiskiem będzie sama rzeka (chyba podobna do Angermalarven, na której łowiliśmy w Gafsele), niedalekie jezioro Vormtrasket (częściowo trollingowe, a częściowo obfitujące w płycizny) i mniejsze leśne bajorka. 

Czy ktoś z kolegów był tam już może i byłby w stanie napisać coś więcej? To chyba nowość w ofercie Eventuru, ale przy tej rzece jest też prowadzony przez Polaka camp, który chyba działał już wcześniej. 

Zastanawiam się też, czego się spodziewać, patrząc na przebieg zimy w Szwecji. Póki co długoterminowa prognoza pogody pokazuje, że najbliższe tygodnie powinny być w miarę ciepłe (15-20 stopni), choć noce są chłodne (teraz jeszcze zdarzają się nawet spadki ok 0-2 stopni, ale z czasem ma się stabilizować na kilka stopni powyżej zera). Raczej spodziewam się, że mimo późnej pory (18-25.06.) trafimy na typowo wczesnowiosenny okres (czyli jak połowa maja na południu SE). 

Być może ktoś ma informacje z innych miejscówek tego regionu lub po prostu podzieli się przewidywaniami, patrząc na pogodę i geografię? Odnosząc położenie do innych miejscówek biur podróży, ta jest kilkadziesiąt km powyżej Drotei, kilkadziesiąt km poniżej Arvidsjaur i mniej więcej na wysokości Vilhelminy. 

Edytowane przez croock

Właśnie wróciliśmy ze szkierów w okol. Kalskrony. Woda w niektórych zatokach ma 12-13 stopni. Wiosna dopiero w Szwecji się zaczyna, pojawiły się pierwsze zielone listki. Szczupaki były rozproszone, trzeba było poświęcić sporo czasu na ich lokalizację. Pogoda nie była sprzyjąjąca temp. 8-13 stopni, ale największy problem sprawiał bardzo silny wiatr i fala w ostatnich dniach. Z wyprawy jesteśmy zadowoleni, ale ryby trzeba było mocno wypracować. Ja z kolegą na pontonie złowiliśmy wszystkie szczupaki na jerki 12-15cm (kolor  
Venom – Blue Mackerel ) oraz kolor jaskrawy żółty, którego jeszcze nie ma na stronie https://www.tkart.eu/ - był to kolor testowy i sprawdził się bardzo dobrze.

Próbowaliście czegoś oprócz tych venomów? Może woda by się otworzyła bo machanie jednym rodzajem przynęty przez cały wyjazd nie jest dobrym pomysłem. Ostatnio w Danii tak się Busterów uczepiłem. 

Koledzy, jestem w zatoce Gamleby od niedzieli i jest kompletna kicha. We trzech nie złowiliśmy ani jednej tryby, nie licząc załączonych za grzbiet leszczy. Ktoś ze znających to łowisko ma może pomyśl o co może chodzić ? Ono jest dość specyficzne - bardzo głęboka zatoka z małą ilością płytkich zatoczek czy podwodnych kamieniowisk. Tak czy siak trochę ty h wypłyceń jest i ryba powinna tam stać a tu kompletna cisza ???? Drobnicy też za dużo nie ma.

• Like 1

Koledzy, jestem w zatoce Gamleby od niedzieli i jest kompletna kicha. We trzech nie złowiliśmy ani jednej tryby, nie licząc załączonych za grzbiet leszczy. Ktoś ze znających to łowisko ma może pomyśl o co może chodzić ? Ono jest dość specyficzne - bardzo głęboka zatoka z małą ilością płytkich zatoczek czy podwodnych kamieniowisk. Tak czy siak trochę ty h wypłyceń jest i ryba powinna tam stać a tu kompletna cisza Drobnicy też za dużo nie ma.

Jaka jest temperatura wody?

W 2010 byłem na św. Annie na początku maja,wiosna zimna jak w tym roku, też była kicha z rybami. Sposobem było szukanie zatok z wąskim ograniczonym wlotem wody, wtedy woda była wyraźnie cieplejsza. Działało głównie żelastwo przypominające płotkę, typu Alga czy Karlinka oraz obrotówki mepps Aglia 4/5 czy lusox. Jerki, gumy nie działały. Nie zmieniajcie przynęt, zmieniajcie po 10-20 rzutach miejsce jeśli miejscówka pusta. Nam się to sprawdziło. 2- 3 zatoki puste a kolejna dała 10 ryb.

Warunki były na tyle nietypowe, ze na Slidera 10 w kolorze okonia siadła troć 75cm :)

A jeśli ten sposób nic nie da, pozostaje szukania ryb głębiej.

Są jakieś zapisy drobnicy na głębszej wodzie?

Edytowane przez tomaszGD

Niestety nie mamy echa, zazwyczaj mapy batymetryczne wystarczały. Poprobujemy Twoich sugestii, dzięki.

To jeśli tak oldscholowo bez echa to, też analogowe sprawdzone metody:

- szukajcie "lamparciego dna" czyli pokrytego morszczynem "ciemno-brązowo-żółte placki" na dnie :-)

- podążajcie za mewami i innym ptactwem :-)